Cum a fost la… lansarea gamei extinse Carpathian Single Malt Whisky în Transilvania, în premieră la Bardot – Cocktail & Whisky Bar

Home $ Articole $ Cum a fost la… lansarea gamei extinse Carpathian Single Malt Whisky în Transilvania, în premieră la Bardot – Cocktail & Whisky Bar

by | Apr 28, 2023 | Articole, Cum a fost la

Ne-am petrecut seara zilei de marți, 25 aprilie, la un eveniment special găzduit de prietenii noștri de la Bardot – Cocktail & Whisky Bar, în încăperea lor special dedicată evenimentelor, Bardot Upstairs: lansarea gamei extinse Carpathian Single Malt Whisky în Transilvania.

Bardot este o combinație interesantă: un British pub, dar cu iz franțuzesc, and with a twist. Mai mult, Upstairs s-a confirmat de nenumărate ori ca fiind o sală potrivită pentru evenimente corporate, muzică live, petreceri private, workshop-uri și nu numai. Astfel, Bardot s-a dovedit a fi locația ideală pentru un astfel de eveniment, fiindcă aduce împreună atât un whisky bar cu peste 200 de etichete de single malt, cât și o sală de evenimente cu o ambianță plăcută, aflată la etaj.

În lumina faptului că Bardot este prima locație din Cluj-Napoca în care s-a putut degusta gama Carpathian Single Malt Whisky, și că au vândut chiar în prima lună în care l-au introdus în locație (noiembrie 2022) 100 de sticle de whisky, Alexandrion Group a prezentat gama extinsă Carpathian Single Malt iubitorilor de whisky din regiunea Transilvania chiar aici. De altfel, noi am fost plăcut surprinși să vedem că evenimentul a adus împreună multe persoane cu background-uri profesionale diferite. Am întâlnit de la persoane din industria creativă și influenceri, până la oameni de afaceri și politicieni. Mai mult, am întâlnit femei pasionate de whisky, nu numai bărbați.

Evenimentul a fost primul din seria evenimentelor regionale pe care Carpathian Single Malt le va organiza, anul acesta, pentru a fi aproape de toţi cei care îşi doresc să deguste primul whisky single malt produs integral în România, la Alexandrion Saber Distilleries 1789, situat în inima Munţilor Carpaţi.

Am început cu regiunea Transilvania, pentru că aici avem un istoric îndelungat, parteneriate solide, construite de-a lungul anilor. Aici avem mulţi consumatori şi cumpărători care sunt deschişi să încerce şi care apreciază produsele româneşti de calitate.” – Dr. Nawaf Salameh, Preşedintele Fondator Alexandrion Group

Carpathian Single Malt este produs integral din orz românesc. Este distilat, maturat şi ȋmbuteliat la Distileriile Alexandrion Saber 1789, localizate ȋn Bucov, judeţul Prahova, ȋn apropierea Munţilor Carpaţi. Primul whisky single malt produs ȋn România are ȋn componenţa sa apă din dealurile subcarpatice, renumită pentru calităţile sale, are o culoare naturală, provenită din maturarea exclusivă ȋn butoaie, este realizat fără filtrare la rece pentru a reţine culoarea și aromele naturale şi are o concentraţie alcoolică de 46%.

Mai mult, acest whisky a fost maturat şi ȋn butoaie de vin românesc – iar asta reprezintă o altă premieră mondială, pe care Alexandrion Group o aduce în această industrie. Alexandrion Group devine, astfel, unul dintre puţinii producători din lume care folosesc butoaie de vin din cramele proprii pentru maturare.

„Carpathian Single Malt Whisky este un produs autohton românesc, în care eu am o încredere deosebită că se vă putea consacra atât la nivel național, cât și la nivel mondial în calitate de brand românesc. Admir foarte mult curajul investitorului Alexandrion Group de a intra pe o piață foarte competitivă și consacrată – așa cum este cea a single malt-ului la nivel mondial.” – Ovidiu Crișan, owner Bardot

În momentul de față, la aproape 1 an de la lansare, Carpathian Single Malt Whisky numără 13 expresii: Fetească Neagră, Pinot Noir, Madeira, Chianti, Oloroso, Pedro Ximenez, Tawny Port, Burgundy, Cognac, Amarone, Ruby Port, Vradiano și Commandaria, cea din urmă fiind creată exclusiv pentru piețele din Cipru și Grecia. Gama continuă să se extindă într-un ritm accelerat.

Ceea ce ne-a surprins pe noi, în schimb, a fost să aflăm în cadrul evenimentului că Bardot este prima locație din țară care a avut în portofoliu expresia Commandaria. Aceasta a fost lansată oficial în Cipru și comercializată inițial numai acolo, ca rezultat al faptului că este învechită în butoaie de Commandaria, un vin desert specific Ciprului.

Cele mai recente dintre aceste expresii sunt: Amarone – parte din colecţia dedicată finisării în butoaie de vin italienesc, Ruby Port – expresie care aparţine colecţiei dedicate finisării în butoaie de vin spaniol şi portughez, şi Vradiano, din colecţia dedicată finisării în butoaie de vin grecesc şi cipriot.

Cu privire la expresiile sale, în cadrul evenimentului am descoperit că:

  • Maturat inițial în butoaie selectate de stejar alb american, ex-Kentucky Bourbon de 200l și ulterior transferat cu grijă, pentru finisare, în butoaie de 225 de litri de vin Amarone, provenite de la o cramă de familie situată în Fumane, regiunea Valpolicella, Italia, Carpathian Single Malt Amarone atrage cunoscătorii exigenți ai whisky-ului.
  • Expresia Ruby Port se remarcă printr-o dulceață aparte, cu note de fructe roșii, care completează perfect notele de vanilie imprimate de butoiului de bourbon în care a fost maturată.
  • Vinul grecesc Vradiano influențează gustul noii expresii Carpathian Single Malt Vradiano prin notele sale echilibrate de vanilie. Şi această expresie a beneficiat de o primă maturare, timp de trei ani, în butoaie de stejar alb american ex-Kentucky bourbon, la prima umplere, cu o capacitate 53 de galoane.

Ca să-l testezi, te invităm să treci și tu pragul Bardot și să soliciți o degustare de whisky. Degustarea poate fi construită în baza gusturilor și preferințelor tale. Pe lângă diferitele expresii ale Carpathian Single Malt, poți alege cu încredere, după plac, orice băutură dintre cele peste 200 de etichete incluse în meniu. Pentru cei avansați și cunoscători într-ale băuturilor alcoolice, există și alte pachete care ar putea să fie de interes – nu rămâne decât să întrebi barmanii despre asta.

În degustările pe care noi le facem la Bardot, barmanii recomandă ca și primă expresie Carpathian, Feteasca Neagră. Aceasta este o expresie care a fost învechită în butoaie în care a fost ținut vinul românesc Feteasca Neagră. De fapt, am putea spune că ea este expresia 100% românească. Apoi, urmează celelalte expresii care au fost învechite în butoaie din alte regiuni ale Europei: Cognac, Burgundy (Franța), Amarone, Chianti (Italia), Pedro Ximenez (Spania), Tawny Port (Portugalia), Commandaria (Cipru), Vradiano (Grecia) și altele.” – Ovidiu Crișan, owner Bardot

După ce l-ai degustat în cadrul Bardot și decizi, poate, că vrei să-l cumperi, ar trebui să știi că whisky-ul Carpathian Single Malt este disponibil și online, ȋn varianta de 0,7 l. De asemenea, produsul poate fi achiziţionat și din magazine specializate, locaţii HoReCa și de retail, premium și poate fi comandat pe alte platforme de e-commerce specializate, din toată ţara. Variante există, nu rămâne decât să alegi după plac.

„Carpathian Single Malt este un produs în care s-au investit multe resurse financiare și foarte multă pasiune. Ar fi un real succes pentru România să ofere un asemenea brand de whisky care să ajungă să fie consumat în întreaga lume.” – Ovidiu Crișan, owner Bardot

Ca să-i vizitezi și să te bucuri de un whisky tasting, nu uita să-ți rezervi o masă apelându-i la numărul de telefon 0741 055 821. Mai mult, dacă vrei să fii la curent cu planurile lor de weekend, urmărește-i pe Facebook și Instagram.

După ce deguști primul single malt românesc, Carpathian Single Malt, nu uita să ne spui: care dintre cele 13 expresii de-ale sale este favorita ta?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!