Loading Evenimente

« Calendar

  • This eveniment has passed.

Odă cesiului șI celor de pe urmă

May 27, 2023 @ 6:00 pm

ODĂ CESIULUI ȘI CELOR DE PE URMĂ, performance de flaut, voce, pian preparat și dans
27 mai 2023, ora 18, Muzeul de Artă Cluj – INTRAREA LIBERĂ

Viața de pe urmă, o sursă nesecată de miracole, mistere, inspirație, curiozitate, frică… încă de la începutul vremurilor. Bazată pe textul omonim al poetei Ioana Vintilă, ce se regăsește în volumul Buncărul de origami. Spectacolul muzical Odă cesiului și celor de pe urmă își propune, prin diverse modalități de expresie artistică, să examineze multiplele fațete ale morții, tratată nu doar ca un sfârșit. Ci ca un nou început, o modalitate de a dialoga cu strămoșii noștri, de a avea acces la un râu nesecat de cunoștințe și de a trăi pacea absolută.

Flaut, voce, elemente vizuale, scenografie: Cătălina Popa-Mörck
Pian preparat: Katherine Hsu
Coregrafie, dans: Oana Mureșan
Text: Ioana Vintilă

Puteți vizualiza o înregistrare a concertului, în varianta originală înregistrată la Oslo, la Academia Norvegiană de Muzică. Acestei interpretări, i s-a adăugat componenta coregrafică, variantă în care sunteți invitați s-o vizionați la Cluj, la Muzeul de Artă: aici

DESPRE ARTIȘTI
Cătălina Popa-Mörck

Flautist, compozitor și artist sonor specializat în muzica electronică, Cătălina a început studiile muzicale la Colegiul Național de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca, la clasa de flaut a regretatului prof. Vasile Gocan. Ulterior, a absolvit cursurile de licență și masterat ale Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima, fiind îndrumată de prof. Gavril Costea și conf. univ. dr. Liliana Cadar-Manoleasa. În 2020, Cătălina a obținut titlul de doctor în muzică pentru teza sa despre Dimensiuni electronice în universul sonor al flautului, îndrumată de prof. univ. dr. Nelida Nedelcuț. Lucrarea sa a fost ulterior publicată de editura Media Musica doi ani mai târziu.

Pe parcursul carierei sale dedicate muzicii clasice, Cătălina a câștigat numeroase premii naționale și internaționale, printre care se numără Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese contemporane, conferit în 2013 în cadrul Școlii Internaționale de Vară a Academiei de Muzică din Viena. În plus, ea a susținut concerte și recitaluri atât solo, cât și ca membru în formații camerale și orchestrale, atât în România, cât și în străinătate.

Cătălina este pasionată de muzica experimentală și rock și a activat de-a lungul timpului în formații cunoscute ale genului, susținând concerte în toată lumea alături de trupa germană Haggard, din care face parte din 2010. Ea a colaborat, pe scenă sau în studio, cu nume precum Therion, Dirty Shirt, Black Magic Fools sau Suidakra.

În prezent, Cătălina se concentrează pe compoziție și crearea de instalații sonore, iar lucrările sale au fost prezentate în premieră absolută în Suedia, Danemarca și Norvegia. Împrumutând elemente din muzica clasică contemporană, rock, electronică și jazz, precum și din muzica tradițională românească, compozițiile ei se concretizează în spectacole complexe ce fuzionează diverse discipline artistice pentru a oferi publicului o experiență completă. Cătălina remarcă prin utilizarea unor instrumente mai puțin întâlnite, precum pipa (instrument tradițional chinezesc) sau djembe (toba vest-africană).

În prezent, Cătălina urmează un masterat în compoziție improvizatorică la Academia de Muzică și Artă Dramatică din Gothenburg, Suedia. Totodată, ea își continuă activitatea concertistică, atât ca instrumentist

Katherine Hsu

Katherine este o pianistă din Taiwan, care trăiește în Norvegia și este specializată în improvizație și muzică clasică. A început studiul pianului la o vârstă fragedă și a avut o carieră impresionantă de concertistă, permițându-i să concerteze în orașe din întreaga lume.

În ciuda specializării sale în muzica clasică, Katherine este pasionată de muzica contemporană și colaborează cu artiști din diverse domenii pentru a experimenta cu diverse genuri și tehnici muzicale. Folosind improvizația ca mijloc de a aduce împreună diferite genuri muzicale, ea a fost implicată într-o serie de proiecte interdisciplinare.

Katherine s-a dedicat de asemenea promovării repertoriului modern și a format diverse ansambluri de muzică de cameră pentru a interpreta piese ale unor compozitori celebri, precum George Crumb, Kaija Saariaho, George Crumb, Henry Cowell, Tandun etc.

În prezent, Katherine își continuă studiile la nivel de masterat la Academia Norvegiană de Muzică din Oslo, lucrand alături de compozitorul-pianist Wolfgang Plagge și pianista specializată în repertoriul contemporan Ellen Ugelvik.

Oana Mureșan

Oana este o coregrafă și dansatoare independentă cu activitate predominantă în Cluj-Napoca, România. Ea a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima cu specializarea în coregrafie, nivel licență și programul de masterat în aceeași specializare. Începând la vârsta de 5 ani ca gimnastă, Oana și-a dezvoltat ulterior pasiunea pentru dans și teatru.

Începând din 2016, Oana a semnat coregrafii pentru diferite spectacole de dans, performance-uri individuale sau de grup, desfășurate în spații convenționale, muzee sau galerii. Ea a colaborat ca performer/dansator cu Centrul Național al Dansului, Fabrica de Pensule, Colectiva A, Fundația Gabriela Tudor, Asociația ARCEN, Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara și Teatrul Național Marin Sorescu Craiova.

În 2018, Oana a câștigat premiul pentru cel mai bun coregraf la Festivalul de Teatru de la Constanța, pentru spectacolul Heterocromia. În 2020, Centrul Național al Dansului a premiat-o pentru contribuția remarcabilă adusă dansului contemporan în România. În martie 2022, Oana a deschis OM Studio Centru Coregrafic în Cluj-Napoca.

În plus față de proiectele sale de dans și teatru, Oana organizează în mod regulat cursuri de dans contemporan pentru copii și adulți, cu niveluri de începător și intermediar.

Ioana Vintilă

Este inginer biotehnolog, cu un masterat în biotehnologie moleculară și lucrează în cercetare științifică în domeniu. În 2016, a obținut premiul al II-lea la concursul PEN International New Voices Award. A debutat cu volumul Păsări în furtuna de nisip (2018), ca urmare a câștigării concursului de debut organizat de Casa de Editură Max Blecher. Păsări în furtuna de nisip a fost nominalizat la mai multe premii naționale, dintre care a primit premiile pentru debut Iustin Panța și George Bacovia. A participat la atelierele de traducere literară organizate de Institutul Cultural Român la Stockholm, 2022. Tot în 2022, publică volumul Buncărul de Origami (Casa de Editură Max Blecher).
Un eveniment în cadrul festivalului ROCADA ARTELOR 2023

Vă așteptăm ODĂ CESIULUI ȘI CELOR DE PE URMĂ

Detalii

Data:
May 27, 2023
Interval orar:
6:00 pm
Categorii:
Tags:
RSVP:
https://fb.me/e/RXAOqwXM

Locație

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piata Unirii 30
Cluj-Napoca, Cluj 400000 Romania
+ Google Map

Organizator

Asociaţia ROCADE
Phone
0724 294 806
Email
asociatia.rocade@gmail.com
View Organizator Website

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!