Activități pe apă aproape de Cluj: caiac, stand up paddle, rafting

Home $ Articole $ Activități pe apă aproape de Cluj: caiac, stand up paddle, rafting

by | Jun 21, 2021 | Articole, Ieși din oraș

Articolul a fost actualizat în iulie 2023.

Ce facem vara aceasta? Unii probabil se gândesc la un concediu pe litoral sau la drumeții și excursii pe munte, alții și-au cumpărat deja bilete pentru festivaluri sau își planifică vacanțe în străinătate. Avem multe opțiuni, ce-i drept, dar ce facem când vrem să rămânem aproape de oraș, să încercăm lucruri noi, dar și să ne bucurăm de esența verii – soarele dogoritor și activitățile pe apă? Mie una îmi plac provocările, adrenalina și experiențele care-mi fac pulsul să crească, iar dacă anul trecut nu am reușit să bifez tot ce mi-am propus de pe lista de activități acvatice în aer liber, le-am păstrat pentru vara aceasta. Iar acum, cred că a venit momentul să vă povestesc despre câteva sporturi pe apă, să împărtășesc cu voi experiența mea anterioară la acest capitol și, mai mult, să vă las câteva recomandări de locuri în care vă puteți plimba cu caiacul, paddle boardul sau chiar să practicați raftingul și de unde puteți închiria echipamentele.

Înainte de toate, haideți să vă spun cum am ajuns eu să mă dau cu un caiac. După o călătorie de câteva ore până la Piatra lui Dan, de unde am avut o priveliște spectaculoasă spre lacul Tarnița, mi-am dat seama că ziua nu se poate încheia fără o plimbare pe lac. Decizia a fost spontană, iar experiența – #petestate – una reușită. Tarnița este unul dintre cele mai apreciate și accesibile locuri din apropierea Clujului, în special pentru diversitatea activităților pe care le putem face. Așadar, de unde închiriem un caiac sau un SUP (Stand Up Paddle) în această zonă? Vă spun îndată.

Yachting Club Tarnița

Varianta pe care am ales-o a fost Yachting Club Tarnița, pentru că îmi era un nume deja cunoscut din discuțiile cu prietenii. Este inițiativa unei familii de tineri care și-au dorit să valorifice locul și să ofere oamenilor diferite modalități de a-și petrece timpul în natură. Spațiul este amenajat cu o mini plajă, unde mulți se refugiază când li se face dor de mare, și cu un ponton de unde se pot închiria bărci cu velă și caiace. Noi am optat pentru cele din urmă. Fără să știu să înot și cu mici emoții de începătoare, m-am aventurat cu mult entuziasm în caiac și-am început să vâslesc. Trebuie să recunosc că senzația pe care mi-a oferit-o plimbarea a fost dincolo de așteptări, iar reflexia apusului în apă a completat perfect întreaga experiență. Prețurile sunt accesibile, iar rezervările se pot face telefonic (0722 680 420), în funcție de disponibilitatea echipamentelor.

Kayak/SUP Tarnița

Dacă tot am pornit împreună într-o călătorie pe apă, rămânem tot în zona Tarnița, unde există mai multe variante. Kayak/SUP Tarnița este o altă opțiune pentru plimbările pe lac. În spatele acestui nume stau doi tineri pasionați, cu experiență în sporturi nautice și cu o dorință puternică de a aduce astfel de activități în apropierea orașului Cluj. De aici puteți închiria caiace, stand up paddle boards și hidrobiciclete la prețuri avantajoase pentru a petrece o zi de neuitat pe apă. Pentru unii pare a fi o adevărată aventură, pentru alții, mai sceptici, apar o mulțime de întrebări, mai ales dacă o fac pentru prima dată. Caiacele sunt confortabile, stabile și sigure, nefiind necesară experiența sau pregătirea anterioară. Iar pentru cei care acceptă ușor provocările și sunt mai curajoși, pot încerca stand up paddle boards pentru a-și testa echilibrul. În plus, din partea echipei veți primi veste de salvare și tot echipamentul necesar, iar aceștia vă vor face și un scurt instructaj, în așa fel încât voi să vă bucurați de călătorie.

Sunny Sup

Stand up paddle înseamnă entuziasm, aventură și echilibru. Este un concept relativ nou la noi în țară și în ultimii ani, oamenii pasionați de acest sport pe apă încearcă să-l popularizeze. Sunny Sup a început încă din 2018 să realizeze evenimente pe lacurile de munte din Cluj – Tarnița, Someșul Cald sau Beliș, dar și în zone din străinătate, precum Grecia, Croația sau Ungaria. Pachetul pe care-l oferă cuprinde un program complet, dedicat atât începătorilor, cât și celor care au mai practicat acest sport. Cum se desfășoară o astfel de activitate? În prima parte a zilei se ia micul dejun pe malul lacului și se face o mică prezentare, astfel încât participanții să se familiarizeze cu echipamentele. Apoi începe aventura într-o călătorie pe apă în care se vor explora malurile greu accesibile de pe uscat. Ziua continuă și cu alte activități pe care le puteți descoperi pe site. Dacă vă doriți o astfel de escapadă în România, pe lacurile din apropierea Clujului sau o aventură în străinătate, Sunny Sup se ocupă de tot. Pentru rezervări îi puteți contacta la unul dintre numerele telefon 0743.308.524 / 0743.450.520 sau la adresa de e-mail [email protected].

ExcursiiDinCaiac

Ca să experimentăm și mai mult din frumusețile țării noastre, vin cu o propunere pe care eu o consider ideală – ExcursiiDinCaiac. În spatele conceptului stă un profesor de înot, pasionat de tot ce înseamnă sporturi nautice. Din dorința de a arăta oamenilor frumusețea acestui sport și a le oferi o experiență de neuitat, acesta a creat ExcursiiDinCaiac. Odată ajunși în caiac, deveniți unul și același, iar împreună veți porni într-o aventură, care în final se va transforma într-o amintire frumoasă. Cum decurge o excursie? Începe printr-un instructaj de bază care conturează toate aspectele de care trebuie să țineți cont pe parcursul călătoriei și regulile care trebuie respectate. Pentru ca experiența să fie una sigură, veți învăța cum se folosește vâsla, care sunt procedurile pe tot parcursul drumului, veți primi o vestă de salvare pentru a fi în siguranță, un echipament care să împiedice pătrunderea apei în interior și o mică gustare. ExcursiiDinCaiac oferă mai multe posibilități pentru astfel de călătorii, fie că e vorba de un pachet care include circuitul celor 7 ape ( Lacul Tarnița, Lacul Beliș Fântânele, Lacul Colibița, Lacul Oasa, Lacul Drăgan, Lacul Vidraru, Lacul Bicaz), fie că alegeți o singură excursie. Aici găsiți prețurile, datele de contact și toate informațiile pentru a alege o călătorie nautică de neuitat.

Transilvania eXtreme Adventure

Când mă gândesc la mai multă adrenalină și la activități mai palpitante, în alte zone decât Tarnița, primul nume care îmi vine minte este Transilvania eXtreme Adventure. Este opțiunea perfectă dacă vă doriți activități care să vă reîncarce rapid bateriile, care să vă dea energie și bună dispoziție. Aici există posibilitatea de a închiria barcă de rafting, caiac și echipament de protecție pentru plimbări ceva mai agitate, pe râurile Arieș sau Crișul Repede. Raftingul pe cele două râuri are un grad de dificultate ușor spre mediu. Există o variantă și pentru cei care nu se lasă ușor impresionați – un traseu pe apă în interiorul defileului Jiului, având un grad de dificultate mediu spre avansat. Pentru că adrenalina și distracția sunt cuvintele care definesc cel mai bine TXA, ei nu se opresc doar la activitățile pe apă și oferă multe alte opțiuni pentru petrecerea timpului în aer liber: canyoning, zbor cu parapanta, via ferrata, escaladă, biciclete electrice. Mai multe detalii despre ei puteți descoperi aici sau pe site-ul lor.

Voi ce locuri explorați și ce sporturi nautice practicați când vreți să simțiți un pic de adrenalină? Fii parte din comunitatea ClujLife și împărtășește ideile tale cu echipa noastră.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!