Cum e la cămin în al doilea an de pandemie?

Home $ Articole $ Cum e la cămin în al doilea an de pandemie?

by | Oct 22, 2021 | Articole, Student

Pentru mulți studenți, statul la cămin e o experiență definitorie. În anii studenției descoperi dacă domeniul în care te imaginezi activând îți place cu adevărat, te cunoști tot mai mult și formezi relații puternice de prietenie ce pot dura mai mult decât cele din copilărie. De asemenea, fie că vrei, fie că nu vrei, în cămin ești mereu înconjurat de alți studenți, iar acest lucru te poate ajuta să-ți faci măcar un „study buddy”. Însă, faptul că ai puține momente în care ești singur te poate face să te simți uneori privat de intimitate. Pentru a vedea care sunt avantajele și dezavantajele traiului în cămin, am purtat discuții valoroase cu studenții și reprezentanții de an care s-au întors de la începutul lunii octombrie în cămin.

Întoarcerea îi bucură pe mulți dintre ei. Vor avea ocazia să se întâlnească cu oameni din alte colțuri ale țării și să împărtășească bucuriile și greutățile ce vin odată cu viața de student. Pentru cei care au mai stat în cămin, întoarcerea nu a fost atât de dificilă și diferită față de anii trecuți. Însă, pentru alții, experiența a fost îngreunată de măsurile de siguranță suplimentare implementate. Pentru a afla exact care au fost procedurile de aplicare și primire a studenților în cămin, am stat de vorbă inclusiv cu prefectul studenților, cancelarii și senatorii Universității Babeș-Bolyai. Am fost surprinsă să aflu mai multe despre proiectele trecute, prezente și viitoare ale universității pentru cămine.

Cum este să trăiești în căminele de la Universitatea Babeș-Bolyai?

Toate cele 17 cămine studențești ale Universității Babeș-Bolyai reușesc să ofere condiții suficient de bune studenților, astfel încât aceștia să-și desfășoare activitatea academică și în acest an. Aceștia au acces gratuit la internet și săli de lectură unde pot studia în liniște. Dacă ai mașină și dorești să o parchezi într-un loc sigur, poți solicita contracost un loc de parcare. Mai mult, aruncând o privire generală asupra tarifelor căminelor din țară, am observat că Universitatea Babeș-Bolyai are cele mai mici tarife. Pentru o cameră de cinci persoane, studenții de la nivel licență și master plătesc lunar de la 100 lei până la 170 lei.

Însă, pe lângă aceste aspecte obiective și generale, am dorit să vedem felul în care studenții percep aceste condiții. Ce le place? Ce nu le place? Ce doresc să fie îmbunătățit? Am stat de vorbă cu mai mulți studenți de la diferite facultăți ale Universității Babeș-Bolyai și am aflat mai multe despre beneficiile și dezavantajele cazării în cămin.

Denisa este masterandă în anul I la Facultatea de Istorie și Filosofie și stă din nou la cămin în acest an.

Universitatea Babeș-Bolyai are un număr destul de mare de cămine, dar acestea nu sunt toate la fel, astfel apărând și diferențe în ceea ce înseamnă condițiile din cămine. Eu am avut oportunitatea de a fi cazată în Căminul 5, cel pentru fete, unde conviețuiam câte cinci în cameră. Cu toate că la început mi s-a părut dificil să locuiesc cu încă patru fete într-un spațiu atât de mic, ulterior mi-au devenit patru prietene și a fost o experiență plăcută. În căminul 14, în care sunt cazată acum, locuiesc cu o singură persoană. În ambele cămine mi-a fost greu să mă adaptez la faptul că baia și bucătăria nu sunt proprii, ci sunt comune pentru fiecare etaj, dar acestea sunt curățate zilnic. De asemenea, cred că raportul calitate-preț este unul foarte bun.

Elena este studentă și reprezentantă de an la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației. Aceasta a preluat recent un loc în cămin după mai bine de un an de stat acasă. A stat în cămin și înainte de pandemie.

Pentru mine, încă din anul întâi de facultate, căminul a fost ca o a doua casă. Am învățat să împart, să accept oamenii așa cum sunt, să devin mai flexibilă în raport cu anumite persoane și cu opiniile acestora pentru a avea parte de liniște în cameră. Statul la cămin m-a făcut să devin mai matură. Per total, e o experiență care merită trăită deoarece aici se leagă prietenii care chiar durează, iar de cele mai multe ori, în cămine sunt oameni faini care sunt acolo să te ajute în caz de ceva.

Mi-am dorit să obțin o imagine cât mai clară asupra condițiilor trecute și actuale din căminele studențești, așa că am inițiat o discuție cu Ionuț, cancelarul studenților de la Facultatea de Business. Pentru că are acces și la perspectiva din partea studenților, dar și din partea conducerii, el ne-a oferit o imagine ceva mai completă despre situația din căminele studențești:

Căminele din UBB sunt printre cele mai bune cămine din țară, având condiții bune. De asemenea, chiria lunară este printre cele mai mici din țară, aceasta necrescând de foarte mulți ani. Totuși, o problemă, pe care și conducerea UBB a identificat-o, ar fi numărul redus de locuri de cazare și necesitatea construirii unui nou cămin.

În ceea ce privește aspectele ce pot fi îmbunătățite în cămin și măsura în care ele pot fi implementate, am ajuns, în căutările mele, și la prefectul studenților din Universitatea Babeș-Bolyai. Ionuț Zbranca ne-a prezentat pe scurt și în mod deschis situația actuală a căminelor, lucrurile care pot fi îmbunătățite, din perspectiva lui, și cele la care lucrează, deja, în prezent.

Încercăm mereu să îmbunătățim traiul și activitatea din cămine, dar de multe ori am fost și suntem constrânși de factori externi pe care nu îi putem controla în mod direct. În ceea ce privește necesitatea construirii unui nou cămin, am inițiat un proiect de construire a acestuia în complexul studențesc Hașdeu, de creare și amenajare a mansardelor în celelalte cămine (acolo unde am considerat că se poate) și de amenajare a campusului, a spațiului verde. Planul era să construim acest nou cămin pe un teren din proximitatea bisericii, iar acest lucru ar fi presupus tăierea câtorva copaci din acea zonă. Drept consecință, a fost semnată o petiție publică cu 4100 de contestații. Ecologiștii s-au împotrivit tăierii copacilor și construirii căminului, iar proiectul este acum blocat. Dorința noastră este la fel de mare ca cea a studenților de a construi un nou cămin. Având 6900 de spații de cazare și peste 39000 de studenți, având o infrastructură actuală a căminelor din perioada comunistă, ne dorim și noi să producem schimbări semnificative. Însă, lucrurile nu merg tot timpul așa cum ne dorim. Totuși, cât timp lucrăm la găsirea și implementarea celei mai bune strategii, ne concentrăm și asupra îmbunătățirii activităților din interiorul căminelor. Acum ne ocupăm de un proiect ambițios, care prevede crearea unui spațiu de recreere pentru studenți în Căminul 16. Vrem să dotăm o sală cu sisteme de ventilație și aparatură specială pentru a face o sală de sport pentru studenți.

Cum te cazezi la cămin în pandemie?
Situația căminelor de anul trecut a fost delicată. Având în vedere restricțiile generale impuse, impredictibilitatea și incertitudinea legate de evoluția pandemiei de COVID-19, căminele nu au fost ocupate la capacitatea lor maximă. Totuși, au avut acces în cămin angajații, cei care au avut de desfășurat un stagiu de practică, dar și cei care au fost nevoiți să-și întreprindă activitățile universitare în cadrul laboratoarelor. Însă, anul acesta studenții se întorc în număr mare în cămine, căci acestea pot funcționa la capacitatea lor maximă, datorită măsurilor de siguranță implementate. Unii își reiau activitatea academică online, iar alții în format hibrid/ față în față. Această întoarcere poate fi o sursă de bucurie și entuziasm pentru unii, dar și o sursă de îngrijorare pentru alții. În acest sens, dacă vrei să afli mai multe despre cum te poți adapta cu succes întoarcerii la facultate în format fizic, citește cel mai recent articol pe această temă.

În ceea ce privește procesul de cazare în cămin, care a avut loc acum câteva săptămâni, am discutat cu Roxana, una dintre studentele senatoare ale Universității Babeș-Bolyai, pentru a afla mai multe. În urma conversației cu Roxana am aflat că deși procesul general de depunere a cererilor de cazare în cămin nu este atât de diferit de cel de până acum, anul acesta a fost obligatoriu ca studenții să prezinte certificatul verde de vaccinare (având dovada faptului că au trecut 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccinare/dovada trecerii recente prin boală). Fără acesta, cererile au fost respinse. În ziua cazării în cămin, studenții au trebuit să prezinte acest certificat, să poarte măști și să încerce să păstreze distanța între ei. Aceste măsuri sunt obligatorii pentru studenți și atunci când se află în spațiile comune din interiorul căminului. O altă diferență față de anul trecut e restricționarea accesului părinților/ însoțitorilor în interiorul căminului în momentul cazării, pentru a evita supraaglomerarea. La finalul discuției cu Roxana, înțeleg că toate aceste măsuri adoptate sunt în beneficiul și interesul studenților.

Am discutat și cu Denisa, un alt student senator și secretar general al Consiliului Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai, pentru a cunoaște și perspectiva ei cu privire la procesul de înregistrare și cazare în cămin din acest an, comparativ cu anii trecuți.

Procesul de cazare din acest an nu a fost atât de diferit față de cum era înainte de pandemie sau în alți ani. Criteriile au rămas aceleași. În funcție de medii se alocă locurile și fiecare facultate are un anumit număr de locuri primite, iar în funcție de cereri se mai pot suplimenta dacă mai rămân locuri de la alte facultăți. Anul acesta trebuia să depui o cerere online pentru a te înregistra în cămin. Înainte trebuia să completezi o cerere scrisă și să o depui personal la secretariat. Ne bucurăm că pandemia a ajutat să trecem la digitalizare în mai multe proceduri față de anii precedenți.

Mulți studenți rezonează cu cele spuse de Roxana și Denisa. Însă, nu toți simt că procesul de cazare a fost unul ușor și lipsit de frustrări. Ancuța este studentă la Facultatea de Istorie și Filosofie și ne spune că pentru ea, cazarea la cămin de anul acesta a fost obositoare:

Procesul de cazare la cămin a fost mai anevoios anul acesta față de cel anterior. A trebuit să așteptăm un timp mai îndelungat pentru a intra să ne completăm actele, dar acest fapt nu ne-a stârnit neapărat nemulțumiri pentru că, la final, sănătatea noastră depindea de cum ne comportăm. Desigur, poate o organizare mai bună sau completarea unui formular online ne-ar fi scutit de așteptatul în șir indian din parcare, dar cu siguranță, în viitor situația se va îmbunătăți.

Având în vedere că au fost atât studenți mulțumiți, cât și studenți nemulțumiți de felul în care a avut loc procesul de cazare din acest an, am continuat discuția cu prefectul studenților pe acest subiect:

Cererea pentru cazarea în cămin a fost completată online pe platforma academicinfo de studenții de la câteva dintre facultățile bine organizate din UBB. Nu toate facultățile doresc să opteze pentru completarea acestor cereri pe o platformă precum academicinfo, iar noi nu putem și nu ne dorim să intervenim peste decizia lor. Totuși, cred că avem nevoie de o platformă comună pentru procesul de cazare al studenților, indiferent de facultate. Ulterior completării acestei cereri, la cazare a existat o altă procedură. Studenții au fost nevoiți să aștepte să le vină rândul, să semneze contractul, să vadă tarifele și unde se încadrează, să citească și să ia la cunoștință cele menționate în anexe despre toate măsurile suplimentare de siguranță pe care le vor adopta (purtarea măștii în spații comune, de exemplu), dar și să semneze contractul în două exemplare. Un exemplar le-a rămas lor. Orice contract semnat cu o instituție competentă trebuie semnat fizic, iar dacă au avut loc plăți, chitanțele au trebuit să fie emise și oferite acestora! A fost un proces necesar. Dacă acesta a fost îngreunat de distanțarea socială sau de alte măsuri implementate, ele au fost impuse doar înspre binele studenților.

A fost diferit procesul de cazare la cămin de cel de dinainte de pandemie?

Elena, studenta și reprezentanta de an de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, ne spune că pentru ea, procesul de cazare nu a fost foarte diferit față de cel de până acum:

Cel puțin la facultatea la care sunt eu studentă, procesul a fost același și în pandemie, cât și înainte de pandemie. Practic, înainte de începerea anului universitar, cu aproximativ o lună, au fost realizate de către consiliul facultății formulare pe care le puteam completa, având deadline undeva la jumătatea lunii septembrie. Diferența între aceste două perioade este dată de faptul că în acest an, în formularele de înscriere pentru cazare ne-au fost solicitate certificatele de vaccinare, vaccinul fiind o condiție obligatorie pentru a putea primi un loc în cămin. Purtarea măștii în spațiile comune (oficiu, holuri), distanțarea socială, dezinfectarea mâinilor la intrarea în cămine, accesul interzis al vizitatorilor în cămine sunt norme și reguli de conduită obligatorii în interiorul căminelor. Acestea, până la urmă, sunt impuse tot pentru siguranța noastră, a studenților.

Discuția cu Ionuț s-a încheiat pe subiectul procesului de cazare de anul acesta și felul în care acesta a fost diferit față de cel de dinainte de pandemie:

Căminele sunt ocupate în prezent la capacitatea lor maximă (acum cu condiționarea vaccinării/trecerii prin boală), la fel ca înainte de pandemie. Suntem pregătiți pentru dificultățile ce vor apărea (dacă vor apărea) din cauza infectării câtorva studenți cu COVID-19. Dacă studenții se vor simți rău, vor putea merge la cabinetul doamnei doctor, care le va face un test rapid, îi vor certifica dacă iese pozitiv testul, iar aceștia vor fi carantinați la hotelul universității, care acum este cămin pentru studenții infectați. Pe lângă condițiile menționate la început, și-anume digitalizarea formularelor de înscriere și luarea la cunoștință a măsurilor integrate în anexele documentelor, criteriile și procedurile de cazare în cămin nu sunt diferite față de cele de dinainte de pandemie. Condițiile din interiorul căminelor se modifică într-o mai mare măsură, căci acum studenții nu mai pot sta în camere de câte 5 persoane și sunt nevoiți să poarte mască în spațiile comune. Pentru a ne asigura că toți au acces la cursurile online, în toamnă am introdus 180 de routere noi. Însă, sunt momente în care studenții întâmpină dificultăți cu conexiunea la internet, iar acest lucru se datorează faptului că internetul este furnizat de la EDUROM și este împărțit cu mai multe instituții. Totuși, se încearcă semnarea unui contract preferențial, solicitând prin acesta o putere mai mare a internetului.

Concluzii
Mulți studenți care stau în cămin nu regretă decizia. De cele mai multe ori, aceștia leagă prietenii strânse cu cei cu care ajung să locuiască în aceeași cameră de cămin. Aceștia comunică despre experiențele lor, despre emoțiile care îi copleșesc, cât și despre gândurile pe care le au. Majoritatea prietenilor mei care au stat în cămin s-au simțit în siguranță să fie vulnerabili față de colegii lor de cameră.

Din fericire, anul acesta studenții au ocazia să experimenteze pe deplin aceste avantaje ale traiului în cămin, căci se pot caza, în ciuda evoluției pandemiei de COVID-19. Și, având în vedere proiectele aflate în desfășurare, această experiență nu poate deveni decât din ce în ce mai bună!
Tu stai în cămin în prezent? Cum arată experiența ta acolo în timpul pandemiei?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!