Parfum de semnătură: cum să găsești parfumul perfect

Home $ Diverse $ Parfum de semnătură: cum să găsești parfumul perfect

by | Nov 29, 2022 | Diverse

Probabil că ai întâlnit în viața ta o mână de oameni ale căror parfumuri au rămas aceleași pentru atât de mult timp încât au devenit cumva parte din esența lor. Mama ta, care mirosea a parfumuri de damă cu vanilie și ciocolată neagră. Iubitul tău devenit soț, care mirosea a orice apă de colonie era actuală și cool.

Parfumurile sunt mai mult decât drăguțe; ele sunt cartea ta de vizită pentru toți cei pe care îi întâlnești și un confort pentru toți cei pe care îi iubești. Să-l găsim pe al tău este obiectivul nostru astăzi. Știu că există și am de gând să deslușesc elementele de bază ale parfumului pentru a te ajuta să alegi parfumul perfect pentru tine.

Înainte de a merge la tejgheaua de parfumuri de dama si seturi de cadou pentru femei, iată un mic ghid (și ceva terminologie) care te va ajuta în alegerea parfumului și să te concentrezi asupra a ceea ce îți dorești în mijlocul aromelor.

Terminologia parfumurilor

Absoluturi
Extracte și uleiuri pure, naturale, din flori și alte materiale vegetale. Foarte scumpe pentru o cantitate mică. Exemplu: ulei de trandafir pur.

Note
Un element odoriferant din parfum sau apă de colonie. Atunci când mirosim un parfum compus, simțim diferite note în cadrul acestuia. Când prima aromă – sau nota de vârf – se disipează, simțim nota de mijloc, cunoscută și sub numele de buchet. Pe măsură ce aceasta se estompează, rămânem cu nota de bază, care este al treilea element al unui parfum compus. Este ca o simfonie, nu-i așa?

Apă de colonie
Apa de colonie este formată din trei până la cinci procente de ulei într-un amestec de alcool și apă. Are tendința de a fi mai ușoară și răcoritoare, de obicei cu o componentă de ulei de citrice.

Apă de toaletă
Conținând aproximativ aceeași cantitate de ulei de parfum sau puțin mai mult – undeva între patru și opt procente – decât Eau de Cologne, Eau de Toilette este amestecată cu alcool în loc de apă.

Apă de parfum
Un procent mai mare de ulei de parfum – aproximativ 15-18 – amestecat cu alcool constituie Eau de Parfum. Este mai scumpă decât Eau de Cologne și Eau de Toilette.

Parfum
Parfumul este format din 15 până la 30 % ulei de parfum amestecat cu alcool. Deoarece conține un procent atât de ridicat de ulei de parfum, este mult mai scump decât Eau de Cologne, Eau de Toilette sau Eau de Parfum.

De asemenea, vei auzi și alte terminologii pentru a descrie familiile de parfumuri de damă și bărbați. Pentru parfumurile comercializate pentru femei, acestea vor fi de obicei citrice, proaspete, florale, dulci, condimentate sau lemnoase. Parfumurile comercializate pentru bărbați includ aceste parfumuri, dar și alte mirosuri mai masculine, cum ar fi pielea, tutunul, moscurile și mușchii.

Familii de parfumuri pentru femei

Parfumul dintr-un set cadou femei este clasificat în funcție de caracteristicile predominante ale mirosului. Haideți să cunoaștem cele patru familii de bază care alcătuiesc majoritatea tipurilor de parfumuri de damă. Împărțirea lor în acest fel te va ajută să decizi ce parfumuri preferi și pe care ai prefera să le eviți.

Pe măsură ce ați cumpărat parfumuri, sunt șanse să fi văzut diferitele note enumerate pentru un anumit parfum; acestea se coordonează cu familia din care face parte parfumul compus.

Tabloul oficial al familiilor de parfumuri a fost actualizat în 2010 pentru a include patru familii de parfumuri de bază: Floral/Dulce, Citrice/Fructat/Fresh, Ambrat/Picant și Lemnos/Chypre. În cadrul acestor familii, există subgrupuri. Aromatic Fougère, o familie de parfumuri masculine, era o categorie proprie, dar a fost recategorizată ca subcategorie în cadrul modificării din 2010. Are note de levănțică, ierburi proaspete și mușchi.

Păstrează câteva parfumuri de damă din familii de parfumuri diferite. Este destul de drăguț să îți schimbi parfumul în funcție de anotimp, ocazie sau starea de spirit din ziua respectivă! Un parfum floral și dulce pentru ziua, și poate parfumuri arabesti pentru o intalnire de noapte.

Pe vreme mai rece, se pot purta parfumuri mai puternice fără a-i copleși pe toți cei din jur. Dimpotrivă, parfumurile mai ușoare sunt mai bune pe vreme mai caldă. Gândește-te cum vara miroase a iarbă proaspăt tăiată și a înghețată de vanilie. În decembrie miroase a copaci veșnic verzi și a turtă dulce. Poți evoca aceleași emoții și amintiri minunate cu propria aromă.

Familia de parfumuri florale
Gândește-te la un buchet de flori proaspăt tăiate. Trandafir, garoafe, lavandă, flori de portocal, violete și orice altă floare de pe peluză. Floral este cel mai utilizat parfum în parfumurile feminine. Foarte dulce și ușor de recunoscut.

Familia de parfumuri citrice/fructate/frize
Portocală, lămâie, lime, grapefruit și alte citrice. Caisă, măr, piersică, etc. Curat, ușor și revigorant.

Familia de parfumuri ambrate/picante
Vanilie caldă, mirodenii și rășini de tămâie. Ambrat și mosc.

Familia de parfumuri lemnoase/chiparoase
Parfumuri precum bergamotă, mușchi de stejar, labdanum și patchouli. Miros de mușchi și foarte pământesc.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!