Pune banii deoparte: Evenimente gratuite în perioada următoare din Cluj

Home $ Articole $ Pune banii deoparte: Evenimente gratuite în perioada următoare din Cluj

by | May 8, 2023 | Articole, Recomandări

După cum povesteam și în articolele precedente, sezonul evenimentelor este în toi, astfel că, chiar dacă încă nu avem concediu sau vacanță pentru a ne bucura de toate acestea din plin, cu o bună planificare, putem reuși să participăm la cele care ne sunt pe plac. În același timp, acest lucru presupune și mai multe cheltuieli, așa că ne-am gândit să îți venim în ajutor cu o selecție a evenimentelor gratuite din perioada următoare.
Indiferent de faptul că îți dorești să petreci timp de calitate alături de persoana iubită, să descoperi activități noi alături de cei mici sau să ieși în oraș cu prietenii tăi, vei regăsi cel puțin o sugestie potrivită pentru tine.

Despre UBB Fest 2023 am mai povestit deja, însă nu putem să nu-l includem și în cadrul acestui articol, mai ales fiindcă aduce cu sine o gamă largă de activități în regim gratuit. Festivalul studențesc este în desfășurare și se va termina pe 13 mai, iar activitățile din cadrul acestuia sunt focusate pe multe domenii – cultural, sportiv și profesional, pentru ca participanții să aibă oportunitatea de a lua parte la o paletă diversă de activități. Pe 9 mai, la Planetarium, îl poți asculta pe Alex Cozma vorbind despre Jobul de creator de conținut, urmând ca a doua zi să ai posibilitatea de a participa la un training dezvoltare personală, care va avea loc la Centrul de Tineret, avându-i drept invitați pe Marius Pentilie și Dora Țoc. Iar pe 11 mai, de la ora 16:00, poți participa la un training despre piața muncii, în care se va vorbi despre cerințele jobului și despre meseriile viitorului. Tot în aceeași zi, de la ora 17:30, Roxana Cîrcu (invitat din partea AISEC) va vorbi despre carieră și despre miturile pe care societatea obișnuiește să le disemineze în ceea ce privește acest aspect. Pentru toate acestea participarea este gratuită, însă trebuie să îți faci o înscriere în prealabil. Aceasta poate fi realizată pe site-ul oficial al festivalului.

Sâmbătă, pe 13 mai, nu ai cum să ratezi Noaptea Muzeelor. Din circuitul de anul acesta fac parte 17 expoziții și muzee clujene pe care le poți vizita. Majoritatea își deschid porțile începând cu ora 17:00 sau 18:00, iar ultimele intrări se fac aproximativ până la ora 23:00, respectiv 24:00, după caz. Poți vizita atât expoziții permanente, precum este Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Zoologic al UBB, Vivariumul UBB, Muzeul de anatomie comparată USAMV etc, dar și expoziții temporare, precum „150 de ani de învățământ geologic universitar la Cluj” din cadrul Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie. Descoperă programul complet, precum și toate expozițiile din circuit, chiar aici.

Ce ai spune de un workshop gratuit de fotografie? Pe 17 mai, ești invitat la BT Arena, la un workshop susținut de Alin Panaite, care va vorbi despre compoziție, lumină, live shooting, tehnici creative de a realiza fotografii, posing, precum și despre multe altele. Evenimentul îți va facilita accesul la o adevărată comunitate de fotografi din diverse domenii, cu care poți schimba impresii, dar și alături de care poți învăța sfaturi valoroase. Workshop-ul se adresează atât fotografilor și videografilor de nuntă, cât și celor care se află la început de drum și își doresc să pornească pe drumul fotografiei. Pentru a participa este nevoie doar de o înscriere, care poate fi efectuată aici.

Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul că în perioada 18-23 mai vor avea loc Zilele Clujului. Cu peste 100 de activități, în aproximativ 40 de locații, vor fi câteva zile pline pentru oraș, în care te vei putea bucura de atmosfera de festival. Sărbătoarea va începe cu o seară destinată teatrului, în care îi vei putea vedea pe actorii de la Teatrul Național în spectacolul „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale. Vineri, pe 19 mai, vor concerta Compact, Andra și Carla’s Dreams, după care va avea loc în Piața Unirii un spectacol de drone și videomapping. Pe lângă toate activitățile creative, științifice și sportive, Parada Clujului, care va avea loc sâmbătă, 20 mai, de la ora 16:00, este unul dintre cele mai așteptate momente. Pentru programul complet, te invităm să vizitezi pagina oficială a Zilelor Clujului.

În perioada 19-21 mai va avea loc ediția cu numărul II de la Zilele Horticulturii Clujene, chiar în campusul USAMV. Evenimentul va găzdui în această perioadă mai multe activități, prin care se urmărește promovarea și sustinerea horticulturii, dar și a activităților conexe acestui domeniu. Participarea este gratuită și oferă posibilitatea de a face cunoștință cu diverși producători locali, care au afaceri mici și sustenabile, de la care poți procura atât legume și fructe organice, cât și vin de specialitate, plante și arbuști ornamentali, precum și echipamente dedicate domeniilor de peisagistică și agroturism. Pe lângă faptul că vei descoperi expozanți locali, cu produse naturale, vei putea afla și sfaturi prețioase despre creșterea și întreținerea horticulturii.

Tot între 19 și 21 mai, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, te vei putea bucura de un Târg de mai. Chiar în inima orașului, vei descoperi atât produse artizanale, obiecte de artă, cât și ateliere creative pentru cei pasionați de lucru manual, inclusiv pentru cei mici. Participarea este gratuită, iar în cadrul târgului vei găsi un spațiu potrivit pentru situația în care te aflii în căutarea unui cadou pentru tine sau pentru cineva drag. Toate produsele prezente sunt realizate cu multă migală, de creatori români.

Pe 25 mai, la Muzeul de Artă din Cluj, va avea loc Gala Tinerilor Muzicieni, care va fi susținut de către studenții Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima. Intrarea este liberă, iar printre cei care vor concerta se numără Jasmin Wind Quintet, Leggiero Saxophone Quartet, Resonance String Quartet și Ansamblul de chitare al ANMGD. Totul va avea loc sub bagheta magică a dirijorului Constantin Andrei, care va avea grijă să te poarte într-o călătorie muzicală de proporții. Gala muzicală face parte din cadrul festivalului Rocada Artelor, un festival menit pentru lansarea tinerilor artiști.

După cum povesteam și la începutul lunii, Street Food Festival, va avea loc între 25 și 28 mai, în Iulius Parc. Astfel că vei avea ocazia de a face o escapadă culinară și de a degusta cele mai gustoase preparate, precum și cele mai dulci deserturi. Pe lângă zona de food truck, și cea de relaxare, te invităm și la cele trei seri de concerte: vineri, 26 mai, vor urca pe scenă Timothy Kross și Mihail, sâmbătă, 27 mai, atmosfera va fi asigurată de către Six Martini și de Robin & The Backstabbers, iar duminică, vor concerta Koszika & The Hotshots și Bogdan Simion Mihai & Lăutarii de Mătase. Accesul este, desigur, gratuit, așa că ia-ți și gașca de prieteni cu tine!

Sports Festival va avea loc în perioada 1-4 iunie, fiind un prilej de bucurie pentru fanii sportului, dar și pentru cei mici, cărora le place să descopere mereu activități noi. Festivalul este cel mai mare eveniment de tip multi-sport din România și se află în ediția cu numărul patru. Astfel că, poți sărbători Ziua Copilului într-un mod corespunzător, cu multe activități pline de mișcare, menite să-i atragă pe participanți către lumea sportului. Multe dintre acestea se desfășoară în regim gratuit, astfel că ești binevenit să te bucuri de festival. Programul complet urmează să fie anunțat, însă poți salva în calendar concertul cu acces gratuit, care va fi susținut de Gașca Zurli, pe 3 iunie, de la BT Arena.

Ce spui, tu la ce alte evenimente cu acces gratuit vei participa în următoarea perioadă?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!