Prima lecție de tenis – Tips&Tricks de la Adrian Szabo, antrenor și director sportiv la Winners Club

by | Jul 6, 2021 | Articole, Sport

Vrem să recunoaștem sau nu, ultimul an și-a pus amprenta asupra condiției noastre fizice. Dacă înainte alergam după ultimul autobuz sau vânam ultimul loc liber de la un eveniment, acum ne mirăm de ce facem febră musculară după ce am urcat pe Cetățuie, la ceas de seară. Planurile să ne reapucăm de sport au durat fix două săptămâni, o perioadă insuficientă de timp pentru a ne obișnui atât corpul, cât și mintea, cu o nouă activitate în rutina zilnică. Tutorialele sportive au devenit zgomot de fundal, brățările de fitness înregistrau doar timpul de odihnă, iar motivația dispărea fără să ne fi dat seama. Acum, că lucrurile revin, cât de cât, la normalitate, trebuie să ne punem și stilul de viață la punct. Iar primul pas în această direcție este disciplina, dorința de a face sport și de a simți cum endorfinele ne înseninează ziua.

În acest sens, ne-am gândit că o idee bună din toate punctele de vedere este să începem un sport, alături de un antrenor. Contrar credinței din popor, poți începe să înveți la orice vârstă cum stă treaba cu mișcarea și regulile de joc. Astfel, am stat de vorbă cu Adrian Szabo, director sportiv și antrenor la Winners Club, despre cum este prima lecție de tenis și ce trebuie să știi, ca începător, despre aceasta. Adi Szabo are o experiență impresionantă în tenis, când încă din anul 1996 a început să predea cursuri în cadrul unui club sportiv din Arad. De profesie medic stomatolog, pentru Adrian tenisul ocupă mare parte din timp, devenind din pasiune… un stil de viață.

1. Echipamentul – între funcționalitate și modă
În momentul în care vrei să te apuci de tenis, este important să știi câteva aspecte legate de echipament. Dacă primul instinct ar fi să cauți o pereche de încălțări moderne, cu un design futurist, conceput să atragă toate privirile, este important să te orientezi către o pereche funcțională, comodă, în concordanță cu suprafața de joc pe care se vor desfășura orele (cel mai probabil, zgura). Astfel, Adi Szabo recomandă:

E nevoie de încălțări pentru tenis și un echipament compus din tricou și șort, atât iarna, cât și vara. Racheta se primește, la ore, de la club. După primele ore, elevului i se recomandă să achiziționeze o racheta în funcție de vârstă, înălțime, forță, deoarece e greu să cumperi o rachetă fără să fi jucat niciodată tenis. În orice caz, va primi racheta de care are nevoie pentru desfășurarea orelor de la club, deci nu e un element obligatoriu de cumpărat.

2. Încălzirea – între chin și pregătire adevărată
În mod evident, sportivii de performanță au nevoie de un timp mai îndelungat să se încălzească înainte de joc, mai ales în cazul meciurilor de talie mondială. De cealaltă parte, în cazul începătorilor, această încălzire are scopul de a preveni accidentările și nu ocupă mare parte din timpul unei ore.

Se face o încălzire ușoară, care depinde mult și de gradul de pregătire fizică a elevului. Se începe cu o alergare și câteva exerciții pentru brațe și picioare pentru a pune mușchii în mișcare. În acest fel, se previn întinderile musculare și eventualele neplăceri din timpul antrenamentului. De regulă, această etapă durează între 5 și 10 minute.

Cât despre febra musculară care îi bagă în sperieți pe toți începătorii, antrenorul de tenis Adi Szabo ne asigură că nu există o formulă a succesului pentru a elimina acest disconfort. Cum bine am învățat și la orele de anatomie, este răspunsul natural al organismului la șocul fizic prin care mușchii au trecut. Cu toate acestea, există și o serie de sfaturi care pot face din durerile musculare o amintire.

Deși e greu să previi febra musculară dacă nu ai făcut niciodată sport și vii la tenis, aceasta nu te împiedică din desfășurarea normală a vieții. Secretul este să existe o continuitate în mișcare și în mod sigur va trece, de la sine. Spre exemplu, dacă vii acum la o oră de tenis și revii peste o lună la a doua, atunci în mod sigur vei face din nou febră. Dacă repeți același exercițiu peste 3-4 zile, organismul se va obișnui cu noua activitate și nu vor mai fi astfel de probleme.

3. Regulile jocului – filosofie, filme SF sau un set de bune practici?
Ca în orice alt tip de activitate, respectiv joc, este esențial să îi știi regulile. În caz contrar, activitatea va fi în zadar și nu va avea un scop bine definit. La primele ore de tenis nu vei învăța detalii ce țin de turneele mondiale, ci vei învăța bazele tehnicilor de joc, fără de care nu poți avansa.

Trebuie explicate elevului începător regulile principale, cum să dai mingea peste fileu, informații despre teren, dar fără a intra în detalii. Când devii avansat, atunci contează cum te poziționezi, unde trebuie să lovești mingea. La început contează tehnicile de joc, cum ții racheta în mână și cum poți avansa în această direcție. Principiul loviturilor de tenis este destul de simplu, există etapa de urmărit mingea, în care se exersează impactul cu mingea și lovirea acesteia, apoi se trece la tehnici mai avansate de lovire a mingii și joc.

După ce capeți experiență, o să înțelegi și cum stă treaba cu loviturile de dreapta, de rever, servicii, voleuri… termeni pe care cu siguranță i-ai auzit de la comentatorii de pe canalele sportive.

4. Ce fac copiii la prima lecție de tenis?
Mișcarea este deosebit de importantă în primii ani de viață, nu trebuie să intrăm și noi în detalii, știi deja asta. Chiar dacă este o formă de joacă pentru copii, antrenorul trebuie să se asigure că tehnicile sunt executate corect chiar de la primele ore pe teren, împiedicând formarea unor stiluri greșite de joc, tocmai din acest motiv, Adi Szabo deschide orele de pe teren cu următoarea activitate:

În tenis e important să se joace cu mâna dominantă. Când îi întrebi pe cei mici cu ce mână mănâncă sau scriu, nu poți avea 100% încredere. De aceea, ca să te convingi de acest lucru, îi punem pe copii să deseneze ceva pe zgură. Atunci îți dai seama că totul e ok și că poți trece la pasul următor din lecție.

5. Trebuie să vii cu un prieten la lecții?
Tenisul se joacă la simplu sau la dublu. Adică trebuie să ai un adversar. Dar discuțiile acestea se apropie de sfera profesionalismului și, ca începător, nu vei avea nevoie de un coechipier, adversar, prieten de suferință sau cum vrei tu să îi spui. Lecțiile se vor desfășura alături de antrenor, care te va călăuzi în tainele tenisului și care va scoate (poate) la suprafață talentul sportiv pe care nu l-ai descoperit încă.

Pentru început joci la single, dar poți să vii și cu un prieten, fără probleme. Veți face în acest caz cu schimbul în timpul orei pentru a avea posibilitatea să învățați, în mod egal, tehnicile de joc. La adulți există și o grupă de doi care se desfășoară fără probleme, deci la care poți participa cu cineva cunoscut. Prin urmare, nu este obligatoriu să fii doar tu cu antrenorul pe teren, ci poți să vii și cu cineva. Diferența stă în volumul de joc. Dacă ești singur, joci mai mult, deci exersezi mai mult și ajungi într-un timp mai scurt la o oarecare performanță personală.

6. Cât timp durează să înveți bazele tenisului?
Indiferent de vârstă, tenisul poate fi învățat. E drept, timpul variază în funcție de condiție fizică, experiența trecuta cu alte jocuri sau sporturi și multe alte variabile. Adi Szabo ne asigura de faptul că 20 de ore alături de un antrenor sunt mai mult decât suficiente pentru a învăța și pentru a adopta tehnicile principale de joc.

Un minim de ore ca să treci prin cele două lovituri de bază, dreapta și rever este undeva la 20. E important să simți, cât de cât, mingea, și depinde foarte mult și de elev. Sunt persoane care învață în 5 minute sau în 2 ore. Aici intervine și experiența antrenorului, care trebuie să se adapteze în funcție de fiecare cursant în parte.

7. După cât timp poți să joci singur?
Dacă te gândești la tenisul de performanță, antrenamentele nu se vor încheia niciodată. În schimb, dacă îți dorești să adaugi o nouă activitate sportivă în lista ta pentru timpul liber, nu ar trebui să îți ia prea mult. După cele 20 de ore în care înveți tehnicile principale de joc, deja ești mai pregătit să intri pe teren, fără antrenor. Bineînțeles, lecțiile sunt esențiale în continuare.

Există o tendință naturală de a te juca fără să ții cont neapărat de regulă. Acest lucru se întâmplă deseori la începători, care ajung să joace tenis cu un adversar. Timpul estimat pentru a sedimenta tehnicile și pentru a le practica, în mod corect, este undeva între un an și doi ani. Cu cât se practică mai mult, cu atât se învață mai repede.

După această discuție, am realizat că nu e chiar rocket science să te aventurezi în tenis. Lecțiile sunt un prilej numai bun de eliberare de sub povara cotidianului, dar și de dezvoltare fizică și psihică. Adi Szabo este unul dintre antrenorii de la Winners Club care se va asigura ca performanța ta fizică să atingă un nou nivel și, cine știe, poate din această pasiune vei ajunge pe culmile succesului la turneele de renume din circuitul de tenis. Nu contează dacă ai mai făcut sport înainte, dacă ai echipament de ultimă generație, dacă ai sau nu cu cine să vii la lecții. Important este să fii motivat să îți depășești limitele și să te antrenezi în mod constant pentru a-ți perfecționa abilitățile în tenis.

*Dacă îți dorești să te antrenezi la Winners Club, este important să știi de la bun început cum stă treaba cu tarifele. Astfel, pentru o oră de curs, prețul variază între 40 și 70 de lei în funcție de zi, interval orar, dar și de faptul dacă ai sau nu abonament. Complexul sportiv este format din 8 terenuri de zgură și este situat în zona Parcului Rozelor. Te poți antrena alături de Adi Szabo, Andreea Nițescu, Monica Racovițan, Diana Ioana Sabou, Raul Balaie, Bianca Biltag sau George Halici. Poți afla mai multe despre fiecare dintre ei și mai multe detalii de aici.

Ce zici, ne întâlnim pe teren la prima lecție de tenis?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This