Unde poți zbura aproape de Cluj cu parapanta, motoparapanta sau elicopterul

Home $ Articole $ Unde poți zbura aproape de Cluj cu parapanta, motoparapanta sau elicopterul

by | Jun 28, 2021 | Articole, Sport

Dacă nu ai un bucket list unde să tot bifezi pe parcursul vieții, cred că ar trebui să-ți faci unul chiar acum. O asemenea listă te ajută să te organizezi mai bine, uneori chiar și în mod inconștient. Iar cel mai bun lucru este că te ajută să nu pierzi ocazii. Data viitoare când vei refuza să mergi într-o drumeție cu cortul, nu-ți mai face griji în privința insectelor sau a lipsei de echipament, pregătește-te cum se cuvine și gândește-te că este prima oară când vei încerca ceva nou și ceva ce este posibil să se afle pe lista ta. Ce-ai mai putea adăuga? De la dans în ploaie, văzut perseide în vârf de munte, la lucruri mult mai extreme, în care să-ți depășești limitele, totul este posibil. Un astfel de lucru ar putea fi zborul – cu elicopterul, parapanta sau motoparapanta. Desigur, cu sau fără bucket list, pentru iubitorii de zbor sau pentru cei care vor să aibă parte de o cu totul altfel de experiență într-un weekend, cred că este o activitate care trebuie încercată. Noi am găsit câteva variante aflate în apropiere de Cluj și avem de gând să le împărtășim cu tine.

Pentru zborul cu parapanta, prima opțiune este TXA, alături de care ai posibilitatea de a zbura cu parapanta in tandem în zona Liteni. În acest caz, trebuie să iei în considerare faptul că este o zonă muntoasă, cu diferențe de nivel de aproape 200-250 de metri. Zborul durează între 4 și 15 minute. Interesant aici este faptul că poți urca în timpul zborului la înălțimi mai mari. Costul ajunge la 150 de lei/persoană. Provocator este și zborul cu motoparapanta, doar că momentan această alternativă este indisponibilă. Rezervarea pentru parapantă o poți face aici sau poți să-i contactezi și să stabilești direct cu cei de la TXA mai multe detalii. Iar dacă nu ești sigur că zborul cu parapanta este pentru tine, dar știi pe cineva căruia i-ar face plăcere, ei bine, pe site ai opțiunea de a oferi un voucher cadou sub forma unei asemenea experiențe. Cei de la TXA mai oferă și alte tipuri de activități, precum caiacul, cannoying sau rafting, despre care v-am povestit mai multe recent în articolul acesta.

Și cu PG Tandem poți trăi o asemenea aventură, adică poți zbura cu parapanta. De obicei, pilotul pornește din zone înalte, muntoase, pentru a se ajuta de vânt în zborul său. Trebuie menționat faptul că această activitate nu este recomandată persoanelor cardiace sau care au frică de înălțime. În schimb, aceștia pot să zboare în tandem, pentru mai multă relaxare și siguranță. Acest tip de sport este unul de agrement, unde există un pilot care se ocupă de dirijarea parapantei, iar pasagerul este situat în fața sa, într-un loc special, astfel încât acesta nu are nevoie de instruire specială, doar de câteva sfaturi și indicații. Prețurile încep de la 150 lei/persoană și merg până la 400 de lei/persoană, în funcție de alternativa pe care o vei selecta. Ai posibilitatea de a alege ca locație Iara, Rimetea sau Clopotiva (din Hunedoara), dar și durata zborului, care este de la 5-10 minute până la peste 30 de minute. Bonus, ai inclusă o filmare din timpului zborului. Pentru mai multe detalii poți intra aici.

La Mureș Fly ai opțiunea de a zbura cu parapanta, paramotorul, dar și de a face parașutism sau speedfly. Te poți înscrie la cursul de o zi pentru a învăța cum să zbori cu parapanta dacă simți că acest lucru ar fi mai potrivit.  Aici ai ocazia să înveți de la un instructor toate cele necesare pentru a zbura singur, iar costul cursului este de 100 euro. Dacă ești destul de reticent legat de acest lucru, cea mai simplă variantă rămâne să zbori cu parapanta alături de un instructor. Zborul are loc în apropiere de Târgu Mureș, iar prețul este 250 de lei, unde ai inclusă și o filmare a primului tău zbor. Pentru paramotor nu este nevoie de un traseu special ales, așa că ești liber să alegi ce îți place, precum și pista de decolare. De asemenea, dacă ești interesat să urmezi cursul de inițiere, îți pot spune că, deși zborul cu paramotorul seamănă cu parapanta, este recomandat ca începerea cursului pentru motoparapantă să urmeze abia după ce ai finalizat cursul de inițiere cu parapanta. Mai multe detalii despre Școala de zbor cu paramotorul de la Mureș Fly Transylvania poți vedea la ei pe site. Dacă ar fi după mine, aș opta pentru un zbor în tandem, în care pilotul să se ocupe de pilotajul parapantei, iar eu să mă bucur de priveliște.

Dacă te atrage ideea unui prim zbor cu parapanta, poate vei dori să faci și primul tău salt cu parașuta. În acest caz, poți apela cu încredere la SkyDive Transilvania. Aici poți face un salt în tandem, alături de un instructor care va avea grijă de manevrarea parașutei, dar și de siguranța ta. Vârsta minimă pentru această activitate este de 16 ani, iar pentru minori este nevoie de acordul ambilor părinți, la notar. În rest, trebuie doar să vii îmbrăcat foarte lejer, deoarece saltul în tandem nu necesită decât o pregătire de 15 minute înaintea acestuia. Vei zbura cu un avion ușor aproximativ 20 de minute, după care vei sări de la 3000 de metri, iar căderea liberă durează până la 40 de secunde, urmând ca pilotul să deschidă parașuta și să înceapă căderea dirijată. Cu SkyDive Transilvania vei pleca din Aerodromul Luncani, iar pentru mai multe detalii de acest tip poți intra aici.

Te-ar interesa zborul cu un avion ultraușor, în care să poți admira mai bine meleagurile peste care zbori și să te bucuri de puțină adrenalină? Ei bine, poți lua legătura cu cei de la Zbor de Agrement. Partea bună este că poți alege dacă vrei să zbori peste oraș sau peste munți. Este o experiență de care te poți bucura tu, o poți dărui cuiva drag sau trăi împreună cu colegii, într-un teambulding. Iar dacă te gândești la o propunere în căsătorie mai specială, îi poți oferi alesei tale o asemenea experiență, după care și inelul, într-un cadru aparte. Doar vin cu idei mici, te las pe tine să plănuiești totul pe îndelete. Poți lua legătura cu ei la 0740915840 / 0745968343 sau prin pagina lor de Facebook.

Tot din categoria experiențelor unice, care se pot transforma ușor în cadouri sau în cereri în căsătorie la înălțime, se încadrează și un zbor cu elicopterul. Probabil că știi deja că cei de la Wonderland Cluj Resort sunt complici buni pentru a pune întrebarea cea mare persoanei iubite. Dacă vrei să optezi pentru una la înlălțime, ai la dispoziție fie un zbor cu balonul cu aer cald, fie unul cu elicopterul. Prețurile pentru zborul cu elicopterul sunt în jur de 225 euro/două persoane, iar pentru o cerere în căsătorie cu balonul cu aer cald prețul ajunge la 520 euro/persoană. Bineînțeles, la Wonderland poți opta pentru un zbor și pentru tine și prietenii tăi sau pentru o nouă experiență în familie. Nu te îngrijora pentru cei mici, de multe ori vor fi mai curajoși decât îți imaginezi. Poți intra aici ca să afli mai multe despre costuri și activitățile pe care le poți face la înălțime, dar și pe sol.

Înainte să închei, mai adaug rapid o oportunitate, tot legată de zbor. Aeroclubul Teritorial ,,Traian Dârjan” Cluj-Napoca oferă cursuri de planorism, parașutism, avion ușor și avion de tipul PPL. Dacă ai între 16 și 22 de ani, cursurile de formare în parașutism și planorism sunt gratuite. Iar dacă ai depășit limita de vârstă și vrei să adaugi la palmaresul vieții un nou tip de formare, poți face cursuri contra cost. Asemenea aerocluburi sunt deschise în multe orașe din România, iar piloții care sunt instructori fac parte din lotul național de acrobație și au obținut rezultate foarte bune în acest domeniu. Poate vei avea ocazia să cunoști unul dintre ei dacă te vei înscrie la cursuri. Poți să urmărești pagina de Facebook  sau site-ul aeroclubului pentru mai multe informații.

Opțiunile de mai sus sunt pentru toate buzunarele și îți oferă șansa la o experiență unică, mai ales pentru că este o activitate memorabilă. Eu mi-am trecut de ceva timp pe bucket list zborul cu parapanta, dar și un salt cu parașuta, deși nu sunt un fan al înălțimilor. Acum că am găsit și cursuri, variante în care ai un pilot alături și beneficii incluse, precum filmarea și transportul, poate că vara aceasta a venit rândul să mai bifez ceva.

Tu cu ce ai zbura prima oară?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!