TOP 5 artiști digitali, faimoși în întreaga lume

Home $ Diverse $ TOP 5 artiști digitali, faimoși în întreaga lume

by | Apr 10, 2023 | Diverse

Digitalizarea a determinat nu doar un progres tehnic evident și indiscutabil, dar și migrarea artei în mediul online. De ceva timp artiștii au conștientizat că arta nu este doar despre obiectele fizice și tangibile și că arta ar trebui să migreze și în online. O parte din artiștii digitali talentați realizează design-uri individuale pentru platforme precum https://verdecasino.com/ro, iar alții merg și mai departe, monetezându-și creațiile la licitații.

Deja de mai mult de 10 ani arta digitală reprezintă o categorie separată și independentă a artei generale. Pe acest fundal s-au dezvoltat mai mulți artiști digitali de TOP, care au devenit renumiți la nivel mondial.

Beeple – artist renumit, care a creat arte digitale, animații și motion grafică
Acest artist a început să creeze activ încă de pe timpurile, când arta digitală nu a fost nici pe aproape la fel de bine dezvoltată, ca în prezent. Acesta printre primii a început să utilizeze toate posibilitățile tehnice disponibile pentru a crea lucrări impecabile și foarte atrăgătoare.

Chiar și lui Beeple i-a luat peste 20 de ani să ajungă la lucrarea, care l-a făcut faimos la nivel mondial. Merge vorba aici despre lucrarea lui Beeple “Everydays: The First 5000 Days”. Această lucrare a fost vândută la licitație pentru suma impresionantă de 69 de milioane de dolari, transformându-l într-unul dintre cei mai bine plătiți artiști digitali din lume.

Rafael Lozano-Hemmer – maestru în lucrări digitale interactive
În acest caz merge vorba despre un artist digital, care a devenit renumit datorită faptului că mereu s-a axat pe lucrări digitale interactive. Rafael lucrează într-o varietate de medii, inclusiv instalații, sculptură, video și fotografie, și abordează următoarele probleme:

– probleme sociale
– Probleme politice
– supravegherea, libertatea și diversitatea culturală.

Printre lucrările sale celebre se numără “Pulse Index”, o instalație interactivă care afișează bătăile inimii vizitatorilor, și “Open Air”, o instalație interactivă care transformă voci și mesaje text în lumină și sunet.

Trevor Paglen – acesta este un artist digital specializat într-o nișă destul de specifică
Este adevărat că mulți artiști digitali ocupă și se axează pe nișe destul de specifice. Trevor nu doar că și-a ales o nișă, dar a și făcut o alegere foarte specifică – acesta creează lucrări în tematica supravegherii și a securității cibernetice.

Trevor face o adevărată artă și trăiește, probabil, o adevărată viață de artist. Acesta investighează secretele guvernamentale și dezvăluie activitățile și tehnologiile de supraveghere ale agențiilor de securitate naționale, inclusiv agenția americană NSA. Una dintre lucrările sale celebre, “The Last Pictures”, a fost trimisă în spațiu în 2012 pentru a fi păstrată pe o navă spațială pentru următoarele mii de ani.

Golan Levin – artist digital care abordează relația dintre oameni și tehnologie
Acesta este un alt artist care crează lucrări interactive. La fel ca și în cazul lui Trevor, aici vorbim despre un artist care și-a ales o nișă cu adevărat specifică – Golan abordează în lucrările sale relația dintre oameni și tehnologie. Golan a reușit să creeze numeroase instalații interactive, proiecte video și aplicații de artă digitală.

Una dintre lucrările care l-a făcut faimos la nivel mondial este “Opto-isolator”, o instalație interactivă care utilizează lumina și mișcarea pentru a crea efecte vizuale și sonore, și “Re:Positioning Fear”, o instalație care explorează relația dintre oameni și mașinile de supraveghere. Se anticipează că echipamentele de supraveghere vor evolua și mai mult, de aceea, o asemenea nișă de creați nu are decât să devină și mai întrebată în cel mai apropiat viitor.

Refik Anadol – artist digital care abordează subiectul inteligenței artificiale
Inteligența artificială reprezintă unul dintre cele mai discutate subiecte în prezent. Nu este de mirare că am inclus în TOP-ul nostru de astăzi un artist, care abordează în lucrările sale anume acest subiect. Refik utilizează date și algoritmi pentru a crea proiecte vizuale și sonore care transformă spațiile arhitecturale într-un mediu de experiență și contemplare.

Lucrarea care l-a făcut celebru la nivel mondial este renumita instalație “WDCH Dreams”. Aceasta este o instalație care utilizează proiecții și inteligență artificială pentru a crea o experiență vizuală unică în interiorul Sălii de Concerte a Filarmonicii din Los Angeles. O altă lucrare cunoscută la nivel mondial este “Melting Memories”, o instalație care utilizează imagini de rezonanță magnetică pentru a explora memoria și identitatea umană.

Artiștii prezentați în acest articol au reușit să-și construiască o notorietate colosală și o adevărată faimă la nivel mondial datorită abordării ingenioase. Aceștia continuă să creeze și în prezent, contribuind la definirea designului digital la nivel global. În baza acestor curente se crează întregi concepte de design, începând de la tablouri digitale și ajungând până la întregi aplicații sau platforme, iar rolul principal în întreg proces revine artiștilor digitali – cei care crează totul de la zero.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!