De vorbă cu Irina Rimes despre Turneul „Acasă”

Home $ Articole $ De vorbă cu Irina Rimes despre Turneul „Acasă”

Irina Rimes este unul dintre artiştii emblematici ai industriei muzicale din România care şi-a pus amprenta asupra publicului şi topurilor radio şi TV prin stilul unic de interpretare, piese statement şi sute de show-uri live intense şi pline de emoţie. Nu în urmă cu mult timp și-a lansat cel de-al patrulea album intitulat „Acasă”. Noul album reprezintă, pentru ea, proiectul de care este cea mai mândră până acum.

Momentan, Irina își poartă cel mai recent album prin toată țara și nu numai într-un turneu care reprezintă o călătorie între două lumi și o fugă între case. „Acasă” este despre cum fanii au devenit o parte importantă din casa Irinei Rimes și despre cum ea poate construi un acasă oriunde își are muzica și îi este și publicul, cu care se va și întâlni personal în această serie de concerte.

„Noi avem casa în două lumi. Când suntem mici, ACASĂ are o formă materială în ochii noștri, e un loc unde putem fugi, unde putem găsi siguranță, dragoste sau ajutor, orice s-ar întâmpla. Pe masură ce creștem, timpul ne transformă casa și ea capătă o formă imaterială, reconstruindu-se la noi în amintiri.” – Irina Rimes

În viziunea Irinei, cele două lumi sunt reprezentate de cele două medii în care noi ne petrecem viața. Prima lume este cea materială, casa în care ne naștem, casa în care copilărim, în care ne formăm, și din care, până la urmă, plecăm. Odată plecați, casa materială se transpune în cea de-a doua lume, cea imaterială, a amintirii.

„Casa materială este cea în care am copilărit, de la Moldova. Amintirile în care mă refugiez sunt cele din copilărie. Sunt destul de norocoasă să am posibilitatea, încă, să-mi creez amintiri noi acasă, în Moldova.”

Chiar și așa, Irina nu simte c-ar putea spune că pentru ea există o casă în care se regăsește complet; în schimb, încearcă să-și echilibreze timpul pe care-l petrece în fiecare dintre aceste două lumi – cea material și cea imaterială.


Despre asta și cântă Irina pe parcursul tuturor celor 16 piese confesiune, vindecătoare şi sensibile cuprinse în albumul „Acasă”.

„Îmi place să cred că fiecare dintre cele 16 piese de pe album, la care am lucrat împreună cu compozitori şi producători de top din România, mă reprezintă în totalitate din punctul de vedere al muzicii, emoției și al experienței surprinse în ele. De-abia așteptăm să surprindem live, în concerte, cu setlist-ul pe care l-am pregătit.”

În fapt, pe album se regăsesc şi cele două colaborări cu Grasu XXL „Pentru totdeauna” şi cea cu Jah Khalib pentru „Навсегда”.
Cu fiecare piesă lansată, cu fiecare concert susținut, Irina simte că relația sa cu fanii se leagă tot mai mult și mai frumos: „Ne cunoaștem tot mai bine, comunicăm tot mai tacit și construim spectacol împreună.”


Când am întrebat-o cum a arătat prima clipă în care a simțit c-ar fi momentul potrivit să construiască un întreg album pornind de la ideea conform căreia fanii au devenit o parte importantă din casa sa, ne-a spus:

„Nu a fost un moment anume; a fost, mai degrabă, o stare de spirit pe care am descoperit-o atunci când am știut că muzica e ceea ce vreau să fac. Această stare de spirit se face simțită, încă, și astăzi.”

Irina se regăsește în muzica pe care o face. Uneori, muzica ei este cea care o salvează. Muzica este, pentru ea, și cel mai mare dar pe care-l regăsește în activitatea sa artistică.

„Albumul „Acasă” a ieșit exact așa cum mi-am dorit. Procesul a fost unul linear, în care, odată cu albumul, am crescut și eu… Și pentru că mi-am dorit să arăt că este perfect normal să fii vulnerabil, ca artist, și să subliniez că vulnerabilitatea este unul dintre lucrurile primordiale în creație, am lansat și documentarul „Irina Rimes: Pe drumul meu”, care poate fi văzut pe HBO Max.


Și-a dorit ca prin lansarea acestui documentar să încurajeze și alți oameni – indiferent dacă sunt artiști sau nu – să fie transparenți cu ceea ce simt și să aibă curajul să transpună asta în „arta” lor.

Cu ajutorul documentarului o observăm pe Irina Rimes într-un road movie ce o urmărește, alături de echipa ei, de-a lungul unui parcurs care servește în primul rând pentru a deschide noi uși creative (drumul despre care se vorbește are ca scop definitivarea albumului „Acasă”), dar și pentru ceea ce ea numește „o regăsire”, o reconectare cu arta ei și cu sine.

Deși este cunoscută pentru că își transpune dintotdeauna în muzică și versuri trăiri dintre cele mai intime, prin intermediul documentarului „Irina Rimes: Pe drumul meu”, artista s-a expus mai mult ca oricând.

„Vreau să arătăm oamenilor struggle-ul de artist. Să înțeleagă mama, tata, rudele, prietenii mei de ce n-am timp să merg la ei în vizită, de ce nu răspund tot timpul la telefon, de ce dorm până la ora 4 după-amiaza, dar cel mai important, de ce scriu ceea ce scriu.”

Nu-i ușor să-nțelegi viața unui artist – decât dacă ești și tu, poate, unul. Irina crede că a te reinventa, în calitate de artist, are potențialul să te definească și redefinească din nou și din nou.

Chiar dacă a trecut prin schimbări de la debutul carierei sale muzicale până astăzi, ceea ce și-a dorit să păstreze consecvent a fost originalitatea sa muzicală: „Și totuși, asta nu înseamnă că nu am fost și nu sunt în continuare deschisă la noi provocări muzicale și genuri noi.”

Ca fiecare proiect nou pe care ne angajăm să-l ducem la capăt, și realizarea acestui documentar a reprezentat, pentru Irina, pe alocuri, o provocare.

Filmarea documentarului a fost una mult mai personală decât filmările pe care le fac în mod obișnuit. De această dată, am adus lentila într-un mediu considerabil mai intim decât de obicei – și asta a fost cea mai notabilă provocare întâmpinată.”

Pentru c-a investit atât de mult din ea și-n crearea acestui documentar, am întrebat-o dacă ar urma să existe o continuare a acestuia – și când se va lansa ea. Irina a râs: „Fanii vor trebui să fie pe fază, fiindcă voi anunța mai multe despre asta la momentul potrivit.”


Conform spuselor sale, punctul carierei pe care-l marchează lansarea celui de-al patrulea său album, „Acasă”, a documentarului, precum și a turneului în care este în momentul de față reprezintă, pe de o parte, rodul muncii sale și, pe de altă parte, întoarcerea sa la origini și la sinele ei.

Drept surpriză, înainte să pornească în turneu, Irina a lansat o nouă piesă – „Neiubita ta”.

„Termenul Neiubita a fost inventat cu scopul de a îngloba toate trăirile și experiențele prin care poți trece într-o relație în care nu știi dacă mai merită să investești timp, sentimente și încredere – sau nu.”

E posibil să auzim piesa nou-lansată live, în concertul de la Cluj. În casa sa din Cluj, Irina ne dă întâlnire luni, 6 martie 2023 și marți, 7 martie 2023, începând cu ora 20:00, la Casa de Cultură a Studenților.

Așadar, dacă n-ai făcut-o încă, ar fi bine să știi că îți mai poți achiziționa biletul online, de aici. Prețurile diferă în funcție de categoria pentru care vei opta: a) VIP – 244,95 lei, b) Categoria A (Earlybird) – 155,95 lei și c) Categoria B (Earlybird) – 115,95 lei lei.


În plus, punem la bătaie o invitație dublă la concertul Irinei de marți, 7 martie 2023. Înscrie-te la giveaway-ul pe care-l avem în derulare pe Instagram și bucură-te de șansa de a câștiga o invitație la evenimentul de mâine pentru tine și o persoană dragă.


Irina Rimes ne invită să călătorim împreună între lumi, să fugim împreună între case. Tu vii?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!