Castele & conace pe care le poți vizita aproape de Cluj

Home $ Articole $ Castele & conace pe care le poți vizita aproape de Cluj

by | Apr 19, 2022 | Articole, Ieși din oraș

Știm că vremea nu pare foarte hotărâtă, dacă să ne mai chinuie puțin cu ploi în prima parte a zilei sau dacă să ne momească afară din casă, așa că astăzi îți recomandăm câteva castele și conace pe care le poți vizita aproape de Cluj, chiar dacă am mai povestit despre câteva castele și altă dată, acum avem grijă să fii pregătit și pentru o plimbare în aer liber, dar și pentru una în care să fii la adăpost de o eventuală ploaie.

Cel mai aproape de Cluj-Napoca se află Castelul Bánffy din Bonțida, unde în fiecare vară sunt atrași mii de petrecăreți la Electric Castle. Un lucru important de menționat este că în cadrul festivalului au fost lansate diferite campanii prin care se strâng bani pentru renovarea acestuia, așa că toate zilele festivalului aduc o adevărată bucurie în Bonțida, dar și un ajutor în plus pentru castel. Chiar și așa, acesta se poate vizita zilnic, între orele 10-18, iar studenții și elevii beneficiază, desigur, de reducere. La Bánffy poți să vii și să admiri turnurile, dar și arhitectura exterioară a acestuia, poți să vii și să faci un picnic at the castle, dar și să te bucuri de băuturile pe care le poți consuma în curtea acestuia.

Castelul Rákóczi-Bánffy se află în Gilău și datează din secolul XV. Inițial s-a aflat în grija episcopiei Oradea, iar mai apoi a celei din Transilvania. De-a lungul timpului a aparținut mai multor proprietari de seamă, printre care și Mihai Viteazul, Gheorghe Basta, Gheorghe Rákóczi I și Gheorghe Rákóczi II, iar mai apoi, Gheorghe Bánffy, care modifică destul de tare aspectul castelului. În perioada comunistă a servit administrației publice și a găzduit inclusiv o școală pentru copiii cu dizabilități sau un centru de desfășurare al taberelor. Astăzi castelul nu se află într-o stare excelentă, însă se află în proces de restaurare, în urma căreia va fi redată măreția castelului de altă dată. Până atunci, dacă faci o excursie cu familia în Gilău, poate nu ar strica o plimbare și până la castel, în care să le povestești celor mici despre cum castelul a aparținut odinioară inclusiv lui Mihai Viteazul și poate reușiți să vă bucurați și de curtea sa interioară.

Conacul Octavian Goga este situat în Ciucea și astăzi reprezintă Muzeul Memorial “Octavian Goga”. Clădirea a fost construită inițial de un avocat spre finalul secolului XIX, iar fiica acestuia este cea care o vinde lui Octavian Goga. Acesta investește destul de mult în conac și îl restaurează în stilul brâncovenesc, dar mai achiziționează și câteva anexe din apropierea acestuia. În 1966 urmașii lui Goga donează proprietatea statului român, care decide să o transforme în muzeu, care poate fi vizitat și astăzi, între orele 09-17. De asemenea, muzeul găzduiește adesea expoziții sau evenimente culturale în cinstea poetului, așa că le poți urmări cel puțin de la distanță, prin pagina lor de Facebook.

Castelul Teleki se află în Gornești, foarte aproape de Târgu Mureș. A fost construit în formă de U și amenajat corespunzător unui castel: cu bolte înalte, sală de bal, scări din marmură, cu candelabre și cu o curte interioară generoasă, unde astăzi se țin inclusiv diverse ateliere. Castelul găzduiește și evenimente private, inclusiv nunți, pentru cine își dorește să aibă parte de o experiență aparte în ziua cea mare, iar rezervările se fac din timp, pe pagina de Facebook dedicată acestora. Chiar și așa, castelul poate fi vizitat începând cu ora 10.

Extra Tip: Pentru situația în care ești în zonă și vrei să experimentezi viața la castel pentru mai mult decât o vizită de o oră, poți alege să te cazezi la Castelul Haller, situat la 22 km de Târgu Mureș. A fost ridicat în secolul al XVII-lea, iar în perioada comunistă, după cum ne-am obișnuit deja, clădirea a avut un rol în serviciul public, fiind pe rând școală, grădiniță, internat etc. În 2012 a devenit primul castel din zonă care a fost renovat în pensiune turistică, iar astăzi oferă experiențe elegante oaspeților săi, amintind de vremurile sale de glorie. Aici găsești mai multe informații despre cum te poți caza.

Iar dacă tot ne apropiem de final, am decis să-ți propunem un castel aflat la aproximativ 3h de condus din Cluj, pentru situația în care vrei să faci o plimbare mai lungă într-un weekend prelungit. Este vorba de Castelul Karoly din Carei, supranumit și orașul-castel. Castelul a fost construit în 1482 de către familia nobiliară Karolyi. Pe parcursul existenței sale, castelul a fost folosit inclusiv ca fortăreață de apărare împotriva turcilor. În incinta sa se pot vizita câteva camere, printre care se numără și biblioteca, sala de bal sau chiar și un dormitor de epocă. Mai mult, vei găsi și câteva expoziții tematice, iar una dintre ele este mai exotică, în ideea în care aceasta cuprinde câteva trofee și arme africane. Când vremea este plăcută, noi te îndrumăm să nu te rezumi doar la castel și să te bucuri și de parcul dendrologic din jurul său.

PS. Pentru că tot ți-am menționat mai sus de Castelul Haller, unde poți experimenta viața la castel, îți mai propunem un loc asemănător, unde te poți bucura, de data aceasta, de o experiență la conac. Conacul Apafi se află la aproximativ 2h și 40 de minute de Cluj, în satul Mălâncrav și este unul dintre cele mai impresionante conace din Transilvania. Atât conacul, cât și întreg satul au aparținut familii nobililor Apafi, iar când nu au mai existat moștenitori, conacul a fost preluat de nobilii Bethlen. În 2007 a fost restaurat, iar încă de atunci primește oaspeți, impresionându-i cu camerele sale, în care istoria locului pare să vorbească.

Ce spui? Ți-am făcut poftă de o plimbare până la castel?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!