Cum poți avea un Crăciun sustenabil?

Home $ Articole $ Cum poți avea un Crăciun sustenabil?

Există multe motive pentru care așteptăm cu nerăbdare sărbătorile Crăciunului, de la tradițiile și obiceiurile pe care le avem, până la susținerea mai profundă a oamenilor din comunitatea noastră, prin diverse acte de caritate. De Crăciun ne așteptăm să ne încărcăm cu energie pozitivă, să ne bucurăm de cozonacul cu nucă al bunicii, să decorăm bradul alături de familia noastră, să decojim cu poftă portocalele, dar și să oferim și să deschidem cadouri mult dorite. În același timp, această perioadă poate fi marcată de stres și incertitudine dacă nu am planificat din timp cadourile celor dragi, nu am decorat casa și bradul din timp și am amânat prea mult susținerea campaniilor ce ajută asociațiile non-profit dedicate bunăstării celor nevoiași. Astfel, putem uita cu ușurință de principiile sustenabilității și să facem alegeri și achiziții impulsive.

Chiar dacă ești în criză de timp, vrei să achiziționezi mai multe cadouri celor dragi, să oferi mai mult comunității din care faci parte prin căutarea, găsirea și susținerea unor asociații prin donații, încă poți face acest lucru într-un mod sustenabil. Există câteva cauze înspre care te poți îndrepta cu inima deschisă și câteva lucruri pe care le poți face:

1. Susține băncile pentru alimente. Fiecare dintre noi își face cumpărăturile de sărbători și poate ajuta persoanele în nevoie cu puțin efort. La ieșirea din magazinele LIDL poți dona surplusul de produse alimentare, dar și nealimentare, aflate în termen, ONG-urilor care au grijă ca toată lumea să aibă ceva pe masă de sărbători. Băncile pentru alimente vor prelua și vor distribui beneficiarilor aceste produse donate de tine. În Cluj-Napoca poți găsi aceste cutii speciale la mai multe magazine LIDL, precum cele de pe Str. 21 Decembrie, nr. 95-97 sau Str. Bună Ziua, nr. 47A. Dacă nu ești din Cluj-Napoca, iată lista cu toate locațiile. Așadar, dacă după ce-ți termini cumpărăturile de sărbători observi că ai achiziționat prea mult, donează produsele respective grupurilor vulnerabile.

2. Susține asociațiile „Dragoste Desculță” și „O facem. Între 6-11 decembrie a fost organizat un showroom în Cluj-Napoca, dedicat celor două asociații a căror misiune este să ofere donații copiilor defavorizați. Pachetul pe care îl puteai duce pe Str. Brașov 19 putea conține jucării, cărți, haine, alimente neperisabile și/ sau produse de igienă.

DRAGOSTE_DESCULȚĂ_CRĂCIUN_SUSTENABIL
3. Susține Asociația CERT-Transilvania. De 13 ani voluntarii CERT-Transilvania reușesc să aducă speranță copiilor care locuiesc în zonele greu accesibile ale Munților Apuseni sau în centrele de plasament. Aceștia au urcat pe drumuri de munte în 11 decembrie și au făcut imposibilul pentru a duce toate donațiile la destinație. Pachetele puteau conține alimente, precum făină albă, mălai, zahăr, sau articole de igienă și îmbrăcăminte, rechizite și jucării. Dacă dorești să afli mai multe despre această asociație și următoarele inițiative organizate de aceștia, îi poți contacta.

CERT_TRANSILVANIA_CRĂCIUN_SUSTENABIL

4. Du-te la târgurile caritabile marca JCI Cluj. JCI este o organizație non-guvernamentală, care organizează proiecte de impact pentru comunitatea clujeană. Între 7-8 decembrie au organizat un târg caritabil și sustenabil la Iullius Mall. În cadrul acestuia au fost vândute peste 1000 de haine, care au fost donate de oameni dornici să ajute. Hainele se aflau într-o stare foarte bună, astfel încât ți-ai fi putut îmbogăți cu succes garderoba. Cu banii strânși au fost achiziționate cadouri pentru 40 de copii din medii defavorizate. Verifică platformele lor de socializare și sprijină-i printr-o donație.
Acestea sunt câteva dintre lucrurile mărunte pe care le poți face pentru o aduce o schimbare majoră în dinamica zilelor de sărbătoare ale persoanelor vulnerabile din comunitatea în trăiești. Dacă dorești să aduci bucurie și persoanelor dragi, care ți-au fost aproape întregul an, dar ai uitat să cumperi un cadou, avem câteva idei de cadouri sustenabile pentru tine.

TÂRG_CARITABIL_CRĂCIUN_SUSTENABIL
1. Oferă-le decorațiuni create de tine. Cadourile de Crăciun de impact sunt cele pentru care depui un nivel semnificativ de efort și pentru care ai în vedere preferințele celuilalt. Astfel, creează decorațiuni de brad din materiale sustenabile, precum conurile de brad sau hârtia. Poți să creezi diverse forme și chiar să le colorezi în nuanțele preferate ale persoanei căruia îi vei dărui decorațiunile. Astfel, vei evita să-și cumpere decorațiuni din plastic, care nu fac bine mediului nostru înconjurător.

2. Oferă-i o invitație într-un loc special. Timpul de calitate petrecut împreună cu celălalt contează mai mult decât orice cadou scump și impresionant. Gândește-te la activitățile și la locurile sale preferate. Pregătește o ieșire la târgul de Crăciun, la cinema sau la o piesă de teatru.

TÂRG_CRĂCIUN_SUSTENABIL

3. Oferă-i dulciuri făcute de tine. Prăjiturile noastre preferate nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători. Gândește-te la prăjiturile favorite ale persoanei tale dragi și caută rețeta! Urmează conștiincios toți pașii și pune mai multe bucăți din acestea în câteva recipiente sustenabile, precum cele de la Tupperware.

4. Oferă-i un certificat digital de adopție a 5 copaci. Dacă este preocupat de sustenabilitate, acesta ar putea fi cadoul perfect pentru el. Astfel, va contribui la plantarea copacilor și nu la tăierea lor. Mai mult, va primi o sacoșă din 100% bumbac, care are grafică specifică de sărbători. Având în vedere că sunt în ediție limitată, trebuie să-l comanzi până în 21 decembrie!

Pe lângă actele de caritate pe care le putem face și cadourile sustenabile pentru cei dragi pe care le putem oferi, mai sunt câteva lucruri pe care e bine să le avem în vedere dacă ne dorim un Crăciun ecologic și liniștit.

1. Folosește brazii în ghiveci. Achiziționarea unui brand natural este mai sustenabilă decât cea a unui brand artificial, căci e nevoie să treacă cel puțin 20 de ani până cel din urmă să devină mai ecologic. Având în vedere procesul de fabricație și materialul din care sunt făcuți, brazii artificiali sunt și mai greu de reciclat. Astfel, e bine să-i evităm. Achiziționează-ți unul fie de la un pădurar local, fie de la un magazin într-un ghiveci. Plantează-l după aceea în curtea ta sau du-l la un centru de colectare.

2. Evită risipa mâncării și băuturilor. În această perioadă, dar nu numai, tindem să cumpărăm mai mult decât avem nevoie. Tindem să adăugăm în coș încă o caserolă de carne, o pungă de chips sau o sticlă de suc, deși nu avem neapărat nevoie. Pentru a evita acest lucru, pregătește-ți o listă clară cu alimentele pe care urmează să le cumperi pentru a pregăti masa de Crăciun. Totuși, dacă la casă sesizezi că nu ai reușit să te limitezi la respectiva listă și ai cumpărat în plus, nu uita de banca pentru alimente!

3. Împachetează cadourile în ambalaje sustenabile. Fie că reutilizezi hârtiile de cadou de anul trecut, revistele tale vechi, fie că folosești hârtia maro, evită pungile de cadou sau hârtia cu sclipici. Dacă folosești panglici și bandă adezivă, ambalajul nu mai poate fi reciclat. Fii creativ și împachetează cu hârtie din materiale eco, care e neplastifiată. Folosește sfoara, câteva crenguțe de brad și bețe de scorțișoară.

Poți să ai un Crăciun reușit, liniștit și fericit alături de cei dragi, în timp ce ai în vedere câteva dintre aceste îndemnuri sustenabile. Nu trebuie să uităm, mai ales în această perioadă a anului, de bunăstarea comunității noastre și de mediul înconjurător. Donează ong-urilor, alege cadouri ecologice, cu însemnătate pentru celălalt, și evită cumpărăturile impulsive.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!