3 trasee de bicicletă în Pădurea Făget

Home $ Articole $ 3 trasee de bicicletă în Pădurea Făget

Pădurea Făget poate fi considerată cel mai mare parc al orașului și reprezintă un plămân verde pentru toți clujenii. Se întinde pe câteva zeci de hectare între cartierul Mănăștur, comunele Florești, Feleac și satul Sălicea, fiind fragmentată în câteva locuri de drumuri de tranzit și de acces, precum și de cartiere de case, relativ nou construite. O porțiune de aproximativ 10 hectare din această pădure, cu numele de Făgetul Clujului, este arie națională protejată și are în componență arbori de fag, gorun, stejar și carpen. De asemenea, Pădurea Făget adăpostește și o faună bogată, reprezentată de o mulțime de specii de păsări, dar și de căprioare, vulpi, fazani sau mistreți. E căminul perfect mai ales pentru mistreți, unde găsesc hrană din abundență datorită compoziției favorabile a pădurii, care produce jir, ghindă sau rădăcini.

Din fericire pentru clujeni, Pădurea Făget este foarte ușor accesibilă în majoritatea zonelor, atât pe jos, cât și cu bicicleta. Există o mulțime de trasee de plimbare prin inima pădurii, pe alei bătătorite, dar neamenajate oficial, care pot fi frecventate în special în perioadele uscate. Asta dacă nu vrei să faci cunoștință cu noroiul de Făget, care de obicei nu vrea să se dezlipească de pe roțile bicicletei până la prima spălătorie.

Accesibilitatea pădurii are, însă, și dezavantajele ei. Pasionații de off-road sau enduro au accesul interzis în zonă. Cu toate astea, încă pătrund în mod ilegal, produc stres faunei cu zgomotul motoarelor și distrug traseele din pădure, mai ales după ploi, lăsând în urmă adevărate tranșee. Dincolo de asta, acest loc din Cluj este frecventat de sute sau mii de oameni zilnic și reprezintă destinația de unde ne luăm gura de aer de care mulți avem nevoie după o zi sau o săptămână plină.

În cele ce urmează, îți propun câteva trasee pe care le-am parcurs și eu cu bicicleta MTB și pe care m-am distrat de minune, ori pe porțiunile de coborâre printre copaci, ori m-am lăsat relaxat de liniștea pădurii în momentele de urcare. Prima variantă de traseu propusă este potrivită și pentru amatorii de biciclete cursiere și semi-cursiere, care se pot bucura de pădure de pe asfalt.

Traseul #1

Mănăștur – Drumul Sfântul Ioan – Făget – Sălicea + opțional spre Moara de Vant – retur

Tip traseu: tur-retur
Suprafață: asfalt
Lungime: 28,4 km
Dificultate: medie

Pun ca punct de pornire Mănășturul, și anume depoul Bucium, de unde pornește o pistă de biciclete spre Drumul Sfântul Ioan, care a fost reabilitat complet acum câțiva ani. Pista se termină în dreptul restaurantului Roata Făget, într-un loc ușor nepotrivit, pentru că e nevoie să traversezi în curbă pentru a continua traseul. Pentru prudență sporită, se poate folosi trecerea de pietoni așezată ceva mai în spate.

Drumul continuă pe direcția pistei de biciclete, urcând pe lângă pădurea care se întinde de o parte și de alta a străzii. Nu e varianta ideală, dar dacă ai mai mers cu bicicleta pe unde circulă mașini, sigur ești obișnuit. Drumul e destul de larg încât să fii depășit în siguranță, dar recomand, în orice caz, prudență în stilul de a pedala în trafic, iar casca nu trebuie să lipsească.

Prima parte a traseului e mai lejeră, cu diferență de nivel destul de mică, însă în dreptul Izvorului Sfântul Ion, care dă și numele drumului, pădurea se apropie și încep câteva serpentine. Urcarea e serioasă, cu pantă constantă până în strada Făgetului, având o lungime de vreo 3 km și diferență de nivel de aproximativ 150 m.

La intersecția cu strada Făgetului, continuă în dreapta, în ușoară coborâre, ca să îți poți trage sufletul. Există posibilitatea să mergi din nou pe pista de biciclete, de pe partea opusă. Mie unuia nu prea îmi place acea porțiune de pistă pentru că e făcută cu denivelări pentru a facilita accesul mașinilor în curți, ceea ce o face foarte incomodă pentru bicicliști. De asemenea, pe anumite porțiuni trotuarul devine pistă și invers, iar pe lângă asta mai găsești și mașini parcate. Pentru că oricum se termină brusc după vreo 800 m, eu prefer să pornesc din prima pe stradă și astfel evit câteva traversări și, astfel, merg fără să încurc sau să fiu încurcat.

Partea mea preferată de traseu începe după ce se termină ultima casă din Făget și drumul cotește spre dreapta, direct în inima pădurii. E o porțiune dreaptă, în primă fază, ca să ai timp să să te bucuri de liniște și peisaj, care, deși la sol e segmentată din cauza drumului, deasupra face o boltă de crengi și frunze ce îi dă o continuitate. E ca un tunel natural ce demonstrează că natura își poate recupera, într-un fel sau altul, locul luat de om.

Urmează o altă urcare, până în satul Sălicea, cu diferență de nivel de 150 m, dar mai ușoară decât precedenta, pentru că e întinsă pe aproximativ 4 km de suiș. Pe această porțiune sunt câteva locuri unde, mai mereu în timpul weekendului, vei găsi mașini parcate de o parte și de alta a drumului. Sunt ale oamenilor ieșiți la o plimbare la marginea pădurii, la un grătar sau cu cei mici la joacă. Iarna, locul devine o adevărată atracție pentru părinții și copiii care se dau cu săniile sau alte obiecte care alunecă pe zăpadă.

Când ajungi la prima casă, se vede indicatorul de Sălicea și o bifurcație. Dacă nu ți s-a terminat deja energia, există posibilitatea să continui pe drumul proaspăt asfaltat, care merge spre stânga. E o zonă foarte liniștită, cu câteva cabane și case în zona în care se află parcul de agrement Moara de Vânt. Înăuntru este un parc de aventură cu tiroliene și tot aici există vreo 400 de animale domestice și sălbatice care pot fi hrănite de vizitatori. Se poate continua pe drum cât ține asfaltul, dar ține cont că trebuie să te și întorci. E adevărat, în mare parte va fi coborâre, dar destinația este de abia jumătatea drumului și doar când ajungi înapoi acasă, călătoria e considerată încheiată. Așa că păstrează ceva energie și pentru retur.

Traseul #2

Baza Sportivă Unirea (Mănăștur) – Pădurea Făget(Nord) – Făget – Casele Micești – Sălicea(asfalt) – Pădurea Făget(Vest) – Valea Gârbăului – Mănăștur

Tip traseu: circuit
Suprafață: drum accidentat + porțiuni de asfalt
Lungime: 20,6 km
Dificultate: medie

Al doilea traseu propus începe din capătul Mănășturului de la Baza sportivă Unirea, unde se poate intra pe unul din traseele din Pădurea Făget. La fel de bine se poate intra de pe strada Parâng sau de pe străzile Clăbucet sau Iezer. Toate traseele converg, la un moment dat, pe aceeași rută spre cartierul Făget. Fiind un traseu de pădure, îl recomand în special pe timp uscat, pentru că după ploi sau după perioada de iarnă, terenul e destul de greu practicabil din cauza noroiului. Sincer să fiu, e mai ușor și mai plăcut de pedalat la deal când este zăpadă, decât atunci când e noroi.

Odată intrat pe traseu, vei vedea niște plăcuțe care marchează un traseu de bicicletă, pe care le poți urma. Dacă nu le vezi sau dacă nu vrei să le urmezi întocmai, uite câteva repere. În primul rând, va trebui să treci după o primă urcare pe sub cablurile de înaltă tensiune care tranzitează pădurea. În acea zonă vegetația e tăiată permanent pentru a nu ajunge la cabluri, deci va fi ușor de identificat. Ascensiunea continuă, iar pe culmea dealului, toate traseele converg într-unul singur ce merge pe direcția Florești-Făget, oarecum paralel cu Drumul Sfântul Ioan, dar pe care nu îl vedem oricum. În orice caz, e destul de greu să te rătăcești, pentru că și aici trebuie să vezi semnele de marcaj.

Când se termină pădurea și ajungi la un drum pietruit, traseul nu e gata. Ține-o tot înainte și intră din nou în pădure. De aici nu mai este niciun punct de reper, dar nici vreo intersecție până când ne întâlnim din nou cu asfaltul, care ne duce până la intersecția cu Făgetul. Până acolo sigur te vei bucura de trilurile păsărilor și de sunetul frunzelor în mișcare, și dacă ai noroc, poate vei întâlni și câțiva din locuitorii pădurii, măcar vreo veveriță.

La intersecția cu drumul Făgetului, va trebui să mergi tot înainte, pe o străduță numită Galaction Liviu Munteanu și apoi vei vira la stânga de câteva ori, până ce intri în pădure. Pădurea se traversează pe latura ei scurtă și se ajunge pe dealul Feleacului. Prima oară când am mers pe acolo, nu am nimerit traseul și am ajuns să străbat pădurea în lungimea ei, în partea cea mai dificilă, bineînțeles pe lângă bicicletă. Am ajuns într-un final în același punct, dar aș fi preferat să fiu pe un traseu mai potrivit de la început. Din dealul Feleacului, începe un traseu tematic numit Misterele Pădurii, marcat cu o broscuță albă. Dacă vrei să continui tot prin pădure, poți urma acest traseu sau mai este varianta pe la marginea pădurii, pe drum pietruit prin satul Casele Micești. Această porțiune până în satul Sălicea nu presupune dificultăți de niciun fel, iar traseul este ușor de urmat, fiind la limita pădurii. Se observă ușor că satul Casele Micești este mai izolat, în primul rând pentru că e liniște, sunt case mici și vei vedea puține mașini trecând.

Ultima partea a traseului, în principal de coborâre, începe de la intersecția drumului de pământ cu cel asfaltat. Facem dreapta spre strada principală din Sălicea și de acolo, cu prima ocazie, traversăm strada și continuăm pe drumul de pământ, paralel cu drumul principal. Dacă nu vrei, totuși, să cobori prin pădure, continuă pe asfalt pe primul traseu propus, descris mai sus. Lăsăm lacul în partea stângă și continuăm spre pădure, iar la un moment dat încep niște marcaje de traseu pe care le urmăm în continuă coborâre. Această parte de traseu mi se pare cea mai spectaculoasă, fiind o porțiune de downhill veritabilă, care se încheie odată ajunși pe strada Valea Gârbăului. Nu ai cum să greșești drumul, mergi tot spre vale și la un moment dat, tot la asfalt ajungi. Din zona restaurantului Roata Făget, se poate continua pe pista de biciclete înapoi spre oraș.

Traseul #3

Mănăștur – Drumul Sfântul Ioan – Valea Gârbăului – retur

Tip traseu: tur-retur
Suprafață: asfalt + drum pietruit
Lungime: 11 km
Dificultate: ușor

Un ultim traseu propus este unul de tip tur-retur, în principal pentru că nu am reușit să străbat porțiunea de pădure de după Valea Gârbăului spre Sălicea din cauza terenului foarte ud. Chiar și așa, traseul merită prezentat pentru că reprezintă o alternativă de plimbare de după-amiază, și, fiind ușor de parcurs, este foarte potrivit și pentru familii cu copii pe toată lungimea lui.

Așadar, începem traseul din zona Bucium, de unde pornește Drumul Sfântul Ioan, iar până la restaurantul Roata Făget, acesta se poate parcurge pe pista de biciclete asfaltată. La capătul pistei se traversează și se continuă la dreapta, pe drumul de lângă restaurant. De aici nimic complicat. O luăm tot înainte, pe asfalt, până la fostul poligon Sf. Ion, iar de acolo începe un drum pietruit pe lângă pădure, în aceeași direcție.

Pe traseu este o singură bifurcație, unde recomand partea din stânga, pentru că duce la o zonă cu niște case deosebite. Sunt câteva case de lemn, cel mai probabil construite din bârne de la case vechi. Noul, reprezentat de geamurile mari și de panourile solare, se îmbină într-un mod special cu vechiul, reprezentat de aspectul clasic cu prispă și de lemnul refolosit.
Traseul intră ușor în pădure și se poate continua atâta timp cât este comod. Nu prezintă dificultăți pe nicio porțiune, fiind majoritar plat. Din punct de vedere al traficului, mașini se pot întâlni mai ales în prima parte până la poligon, pentru că acolo se adună oamenii la grătare în weekenduri, dar după această porțiune, drumul este absolut liniștit.

Plănuiesc să mă întorc pe el și să continui prin pădure spre Sălicea pentru a conecta noi puncte pe hartă și să reușesc să cunosc mai bine Pădurea Făget.

Sper că ți s-au părut interesante propunerile mele de trasee de bicicletă prin pădurea Făget. Dacă nu ai o bicicletă, poți arunca o privire pe lista făcută de noi cu locuri de unde poți să închiriezi biciclete în Cluj. Poți parcurge traseele și pe jos, în acest mod fiind chiar mai accesibil să ajungi în anumite puncte din această pădure. Ca o recomandare de final, nu uita să protejezi la maxim acest loc, precum și pe celelalte locuri din natură pe care le vizitezi, nu îți lăsa în niciun fel amprenta pe unde treci și mai mult decât atât, încearcă să lași chiar mai curat decât ai găsit.

Dacă ai fost pe măcar unul dintre trasee sau dacă ai vreo altă propunere de plimbare prin Pădurea Făget, lasă-ne un comentariu la această postare, pe pagina noastră de Facebook și spune-ne cum a fost.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!