4 oameni din echipa TORA Trading Services vorbesc despre companie și despre avantajele de a te specializa pe o tehnologie

Home $ Articole $ 4 oameni din echipa TORA Trading Services vorbesc despre companie și despre avantajele de a te specializa pe o tehnologie

by | Jul 8, 2021 | Articole, Office Takeover

Știți ce au în comun un medic și un IT-ist? Nu, nu urmează să spunem un banc, chiar dacă înțelegem de ce ați putea avea această impresie. Nu-i nimic evident care să vă vină în minte, așa-i? Cele două profesii, sunt, pur și simplu, la poli opuși, în linii mari. Dar treaba e că, amândoi, după ce-și termină școlile, se pot specializa pe o anumită ramură. Singura diferență aici este că medicii sunt obligați să o facă, în timp ce oamenii din IT pot alege specializarea pe o tehnologie, care de obicei se face în firmele de produs, sau jonglarea cu mai multe tehnologii, lucru care se întâmplă în firmele de outsourcing. Cu acest gând în minte, am intrat în birourile (încă virtuale) ale celor de la Tora, unde patru membri ai echipei ne-au povestit în detaliu despre avantajele specializării în IT.

Tora este un furnizor global de tehnologie in lumea financiară, mai exact în așa numita industrie de institutional finance – acea parte a lumii financiare mai puțin vizibilă publicului larg, dar unde acționează entitățile mari, precum bănci sau diverse tipuri de fonduri de investiții.

Mai specific, Tora oferă actorilor din institutional finance soluții pentru tranzacționare pe burse. În limbajul din domeniu soluțiile se adresează atât actorilor de pe buy-side (fonduri de investiții), precum și celor de pe sell-side (bănci de investiții și brokeri instituționali). Oferta cuprinde cam tot ce are nevoie un astfel de actor pentru a gestiona tranzacționarea pe burse (acces la burse pentru tranzacționare, sisteme de management al riscului și al portofoliilor, compliance engine, algoritmi de tranzacționare etc.).

Ciprian are 41 de ani, dintre care (imediat) 12 ani i-a petrecut în Tora. A trecut prin mai multe etape și job description-uri, iar de anul trecut este Director of Engineering și coordonează un grup de peste 70 de persoane. Cei care i-au luat interviul de angajare încă sunt în companie sau sunt prieteni apropiați ai firmei. Din punctul lui de vedere, fie ești în rândul celor cărora le place să exploreze, să încerce și într-o parte și în alta, și pe un proiect și pe altul, și te potrivești în zone de outsourcing, fie ești ca el – îți place mai degrabă să aprofundezi anumite tehnologii și soluții complexe, iar locul tău e în companii precum Tora.

Am intrat în companie pe poziție de Software Developer, venind de la o firmă unde fusesem Team Leader. Am venit crezând că știu multe lucruri. Aici am dat de oameni și, mai apoi, de produse software care m-au pus la mari încercări și rapid mi-am dat seama că am multe lucruri de acumulat, pe de o parte, dar și mulți oameni de la care pot învăța, pe de altă parte. Aceea a fost perioada în care am aprofundat serios partea de business. Ulterior, mi s-a propus și mi-am asumat și o poziție de leadership, de Technical Team Leader, coordonând mai multe echipe din cadrul unui produs TORA.

Am pomenit deja de două ori conceptul de ”outsourcing”, aflat de polul opus de ceea ce înseamnă ”firmă de produs”, așa cum am încadrat Tora, și am dori să oferim puțină claritate asupra diferențelor, poate e nevoie. Și dacă tot ne-a explicat Ciprian pe înțelesul tuturor, merită dusă vorba mai departe. La nivel conceptual, într-o companie de outsourcing, pe lângă faptul că dezvolți un produs pentru o altă companie, se face software development. Într-o companie de produs, și în Tora, în special, se lucrează la propriul produs și se face software engineering.

Pentru mine, software engineering înseamnă nu numai să faci partea de software development, ci te asiguri că soft-ul scris, când ajunge să fie rulat într-un mediu de producție, are tot ce trebuie ca să obțină rezultatele propuse. Trebuie să înțelegi infrastructură, sistem de operare, hardware, conectivitate cu alte sisteme și multe altele la un nivel destul de înalt, astfel încât să iei cele mai bune decizii ca să ai cele mai bune rezultate, să gândești arhitectural ca să le legi pe toate. Peste toate acestea, mai intervine și specificul financiar în care activează Tora, unde timpul de latență trebuie să fie cât mai mic, iar volumul de date este foarte mare. Sunt probleme complexe și când vii cu o soluție trebuie să să te gândești la toate, nu doar să scrii cod și atât.

Vasile, pe de altă parte, s-a alăturat echipei doar cu 5 luni în urmă și are în portofoliu și experiența lucrului într-o firmă de outsourcing. După 12 ani de activitate, și-a dat seama că are nevoie de o schimbare din perspectiva a ceea ce poate oferi ca valoare, ca om și ca developer, deopotrivă. A găsit aici colegi deschiși, care și-au petrecut ore peste ore cu el, și în format digital, dar și fizic, când a fost nevoie. I-a fost desemnat un mentor, i s-au oferit materiale, video-uri, recomandări de cărți pentru a se familiariza cu domeniul. De la Team Leader, Technical Leader, QA, Product Owner, CTO, toată lumea s-a dovedit dornică să-i explice lucruri.

Acum sunt în etapa în care învăț business-ul, în care încerc să înțeleg noțiunea de bursă, modurile cum funcționează și cum se traduc toate conceptele economice aferente în acțiuni de developer, în arhitecturi care susțin business-ul. Direcția echipei din care fac parte este R&D – Research and Development, unde încercăm să adăugăm funcționalități noi produsului. Suntem developeri și vrem să rămânem developeri, iar în Tora chiar poți face asta. Aici ai șansa să nu uiți programarea, lucru care se întâmplă des în zone de outsourcing.

În acest context, conceptul de ”specializare” e ceva către care toți cei din Tora se îndreaptă conștient sau mai puțin conștient pentru că e nevoie să înțelegi framework, limbaj, metodologie în amănunt ca să devii foarte performant. Altfel, e doar ceva de suprafață, nu se înțeleg toate nivelurile și mecanismele. La fel ca în medicină, partea de specializare înseamnă să înțelegi o nișă în amănunt.

Limbajul de programare Java reprezinta un element definitoriu pentru Tora. În momentul în care ne gândim să aducem lucruri noi la masă, avem anumite constrângeri pe care alte industrii nu le au în IT. Nu poți pune și scoate tehnologii din proiect cu rapiditate foarte mare pentru că totul este extrem de complex și chiar dacă încerci să izolezi zona unde experimentezi, anumite caracteristici de calitate ar putea suferi. În ultimii ani, tehnologii care și-au dovedit utilitatea, au fost adoptate, în zona de monitorizare, scalare, cloud-computing, big data, a produsului.

Dacă încă ești pe băncile facultății (sau online, la cursuri), ori proaspăt absolvent, Vasile îți recomandă călduros să acorzi o importanță sporită noțiunilor teoretice de care te lovești, concepte arhitecturale și de teoria programării, din care rezultă produse foarte diferite atunci când faci ceva macro. De asemenea, zice el, trebuie să îți dorești să înveți business-ul în care intri, indiferent de domeniu. Simbioza sănătoasă între cod de calitate și cunoștințe de domeniu generează produse competitive și dorite de clienți.

Exact acesta este cazul Loredanei, pentru care Tora a fost primul său job full-time. Astăzi este Senior Developer și dacă ar fi din nou proaspăt ieșită din facultate, în căutarea unei companii, s-ar orienta tot către un context de învățare. Ce i-a plăcut aici în toți anii aceștia e că a fost scoasă mereu din zona de confort. Chiar când credea că ”stă mai bine”, apărea ceva nou. Ce anume a determinat-o să rămână în tot acest timp în firmă, ce o motivează zilnic să vină cu interes la muncă? În primul rând, ar fi mediul și oamenii. Îi place mult echipa cu care lucrează, colegii, contextul în care au de lucru. Nu e genul de om care să lucreze singură și îi place acest mod de lucru în care se ajută unii pe alții, în care validează idei împreună și se susțin reciproc. În plus, faptul că a avut parte și de schimbări de rol, de proiect, de focus, și tot timpul avea noi direcții și puncte care-i necesitau atenția, au ținut-o curioasă.

Recent m-am întors din concediu de maternitate. Acum redescopăr contactul cu challenge-urile tehnice, în sensul că înainte de această pauză am avut o perioadă foarte lungă de leadership și, inevitabil, a trebuit să fac un pas în spate pe partea de asumare tehnică. După ce am revenit, am acceptat să mă dedic mult mai mult zonei de development. Îmi place ce se întâmplă acum pentru că îmi reamintesc de ce am ales direcția aceasta în carieră.

Din perspectiva Loredanei, într-o firmă de produs există un grad mai mare de asumare a muncii făcute. Trebuie să te gândești că atunci când scrii un cod, trebuie să fie ușor de întreținut, că te vei lovi de el în 2-5 ani. Nu se pune problema că în 2 ani nu vei fi în companie și nu e problema ta. Partea de ownership este mult mai pronunțată într-o firmă de produs pentru că e copilul tău și te gândești cum să-l dezvolți cu gândul clar că tot tu vei fi acolo să-l îngrijești.

Dacă plănuiești să aplici la Tora pe o poziție de development, trebuie să-ți dorești și să cauți partea de challenge tehnic în primul rând. Ca sfat pentru interviu, aș recomanda o pregătire temeinică. Nu facem rabat la calitate nici din punct de vedere al codului, dar nici al oamenilor, în sensul că avem un target de cunoștințe minime pe care le căutăm, dar ne interesează și ca omul respectiv să se integreze în echipa din care urmează să facă parte. Cel mai tare contează să fii doritor, să accepți provocările, să vrei să evoluezi. Dacă ești genul de om care crede că nu mai are ce învăța, nu cred că Tora este locul potrivit pentru tine.

În cele din urmă am făcut cunoștință cu Rareș, care la doar 28 de ani ai săi, deja a petrecut cu succes 6 ani în Tora. Spunem cu succes pentru că astăzi este Senior Developer și Team Leader, dedicat echipei sale și dornic de a evolua în fiecare zi. Nu a avut ca target această poziție, ci doar a început să meargă la ședințele cu ceilalți Team Leads, se implica destul de mult, era curios, și asta l-a scos în evidență.

Ce mă motivează cel mai tare e că trebuie să fiu capabil să-i ajut pe colegi. Zi de zi, ei au întrebări și trebuie să fiu atent la tot ce se întâmplă în jurul meu, ca să le pot da răspunsul corect. Ei nu au timpul, nu au șansa să fie atenți la tot ce se întâmplă în diferite zone ale proiectului. Există 3 echipe și trebuie să știu ce face fiecare dintre ele, ca să fac legăturile.

A rămas în Tora pentru că îi place statornicia și faptul că este într-o firmă de produs. Are oportunitatea de a intra în detaliu în diverse zone și nu lucrează doar la suprafață, iar asta îl menține interesat. El simte că te poți dezvolta pe mai multe ramuri în companie, iar provocări apar constant. În multe alte locuri, trendul e invers față de cum se întâmplă la Tora. De regulă, angajații diversifică, învață skill-uri noi. Aici mai mult te dezvolți pe orizontală, nu pe verticală. Înveți chestiuni noi, nu neapărat crești în ierarhie.

La Tora, media de vârstă e un pic mai sus. Recent au angajat cel mai senior om din firmă, aflat la o diferență de ani notabilă de Rareș care, până de curând, era cel mai tânăr din echipă. Nu a simțit niciun impediment în asta niciodată. Lumea nu se uită la vârstă, ci la ceea ce știi și cum te organizezi, spune el. Întrebarea care stă, credem, pe buzele tuturor, este – câți bani reușești să faci la 28 ani ca Senior în IT, într-o firmă de produs?

Suficienți cât să nu te gândești să mergi în afară. Suma de bani câștigată depinde și de cum negociezi, dar și cât de tare te implici, pentru că dacă nu ești muncitor, nu primești. Eu nu sunt un negociator înnăscut, dar firma m-a împins în sus, mi-au văzut valoarea și m-au plătit pe măsură. Mereu m-au surprins pe partea aceasta. Mulți migrează de la o firmă la alta pentru că li se oferă măriri, dar TORA nu e genul de firmă unde primești câte 100lei în plus pe an și cred că și asta contează.

Dacă ești curios să înveți, la Tora chiar ai oameni care te pot ajuta. Trebuie doar să ai dorința, ca programator, să faci un pas în față. Pentru că Tora reprezintă, din punctul nostru și al celor cu care am vorbit în cadrul acestui articol, un pas în față. Intri într-o zonă concentrată de oameni foarte pasionați, buni tehnici și care au același interes. Toți vorbesc aceeași limbă aici și, ca urmare a acestui lucru, efectele se cuantifică și se multiplică. Credem că dă de gândit faptul că sunt mulți oameni pentru care Tora a fost primul loc de muncă și încă sunt aici. Dacă sunteți interesați de un loc în echipă, aruncați o privire pe pozițiile deschise în acest moment.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!