16 mai 2021: Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy, Bonțida

Home $ Știri Cluj $ 16 mai 2021: Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy, Bonțida

by | May 10, 2021 | Știri Cluj

UPDATE: Din cauza evoluției numărului de cazuri COVID, organizatorii evenimentului Ziua Porților Deschise la Castelul Banffy din Bonțida vor restructura în viitorul apropiat programele evenimentului, care nu poate avea loc in data de 16 mai 2021.

________

Fundația Transilvania Trust organizează o nouă ediție a Zilelor Porților Deschise în data de 16 mai. Alături de tradiționalele vizite ghidate în limba română și maghiară care prezintă istoria castelului Bánffy, programul cuprinde testarea a 4 trasee de drumeție și cicloturism elaborate în cadrul proiectului Dezvoltarea ecoturismului culturale teritoriul GAL Someș Transilvan, comunele Bonțida, Borșa, Sic, Vultureni.

Duminică propunem două drumeții: una care vizitează parcul castelului Bánffy, și traseul bisericilor monumente istorice din Bonțida (biserica reformată și cea catolică). La vizitele ghidate și la drumeții vă puteți înscrie completând acest formular.

Pentru iubitorii ciclismului pregătim testarea traseului Bonțida > Răscruci > Borșa > Borșa-Cătun > Răscruci > Bonțida de o lungime de 30.5 km și o diferență de nivel de 190 m, cu o oprire mai lungă la castelul Bánffy din Borșa. Spitalul de boli psihice și cronice a părăsit domeniul Bánffy din Borșa în anul 2019, iar castelul a intrat în proprietatea Bisericii Reformate din Orașul de Jos (biserica cu două turnuri din Cluj). Cu această ocazie participanții turei de biciclete pot face o vizită, după care se întorc la Bonțida. Ghidul turei: Bogya Zoltán.
Bogya Tamás va ghida pe cei care doresc să testeze traseul Bonțida > Giula > Sic > Giula > Tăușeni > Bonțida de o lungime de 26, 2 km și o diferență de nivel de 215 m. Bicicliștii se vor opri la Sic pentru a vizita stufărișul și biserica reformată recent reabilitată. La turele de cicloturism vă puteți înscrie completând următoarele formulare: aici și aici.

Ultimul punct de program al evenimentului va fi vernisarea expoziției M21 reANIMA a studenților de la Universitatea de Artă și Design din Cluj în prezența creatorilor, a coordonatorilor de proiect Kalló Angéla și Andrei Budescu, respectiv a profesorilor universitari invitați: Dorel Găină și Feleki Károly.

Program:
10.00 Excursie cu bicicleta la castelul Bánffy din Borșa, ghid Bogya Zoltán, pornire de la poartă
10.00 Excursie cu bicicleta la Sic, ghid Bogya Tamás, pornire de la poartă
11.00 Vizita ghidată a castelului în limba română, pornire de la poartă
11.30 Drumeție la Biserica reformată și catolică din Bonțida – monumente istorice, pornire de la poartă
14.00 Drumeție la parcul Castelului Bánffy, pornire de la poartă
15.00 Vizita ghidată a castelului în limba română, pornire de la poartă
16.00 Vernisajul expoziției M21 reANIMA

Artiști expozanți: studenții și masteranzii Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca
Coordonatori proiect: conf. univ. dr. KALLÓ Angéla, lect. univ. dr. BUDESCU Andrei
Invitați: prof. univ. dr. FELEKI Károly și prof. univ. dr. Dorel GĂINĂ

Participarea la programele evenimentului este liberă. Purtarea măștii de protecție și respectarea reglementărilor în vigoare pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV 2 este obligatorie.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!