10 tipuri de țesături și utilizările lor

Home $ Diverse $ 10 tipuri de țesături și utilizările lor

by | Aug 2, 2021 | Diverse

A decide ce tip de țesătură să purtați sau din care să confecționați un obiect sau articol de îmbrăcăminte este o decizie importantă, deoarece țesăturile pot avea nenumărate calități. 

De la fibre naturale la fibre sintetice, iată o privire asupra diferitelor tipuri de țesături și materiale textile și asupra modului de identificare a acestora.

  1. Pânză.
    Pânza este o țesătură simplă, realizată de obicei din fire grele de bumbac și, într-o măsură mai mică, din fire de in. Țesătura de pânză este cunoscută pentru că este durabilă, robustă și rezistentă. Prin amestecarea bumbacului cu fibre sintetice, pânza poate deveni rezistentă la apă sau chiar impermeabilă, făcând-o o țesătură excelentă pentru exterior.
  2. Caşmir.
    Cașmirul este un tip de țesătură din lână care este fabricată din lâna de capre de cașmir și capre pashmina. Cașmirul este o fibră naturală cunoscută pentru senzația extrem de moale și izolația excelentă. Fibrele sunt foarte fine și delicate, se simt aproape ca o țesătură de mătase la atingere. Cașmirul este semnificativ mai călduros și mai ușor decât lâna de oaie. Adesea cașmirul este transformat într-un amestec de lână și amestecat cu alte tipuri de lână, cum ar fi Merino, pentru a-i oferi o greutate suplimentară, deoarece fibrele de cașmir sunt foarte fine și subțiri.
  3. Chenille.
    Acesta este numele atât pentru tipul de fire, cât și pentru țesătura care realizează acest material moale. Firele sunt îngrămădite în mod intenționat la crearea firului, care seamănă cu exteriorul neclar al unei omide. Chenille este, de asemenea, o țesătură care poate fi realizată dintr-o varietate de materiale textile diferite, inclusiv bumbac, mătase, lână și raion.
  4. Bumbac.
    Bumbacul este o fibră de bază, ceea ce înseamnă că este compus din diferite lungimi de fibre. Bumbacul este fabricat din fibrele naturale ale plantelor de bumbac. Bumbacul este compus în principal din celuloză, un compus organic insolubil crucial pentru structura plantei și este un material moale și pufos. Termenul de bumbac se referă la partea din plantă care crește în înveliș. Bumbacul este filat în fire și este apoi țesut pentru a crea o țesătură moale și durabilă, folosită pentru îmbrăcămintea de zi cu zi, cum ar fi tricouri și articole de uz casnic, cum ar fi cearșafurile de pat.
  5. Crêpe.
    Crêpe este o țesătură de mătase, lână sau sintetică cu aspect distinct creponat. Crêpe este de obicei o țesătură ușoară până la medie. Țesătura crêpe poate fi folosită pentru a confecționa haine, cum ar fi rochii, costume, bluze, pantaloni și multe altele. Crêpe este, de asemenea, folosită în decorul casei, pentru articole precum perdele și perne.
  6. Damasc.
    Damascul este o țesătură reversibilă, cu model jacquard, ceea ce înseamnă că modelul este țesut în țesătură, în loc să fie imprimat pe ea. Designul țesăturii este creat printr-o combinație a două tehnici diferite de țesut – designul este țesut folosind o țesătură din satin, în timp ce fundalul este realizat printr-o țesătură simplă. Modelele de damasc pot fi multicolore sau monocolore. Damascurile pot fi fabricate dintr-o varietate de materiale textile diferite, inclusiv mătase, in, bumbac, lână sau fibre sintetice, cum ar fi raionul.
  7. Gingham.
    Gingham este o țesătură de bumbac sau, uneori, o țesătură din amestec de bumbac, realizată cu fire vopsite și țesute pentru a forma un model. Gingham este de obicei un model cu două culori, iar combinațiile populare sunt roșu și alb, sau albastru și alb. Modelul poate veni într-o varietate de dimensiuni, este reversibil și apare la fel pe ambele părți. Gingham este o țesătură populară datorită costului redus și ușurinței de producție. Este folosit frecvent pentru cămăși, rochii și fețe de masă.
  8. Dantelă.
    Dantela este o țesătură delicată realizată din fire, caracterizată prin desene și modele cu țesături deschise, create printr-o varietate de metode diferite. Țesătura de dantelă a fost fabricată inițial din mătase și in, dar astăzi se folosesc atât fire de bumbac, cât și fibre sintetice. Dantela este o țesătură decorativă, utilizată pentru a accentua și înfrumuseța articolele de îmbrăcăminte și de decor pentru casă. Dantela este considerată în mod tradițional un material textil de lux, deoarece necesită mult timp și expertiză pentru a fi creată.
  9. Piele.
    Pielea este orice țesătură realizată din piei de animale, iar diferite tipuri de piele rezultă din diferite tipuri de animale și diferite tehnici de tratament. În timp ce pielea de vacă este cea mai populară piele de animal utilizată, cuprinzând aproximativ 65% din toată pielea produsă, aproape orice animal poate fi transformat în piele, de la crocodili la porci. Aceasta este o țesătură durabilă, rezistentă la cute și poate căpăta multe aspecte și simțuri diferite în funcție de tipul de animal, de calitate și de tratament.
  10. Poliester.
    Poliesterul este o fibră sintetică artificială creată din produse petrochimice, cum ar fi cărbunele și petrolul. Țesătura din poliester se caracterizează prin natura sa durabilă; totuși, nu este respirabilă și nu absoarbe lichide, cum ar fi transpirația. Amestecurile de poliester sunt, de asemenea, foarte populare, deoarece fibra durabilă poate adăuga rezistență unei alte țesături, în timp ce cealaltă țesătură face poliesterul mai respirabil.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!