3 dintre cele mai importante momente din fotbal ale anului 2022

Home $ Diverse $ 3 dintre cele mai importante momente din fotbal ale anului 2022

by | Feb 7, 2023 | Diverse

Anul 2022 nu a avut foarte multe întâmplări deosebite în lumea sportului, însă în ceea ce privește fotbalul, s-au întâmplat câteva lucruri extrem de importante, despre care vom vorbi în cele ce urmează.

Cupa Mondială din Qatar
Mulți microbiști se întreabă dacă nu cumva ultima ediție a Cupei Mondiale a fost cea mai spectaculoasă din istorie. În orice caz, știm că a fost una cu totul deosebită, întrucât a fost prima ediție a turneului final care se organizează iarna, prima ediție care se desfășoară în lumea arabă, prima ediție la care toate stadioanele au fost echipate cu aer condiționat, cea mai scurtă ediție a Cupei Mondiale (28 de zile) și totodată, cea mai scumpă competiție din istorie (300 de miliarde de dolari).
Argentina, care conform cotelor oferite de case de pariuri online era a treia favorită a turneului, după Brazilia și Franța, a început turneul cu stângul, cu o înfrângere rușinoasă în fața Arabiei Saudite, însă ulterior a reușit să câștige trofeul, după o finală absolut spectaculoasă câștigată împotriva Franței la loviturile de departajare.

Cu ocazia acestui turneu final, Lionel Messi a cucerit unica medalie care îi lipsea din palmares și a câștigat „lupta” pe care o are, la distanță, cu eternul său rival, Cristiano Ronaldo. De asemenea, Kylian Mbappe a devenit primul fotbalist din istorie care marchează 4 goluri în finală: un hat-trick în primele 120 de minute și încă un gol marcat la loviturile de departajare. Un alt lucru inedit petrecut la CM 22 a fost calificarea Marocului în semifinalele competiției, devenind prima echipă africană care ajunge în această fază a competiției.

Abramovici a vândut Chelsea
Roman Abramovici a vândut Chelsea în 2022. Omul de afaceri a renunțat la funcția de președinte și proprietar al clubului londonez cu un palmares de cinci titluri de campion, două titluri de Liga Campionilor, două titluri de Europa League și alte distincții interne care au făcut din Chelsea unul dintre cele mai mari cluburi din lume.

Celebrul om de afaceri nu a dorit să renunțe la clubul pe care îl cumpărase în urmă cu 19 ani, așa că a trecut ca proprietar al lui Chelsea fundația caritabilă a clubului. Trucul nu a funcționat însă, iar șefii fotbalului Englez l-au anunțat pe Abramovich că sancțiunile vor rămâne în vigoare câta vreme acesta va rămâne în conducerea clubului.

După o perioadă de negocieri, clubul a fost preluat de un grup de investiții condus de Todd Boehly, coproprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers. Abramovich a încasat 4,25 miliarde de lire sterline în schimbul clubului, iar tranzacția s-a finalizat în luna mai a anului 2022.

Abramovich va rămâne însă un nume important în istoria sportului, deoarece a pompat cantități uriașe de bani în transferuri, lucru care condus la stabilirea Premier League în fruntea fotbalului european.

Record absolut de audiență în fotbalul feminin
Nimeni nu ar fi surprins de faptul că un meci între FC Barcelona și Real Madrid ar umple stadionul, oricare ar fi acesta, însă lucrurile se schimbă atunci când vorbim despre un meci de fotbal feminin. Ei bine, în data de 30 martie 2022, cu ocazia unui „El Clasico” desfășurat în cadrul sferturilor de finală ale Ligii Campionilor la fotbal feminin au venit nu mai puțin de 91.553 de spectatori.

Gazdele au părut de neoprit în acea seară, iar Alexia Putellas, viitoarea câștigătoare a Balonului de Aur, a avut o prestație extraordinară. Barcelona s-a impus cu 5-2, respectiv 8-3 la general, însă a pierdut ulterior finala în fața celor de la Lyon. La cum se arată lucrurile, ne putem aștepta ca în viitorul apropiat să fie bătut și recordul de peste 100.000 de spectatori, înregistrat la final Cupei Mondiale la feminin din anul 1971, acolo unde Danemarca a învinsa țara gazdă, Mexic, cu scorul de 3-0.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!