Interviu cu Marius Bozîntan despre primii 3 ani de cut&crust și planuri de viitor

Home $ Articole $ Interviu cu Marius Bozîntan despre primii 3 ani de cut&crust și planuri de viitor

Pizza noastră preferată din Cluj, cut&crust, împlinește luna aceasta 3 ani! Nu știm câte opriri la cină am făcut în restaurantul de pe Donath, câte comenzi au fost date în zilele leneșe, petrecute în pat, sau de câte ori i-am salutat rapid, zâmbind doar cu ochii, când locația era închisă și-i vizitam pentru pick-up. Știm doar că am rămas fideli acestui brand, și a fost așa pentru că am simțit că și el ne-a rămas fidel nouă – ingrediente de calitate din prima zi până astăzi, servire promptă, pizza așa cum trebuie să fie: gustoasă.

Cu siguranță au fost 3 ani plini de provocări pentru ei, mai ales dacă ne gândim că deja de mai bine de un an, viețile noastre s-au schimbat considerabil. Dar cut&crust nu a stat pe loc, ba chiar din contră – de curând au deschis o a doua locație în cartierul Gheorgheni, au investit în echipă și mijloace de transport pentru a avea mai mult control pe partea de delivery și au pus la punct unul dintre cele mai simplu de folosit sisteme de fidelizare pentru clienți, Loyalty Club. Marius, proprietarul cut&crust, ne-a povestit mai multe despre toate acestea, despre meniu, despre cum au trecut anii, dar și cum au decurs lucrurile pentru ei din prima zi până astăzi, de la idee, la implementare și mai apoi poziționare pe piață.

Lecția cea mai importantă în acești 3 ani a fost cea a răbdării. Ne-am dorit să fim cunoscuți imediat, să creștem mai repede, dar am realizat că este un proces, nu poți grăbi anumite lucruri. Am învățat că important este să-ți faci treaba bine, să livrezi ce ai propus de la început, să rămâi constant și perseverent. Noi nu ne-am abătut de la planul inițial și lucrurile decurg așa cum ne-am propus. Am deschis a doua locație în Gheorgheni și ne dorim să mai deschidem și altele. Încă de la început am avut acest gând, că nu ne vom limita la restaurantul din Grigorescu, că vrem să abordăm și alte zone ale orașului. Am așteptat să validăm prima locație, să vedem dacă suntem apreciați de oameni, dacă facem ce trebuie sau nu. Noi ne străduim, dar e important și feedback-ul din piață. Odată ce am avut această confirmare, am putut face pasul.

Problema de care s-au lovit, însă, a fost cea a găsirii unui nou spațiu, căci sunt destul de puține disponibile în Cluj. În aceste condiții, fiecare pas este foarte costisitor ca timp. Marius ne-a povestit că inclusiv căutările pentru locația din Grigorescu au durat în jur de un an. A ajutat faptul că știau ce vor să facă, cunoșteau produsul în detaliu. Au început să lucreze cu Cosmin Todor și cu Beni Pop pe partea de design interior, respectiv de branding. Însă totul s-a concretizat doar când au avut spațiul. A durat cam doi ani până la deschidere, un an fiind alocat căutării spațiului, iar celălalt amenajării și pregătirii pentru deschidere.

Știam, în schimb, cu foarte mare certitudine, care avea să fie produsul. Planul era să venim cu un produs diferit, bun, care e o plăcere să fie mâncat. Pizza este încadrată, de către majoritatea persoanelor, în categoria de junk-food. Oamenii nu o mâncau de plăcere sau ca să se bucure de ea, de multe ori era consumată pe fugă și doar cu scopul de a înlătura senzația de foame. Noi asta am vrut să schimbăm – să punem bucuria în pizza, să nu fie mâncată doar ca să sature, ci ca să ofere o experiență, să simți un gust aparte, să o savurezi. Și nu am vrut să fim ”încă o pizzerie în Cluj”.

Ce face ca pizza de la cut&crust să fie specială? Este gustoasă! Și credem că asta e cel mai important. Folosesc ingrediente foarte bune, cu o aromă intensă, și au reușit să facă un produs echilibrat, unde simți fiecare ingredient în parte și toate au un impact asupra ta în mod egal, nu fură unul atenția papilelor gustative. Dacă mănânci un Salamino Piccante, de exemplu, simți și salamul picant, și mozzarella, și sosul de roșii, nu mănânci doar salam. Cu ingredientele au fost mici probleme în timpul pandemiei, chiar la început, când erau întârzieri foarte mari, mai ales pentru transportatorii mici. Dar au găsit soluții și au aceleași ingrediente de la început, unele unice în România: făina, sosul de roșii, măslinele, anghinarele. Nu intenționează să facă schimbări pentru că sunt mulțumiți de ele și nu își doresc să facă compromisuri la acest capitol.

Anșoa de Cantabrico, de exemplu, este apreciată în toată lumea și se bucură că o pot oferi clienților lor. Au mozzarella di bufala DOP, o mozzarella cremoasă și dulce de bivoliță, adusă din sudul zonei Lazio sau din nordul Campaniei, parmigiano Reggiano din provincia Parma, care este pregătit după aceleași metode după care era făcut acum 9 secole, fiind maturat 24 de luni, măsline de Riviera de pe coasta Liguriei. În rândul brânzeturilor se mai numără și asiago, gorgonzola, brie și grana padano. Grana padano, chiar dacă am tinde să credem că este un parmezan, este de fapt un tip de brânză originară din valea râului Po, în nordul Italiei. Asiago, mai rar întâlnit în Cluj, e un cașcaval, fiind un ingredient nișat, asemenea gorgonzolei. La orice brânzeturi care au avut gama DOP – de origine protejată, ei au ales să facă apel la această variantă top, DOP însemnând prin definiție că vorbim despre niște parametrii de calitate superioară.

Nu suntem perfecți, mai greșim, învățăm, dar așa se întâmplă când ai un produs artizanal, făcut de mâna omului. Pizza nu rezultă dintr-un procedeu automatizat, ci manual, se face ca pe vremuri. Sigur, avem echipamente moderne care îi ajută pe pizzari, cum e cuptorul, malaxorul, dar produsul final depinde și de om, de ce zi și dispoziție are el. Pizzarul îi dă forma, el e responsabil de ea și, până la urmă, își transmite și energia sa. Fiecare pizza e diferită, niciuna nu seamănă cu cealaltă.

Sortimentele de pizza cu care au pornit la drum sunt încă în meniu, dar există și noutăți. Noi am scris mai multe despre ele în articolul de aici. Vor să mai introducă și altele, gusturi noi, ingrediente noi, dar o fac treptat, pentru a se asigura că se integrează noile arome în preferințele oamenilor. Vor să dea timp fiecărei pizza din meniu să fie apreciată.

Fiecare aspect al unui business e supus unui proces de transformare / de formare / șlefuire. Așa e și cu locațiile, așa e și cu meniul, dar și cu formarea echipei. E greu să o închegi și durează și aici, nu se poate întâmpla din prima zi. În primul an ne-am dedicat mult acestui lucru, să găsim oamenii potriviți, care să ne înțeleagă valorile, să le împărtășească. Pentru că tu vii cu un produs și o idee, dar până înțeleg cu toții ce urmărești și ce e cu pizza ta, chiar și în echipă, durează. Majoritatea colegilor sunt aici din primul an, evoluăm și învățăm. Scopul nostru e să rămânem împreună o perioadă cât mai lungă și să creștem cu toții.

Cea de-a doua locație, de pe Albini, nr. 15, a fost deschisă în pandemie. Căci așa a fost să fie, chiar înainte de starea de urgență au găsit spațiul. Da, virusul le-a încurcat puțin planurile, dar nu au renunțat. Și-au dorit o locație care să fie în Gheorgheni, gândită special ca punct de pick-up și de unde să ajungă mai repede în zonele din partea respectivă a orașului. Spațiul este foarte bine poziționat și le-a permis să reducă timpul de livrare. De curând au deschis și partea de pick-up pentru cei care locuiesc în Gheorgheni.

Noua locație vine în completarea strategiei noastre – să fim aproape de oameni, să fim în cartiere, în primă fază, unde există mai puține opțiuni. Locația de pe Albini încă are statutul de work in progress. Scopul acestui loc este să fie nu doar un punct de livrare și pick-up, ci și un punct de întâlnire. Este un spațiu mic, cu câteva mese, dar ne dorim să-l deschidem și pentru socializare. În zonă este și Facultatea de Științe Politice și ale Comunicării, vom avea și cafea, deci sperăm să devină un punct de întâlnire, unde să stai, să mănânci o pizza, să bei ceva, să te energizezi. Vrem ca în cursul anului viitor să fie în forma finală. 

Bine, bine, Marius, dar spune-ne ce-i hype-ul acesta cu Loyalty Club. Știm că la început, acum un an, când l-ați implementat pentru prima dată, lucrurile erau altfel, procesul fiind unul manual. Acum, îți creezi un cont pe site și fiecare comandă, fie că este dată în restaurant, acasă sau cu pick-up, se contorizează acolo și strângi puncte ce pot fi folosite ulterior.

A fost un proces și acolo, am avut nevoie de timp ca să implementăm proiectul și să ajungem la forma de astăzi. Nu știm dacă e finală, poate vor mai apărea funcții. Ideea de bază este că am încercat să automatizăm, să fie cât mai ușor pentru clienții noștri. E un instrument, până la urmă, care să le aducă niște beneficii și să le ușureze interacțiunea cu noi. A durat un an ca să ajungem aici pentru că a existat și partea de analiză, și cea de implementare, și toate acestea durează – partea tehnică din spate, sistemul, site-ul. Acum clienții pot intra direct pe site unde găsesc secțiunea de comandă și secțiunea de Loyalty Club, iar totul funcționează bine, fără întreruperi, fără a lăsa un gust amar celor care intră. Feedback-ul oaspeților este pozitiv, sunt foarte mulți membri înscriși și care își folosesc punctele.

S-au concentrat anul acesta pe livrare, pick-up, digitalizare și noua locație. Pandemia nu le-a blocat planurile. Au avut o perioadă dificilă în primele 2 luni, dar s-au adaptat. La început era o presiune foarte mare să închidă tot și să meargă acasă, să aștepte să treacă. S-a dovedit că a fost mai bine pentru toată lumea să rămână deschiși și să meargă înainte. What is next?

Sper să găsim și alte locații bune și să mai deschidem câteva cut&crust-uri. Zona centrală este mereu pe listă, Florești este iar un punct de interes pentru noi. Scopul nostru principal e să fim aproape de oameni, să livrăm cât mai repede produsele și să dezvoltăm partea de ridicare, pick-up. Din punctul nostru de vedere este o alternativă mult mai ok decât livrarea. Și mult mai rapidă, pentru că noi scoatem pizza din cuptor la 5 minute de la comandă. Am insistat mult pe ideea de a servi foarte repede, chiar dacă pizza noastră este bună și rece. Și în restaurant, și la pick-up reușim asta, dar la livrare intervin alți factori – trafic, distanță, șofer – și pierdem controlul.

Acum au și echipă de delivery dedicată, lucru care îi ajută să aibă niște obiective, să completeze experiența clientului cu valorile brandului cut&crust, să testeze niște aspecte. În plus, au mai mare control asupra felului în care ajunge produsul la destinație. Încearcă să livreze în maxim 40 de minute în aproape toate zonele, dar încurajează ridicarea pentru că este cea mai rapidă soluție, prin care te bucuri de o pizza caldă și o variantă mult peste cea de la delivery.

Prin deschiderea mai multor locații vrem să încurajăm clienții să meargă și să ridice produsul. E greu să faci asta, mulți sunt obișnuiți cu comenzile acasă, e dificil de schimbat acest mind-set, dar anul trecut tot mai mulți s-au orientat spre pick-up pentru că era pretext de o plimbare. Mai este loc de îmbunătățire, totuși. În pandemie a lipsit interacțiunea cu oamenii și a ajutat faptul că îi vedeam pe mulți la ridicare. Nu e ușor să vezi mesele goale tot timpul, să ai restaurantul închis.

În final, Marius ne-a mărturisit că el nu simte că piața locală s-a schimbat foarte mult față de 2018-2019. Crede că toți antreprenorii au făcut eforturi mari, s-au adaptat și au găsit soluții să continue. Și a fost un câștig pentru toată lumea. I-a plăcut să vadă că lumea nu s-a ascuns, nu a fugit, iar dovadă stă faptul că majoritatea celor din HoReCa sunt încă în picioare. Zice el că, din punctul acesta de vedere, pot spune că au învins pandemia. Mulți au găsit soluții, și chiar faine, inovatoare. Unii s-au transformat în shop-uri, a văzut multe colaborări, a văzut comunitate. Cu toții ne-am bucurat să vedem asta într-o situație care era, la urma urmei, negativă. Asta e cel mai important – să mergem înainte.

Și să comandăm o pizza bună de tot. Primești 30% bonus sub formă de puncte din fiecare notă de plată, când comanzi cu ridicare, și 10% bonus sub formă de puncte din fiecare notă de plată, când comanzi cu livrare sau în restaurant, dacă ești membru Loyalty Club. Dacă nu ești, înscrie-te pe site, durează numai un minut. Poftă bună!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!