Ghid de sport outdoor în afara orașului Cluj

Home $ Articole $ Ghid de sport outdoor în afara orașului Cluj

by | Jun 2, 2021 | Articole, Sport

Perioada aceasta a anului ne permite tot mai multe și diverse activități în aer liber, iar asta ne duce cu gândul și la practicarea unor sporturi în afara orașului, pe apă, pe jos, pe bicicletă și nu numai… De aceea, am pregătit pentru tine un articol care să te îndrume spre cele mai atractive activități și locuri unde acestea pot fi experimentate din plin. Aceste sporturi sunt uneori mai solicitante decât mișcarea pe care o poți face prin parcuri, dar vei avea ocazia să încerci ceva nou sau să admiri peisaje în timp ce îți îmbunătățești condiția fizică.

1. Sporturi pe apă

În ceea ce privește sporturile pe apă, lacurile din zona Clujului sunt perfecte pentru astfel de activități. Poți încerca o plimbare cu caiacul sau să folosești un Stand Up Paddle pentru a naviga pe luciul lacului Tarnița. Dacă te simți obosit, te poți odihni la mal și să privești mai liniștit peisajul extraordinar din jurul tău, până îți recapeți forțele.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Kayak/SUP Tarnita (@kayaktarnita)

Poți închiria caiace de diverse tipuri, bărci sau Stand Up Paddle (SUP) de pe anumite site-uri. Cei de la Yachting Club Tarnița au prețuri între 30-80 lei pe oră pentru caiace, dar poți încerca și ambarcațiunile cu vele puse la dispoziție de ei. Kayak/SUP Tarnita – Cluj oferă spre închiriere caiace individuale și Stand Up Paddle la prețul de 30 lei pe oră sau 100 de lei pe zi. Caiacul tandem costă 50 lei pe oră sau 100 lei pe zi, iar hidrobicicleta se poate închiria la aceleași prețuri.

Dacă ești mai aventurier, poți încerca surfboardul electric, însă aici costurile se ridică. În funcție de model, va trebui să plătești 85 de lei pentru 40 sau 20 de minute de distracție sau 200 de lei pentru 20 de minute, unde ai acces la cel mai performant surfboard. Yachting Club Tarnita (deschis zilnic de la 09 la 21) îți pune la dispoziție bărci cu velă și caiace, însă pentru informații despre tarife va trebui să ceri o ofertă din partea lor. Sunt și persoane care postează anunțuri pe OLX pentru închirierea caiacelor, unde prețurile sunt de obicei mai mici. Toți îți vor oferi instructajul necesar dacă ești începător și se vor asigura că te afli în siguranță pe lac.

Dacă vrei să te îndrepți către o altă locație, poți alege raftingul pe râurile Arieș sau Crișul Repede. De la Transilvania eXtreme Adventures ai posibilitatea să închiriezi tot ce ai nevoie pentru acest sport: de la barcă, echipament de protecție și ghid, pentru prețul de 150 lei pe persoană. Tot de la ei poți închiria un caiac pentru același preț ori să alegi din mai multe activități disponibile la ei pe site. Nr. de telefon: 0745 815 527

 

2. Drumeții și escapade de weekend

Drumețiile sunt mereu o idee bună pentru a face mișcare mai mult sau mai puțin intensă, iar județul Cluj ne oferă destule variante pentru asta. Cheile Turzii sunt un obiectiv turistic foarte important, care atrage oameni din toate părțile. Pe lângă a descoperi locurile frumoase pe care le oferă, poți încerca tiroliana de acolo, care atinge o viteză impresionantă de până la 100 km/h.

Rezervația naturală are o lungime a defileului de 1650 de metri și o altitudine maximă de 795 de metri. Versantul drept din Cheile Turzii poartă denumirea de ”Dealul Bisericii”, iar versantul stâng se numește ”Dealul Sudului”. Pentru drumeții, turiștii pot alege dintre mai multe trasee cu grade diferite de dificultate. De exemplu, traseul Izvorul Popii – Valea Arineilor – Cascada Ciucaș are o lungime de 2,5 km și o dificultate medie. În Cheile Turzii sunt amenajate poteci de piatră, punți de traversare și poduri de lemn pentru a face trecerea dintr-un loc în altul mai ușoară. Mai multe peșteri sunt prezente în acest loc iar cea mai lungă se numește Peștera Ungurească, cu o lungime de 100 de metri.

Toate traseele din Cheile Turzii pot fi găsite pe site-ul rezervației, de unde poți afla mai multe informații utile în legătură cu acest obiectiv turistic.

 

Știi că poți apela la noi pentru diversitate și inspirație când vine vorba de locuri pe care să le vizitezi când îți permite timpul, așa că îți propunem și seria de pe site în care te îndrumăm spre destinații frumoase în afara orașului în weekend și nu numai. Poți găsi ultimul articol despre escapadele de la sfârșitul săptămânii aici.

3. Trasee de Via Ferrata și cățărare sau escaladă

Tot aici poți practica Via Ferrata pe traseul “Sky Fly”. Ruta din Cheile Turzii are următoarele puncte: Turnul Ascuţit – Hiliod – Grota lui Hili. Lungimea totală a rutei este de 350 de metri, iar diferenţă de altitudine ajunge la 200 de metri. Înainte de a porni la drum trebuie să vă asigurați de integritatea cablului metalic printr-o întrebare la Centrul Salvamont Cluj. Totuși, acest sport este mai periculos și este recomandat ca prima dată să mergi cu un ghid. Ca echipament, ai nevoie de kit de escaladă alcătuit din ham, o cască, un set de carabiniere, dar și mănuși și bocanci de munte. Via Ferrata este o combinație între escaladă și drumeție montană și a cunoscut tot mai mulți practicanți în ultimii ani în țara noastră.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Isabela Teodor (@teodorisabela)

În apropierea Clujului mai ai câteva opțiuni pentru Via Ferrata, și anume mai multe trasee din județul Bihor. Unul dintre ele este ”Montana Land” de la Șuncuiuș, aflat la aproximativ două ore de mers cu mașina de Cluj. Traseul ce parcurge defileul Crișului Repede din Munții Pădurea Craiului este realizat de clubul sportiv CASSIO Montana, iar accesul se plătește. Lungimea totală măsoară 170 de metri, iar diferența de nivel este de 80 de metri. Durata este de 30 de minute, iar timpul de retragerea este de 15 minute. Accesul se face pe drumul de la pensiunea Gradia de-a lungul râului, până se ajunge la locul de unde se pleacă.

O altă variantă din acea zonă este traseul de Via Ferrata ”Casa Zmeului” de la Vadu Crișului, unde accesul este gratuit. Lungimea este de 215 metri, iar diferența de nivel măsoară 150 de metri, cu o durată de o oră și retragere 30 de minute. Poți ajunge la acest traseu dacă pornești de lângă terenul de sport din sat, iar poteca cea mai scurtă de acces se află pe lângă linia de cale ferată care traversează defileul Crișului Repede. Intrarea este situată în dreptul indicatorului cu Peștera Casa Zmeului, iar traseul oferă vedere către Vama Sării.

 

Încă o opțiune pentru practicarea acestui sport tot în Vadu Crișului este traseul ”Mocănița” de pe stânca ”Peretele Zânelor”. Accesul se face tot pe lângă terenul de sport din sat, iar poteca cea mai scurtă către punctul de start este, de asemenea, pe lângă linia de tren care traversează defileul Crișului Repede. Accesul este gratuit, are o lungime de 150 de metri, cu o diferență de nivel de 110 metri, iar durata este de o oră. Retragerea se face în 30 de minute. Vârsta minimă este de 16 ani pentru practicarea ”Via Ferrata” sau pentru persoanele sub această vârstă este nevoie de un însoțitor adult cu experiență.

Pentru senzații tari poți încerca, de asemenea, să mergi la Adrenalin Park, un parc de aventură din Cluj aflat în comuna Feleacu. Acolo poți practica escalada, te poți da pe tiroliană sau poți parcurge diverse trasee care îți vor ridica cu siguranță pulsul. Programul este de luni până vineri de la ora 12 la ora 19, iar în weekend este deschis în intervalul 10-18. Totuși, ai nevoie de programare înainte care se poate face pe site-ul lor sau la numărul de telefon 0371 040 434.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Adrenalin Park (@adrenalin.park.cluj)

Dacă dorești să afli mai multe informații despre escaladă și unde o poți practica în Cluj, te invităm să citești articolul dedicat acestui segment de pe site-ul nostru. Iar dacă preferi să rămâi “pe sol”, poți ieși la plimbare cu bicicleta în pădurea Făget sau în mai multe locații de prin jurul Clujului.

4. Echitație

Dacă preferi echitația și senzațiile complet diferite de orice alt sport, și aici te putem ajuta cu câteva opțiuni.

Transilvania Sport Horse este situat la 18 km de Cluj-Napoca și oferă cursuri de echitație simple sau complexe, ori o plimbare scurtă cu unul din caii lor. Dacă îți dorești o experiență scurtă în cadrul centrului de echitație, prețurile sunt între 20 și 90 de lei. Programul este de marți până vineri între 10 și 18, sâmbătă și duminică de la 09 la 14, iar pentru mai multe informații poți suna la 0726 695 956.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de TSH Stables (@tshstables)

În satul Sălicea, comuna Ciurila, la 15 km de Cluj se află centrul de echitație Napoca Sport Horse. Acesta oferă echitație pentru începători, avansați, dar și plimbări călare ori cursuri de inițiere și perfecționare pentru iubitorii de călărie. Pe site-ul lor poți găsi gama completă de servicii oferite sau îi poți contact direct la numerele de telefon 0744828710/0723740040. Programul este următorul: L-V 13-21, S-D 13-18 iar prețul pentru o ședintă de inițiere este de 100 lei pentru 30 de minute.

 

Un alt loc în care poți practica echitația este Wonderland Cluj Resort. Pe bază de programare la numerele de telefon 0740966337/0364888840, poți vizita centrul pentru a călări în următorul interval orar: L-V 10-22, S-D 10-20. Aici poți alege între cursuri de echitație în manej interior și plimbări în aer liber, la pas sau cu trăsura. O plimbare de 10 minute cu calul în aer liber (fără programare) costă 20 de lei, iar o plimbare pe deal se face la prețul de 90 de lei. Pentru cursuri de echitație în manej interior, tarifele diferă în funcție de numărul de ședințe (între 55 de lei și 570 de lei), care durează 30 de minute.

 

Terramont organizează frecvent ture de echitație pentru toate nivelurile, de la începător la galop și partea cea mai bună e că se poate ajunge la Stana, locul de întâlnire, și cu trenul, în mai puțin de o oră.

Sporturile outdoor de acest gen necesită uneori curaj sau dispoziție la un efort mai intens, însă senzația pe care ți-o oferă practicarea lor merită ieșirea din zona de confort. Ai șansa să îți faci amintiri unice alături de cei dragi, în timp ce practici o activitate care poate nu e la îndemâna oricui, dar cu beneficii fizice și care îți îmbogățește memoria cu experiențe ce merită povestite.

Tu ce sporturi mai practici în afara orașului? Ce faci pentru a avea parte de o experiență completă, care să îți antreneze fizicul și să îți bucure simțurile?

Foto cover: Valentin Todea

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!