Recomandări de weekend: evenimente culturale, concerte, petreceri, scurtmetraje

Home $ Articole $ Recomandări de weekend: evenimente culturale, concerte, petreceri, scurtmetraje

Îndrăznim să credem că acesta este primul weekend din sezon în care nu verificăm prognoza meteo de zeci de ori înainte. Fie că o fi caniculă sau că temperaturile o iau razna, un lucru știm sigur: ploile par să fi plecat din peisaj și lasă loc verii să se desfășoare, așa cum știe ea mai bine. E liber la distracție (în limitele măsurilor de siguranță), orașul vibrează din nou prin prisma evenimentelor, iar calendarul nostru începe să devină din ce în ce mai stufos. Și nu poate decât să ne bucure dilema de vineri dimineața, care sună cam așa: la ce evenimente participăm în acest sfârșit de săptămână? Așadar, fără să ne mai lungim, trecem în revistă principalele spectacole, petreceri, show-uri de stand-up care au loc în acest ultim weekend de iunie, 2021.

Vineri, 25 iunie
Știm cât de greu trec ultimele ore din program vinerea. Și mai știm cât de dornic ești să participi la un eveniment cultural, ca în vremurile bune. Astăzi are loc Concertul de închidere a stagiunii Orchestrei Filarmonice de Stat Transilvania. Sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, cele mai cunoscute simfonii vor învălui sala de la Auditorium Maximum, începând cu ora 19. Mai mult, artiștii au pregătit pentru public o serie de variațiuni pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră. Dacă te-am făcut curios să auzi cu propriile urechi cum sună acestea, încă mai ai timp să îți achiziționezi biletul de aici.

În aceeași sferă cultural-artistică, actorii de la Teatrul Național Cluj-Napoca au pregătit pentru tine un spectacol de excepție. Este vorba despre piesa Angajare de clovn de Matei Vișniec, despre care criticul Laura Pavel spune: “Angajare de Clovn este un text simptomatic pentru dramaturgia post-absurdă în care stridenţele avangardiste ale teatrului anilor ’60 sunt trecute prin filtrul unei ironii îndulcite cu accente lirice”. Biletele sunt disponibile pe site, aici, iar spectacolul începe la ora 19. Se pare că trebuie să faci o alegere: concert sau teatru pentru ziua de mâine?

Îți mai amintești cum îți petreceai serile toride de vară, anul trecut, în parc la Iulius Mall? Ei bine, nu mai trebuie să te hrănești cu amintiri, deoarece Movie Nights revine. Începând cu ora 21:30, adună toate proviziile de popcorn și delectează-te cu un film bun, în aer liber. Ca să te asiguri că ai un loc comod și nu încurci pe nimeni la vizionare, este important să știi că accesul este permis doar pentru persoanele vaccinate (schemă completă) sau pentru cele care prezintă un test autorizat. Aceste dovezi vor fi prezentate la intrare, iar copiii sunt exceptați de la această regulă. Minorii peste 5 ani trebuie să poarte mască de protecție pe toată durata proiecției.

Sâmbătă, 26 iunie
După ce îți savurezi cafeaua de sâmbătă dimineața, poți da o fugă până la sediul ADPA Cluj-Napoca (Academia de Prim Ajutor), unde are loc un curs live, util în caz de accidente. Cursul cuprinde demonstrații diverse și atinge următoarele subiecte și tehnici de salvare: suportul vital de bază, primul ajutor în traumatisme, primul ajutor medical. Toate îți vor fi prezentate și explicate de către specialiști, iar participarea la curs este condiționată de înscrierea pe site. La final, nu doar că vei dobândi o serie de cunoștințe și abilități care pot salva viețile, dar vei primi și un certificat care atestă acest lucru.

În sfârșit ai ocazia să scoți hainele de petrecere în lume, acele haine care strigă după tine, cu disperare, de mai bine de un an de zile. Începând cu ora 16, la Aroma Rooftop are loc Daydreaming Experience, o petrecere la ceas de seară… sub apusul soarelui. De muzică se vor ocupa Parra for Cuva și Marwan, un duo care nu a dezamăgit niciodată în trecut. Biletele se pot achiziționa online, de aici și este important să știi faptul că accesul la eveniment este condiționat de vaccin, de un test Covid sau de dovada trecerii prin boală în ultimele 90 de zile. Ca la toate evenimentele outdoor de acest gen, de altfel.

Duminică, 27 iunie
Duminică, dis-de-dimineață, ești așteptat să îți testezi limitele sportive la Crosul Hoia Fortech. Este primul eveniment fizic din această serie, ce are loc după pandemie, atingând a 100-a ediție organizată de Runners Club. Există trei probe a câte 7, 10 și 15 kilometri, potrivite pentru toate nivelurile de antrenament și rezistență. Evenimentul este sold-out. Noi îl trecem în revistă doar pentru că sunt șanse mari ca tu să te fi înscris deja, sau pentru cazul în care traversezi pădurea, la pas de plimbare, ca să știi de ce te întrec grupuri semnificativ de mari de oameni.

După o alergare bună, seara te poți relaxa în compania muzicii de calitate, la Concertul de deschidere Atelier de Muzică de cameră. La Auditorium Maximum, Cvartetul Arcadia a pregătit un repertoriu la vioară și violoncel, începând cu orele 18. Intrarea este liberă, un motiv în plus să ieși din casă și să iei pulsul orașului. Cu toate acestea, trebuie să rezervi un loc pentru o bună desfășurare a evenimentului, aici.

Weekendul nu putea să fie complet în lipsa unui show de stand-up comedy . Astfel, glumele și voia bună se adună pe terasa L’Autre Café, în aer liber, unde atmosfera va fi întreținută de către cei mai fresh comedianți ai momentului. Bogdan Malaele și Victor Bara așteaptă cu interes să îți prezinte repertoriul de glume din acest sezon, ca să te deconectezi de la griji și să uiți, măcar pentru câteva ore, că de mâine începe o nouă săptămână de lucru. Locurile sunt limitate, așa că asigură-te că ai un loc de unde te poți hlizi comod și achiziționează un bilet online de aici.

Lume, lume… Hai la piață! De vineri și până duminică, meșterii populari și producătorii locali te așteaptă cu produse și bucate pe alese, în Parcul Etnografic Romulus Vuia. Peste 60 de expozanți vor aduce mai aproape de tine fructe, legume, miere, ulei presat la rece, prăjituri, toate proaspete și purtătoare de eticheta eco-friendly. Mai mult, poți pleca de la târg cu produse hand-made concepute din pasiune și mult talent. Porțile târgului sunt deschise în intervalul orar 10-18, iar pentru siguranța tuturor participanților este necesară purtarea măștii de protecție.

Săptămâna se încheie la Transilvania Shorts 2021, cea de a V-a ediție a festivalului internațional de scurtmetraje. Evenimentul își deschide porțile la Cinema Victoria, începând cu ora 20, iar timp de 2 ore vor rula o serie de scurtmetraje premiate la festivaluri de renume în întreaga lume. Biletele trebuie achiziționate cu cel puțin 30 de minute în avans, costul unuia fiind de 15 lei pe seară. Pentru mai multe informații și program, consultă site-ul festivalului. În cazul în care nu poți să ajungi duminică la vizionare, mai ai timp luni și marți, la Cinema Dacia, în intervalul orar 19-21.

Noi închidem lista aici. Orașul începe să iasă din starea de amorțeală, artiștii se bucură iar de prezența publicului și petrecerile sunt din nou un motiv de bucurie, la sosirea weekendului. Am trecut în revistă evenimente pe toate gusturile, de la concerte la cursuri, scurtmetraje, spectacole de stand-up comedy și petreceri cu muzică live. Tot ce îți mai rămâne de făcut este să îți aduni gașca de prieteni și să stabiliți un program pentru acest final de săptămână.

La ce eveniment ne dăm întâlnire în perioada 25-27 iunie?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!