Aerial sports în Cluj – 5 moduri inedite de a ne dezvolta corpul și mintea

Home $ Articole $ Aerial sports în Cluj – 5 moduri inedite de a ne dezvolta corpul și mintea

by | Feb 4, 2022 | Articole, Sport

Articolul a fost actualizat în decembrie 2023.

De la exercițiile complexe la inele sau la bare paralele realizate de sportivi de performanță, acest tip de sport, la bară, cu cercuri sau silk, s-a apropiat mai mult atât de amatorii de dans, de fitness, cât și de cei pasionați de activități inedite pentru corp și minte.

Gimnaștii se pare că au fost cei care au introdus și conceptul de aerial yoga, în anii ’90. O altă sursă spune că yoga practicată cu ajutorul unui hamac a fost combinația de yoga, pilates și dans introdusă ca disciplină nouă de Michelle Dortignac, practicantă de yoga și artistă de circ, în 2006.

Astăzi, aceste practici sunt moduri de a ridica picioarele de pe un Pământ în mișcare. Iar aceste aerial sports sunt moduri în care pasionații de sport, de dans, de fitness și de yoga se pot deconecta complet, în aer.

 

1.Pole dance
Într-un articol dedicat activităților de tip Aerial sports, am vorbit despre cum dansul la bară a trecut la statut oficial de sport în 2017 și cum poți alege să practici acest tip intensiv de fitness și tu, pentru că este recomandat tuturor celor care doresc un whole body workout pe verticală. Inspiră-te și vezi ce spun practicanții și instructorii de la Aerial Sports & Arts Cluj în articolul acesta.

 

2.Aerial hoop

Instructorul nostru este Dana Florina Coțop, sau „mamă de zmei”, „mama de zeițe” etc., porecle pe care chiar le merită. Studioul Aerial Sports & Arts a devenit leagăn pentru instructori noi, cursante ale Danei, care au ajuns să predea la rândul lor: Diana Maria Oprișan (pole instructor) și Laura Bărbulescu (hammock instructor).

De aerial hoop m-am apucat acum doi ani, la recomandarea prietenei mele Laurei. And I was hooked ever since (pun intended)”, spune galatheia, practicantă de liră la studioul Aerial Sports & Arts.

E interesant să descoperi că forța și flexibilitatea se exersează și limitele acestora se depășesc prin însuși specificul sporturilor de tip aerials. Cumva, cred că celelalte sporturi practicate m-au condus aici.

La Aerial Sports & Arts Cluj instructorii sunt pasionați de tot ceea ce ține de acrobație aerială și colaborează cu practicanți entuziaști, studiouri, trupe de dans și școli de circ din toată țara. Fetele de la studio au apărut chiar în videoclipul unei piese muzicale „Vertigo” a trupei Flashover, a cărei solistă este galatheia.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de galetheia (@galetheia7)

3. Aerial silk

Onensa mea este studioul care a reprezentant și o schimbare majoră în viață pentru Mea Ruiter, care ajuns să predea în România, venind din Olanda.

Am început cu pole dance în Chalans în 2012 și m-am îndrăgostit imediat de această activitate! De-a lungul timpului, am făcut câteva workshopuri de aerial silk departe de casă. Diferența dintre pole sport și silk este că te miști în jurul aparatului la pole, pe când aici, aparatul de silk se mișcă în jurul tău.

Mea recomandă acest sport tuturor celor cu vârste între 14 și 60 de ani, având în vedere că la Onensa vin inclusiv doritori de peste 50 de ani.

Pentru a împinge limitele, pentru a se juca în aer, pentru a se exprima. Intenția mea nu este să predau doar aerial silk, ci să creez un loc sigur pentru exprimare într-un mod autentic, încredere și pentru a crea o comunitate.

 

Agnes Gabor este una dintre pasionatele de silk care a ales Onensa din 2019.

Am aflat întâmplător despre aerial sports. Mi-am făcut card Decathlon, cu care puteai să acumulezi puncte, pe care le puteai folosi ca reducere din preț la anumite ore de sport în oraș. Printre aceste ore am găsit și silkul.

Până la 18 ani, Agnes a evitat sporturile și apoi a încercat pe rând: aerobic, TRX, HIIT, alergare. Dar nu a persistat în niciunul.

Silkul este primul sport care mă lasă să dorm, pentru că îmi tot imaginez ce figuri voi face în ziua următoare. Nu se compară cu nimic din ceea ce am făcut până acum, pentru că nu e numai sport, e și dans, și artă, în sensul că te poți exprima prin mișcare.

 

4. Aerial sling

Aerial Sling este despre exprimarea emoției în cea mai pură formă, chiar și imperfectă.

Așa începe să ne descrie sportul Luminița sau aerialight, numele sub care antrenează și activează, o iubitoare a acestui sport, care a deschis la Cluj-Napoca propriul studio destinat practicării de Aerial Sling, Aerial Silk și Aerial Hoop. În prezent, urmează un curs pentru a obține certificarea de instructor pentru Aerial Sling de la Spin City Aerial Fitness UK, ce presupune atât un examen teoretic cât și unul practic pentru obținerea certificării.

Aerial Sling este uneori confundat cu Aerial Silk (unde sunt două pânze de antrenament) și Aerial Hammock, care este folosit pentru Aerial Yoga.

Diferența principala este modul de prindere de suport. Aerial Sling este prins într-un singur punct de tavan, de cele mai multe ori folosindu-se și un element special numit swivel, care permite rotația pe ax, spre deosebire de Aerial Hammock care este prins în două puncte și nu permite realizarea mișcărilor cu ‘spinning’. Aerial Sling este folosit mai mult în direcția de coregrafie și performance, pe când Aerial Hammock duce mai mult înspre relaxare și creșterea flexibilității corpului.

 

În ultimii 6 ani @aeriallight este alături de cursanți, iar de aproximativ doi ani predă Aerial Sling în regim de clase private (1 la 1), asigurând astfel doritorilor 100% din atenția sa.

Recomand Aerial Sling atât persoanelor cu experiență în dans, yoga, escaladă/bouldering, cât și celor care vor să încerce ceva nou în materie de fitness și de exprimare artistică. Consider că este o activitate potrivită atât pentru femei, cât și pentru bărbați, întrucât fiecare poate realiza anumite mișcări de forță și flexibilitate. În special, consider ca Aerial Sling este potrivit pentru persoanele care simt nevoia de o altfel de provocare sportivă, antrenamentele fiind mult mai distractive decât cele clasice de la o sală de fitness.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Lumi (@aerialight)

5. Aerial yoga
Este o practică hibrid ce combină Hatha yoga cu baletul, gimnastica, acrobația și pilatesul. Aduce o formă dinamică de exerciții și respirație, secvențe de asane, tehnici de meditație și mișcări de tip calisthenic. Iar instructorii pot crea coregrafii dintre cele mai spectaculoase în care pot să facă trecerea de la mișcările lente înspre cele cu intensitate crescută și viteză mare de execuție.

a. ”Spre deosebire de aerial silk, care folosește o fâșie mătăsoasă de material de o lungime oarecare, hamacul folosit la clasele de aerial yoga are în plus un corp principal și trei seturi de mânere ajutătoare de lungimi diferite. Acestea fac posibilă executarea unor exerciții într-un mod foarte tehnic și corect, ajutând mult la corectarea posturii și creșterea gradului de mobilitate”, ne spune Minodora Timiș de la Ananya Yoga & Masaj Cluj (despre care am scris și într-un articol anterior).

”Fără pretenția de a levita fără niciun suport, hamacul îți propune o alternativă posibilă a zborului, a senzației de plutire, de legănare. Cunoscute sub mai multe denumiri ca: aerial yoga, aerial swing, aerial yoga în hamace, swing aerial yoga, aerial yoga trapez, toate aceste forme de mișcare se bazează aproximativ pe același concept, de efectuare a unor exerciții cu corpul susținut de un hamac.”

 

Minodora ne spune, din suporturile sale de curs, că hamacul este: partener de lucru, masseur, antrenor al creierului și exercițiile asigură doza de dopamină cu rol în interconectarea celulelor nervoase, având ca efect creșterea capacității de concentrare și care poate contribui la încetinirea instalării depresiei, anxietății, demenței.

Iar cursanții sunt persoane care vin din domenii conexe sau pur și simplu caută echilibrul și să se autodepășească.

b. Ai o opțiune de a încerca aerial yoga și la Centrul Self Awakening. Și dacă ai practicat yoga antistres, pentru sănătatea spatelui, pentru imunitate, atunci poți încerca și aerial yoga pentru a face comparații.

”Simt că yoga mi-a salvat în primul rând sufletul. Am devenit instructor de aerial şi hatha yoga în speranţa că voi reuși să transmit aceste idei celor care își doresc o viaţă conştientă, trăită în mod plenar, în toată complexitatea și frumuseţea ei”, spune Raluca Bora, instructor la centru.

Cătă face parte din procentul de 20% bărbați care practică aerial yoga la IKWE yoga studio cu Andrea Takács sau Andi, cum o cunosc cursanții (@Aerialandi). Am rugat-o să ne confirme că acest sport este unul care începe să fie apreciat și în Cluj-Napoca pentru beneficiile sale (cum e și creșterea în înălțime) și pentru noutate.

”Da, este adevărat, se poate ajunge la o creștere în înălțime, o pseudo creștere datorată întinderii coloanei și decompresiei asupra vertebrelor. Recomand aerial yoga persoanelor care vor să devină mai flexibile și în special persoanelor care au probleme cu spatele (cei care lucrează la birou) și celor care au probleme cu articulațiile și nu pot practica alte sporturi. Hamacul amortizează o mare parte din impactul și stresul exercițiilor asupra articulațiilor.”

Andrea Takács a fost o persoană mai degrabă rigidă și ne spune că a ajuns să își descopere flexibilitatea abia după vârsta de 30 de ani, cu ajutorul yoga. A început cu yoga tradițională acum 11 ani, iar de aproximativ 3 ani a încercat și aerial yoga.

Predarea acestei practici implică o certificare, pentru că executarea corectă a posturilor este importantă, alături de a ști cui nu îi este indicat să practice yoga (femei însărcinate în a treia lună sau chiar mai avansate , în caz de glaucom, istoric de accidente vasculare, hernie hiatală etc.).

Se inspiră pentru exercițiile sale din toate domeniile, de la gimnastică la aerial silk, aerial hoop și pole dance, pentru că predă și coregrafie cu hamacul, și acrobații și posturi de cuplu.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de 𝗔 𝗡 𝗗 𝗜 (@aerialandi)

”Prin ce predau la clasă vreau să transmit ideea că fiecare dintre noi putem ajunge să facem tot ce ne dorim, doar lucrând spre această idee.”

La finalul sesiunilor, participanții se relaxează în hamace cu muzică de meditație şi pietre vulcanice. Aceste practici se pot combina cu pranayama (exerciții de respirație) și aromaterapie.

”Prin toate aceste practici, învingem limitări.”

Și, ca o recomandare extra, tot pentru aerial yoga poți apela și la Gymotion Studio. Aici, gravitația se întâlnește cu grația, iar călătoria ta wellness prinde aripi în cadrul claselor de aerial yoga. Clasele îmbină posturi consacrate din yoga clasică cu mișcarea în hamac, creând o experiență unică și transformatoare pentru toate nivelurile de fitness.

Fie că ești un yogi experimentat sau abia ai descoperit beneficiile practicii, clasele noastre sunt create să îți ofere suport pe parcursul călătoriei tale wellness, cu îndrumare personalizată, pentru a ne asigura că te simți susținut. – echipa Gymotion

Și concluzionăm astfel, legând cele două tipuri de aerial sports: pentru corp și pentru minte.

”Atât aerial yoga cât și sporturi ca aerial silk implică o conștientizare a întregului corp și asta este foarte important, pentru că se dezvoltă toți mușchii. Secretul este să încerci, cel mai important este să ne dăm voie să încercăm chiar și cu riscul de a nu fi buni din prima, de a nu fi perfecți, de a fi neîndemânatici.” – Andrea Takács @Aerialandi.

Am putea spune că de la beneficiile pentru musculatura fizică, la noi stări mentale de relaxare, de depășire a limitelor și conștientizare a posibilităților, la mai multă încredere, toate propunerile de aerial sports sunt lucruri pe care le putem include pe lista: încearcă măcar o dată în viață. De unde începi?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!