Ce trebuie să știi înainte de a începe un program de CrossFit? Interviu cu Sergiu Toth, co-fondator SmartMove CrossFit

Home $ Articole $ Ce trebuie să știi înainte de a începe un program de CrossFit? Interviu cu Sergiu Toth, co-fondator SmartMove CrossFit

by | Jul 21, 2021 | Articole, Sport

Una dintre cele mai bune vești din ultima perioadă a fost redeschiderea sălilor de sport. Nu numai cei care practicau deja diverse forme de mișcare fizică organizată, dar și cei care poate își doreau să încerce ceva nou au rămas fără spațiile potrivite. De ceva timp, măsurile s-au relaxat, iar doritorii de sport s-au putut întoarce în sălile de fitness. Tocmai de aceea, am stat de vorbă cu Sergiu Toth, co-fondator al sălilor de sport SmartMove CrossFit Cluj-Napoca ca să îți putem prezenta în detaliu ce înseamnă și “cu ce se mănâncă” un program de CrossFit, în special dacă îl încerci pentru prima oară.

Ce trebuie să știi din start este că are anumite particularități și necesită constanță și dedicare pentru ca efortul depus să aibă rezultate cât mai bune. Toate aceste aspecte ne-au fost detaliate de Sergiu, care a vorbit despre experiența sa de până acum, a descris felul în care este primit un nou-venit, cum decurge o ședință de CrossFit și ne-a vorbit despre ce îi face pe participanți să aibă o anumită disciplină în privința mersului la sală.

Ca în oricare alt sport, înainte de a începe un program de CrossFit, este bine să te informezi despre ce înseamnă un astfel de antrenament și dacă se potrivește pentru tine și ceea ce îți propui. Mai important decât atât, trebuie să pleci la drum fără prejudecăți și să știi că e dedicat tuturor, indiferent de nivel.

Pentru că suntem singurul brand cu două locații afiliate CrossFit – Smart Move Cluj Napoca – după mai bine de 5 ani de experiență putem spune că nu este necesară o pregătire fizică înaintea participării la programul nostru de inițiere. Este o impresie falsă că trebuie să fii la un anumit nivel de fitness înainte să te înscrii la o sală de acest profil. Dacă lucrurile sunt făcute corect și în siguranță, parcursul unui viitor membru poate fi făcut treptat, pe măsură ce înaintează în experiență.

Acest mit este susținut din cauza diferitelor săli non-afiliate care, pe lângă aparate sau clase de aerobic, acum oferă clase de CrossFit sau, mai bine zis, ceva similar. Aici, membrii acelor săli pot participa la o asemenea clasă fără să știe mișcările de bază, ci doar, „haide înăuntru, apoi învățăm din mers.

Echipa lor ia legătura telefonic cu fiecare viitor membru în parte și deseori sunt întrebați de către viitori cursanți, mai ales de către cei care au făcut puțină spre zero mișcare în pandemie, dacă trebuie să se pregătească în vreun fel înainte, fiind și ei influențați de același mit. În funcție de data de începere a următorului curs, ei le spun cam așa:

Nu îți sugerez să te pregătești în vreun fel anume, ci doar psihic. Încearcă să uiți și să nu bagi în seamă acele voci care ți-au spus diverse lucruri despre crossfit, încearcă să vii și să îți faci o părere proprie. În caz că nu ai făcut mișcare de multă vreme, ceea ce îți recomand e foarte simplu: încearcă un program de umblat sau alergare, asta îți va ajuta corpul să se ”trezească” puțin. Uite, spre exemplu, haide să începem cu 20 de minute de mers/alergat luni, miercuri și vineri. După ce ai bifat aceste trei zile, scrie-mi, vreau să știu cum te simți și ce să facem mai departe… Apoi, când vii la sală, ai nevoie de echipament de interior, nimic străin față de ce aveai cu tine când mergeai la o sală normală, un prosop și pantofi de schimb.

Probabil v-ați dat deja seama din felul în care abordează Sergiu nou-veniții că sala lor e puțin diferită față de cele cu care ne-am obișnuit, deoarece și modelul de business funcționează după alte principii. Se bazează mult pe o comunitate finită, pe care încearcă să o ajute printr-un sistem cât mai complet, adică să ofere group coaching, personal training, nutrition coaching, cât și online coaching.

Lucrurile fundamentale sunt de bază în orice tip de antrenament, astfel că și în cazul primelor ședințe de CrossFit se pune accentul pe acestea. Doi traineri îți acordă atenția necesară pentru ca totul să decurgă în cele mai bune condiții. Se recomandă adaptarea treptată a corpului la efort și receptivitatea la sfaturile din partea personalului specializat.

Considerăm că mișcările de bază sunt cele mai importante pentru o experiență de durată în interiorul sălii. Astfel am creat „Cursul Fundamentals”, un program de inițiere ușoară prin învățarea treptată a mișcărilor funcționale cel mai des folosite de noi. Pe toată durata acestor sesiuni avem doi traineri CrossFit care se asigură că mișcările ating punctele de performanță și le răspund cursanților până și la cele mai ciudate întrebări despre mișcare.

Intensitatea este ingredientul de final adăugat treptat. Ne sfătuim viitorii membri să nu meargă „all in” din prima, ci treptat, ca să își lase corpul să se adapteze încet, încet. Toate acestea se desfășoară în decursul a 60 de minute. Ce urmărim în aceste sesiuni e să îți faci conexiuni cu restul participanților, să fii receptiv sfaturilor din partea trainerilor și să te simți bine, mișcându-te în siguranță.

După cursul fundamental, începe adaptarea la clasele normale, care presupun mai mult efort. Dacă nu ești pregătit pentru pasul acesta, mai poți urma o perioadă de antrenamente în care ești îndrumat de un Personal Trainer, fără presiuni să mergi dincolo de limitele de siguranță:

După acest curs, vei intra într-o perioadă de adaptare la clasele normale. În cazul în care un participant la curs nu este pregătit să intre la clasele normale, după o evaluare îndelungată în care încercăm să aflăm punctele care împiedică integrarea directă la clasele normale, îi recomandăm o perioadă de minim 3 luni cu un Personal Trainer care, prin atenție unu la unu, se asigură că acele puncte sunt atacate și dobândite. Totul este urmărit și înregistrat în baza noastră de date pentru fiecare client. În acest fel, ne putem asigura că niciun membru din cei care nu se pot mișca în siguranță nu ajunge în clasele normale unde, împins de circumstanțe, s-ar putea accidenta – a adăugat Sergiu.

Intensitatea antrenamentelor variază în funcție de starea de moment sau de etapa în care te afli. De asemenea, nu vei fi presat de nimeni să execuți o anumită mișcare mai repede, iar obiectivul tău pe termen lung va determina modul în care lucrezi. La CrossFit se încearcă evitarea rutinei, iar provocările sunt dese pentru a menține totul cât mai atractiv.

Intensitatea e stabilită de fiecare în parte, în funcție de ziua pe care o are sau de etapa în care se află. Nimeni nu o să vină să strige la tine să execuți mai repede mișcările, când tu nu ești familiar deloc cu acest tip de sport, ba din contră, te va tempera, îți va oferi o variantă cu un volum de repetări sau de timp mai mic. Pe măsură ce prinzi experiență, îți stabilești o proprie intensitate, care variază pentru fiecare în funcție de scop.

Dacă scopul tău e să dezvolți o disciplină de mișcare și vii ca să te simți mai bine, nu vei lucra la o intensitate similară cu cineva care se antrenează pentru o competiție în viitorul apropiat, ne mai spune Sergiu.

Chiar dacă intensitatea și pulsul ridicat nu sunt tocmai plăcute sau familiare, este recomandat ca măcar o dată pe săptămână să atingi un nivel de intensitate mai ridicat pentru a obține rezultatul maxim de antrenament. De regulă, după aceste momente intense, suntem recompensați de corp cu acei hormoni “ai fericirii”, asemănători, dar diferiți de cei pe care îi primim după completarea unui task și care produc o stare de mulțumire de sine.

Cu ce am rămas în minte de aici este că antrenamentele lor se bazează pe “mișcări funcționale, constant variate și sub intensitate” și se schimbă de la o zi la alta pentru că rutina nu e bine-venită în CrossFit.

În fiecare zi avem o nouă provocare pentru comunitatea noastră. Metconul (condiționare metabolică/cardio) este diferit de la o zi la alta și se repetă doar în cazul unor antrenamente benchmark – adică reper pentru performanță. Noi considerăm că rutina este inamicul în acest caz. Bineînțeles că, la partea de clădire a forței, suntem puțin limitați din acest punct de vedere pentru că trebuie să ai o anumită repetiție pentru aceste mișcări (deadlift, back squat, front squat și press overhead).

L-am întrebat pe Sergiu care ar fi argumentele pentru care cineva ar alege un program de CrossFit, iar răspunsul acestuia a atins mai multe aspecte. Lipsa plictiselii, diversitatea, socializarea cu grupul de cursanți și îndrumarea continuă fac din acest tip de antrenament unul potrivit pentru un număr mare de oameni. Doritorii trebuie să fie deschiși la a munci constant și să fie curioși de noutatea pe care o aduce CrossFit-ul.

În primul rând, pentru ca toate acestea să aibă sens, ai nevoie de un schimb de perspectivă. Trebuie să privești CrossFit-ul ca un sport oarecare, cu pași intermediari pe toată durata și atenție sporită din partea trainerilor. Bineînțeles că este recomandat să faci CrossFit, chiar și pentru un începător, atât timp cât locul în care îl practici e atestat și recomandat pentru a face lucruri bune și corecte pentru membrii săi.

Un începător poate prinde mai repede metodologia noastră decât cineva care a făcut un alt tip de fitness pentru o perioadă lungă de timp. Cu siguranță va trebui să muncească mai mult, dar va merita la final, fără îndoială!

Cu alte cuvinte, CrossFit e un tip de mișcare interactiv, unde efectiv nu ai timp să te plictisești pe vreun aparat sau să te întrebi „ce să mai fac astăzi?”. Totul se desfășoară în grup, socializezi cu alți oameni, antrenamentul este pe ecrane, trainerul e deja acolo să te ghideze pe toată durata, iar tu trebuie doar să vii cu determinarea și ambiția la tine. Pe noi ne-a convins, dar să vedem și ce înseamnă în materie de timp care trebuie investit.

Majoritatea celor care încep programul de CrossFit continuă să îl urmeze și după trei luni, fiind motivați de pasiunea pe care o deprind pentru antrenamente sau de rezultatele obținute. Totuși, uneori pot interveni diverse motive în viață care pot face pe cineva să renunțe cel puțin pentru o perioadă de timp la a face mișcare în mod regulat.

Abordarea diferită ne favorizează procentajul persoanelor care rămân și după cursul fundamental, el fiind, fără lipsă de modestie, cuprins între 80-85%. După acest curs, convingem marea majoritate să încerce minim o perioadă de trei luni, în care își pot face o idee mai bună despre ce înseamnă CrossFit și cât de mult li se potrivește stilului lor.

Procentajul persoanelor care rămân și după cursul fundamental, după primul abonament, este unul ridicat, numărul celor care intră este mereu mai mare decât cel care pleacă, din diverse motive.

Indiferent cât de tare te prinde acest stil de antrenament, uneori viața intervine cu cele mai interesante obstacole și îți dă totul peste cap. După asta mai intervine sezonalitatea, vara și iarna comunitatea are obiceiul de a se relaxa.

Există mai multe tipuri de exerciții fizice intense de care te poți apuca într-un cadru organizat, iar CrossFit-ul se diferențiază prin varietate, clasele ghidate cu grijă de către profesioniști și lipsa rutinei:

Cred că ce ne deosebește este lipsa rutinei, antrenamentele noastre sunt variate de la o zi la alta, antrenamentul de azi nu seamănă deloc cu cel de mâine sau de săptămâna viitoare. De regulă, la final de trei luni scoatem niște rapoarte de performanță din aplicația noastră și le analizăm. În funcție de asta pregătim următorul ciclu de trei luni.

Pe lângă acest avantaj, consider clasele ghidate de un antrenor să fie următorul as din mânecă. Un Coach de CrossFit nu va sta în fața grupului să execute mișcări și să se aștepte ca lumea să îl urmeze, neținând cont dacă grupul reușește să facă mișcările corect sau nu. El demonstrează ce au de făcut în timpul explicațiilor, scoate în evidență punctele de performanță, apoi oferă fiecăruia timp să exerseze, timp în care să-i observe cum se mișcă, e ca un fel de personal training, dar într-un grup.

Unul dintre ingredientele pentru parcurgerea cu rezultate cât mai vizibile a unui program de CrossFit este să ai grijă atent de nutriție. Totuși, obiceiurile noi se introduc treptat în obișnuința noastră de zi cu zi, iar la Smart Move există un Precision Nutrition Coach care îți va spune exact ce dietă trebuie să urmezi și la ce să ai grijă când mănânci.

Cred că este unul din pilonii cei mai importanți, nutriția și metodologia noastră merg mână în mână. Nutriția stă la baza piramidei fitness-ului. Fondatorul Greg Glassman obișnuia să spună că nu poți combate o dietă dezastruoasă cu oricâtă mișcare ai face.

Recomandarea noastră către membrii noi este să adauge treptat obiceiuri noi. Prima dată să ne creăm disciplina de a veni de 3 ori la sală pe săptămână, o perioadă de minim 3 luni, apoi să încercăm sa ne îndreptăm atenția înspre mâncare. De partea asta se ocupă Coach Lore, Precision Nutrition Coach, care îți calculează aportul caloric necesar obiectivelor tale, dacă vrei să crești în masă musculară, să dai jos din kilograme sau doar să te menții, mâncând cât mai sănătos și variat.

Rezultatele încep să apară aproape imediat, e uimitor când privești în urma tuturor acelor povești de succes din comunitatea noastră, în care membrii și-au atins obiectivele și apoi au fost îndrumați să le mențină mai departe.

Motivația de a fi constant în a urma programul de CrossFit cu tot ce însumează acesta poate fi determinată chiar de dependența de o astfel de mișcare, alături de provocările întâlnite pe parcurs, relațiile de prietenie formate și diferite provocări, ne-a spus Sergiu:

Din chestionarele noastre putem să menționăm câteva motive, pe lângă programul în sine care creează dependență. Ridicările olimpice (snatch, clean and jerk) sunt o provocare pentru fiecare și îi menține mereu în joc.
Diversele mișcări de gimnastică și coordonare, ca statul în mâini de pe cutie sau la perete și urcatul pe frânghie, îți stârnesc ambiția de a le stăpâni.
Relațiile de prietenie create îi responsabilizează. De foarte multe ori funcționează atunci când primesc un mesaj random de la unul dintre colegi, de genul ”hei, vii azi la sală?

Sergiu ne-a mărturisit că ceea ce îl motivează să se antreneze zilnic e surpriza rezervată de antrenament. Fiind diferit de la o zi la alta, este curios cum se va descurca în acele circumstanțe variate și diferite, cum va aborda antrenamentul și ce strategie poate să adopte pentru a avea un rezultat cât mai bun.

La final de zi, toate aceste experiențe din sală se transpun într-un fel sau altul în viața reală, la job, în familie sau cu prietenii. Oricât de greu va fi pe moment, vei învăța să mergi mai departe, știind că ăsta e scopul, să duci la final orice începi și să nu te dai bătut.

Să începi urmarea unui astfel de program cu o anumită disciplină și regularitate te va ajuta în organizarea vieții personale și îți va îmbunătăți atât starea fizică, cât și cea mentală. Elementele de noutate care apar cu fiecare ședință de CrossFit pot reprezenta argumentul pentru un parcurs cât mai lung în sala de antrenament, alături de toate beneficiile pe care ți le aduce faptul că faci mișcare într-un cadru organizat și profesionist.

Tu ai încercat până acum CrossFit?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!