Descoperă Clujul: Treasure Hunt în cartierul Zorilor

Home $ Articole $ Descoperă Clujul: Treasure Hunt în cartierul Zorilor

Articolul a fost actualizat în octombrie 2023.

În această serie de articole ne propunem să vizităm cartierele importante ale Clujului și să le descoperim comorile. Un fel de Treasure Hunt am îndrăzni să îi spunem. Facem astfel o listă cu recomandări diverse, de la localuri cochete la parcuri mai puțin cunoscute, în care poți ieși să te relaxezi singur sau cu prietenii. Și, de ce nu, poate cu prima ocazie îți vei scoate și rudele sau amicii care vin să te viziteze la o escapadă… prin cartier ;).

Am început cu un treasure hunt prin cartierul Gheorgheni. Am continuat cu o plimbare prin cartierul Grigorescu. Acum a venit momentul să continuăm cu un cartier al cărui nume are, pentru noi, o rezonanță de-a dreptul melodioasă: Zorilor. Te duce inevitabil cu gândul la soare, la lumină, la speranță, deși, în trecut, după cum am descoperit într-un material anterior despre cartierele Clujului de ieri și de azi, nu părea deloc la fel de luminos. Astăzi, după cum ne-am dat seama documentând acest material și luând cartierul la pas, cafenelele, restaurantele, localurile, parcurile, zonele în care poți să faci sport și multe altele îi conferă strălucirea pe care o are. Așadar, am adunat la un loc următoarele experiențe pe care merită să le trăiești atunci când ieși din casă prin cartierul Zorilor.

Cafenele la care îți bei cafeaua și te reîncarci cu energie

Este foarte probabil ca atunci când mergi la shopping prin cartierul Zorilor, în Sigma Shopping Center, să-ți dorești nu numai cumpărături, ci și o oprire la cafea – fie că vrei s-o savurezi în local sau s-o iei la pachet. Aici intră în ecuație Meron Sigma și cafeaua lor de specialitate, care-și propune să-ți ofere un plus de energie ca să te bucuri de fiecare zi. La ei găsești favoritul nostru, Cortado, care îmbină un singur shot de espresso cu cremă de lapte, precum și un ceai Matcha delicios.

O altă opțiune de cafenea amplasată în Sigma este JOGO Cafe, care te întâmpină cu un aer proaspăt de vacanță, un design diferit și produse cu savori și arome exotice. Chiar și atunci când decizi să savurezi cafeaua lor la pachet, aroma cafelei te va duce cu gândul la dimineți departe, într-un loc mai cald, liniștit și mai plăcut. La ei poți alege un jogoniho cu ciocolată și alune caramelizate, fursecuri cu cocoa sau cheesecake-ul casei cu biscuiți oreo.

La o străduță mai jos de Sigma Shopping Center, te așteaptă un hidden gem tare drag nouă, Hot Pipes Coffe Shop & Roastery. Amplasat pe strada Cireșilor, la numărul 84, cafeneaua și prăjitoria Hot Pipes te surprinde așteptându-te în garajul unei case unde vezi chiar și cum se prăjește cafeaua. Pe noi ne-au cucerit prin faptul că nu promit niciodată ceea ce nu pot să ofere. Ei sunt ceea ce sunt și îți vor arăta exact această latură a lor.

Restaurante la care mănânci bine

În materie de restaurante, am identificat două care ne-au atras atenția prin prisma faptului că sunt genul de localuri pe care, în mod obișnuit, te-ai aștepta să le găsești în centrul orașului. Este vorba despre Rod și Pizzeria D’Autore.

ROD e un concept creat pe câteva coordonate: ingrediente româneşti, locale, zonale, pe cât se poate ecologice, furnizori de încredere, pasiune, responsabilitate și calitate. Elementele naturale, terasa verde, confortabilă şi ambianţa relaxată, împreună cu elementele urban-minimaliste, sunt detaliile rafinate ale acestui spaţiu prietenos. Personalul atent şi profesionist, pasiunea pentru detalii şi preparatele impresionante întregesc un spaţiu în care ţi se face dor să revii.

Pizzeria D’Autore, pe de altă parte, este unul dintre localurile Clujului care s-a născut din pasiunea pentru preparatele culinare autentice din bucătăria italiană. Cu puțin noroc, dacă le treci pragul într-un weekend, e foarte probabil că vei avea posibilitatea să te bucuri de meniul lor special de final de săptămână. Nu de mult, acesta a inclus o călătorie culinară de la Cazanele Dunării până la Marea Neagră, cu o scurtă și gustoasă oprire în Deltă.

Localuri unde poți urmări meciul live cu prietenii

Dacă locuiești în cartierul Zorilor, trebuie să știi că opțiunile existente din punctul de vedere al localurilor unde poți urmări meciul live cu prietenii sunt mai numeroase decât te-ai aștepta. Nu degeaba sportul este un subiect care adună o mulțime de oameni în jurul său și e normal să se creeze anumite legături. Apartament 1 este locul unde te simți ca acasă, dar ești servit ca în concediu, după cum le place celor de acolo să spună. Food meets sports spune totul despre conceptul în jurul căruia a fost construit Marty Sports&Grill, localul unde găsești atmosfera perfectă pentru a urmări un meci, nu neapărat de fotbal. Mates Pub, e locul pentru toată gașca, în care, pe deasupra, puteți savura împreună faimoasa lor pizza cu Nutella. Iar Zucca Bistro s-ar putea să fie la îndemână, chiar lângă blocul tău. Așadar, care va fi următorul local în care le vei propune prietenilor să urmăriți împreună meciul live?

Parcuri pentru câini, pisici, copii, relaxare

Unul dintre punctele forte pe care le urmărim atunci când alegem cartierul în care urmează să ne mutăm îl reprezintă spațiile verzi pe care le are de oferit. Un astfel de loc destinat momentelor liniștite, pentru locuitorii cartierului Zorilor, este Parcul Iuliu Prodan. Intrarea se face pe strada Gheorghe Dima și, odată ajuns, vei dori să descoperi fiecare colțișor. Amenajat cu zone de joacă, echipamente fitness, foișoare, alei numai bune de explorat, aici vei pierde noțiunea timpului și nu-ți vei dori să intri prea repede în casă. Îți va fi cât se poate de ușor să te bucuri de vremea frumoasă (atunci când ea ține cu tine) și de cântecul păsărelelor, mai ales acum, în prag de primăvară.

O altă veste bună pentru locuitorii cartierului Zorilor este faptul că se lucrează la un al doilea parc destinat în mod special lor, Parcul Zorilor/Observator. Construit pe o suprafață de 1,2ha, aici va fi amenajat un loc de joacă pentru copii, o zonă de recreere pentru seniori, o zonă de fitness în aer liber, vor fi instalate mese de șah și fântâni arteziene, vor exista facilități pentru cicliști și se vor amenaja zone de promenadă. Amenajarea viitorului parc presupune plantarea a peste 180 de arbori și a peste 240 de arbuști, pe lângă cei existenți deja. Deși nu știm o dată exactă a finalizării acestuia, știm că pe zi ce trece, el este tot mai aproape să ne întâmpine.

Zone unde poți să faci sport

Dacă sportul în aer liber e pe placul tău, e bine de știut că în Parcul Iuliu Prodan există o zonă special amplasată pentru a se face sport. După ce îți finalizezi, poate, joggingul de dimineață, acolo poți profita de cele cinci aparate de fitness care-i așteaptă pe cei cărora le face bine sportul în aer liber. Tot în Zorilor este și clubul SquashTech, unde găsim două terenuri profesionale de squash, parcare (!) și un instructor acreditat WSF. Nouă ne place mult la ei, e curat, spațios și poți face programare online pe site. Iar dacă ești adeptul sălilor de fitness, cartierul Zorilor oferă varietate și din acest punct de vedere, astfel încât s-o poți alege pe cea care este amplasată cel mai aproape de locuința ta. Așadar, printre opțiunile între care ai de ales se numără: Pilates Cluj – primul și singurul studio profesional cu aparate din Cluj, T Gym – locul unde înveți să faci mișcare cu zâmbetul pe buze, 18Gym – sala de la care sigur pleci cu rezultate și Burn Fitness – locul care pune accent pe satisfacția fiecărui client care le trece pragul.

Artă și cultură

Clujul găzduiește una dintre cele mai frumoase grădini botanice din lume: Grădina Botanică „Alexandru Borza”. Astăzi, la Grădina Botanică din Cluj-Napoca pot fi admirate peste 10.000 de specii de plante, din toate zonele lumii, ea deține cel mai bogat ierbar din țară, crește un lotus care poate susține un copil și adăpostește un trunchi uriaș de copac secular. Tot grădina botanică adăpostește și Turnul de apă. Fiind amplasat în Sectorul Sistematic, turnul de apă a fost utilizat în trecut ca rezervor de apă necesară irigării grădinii botanice. În prezent reprezintă un important punct de observație pentru vizitatori. Nu departe de grădina botanică se găsește și Observatorul Astronomic, unde vizitatorii sunt aşteptaţi în fiecare vineri seara, după lăsarea întunericului, pentru un program de circa două ore. Iar în momentele în care simți nevoia să te retragi, pur și simplu, într-o zonă liniștită în care să fii înconjurat de cărți, te poți îndrepta către filiala Zorilor a Bibliotecii Județene „Octavian Goga”.

Piețe și producători locali

Piața Zorilor, situată pe strada Pasteur, a fost printre primele piețe ale Primăriei incluse în programul de „modernizare” a piețelor agroalimentare care a demarat în anul 2006. Astăzi, hala aduce împreună 23 de producători agricoli și 11 societăți comerciale și persoane fizice autorizate. Ea este împărțită astfel: două spații pentru comercializarea laptelui și a produselor lactate, alte două spații pentru comercializarea cărnii și a produselor din carne și un spațiu pentru comercializarea ouălor și a produselor apicole. Pe lângă acestea, mai poți achiziționa și: legume și fructe proaspete, citrice și flori. Piața funcționează de luni până sâmbătă în intervalul orar 07:00-20:00 și duminica de la 07:00 la 14:00. Opțiuni există, așa că nu mai rămâne decât să alegi să consumi produse bio, de la producători locali.

Unde reciclezi?

Pentru că se vorbește din ce în ce mai des în jurul nostru despre protejarea mediului și despre reciclare, asta ne face să devenim mai implicați sau poate mai responsabili. În cartierul Zorilor, la intrarea în Piața Zorilor despre care am povestit mai sus, se găsește aparatul de colectare a deșeurilor reciclabile, stațiile Sigurec Public. Aici se pot recicla sticle de plastic până în 3l și doze de aluminiu. După introducerea deșeurilor în stații, utilizatorii vor primi un tichet eliberat de aparat. Pe baza acestui tichet, vor beneficia de reduceri în magazinele partenere ale proiectului. O a doua astfel de stație poate fi găsită în cartierul Mănăștur în zona Piața Flora. Despre mai multe astfel de opțiuni de reciclare am povestit într-un material anterior, referitor la unde și cum reciclăm în Cluj.

Până data viitoare când ne dăm întâlnire în alt cartier, tu ce alte zone mai puțin cunoscute din Zorilor dorești să împărtășești cu noi? De la parcuri, piețe, ziduri colorate sau cafenele, așteptăm cu interes părerea ta, iar noi o vom face cunoscută.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!