Despre pasiune – Interviu cu Teodora de la Mugur de Fluier

Home $ Articole $ Despre pasiune – Interviu cu Teodora de la Mugur de Fluier

Am mers pentru prima dată la Mugur de Fluier în luna Decembrie, probabil cuprinsă de nostalgie și de pofta de fasole bătută, cum mâncam deseori în copilărie. Însoțită de două prietene, m-am așezat la masă. În față aveam: fasole bătută, ciolan afumat, sarmale, piept de porc, mâncăruri numai una și una. A fost o explozie de gusturi, arome și emoții, care ne-au teleportat direct la mama acasă. Să nu mai spunem de atmosfera care ne insufla o oarecare familiaritate. M-a cucerit experiența în întregime și voiam să aflu mai multe despre povestea din spate și cine sunt oamenii care fac toate acestea posibile.

Restaurantul se află în apropierea Complexului Studențesc Hașdeu, pe strada Păstorului 1A, în spatele supermarketului Profi. Ne-a fost foarte ușor să îl găsim, datorită faptului că se află la strada principală și, în acel moment, era singura clădire luminată din zonă. Încă de la intrare am observat designul rustic, cu diferite accente minimaliste, o îmbinare armonioasă între tradițional și modern, pe care am regăsit-o și în meniu. Toate acestea au fost însoțite de o atmosferă plăcută, familiară și de primirea călduroasă a personalului.

Așa am descoperit-o pe Teodora Romonti, managerul de locație. Nu a fost greu de găsit, deoarece se află aproape tot timpul în restaurant, pentru a se asigura că lucrurile nu scapă de sub control. Ne-a povestit foarte multe despre pasiunea de a face ce-ți place și voința cu care și-a urmat visul. Chiar dacă este una dintre persoanele care coordonează activitatea, deseori o vezi vorbind cu clienții localului, sau chiar o surprinzi servindu-i. Știe cât de importantă e implicarea într-un astfel de business și se dedică 110% pentru ca totul să corespundă standardelor restaurantului.

În principiu mă ocup de tot ce înseamnă partea financiară, investiții noi, facturi, colaboratori și alegerea lor, toate negocierile pe care le-am făcut pentru a vedea cu cine pornim la drum. Chiar dacă sunt puțin atehnică, eu fac partea de promovare momentan. Mă ocup și de personal și de instruirea lui (firește, nu la bucătărie, acolo nu-i domeniul meu), iar când am timp mai discut cu oamenii, cu cei care ne trec pragul.

Muru de fluier

Da, acum Teodora este aici, dar nu vă imaginați că a fost mereu așa. Pasiunea și-a descoperit-o muncind verile peste ocean, în „țara tuturor posibilităților”. Deși pe când era studentă avea trac de oameni și de interacțiunile cu ei, a ajuns să fie unul dintre cei mai apreciați ospătari și chiar să aibă o echipă de coordonat la rândul ei. Aici a învățat ce înseamnă cu adevărat responsabilitatea, respectul și disciplina, atribute care i-au fost utile în momentul în care a ajuns într-o funcție de conducere.

În ultimul an de facultate mi-am depus un CV și după primul interviu am început și primul job, pe care l-am avut timp de 11 ani. Am început ca asistent manager și am crescut tot mai mult ierarhic. Mă ocupam de siguranța alimentelor și de contabilitate, dar am învățat multe altele. Se întâmpla să rămân fără femeie de serviciu și să fac eu curățenie, sau fără barman și trebuia să îi iau eu locul. Trebuia să găsesc mereu soluții. Deși tot ce am învățat eu despre HORECA am testat acolo, ulterior am ajuns să mă plafonez. Sunt recunoscătoare pentru tot ce am primit în anii de munca doar că de la un punct evoluasem destul de mult într-o altă direcție, una care nu mai era compatibila cu jobul meu.

Mugur de Fluier

Așa a ajuns Teo, în Iulie 2021, să se alăture echipei Mugur de Fluier. Îl știa pe Mihai, maestrul din spatele conceptului, cel care pune toată pasiunea lui pentru bucătărie în mâncărurile delicioase din meniu. Fuseseră amândoi manageri în două locații diferite ale aceluiași brand, însă Teo a fost mai degrabă atrasă de partea administrativă, pe când Mihai, s-a îndrăgostit de bucătărie. Pasiunea și implicarea lor se recunoaște în tot ceea ce fac. De la mâncare, la atmosfera din local, toate sunt făcute cu drag.

După cei 14 ani de muncă am intrat în concediu de maternitate, ceea ce m-a ajutat să îmi pun gândurile în ordine. Între timp, am aflat de la prietena mea, partenera lui Mihai, că a plecat și el de la firma la care lucram împreună și a început să facă delivery. Am stat amândoi în bucătărie destul de mult, însă cu precădere în etapa finală, înainte să vină ospătarul să ia farfuria. De atunci, el și-a descoperit pasiunea de a fi acolo, în mijlocul acțiunii. Așa că a pornit acest proiect de delivery în anul 2020 și tot ținând legătura cu el m-am gândit că poate are nevoie de puțin ajutor, pentru că știam cât de grele sunt începuturile. Așa că m-am oferit să îi fiu asociat și a fost tare încântat, iar din iulie 2021 suntem în varianta asta.

Implicare, pasiune și devotament
Atenția la detalii și calitatea sunt principalele lor atuuri. Folosesc numai ingrediente naturale, produse proaspete și materiale calitative. Oricât de mari ar fi costurile, acesta este principiul care pentru ei primează. Deși pentru un restaurant la început de drum este dificil să exceleze la acest aspect, Teo și Mihai își dau silința să facă tot ce este benefic, atât pentru restaurantul lor, cât și pentru clienți.

Timpul este cel mai prețios element pe care îl investim în afacere. Deși am putea să facem compromisuri mari, noi am preferat să alegem calea corectă, pentru că altfel se pierde visul, viziunea. Am refuzat să oferim clienților noștri mâncare comună, cum sunt burgerii sau pizza, chiar dacă sunt populare și pot fi făcute cu un cost mai mic și un preț mai mare. Până la urmă ne îndepărtăm de ce ar trebui să fie și nu o să ne aducă nicio satisfacție. Așa că propunem alte soluții: modalități de preparare mai eficiente, adăugarea meniului zilei, modificarea preparatelor fără rulaj din meniul principal. Acestea sunt mici compromisuri care ne ajută și ne păstrează valorile intacte.

Da, este vorba despre business, însă discutând cu Teo ne-am dat seama că în cazul lor este vorba mai degrabă despre pasiune. Este locul care le oferă cea mai mare satisfacție, locul în care își consumă cea mai mare parte din energie și unde își reîncarcă bateriile. Este locul unde se simt confortabil, indiferent de funcție sau de munca pe care o au de făcut. Chiar dacă trec prin perioade dificile, continuă să muncească, să se zbată, fiind absolut siguri că dacă vor continua să lucreze cu pasiune, rezultatul va fi pe măsură.

Încă mai avem entuziasmul copiilor care cred în visul lor, care ne face să ne implicăm foarte mult și să fim atenți la detalii. Cred că asta ne diferențiază foarte mult față de alte restaurante care sunt de mult timp pe piață și au un istoric. Suntem foarte implicați. Mihai e aici aproape tot timpul, iar eu lucrez de obicei până la ora 15:00, când trebuie să merg după copilul meu la grădiniță. Chiar și așa, oricând mai găsesc o portiță, toate secundele mele libere în plus le petrec aici, fie că e weekend sau o zi obișnuită din săptămână.

Cu toate acestea, nimic nu ar fi posibil fără oameni, clienții care își bucură papilele gustative cu preparatele din meniul lor și care, după prima vizită, se gândesc să revină. Teo precizează că deși numărul lor este important pentru business, caracterul lor este important pentru suflet. Drept urmare, toți clienții fideli sunt persoane cu valori comune cu ale lor, oameni care vin să ia masa cu drag, într-un loc primitor și familiar.

Clienții noștri sunt oameni foarte frumoși, respectuoși, manierați și empatici. De-a lungul timpului am cunoscut toate tipurile de clienți, dar aici, cel puțin până acum, am avut parte numai de oameni faini. Avem mulți clienți studenți la medicină și interacțiunea cu ei îmi dă energie și mă împlinește. Dintre toți cei care ne trec pragul zilnic, avem și clienți noi dar și oaspeți cu care deja am creat legătură. Le știm tabieturile, ne povestesc ce mai fac și ne prinde bine. E o recompensă foarte satisfăcătoare.

Teodora ne-a cucerit cu optimismul, perseverența și dragostea ei pentru ceea ce face. Și deși ar mai avea mult de spus despre pasiune, ne lasă pe noi să o descoperim în restaurant. Poveștile despre pasiune sunt un subiect care merită dezbătut mai departe, așa că vom continua discuția în scurt timp, alături de Mihai, la o porție de ceva bun. Până atunci, vă invităm și să le treceți pragul și să încercați preparatele lor cu gust autentic, gătite cu multă dragoste pentru bucătărie, alături de atmosfera specifică unei mese ca la mama acasă.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!