ONG-uri din Cluj și din apropiere care luptă pentru sustenabilitate

Home $ Articole $ ONG-uri din Cluj și din apropiere care luptă pentru sustenabilitate

În timp ce țările planetei stabilesc calendare pentru sustenabilitate și trasează idei pentru orașe sustenabile (“Net Zero Carbon Cities Initiative” – COP26), la nivel local putem să ne implicăm în acțiuni mici care pot ajuta schimbarea în bine. Sustenabilitate înseamnă orice acțiune concretă care reduce amprenta asupra naturii și epuizarea resurselor sale. Tot ce se întoarce în natură, în comunitate sau în economie poate face parte, așadar, dintr-un proces sustenabil. Astăzi vedem cum ne putem implica în acțiuni concrete, la nivel social, economic sau de mediu aici, în Cluj și în împrejurimi, alături de ONG-uri.

Apreciem inițiativele care funcționează prin membri voluntari și idei simple sau chiar inedite care fac nu doar viitorul mai sustenabil, dar și comunitățile mai implicate în a trasa liniile propriului viitor.

Clujul Sustenabil

O organizație pentru fiecare clujean sau locuitor din Cluj este responsabilă nu doar de proiecte și planuri de dezvoltare urbană sustenabilă. Alături de echipa Food Waste Combat a Băncii pentru Alimente Cluj, a fost lansat un Manual de sustenabilitate și, mai nou, cartea, Respect pentru Resurse care cuprinde informații despre dezvoltare durabilă, poluare sau amprenta ecologică a hranei, cu scopul de a servi ca suport de curs.

Dorim să producem ecouri atât în rândul decidenților din educație, al activiștilor de mediu, dar mai ales în rândul societății civile. Educația ecologică ar trebui să devină parte din educația civică a fiecărui român, declară Camelia Gui, coordonatoarea proiectului.

Cartea poate fi consultată aici, iar pentru cei care solicită predarea RPR în școli, manualul și setul de predare vor fi livrate în mod gratuit, în limita resurselor disponibile.

Comunitatea Clujul Sustenabil susține și dezvoltă alături de cetățeni implicați civic inițiative economice, sociale și de mediu la nivelul Clujului. De la proteste pentru stoparea șantierelor de sub pădurea Hoia, la dezbateri pentru transformarea Someșului într-un culoar verde-albastru, oricine se poate implica.

Urmăriți paginile de eveniment și găsiți o voce pentru planurile pe care le vedeți ca fiind pași spre un Cluj mai bun. 

Banca pentru Alimente Cluj

Are ca scop reducerea sărăciei și limitarea risipei alimentare prin acțiuni de informare și colectare a surplusului de alimente de la agenți economici din Cluj, Sibiu, Alba și Bistrița. Pentru persoane juridice cu domenii de activitate HoReCa, Banca pentru Alimente poate fi un partener de încredere. Iar persoanele fizice pot face donații recurente pentru a sprijini activitățile naționale social caritabile ale Băncii sau pot deveni voluntari. De donații și colectări beneficiază apoi ONG-uri implicate în distribuirea hranei în comunități dezavantajate.

Până astăzi, Banca pentru Alimente a adus aproape peste 21 de companii donatoare și a hrănit prin cele 32 de ONG-uri beneficiare peste 22.000 de persoane. Acesta este un mesaj care să vă inspire să vă alăturați luptei împotriva risipei și sărăciei.

Am intrat în echipa Food Waste Combat în iunie 2019 cu credința că e responsabilitatea noastră să ne implicăm atât cât putem, cu ce avem, unde e nevoie pentru a lăsa lumea un pic mai bună decât am găsit-o”, declară Andreea Hasna, voluntar BRAC și manager operațional 2019-2020

Căutați spațiile lor de donații în magazinele Lidl din Cluj.
Și alăturați-vă luptei aici.

CERT-Transilvania
Prin proiectele lor, vor să schimbe în bine comunități și să le facă mai sănătoase, mai empatice și mai verzi.

Înființată în 2009 de către un grup de prieteni pasionați de off-road, Asociația CERT-Transilvania, Detașamentul de Intervenție în Caz de Dezastre este responsabilă astăzi în Cluj pentru salvarea a peste 3.000 de brazi, ajutor acordat pentru 538 de familii și distribuirea a 53 de tone de alimente și echiparea a 1998 de copii cu cele necesare pentru școală. Și asta doar în 2021, cu 164 de voluntari și 73 de mașini. 

Vă puteți implica într-o acțiune umanitară sau puteți contribui la sustenabilitatea viitorului prin donații sau participarea la activitățile de împădurire. Iar de anul acesta, puteți alege brăduți în ghivece, care apoi vor fi replantați.

Donațiile încep de la suma de 20 de lei care merg spre proiectul dorit. Alegeți în ce vă implicați.

JCI Cluj 
Este un ONG internațional care prin filiala de la Cluj se implică în proiecte ce aduc schimbări pozitive în comunitate. În 2021, au inaugurat 3 hub-uri tech în mediul rural și au echipat IT alte patru școli din regiune. Au plantat copaci în cartierele Clujului prin proiectul “Tu ce respiri” și speră ca edițiile viitoare să atragă și mai mulți voluntari. 

Tragem un semnal de alarmă în societate că îmbunătățirea calității aerului pe care îl respirăm zi de zi este un proces de durată. Astfel, aș fi foarte fericit să aflu de evenimente de acest gen care se întâmplă cu recurență anuală în fiecare oraș din România”, declară Ștefan Mesaroș,din partea JCI Cluj.

Urmăriți-i pe social media și participați la Serile JCI dacă vreți să cunoașteți oameni care reușesc să transforme viitorul și implicați-vă ca membru sau partener în proiecte care să aibă impact pentru comunitate.

Sustenabil pentru JCI înseamnă implicat, responsabil și informat. Printre sesiunile de discuții și proiectele în domeniul responsabilității sociale corporatiste (CSR), au demonstrat că implicarea schimbă comunități și micile gesturi pot  deveni obiceiuri sănătoase.

Hainele pot primi o a doua șansă prin donații la târgurile ReClothing, puteți face copii fericiți prin campaniile de cadouri și puteți promova integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile.

Munch
O aplicație construită cu gândul la sustenabilitate, ea vă ajută în timp ce ajutați. Afișează porții delicioase de mâncare sau patiserie, care altfel s-ar irosi, iar așa Munch acționează împotriva risipei alimentare. Inițiatorii ei au salvat până acum peste 43.000 de alimente și au trimis peste 2.000 de pachete nevoiașilor.  Puteți fi utilizator de aplicație în Cluj sau puteți deveni partener înscris pe platformă cu produsele proprii.

Tip: Despre sustenabilitate se vorbește mult în domeniul fashion, așadar vedeți cum puteți  schimba obiceiurile de cumpărare sau curățenie în garderobă într-un mod benefic planetei și comunității, în articolul de aici.

PS tip: Dacă ești student și vrei să te implici deja într-o mișcare care să schimbe viitorul, alege un ONG cum este Organizația Studenților pentru Natură. Iar dacă pur și simplu vrei să fii la curent cu inițiativele ONG-urilor clujene, urmărește portalul de știri din domeniu Organizații NonguvernamentaleCluj. Ce ONG alegi să susții anul acesta, implicându-te activ pentru un viitor mai sustenabil la Cluj? 

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!