Ce poți face pentru a combate risipa de haine – tips & tricks

Home $ Articole $ Ce poți face pentru a combate risipa de haine – tips & tricks

Statisticile din România ne plasează de cele mai multe ori pe ultimele locuri din clasament, mai ales când vine vorba despre reciclare și sustenabilitate. Cifrele ne arată că trebuie să facem o schimbare, să privim mai mult în jur, să adoptăm comportamente și obiceiuri sănătoase, să devenim mai buni și mai responsabili. Mă bucură, totuși, să văd că oamenii au început să-și unească forțele și să lupte pentru un mediu mai plăcut, pentru a combate risipa de mâncare sau haine și să-i încurajeze și pe ceilalți să se alăture inițiativelor. Noi suntem din ce în ce mai preocupați să găsim alternative sustenabile care să ne ajute în crearea unui viitor mai bun și se poate, pentru că în Cluj putem găsi o mulțime de exemple din zona sustenabilității care merită apreciate, împărtășite și susținute.

Înainte de a povesti despre acțiunile pe care le putem face pentru a combate risipa de haine, aș vrea să ne reamintim un scenariu în care probabil ne regăsim cu toții în fiecare zi – deschidem dulapul, aruncăm o privire nehotărâtă, ne repetăm de câteva ori în minte întrebarea „cu ce mă îmbrac azi?” și după câteva minute alegem exact aceleași articole vestimentare pe care le purtăm de obicei. Ai pățit-o și tu de multe ori, așa-i? Și totuși, ce facem cu hainele care rămân mereu în dulap, cu promisiunea că le vom purta cu altă ocazie? Ei bine, să vedem tips & tricks despre ce putem face pentru a combate risipa de haine.

combate risipa de haine

Donează hainele care se află într-o stare bună
Fie că te-ai plictisit de o parte din articolele vestimentare pe care le-ai cumparat sau nu se mai potrivesc cu stilul tău, fie că ți-au rămas mici, ia în considerare varianta de a dona hainele pe care nu le mai porți – ceea ce pentru tine pare nepotrivit, pentru alții poate fi o bucurie. Cum și unde poți dona? Selectează lucrurile care se află într-o stare bună, aranjează-le în saci și iată câteva locuri care acceptă astfel de donații în Cluj: SOS Bambini România, The Charity Shop – Little People Romania, Casa de Copii Căsuța Bucuriei, Asociația Caritas, Organizația EcceHomo. Astfel că, dacă te-ai gândit să-ți reîmprospătezi garderoba și în același timp să faci o bucurie altora, aruncă o privire pe articolul acesta și află mai multe detalii despre fiecare loc în care poți dona hainele. Faptele bune sunt la modă în orice sezon.

Unde mai poți dona?
Unele dintre cele mai cunoscute magazine de haine au demarat în ultimii ani diferite inițiative care să susțină reciclarea și combaterea risipei materialelor textile. De exemplu, H&M a realizat un program de colectare a hainelor, cu scopul de a asigura un viitor sustenabil al modei, astfel că nu se ocupă de donații, însă colectează și reciclează orice materiale textile, chiar și cele uzate sau vechi, pe care le trimit la cel mai apropiat centru de reciclare, unde sunt sortate manual și reutilizate pentru crearea altor articole vestimentare. De asemenea, ZARA derulează o campanie națională de reciclare în cadrul magazinelor din țară, unde hainele colectate sunt donate, reciclate, transformate în țesături noi sau comercializate pentru a susține diferite ONG-uri precum Caritas, Crucea Roșie și altele.

Hipermarketurile Auchan susțin și ele colectarea și reciclarea materialelor textile printr-un proiect demarat în 2020, prin care oamenii pot dona haine în containerele special amenajate în parcarea magazinelor. În Cluj, găsim un astfel de container la Auchan în Iris, unde pot fi strânse articole de îmbrăcăminte vechi, care în urma unui proces de sortare sunt donate sau reciclate. Tot un proiect asemănător a fost inițiat și de Fashion Days, cu ocazia zilelor de Black Friday, prin care încuraja un comportament responsabil social. Prin această campanie, oamenii puteau să doneze hainele vechi, care în urma unui proces de igienizare erau curățate și apoi trimise către comunități defavorizate, spitale sau familii din toată țara prin intermediul Banca de Haine.

Grupurile de Facebook pot fi, de asemenea, o variantă potrivită pentru a putea dona hainele pe care nu le mai purtăm. Cu siguranță ai auzit de la prieteni sau poate chiar tu faci parte dintr-un grup cu „Lucruri gratis”, unde oamenii postează diferite anunțuri referitoare la lucrurile pe care doresc să le dea altor persoane. O astfel de inițiativă merită încurajată, pentru că, în acest fel oamenii construiesc o comunitate unită care-și dorește să facă bine, o comunitate responsabilă care-și dorește să susțină un viitor sustenabil. Dacă nu ești deja membru într-un astfel de grup, găsește câteva, postează anunțuri cu lucrurile pe care vrei să le dăruiești altora și pune un zâmbet pe buze celor care au cu adevărat nevoie.

combate risipa de haine

Recondiționarea articolelor vestimentare
Se întâmplă uneori să avem o mulțime de lucruri pe care nu le mai purtăm, dar în același timp nu ne putem despărți de ele, fie că le-am primit de la cineva drag, fie că le-am cumpărat dintr-un loc mai special sau că ne leagă o amintire de ele. Ce facem într-un astfel de scenariu? Le dăm o nouă viață, un refresh. De exemplu, pentru unele articole vestimentare putem face mici modificări simple, transformând o pereche de jeansi lungi într-o pereche de pantaloni scurți sau o bluză cu mâneca lungă într-un tricou. Apoi putem adăuga diferite detalii sau accesorii, dându-le un aspect complet nou. Așadar, uneori când simți că ceea ce porți devine plictisitor, dă frâu liber imaginației și crează-ți hainele pe gustul tău. Ah, să nu uităm de pictura pe textile, un trend destul de cunoscut și apreciat în ultimii an. Dacă ești talentat sau ai un prieten căruia îi place să deseneze pe material, cu siguranță vei putea da o nouă viață hainelor tale și vei avea niște articole personalizate, originale și creative. Și dacă tot vorbim de revitalizarea vestimentației, trebuie să-l cunoașteți pe Adrian Vele, un antreprenor pasionat de modă și sustenabilitate. Noi am făcut o vizită în atelierul lui din Cluj și am descoperit multe lucruri interesante despre cum reușește să mențină hainele în circuit, dându-le o nouă viață. Adrian și-a dorit de mic să facă haine, iar acum lucrând în industrie, își dorește ca pasiunea lui să nu afecteze mediul înconjurător, motiv pentru care a creat un brand sustenabil – Velements. La început a fost doar o idee: își dorea să ia o resursă abandonată, veche și să o readucă în circuit. Prin tot ceea ce face, Adrian vrea să-i facă pe oameni să conștientizeze că trebuie să fie consumatori responsabili. Și nu doar că recondiționează articole vestimentare, ci creează din resturile de material rămase un urs pe care-și dorește să-l comercializeze și să fie ca un statement.

adrian vele

La fel de pasionată de lumea modei este și Cristina Teleptean, o tânără din Cluj care și-a dorit dintotdeauna să-și ducă pasiunea la un alt nivel. Ea își dedică cea mai mare parte din timp să recondiționeze haine vechi și să le facă mai atractive. Îi place ideea de a crea ceva unic și original, iar cea mai mare satisfacție pe care o are este să vadă că a reușit să transforme un lucru care-și pierduse valoarea în ceva care urmează să fie foarte apreciat de oameni.

Închiriază haine pentru ocazii speciale
Ții minte rochia de la banchet sau costumul de la nunta prietenilor tăi? Cu siguranță ai fost foarte încântat de alegerea pe care ai făcut-o, însă ți-ai dat seama că de atunci n-ai mai purtat acele haine și probabil vor rămâne în dulap doar cu amintirea momentului. Într-o situație de acest tip, când cumpărăm haine pentru o ocazie specială, trebuie să ne gândim la cea mai avantajoasă variantă, înainte de a achiziționa articole noi despre care știm că prima purtare va fi și ultima. De aceea, opțiunea pe care noi o recomandăm este închirierea rochiilor, costumelor sau hainelor special destinate unor ocazii festive.

combate risipa de haine

Extra tip: articolele vestimentare realizate din materiale sustenabile sunt mult mai rezistente și nu se uzează la fel de rapid ca produsele confecționate din material sintetic, ceea ce face ca purtarea lor să fie mai îndelungată. De asemenea, hainele din materiale organice sunt mai prietenoase, atât cu mediul, cât și cu pielea ta.

Tu ce faci pentru a combate risipa de haine?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!