Performance Day revine la Centrul de Interes: cinci artiști, un film și trei performance-uri în programul celei de-a treia ediții

Home $ Știri Cluj $ Performance Day revine la Centrul de Interes: cinci artiști, un film și trei performance-uri în programul celei de-a treia ediții

by | Sep 27, 2021 | Știri Cluj

Cea de-a treia ediție a Performance Day, singurul eveniment dedicat artei performative din România, revine joi, 30 septembrie, la Centrul de Interes cu noi propuneri de artiști care folosesc performance-ul în practica lor. Line-up-ul ediției 2021 include cinci artiști interdisciplinari: Răzvan Țupa, Adina Mocanu, Robert G. Elekes, Dumitru Fanfarov și Catinca Mălaimare, care vor prezenta publicului clujean un film și trei performance-uri. Selecționerul Performance Day 2021 este artistul Alex Mirutziu, ale cărui performance-uri au fost prezentate în spații precum Centrul de Artă Contemporană din Tel Aviv, Royal Academy of Arts din Londra sau Muzeul Național de Artă Contemporană din București. Evenimentul se va desfășura în Sala ATRIUM de la etajul 4 al clădirii de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A, începând cu ora 19:00. Intrare liberă, pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile, la adresa de mail [email protected].

Programul începe la ora 19:00 cu filmul ”Eight of Clubs |♣|”, în care artista Catinca Mălaimare manipulează o structură alcătuită din 8 secțiuni de ecrane cu lumină fotografică LED, reunite de un nucleu circular, siluetă ce pare a simula forma unui păianjen sau a unei flori pe punctul de a se ofili. Mălaimare își pune la încercare limitele propriei anatomii, folosindu-și în totalitate corpul pentru a manevra membrele obiectului. Acest efort generează o experiență senzuală, accentuată prin sunetul frecării dintre piele și suprafața artificială a ecranelor luminoase, alături de privirea ațintită a performerului către spectator.

Proiecția filmului va fi urmată de performance-ul ”All The Stones I Threw At You Were Covered In My Tears” care prezintă o acțiune simplă: un om care folosește pietre pentru a-și șterge lacrimile, pietre pe care mai apoi le aruncă într-un perete alb. ”Lucrarea e o metaforă pentru lupta foarte intimă pe care fiecare dintre noi o purtăm cu deciziile pe care le luăm în relație cu ceilalți sau în relație cu noi înșine”, susține artista Adina Mocanu.

Programul evenimentului Performance Day 2021 va continua cu performance-ul artiștilor Robert G. Elekes și Dumitru Fanfarov: ”Biofilm” – un spectacol experimental de dans, muzică și poezie contemporană, conceput pentru a crea o experiență sinestezică, care dă frâu liber senzațiilor create de diferitele forme de artă, care le pune în contact, în dialog și care implică publicul în acest joc dezinhibat al intensităților. ”Biofilm e biografia fiecăruia dintre noi și potențialul ei de a se comunica, de a atinge, de a lăsa o amprentă pe altcineva”, spun artiștii.

Ediția din 2021 se va încheia cu performance-ul ”Alfabet corporal”, care-l aduce în fața publicului pe Răzvan Țupa. ”Citesc poeme pe care le scriu cu fiecare moment al articulării în semne grafice. Vocii i se adaugă imaginea corpului care se îmbracă în lipsa pielii în timpul lecturii iar sala o străbat în timp ce citesc pentru a întinde fâșii transparente de celofan. Cine rulează creează posibilitatea momentului din care toate celelalte momente. Foaia de hârtie a fiecărui poem, odată citit rămâne prinsă pe aceste fâșii ca tot atâtea momente ale pronunției. Toate pornesc spre tine, atâta timp cât nu au trecut deja. Și atunci se îndepărtează de la sine. Mai mult decât ce ești, cum te interesează sincronizarea viselor. Gen poetic”, așa își prezintă Țupa lucrarea.

Condiții de participare
Participarea la Performance Day este permisă doar persoanelor care pot dovedi, în format printat, că sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și că au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv dovada că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Documentele vor fi însoțite obligatoriu de un act de identitate. La intrare e obligatorie verificarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei. Pe parcursul evenimentului e obligatorie purtarea corectă a măștii de protecție și respectarea distanței sociale. Mai multe informații pe www.facebook.com/centruldeinteres.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!