5 hidden gems din Cluj în care să ieși în weekenduri vara aceasta

Home $ Articole $ 5 hidden gems din Cluj în care să ieși în weekenduri vara aceasta

by | Jul 28, 2021 | Articole, Recomandări

„Ador Clujul pentru cât de ofertant e din punctul de vedere al localurilor și locurilor în care poți să te bucuri de viața ta socială”, e ceea ce auzim deseori – mai ales de la cei care-i sunt turiști orașului cu o anumită constanță. Problema apare în momentul în care trăiești propriu-zis în Cluj și, după nu foarte mult timp, simți că experimentezi aceleași localuri din nou și din nou. Sigur că nu e o problemă; asta-i ceea ce ne include în categoria clienților fideli ai acestora.

Uneori, însă, simțim nevoia să mai experimentăm și ceva nou. Să mai dăm o șansă și altor localuri de care, poate, n-am mai auzit până acum. Să ne lăsăm surprinși de meniuri noi, atmosfere noi, și oameni noi. Cred că nu vorbesc doar în numele meu atunci când spun că simt această nevoie cu atât mai mult acum, în perioada verii, când afară-i prea cald ca să aleg să-mi petrec weekend-urile în casă.

Brutăria Gook

Pot să zic atât: e un deliciu vizual să te documentezi despre Brutăria Gook și preparatele sale de pe contul lor de Instagram. Asta se datorează pâinii artizanale pe care o pregătesc cu mult drag pentru clienții lor și cafelei de specialitate pe care o servesc. Într-adevăr, cele două, combinate, te fac să-ți dorești să mai comanzi de la ei. Dar atmosfera pe care au creat-o în interiorul Brutăriei Gook este ceea ce te determină să le treci pragul și să te bucuri de experiența liniștită și liniștitoare pe care o oferă. Pentru că atunci când alegi să petreci chiar și câteva minute în brutărie, datorită mirosului de pâine caldă și elementelor de decor atent alese, te găsești transpus automat în bucătăria bunicii tale, când aceasta tocmai scotea pâinea din cuptor, pe care o pregătise pentru întreaga familie.

Cine nu și-ar dori să se întoarcă acolo uneori, când caută să evadeze pentru un scurt timp din realitatea cotidiană? Grădina pe care au amenajat-o, în care poți să te adăpostești oricând cu o carte și un flat white cremos, vine perfect în completarea interiorului – și a amintirilor înspre care te duce cu gândul întregul peisaj creat. Deși n-am drumuri prea des înspre strada Constantin Brâncuși, din primul moment în care am descoperit această locație la numărul 97/1, am știut că grădina lor va deveni un loc go-to în care mă voi retrage rapid atunci când soarele e prea fierbinte și să mă răcoresc cu un cold brew, chiar în natură. Pentru că asta-i ceea ce grădina lor reprezintă: un safe space în care să te retragi ca să te regăsești, puțin ascuns printre blocurile din cartier, dar totuși la vedere și așteptându-te.

Uzina de Mici

Uzina de Mici e un concept născut din iubire: iubire pentru mici, iubire pentru iubitorii de mici, dar și iubire între porcul de la Cimbru Restaurant și prietenii săi. Ce ne entuziasmează și mai mult este că acum și-au deschis și terasă în Gheorgheni, nu se mai limitează strict la delivery. Pot fi găsiți pe strada Crizantemelor, la numărul 24. Sau, altfel spus, și-au găsit casă într-un loc surprinzător: îi găsești în spatele Poliției Rutiere în fiecare zi, de luni până duminică, de la ora 11:00 până la 21:00, mai puțin miercurea, când localul se închide la ora ora 20:00. Practic, ieși în cartier, într-un loc în care nu te-ai aștepta inițial să găsești o terasă ascunsă și umbritoare sub care să te poți ascunde de prea multele grade de afară. Și crede-mă că dacă locuiești aproape de Iulius Mall, la fel ca mine, vei ajunge să afli că Uzina de Mici se află la prea puțini pași distanță față de tine ca să nu-i faci pentru a testa experiența.


La ei te poți bucura de experiența unui „grătar” făcut așa cum obișnuiești să pregătești în unele zile de sâmbătă, alături de prieteni, la unul dintre voi acasă. Doar că de această dată schimbați locația și vă puteți baza pe echipa lor, care vă dă întâlnire pe terasă. Nu mai e necesar să vă bateți capul cu gătitul. Pe de altă parte, dacă ești mai mult genul de persoană care preferă să-și ia mesele din weekenduri în localuri mai fancy, ar fi bine să știi că la Uzina de Mici te poți bucura de o experiență faină per total, începând cu mâncarea de care te bucuri, continuând cu amenajarea inedită a locului și încheind cu atmosfera prietenoasă pe care o creează personalul localului. Uneori, s-ar putea să te surprindă cât de mult îți va plăcea să te abați puțin de la obiceiurile tale doar ca să încerci ceva nou, în adevăratul sens al cuvântului.

Hot Pipes Roastery

Dacă tot povesteam despre cafeaua de specialitate specifică Brutăriei Gook care s-ar putea să fie o noutate pentru tine, un alt tip de cafea pe care e posibil să nu-l fi testat deja este cel de la Hot Pipes Roastery. Noi o tot testăm și retestăm de câte ori avem ocazia, de o bună perioadă de timp. Am fost acolo când s-au mutat la casă nouă și și-au deschis noul coffee-shop. Am intrat în prăjitoria lor ca să vedem #howitsmade. Ne-am mutat și biroul într-o zi în spațiul lor de coworking, MugHub. Dar dacă până la deschiderea grădinii Hot Pipes le treceam pragul cu precădere în timpul săptămânii, acum ne rezervăm și weekendurile ca să petrecem timp în grădina lor de pe strada Cireșilor, la numărul 84. Când intri pe această stradă, o stradă pe care vezi de jur-împrejur numai case, nu te-ai aștepta ca la câțiva pași distanță să dai peste o casă al cărei garaj să fie deschis publicului.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Hot Pipes Roastery (@hotpipes.ro)

Și, cu atât mai puțin te-ai aștepta să găsești acolo atât o prăjitorie de cafea, cât și un coffee shop. Un coffee shop care te invită să-ți dedici timp pentru a te bucura de atmosfera pe care ei au creat-o atât în interiorul localului, precum și în exteriorul său, mai nou. La Hot Pipes Roastery te așteaptă o terasă drăguță unde poți să-ți savurezi cafeaua cât stai tu cu tine, sau tu cu prieteni. Iar pe de altă parte, în spate găsești grădina lor în care poți să te retragi ca să lucrezi (în cazul în care ți se întâmplă deseori să ajungi să-ți petreci parte din weekenduri cu laptopul în față). Iar cât timp faci asta, here’s a pro tip: comandă-ți un Cascara Tonic care se prepară din pulpa uscată a cireșei arborelui de cafea (și care este delicioasă) ca să-ți dea un extra boost de energie cât timp îți bifezi sarcinile de pe lista de to do.

Pizza Hai Hui

Știm deja că rareori se întâmplă să găsești restaurante cu adevărat memorabile în afara centrului orașului, dar Pizza Hai Hui chiar reușește să facă asta – a devenit, pentru vecinii din cartierul Grigorescu, o a doua casă în care… au aflat că le place pizza vegetariană. Amplasat pe strada Iancu de Hunedoara, la numărul 18, acest concept care a început cu un food truck atipic se face cât se poate de remarcat prin terasa care este înconjurată de jur-împrejur de vie & legume cultivate tocmai de ei. Au câteva mese cu băncuțe, verdeață în jur și copertine ce te feresc de ploaie în caz că vine nepoftită la masă. Împrejurul terasei cresc ei înșiși legume precum roșii, din care o parte merg la uscat sau busuioc proaspăt pe care îl folosesc ulterior în prepararea de pizza veggie pe care o servesc tuturor „prietenilor zâmbitori” care le trec pragul. „Prieteni” care s-au transformat din simpli vecini în oamenii care cred în ei și care confirmă și validează eforturile lor.

Ei fac asta prin sentimentul de comunitate de care este profund impregnat spațiul pe care l-au creat pentru cei din Grigorescu. O comunitate în care Sabrina și Răzvan, cei care au pus bazele acestui concept, își cunosc mare parte din clienți după nume – atât de fideli le sunt. Una în care vecinii le fac recomandări, le aduc pește prins de pe Someș, caș de la țară și câte și mai câte bunătăți. Și e un sentiment care se simte până și de către cei care îi vizitează pentru prima dată: nu poți să nu observi cât de plăcut se desfășoară servirea, cât de cald e schimbul de replici dintre echipă și clienți și cât de atenți sunt cei care se ocupă de pregătirea preparatelor. De fapt, o spuneam în urmă cu ceva timp, iar acum o spunem din nou: „La Pizza Hai Hui chiar te simți ca acasă la cineva… care ți-e foarte drag, care știi că te așteaptă mereu bine pregătit, cineva pe placul tău.”

The Cosmic House

The Cosmic House se diferențiază de toate celelalte localuri mai sus menționate prin prisma faptului că la ei nu mergi ca să deguști preparate culinare. Dar ai putea la fel de bine să le treci pragul gândindu-te că ceea ce vei încerca e „food for the soul”. În caz că n-ai ghicit deja, despre cultură este vorba. The Cosmic House este un spațiu cultural și artistic din Cluj care ascunde, totodată, și un bar – iar echipa din spate face o treabă foarte bună. Pe strada Eremia Grigorescu, la numărul 106 din cartierul Grigorescu, și-au găsit casă mai multe entități artistice cu scopul de a susține și promova o comunitate aflată în creștere: comunitatea tinerilor artiști care caută să prindă aripi. Acum, datorită echipei care a pus bazele acestui spațiu creativ, au și locația în care pot să împărtășească cu ceilalți ceea ce au de spus.

Programul lor este unul intens, presărat cu de toate, și care aduce împreună diferite arte. De la concerte la expoziții de pictură, de la instalații artistice la show-uri de modă și până la piese de teatru – de toate te poți bucura în cadrul acestui spațiu de performance. Iar ca să afli ce pregătesc și pe când, te încurajăm să stai cu ochii pe contul lor de Facebook și de Instagram.

Așadar, Clujul chiar e ofertant din punctul de vedere al localurilor și locurilor în care poți să te bucuri de viața ta socială – și nu doar în centrul orașului. Dar nu asta e cea mai bună parte cu privire la traiul aici. După trei ani, aș spune că ceea ce ador cel mai mult la acest oraș e că întotdeauna poți să găsești ceva nou de descoperit la și în el. Ori de câte ori crezi c-ai văzut tot ceea ce Clujul avea de oferit, ajungi să-ți dai seama că nu ești nici pe aproape. Și tot după trei ani pe care i-am locuit în Cluj, timp în care această vară a ajuns să fie prima pe care am petrecut-o în oraș, pot spune că nu cred că există moment mai bun să exploatezi acest potențial al său la maximum. Iar ceea ce materialul de față își propune să fie este un punct de plecare pentru ca tu să faci tocmai asta.

Dacă printre restaurante și spații independente de cultură vrei să-ți presari și umpli zilele de weekend și cu altceva, pentru asta am pregătit un Instagram City Guide care-ți indică ce poți să faci 48h în Cluj outdoor. Tu cu ce începi?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!