Cum e să fii student la… Facultatea de Automatică și Calculatoare din Cluj

Home $ Articole $ Cum e să fii student la… Facultatea de Automatică și Calculatoare din Cluj

by | Apr 5, 2021 | Articole, Student

Știm cât de curioși sunt elevii și cum încearcă să afle detalii ”picante” despre studenție chiar înainte de a ajunge în acel punct, așa că ne-am însușit noi rolul de prieten mai mare și povestim, din mai multe perspective, câteva lucruri care să te ajute în alegerea facultății care ți potrivește, dincolo de aspectele pe care le poate afla oricine de pe site-ul lor sau din ce vorbește lumea. Probabil ai auzit cel puțin o dată că „la Poli, primii 7 ani sunt mai grei, până ajungi în anul 3”. O spun mulți cu zâmbetul pe buze și a devenit, de-a lungul timpului, un fel de motto, mai în glumă, mai în serios. Am râs și noi când am auzit, dar nu l-am considerat un adevăr general valabil, motiv pentru care am vrut să stăm la povești cu studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, ca să vedem cum stau lucrurile de fapt.

Dacă ești în ultimul an de liceu sau pur și simplu te gândești la o reinventare, pregătește-te să descoperi ce te așteaptă la Facultatea de Automatică și Calculatoare direct de la cei care experimentează pe pielea lor viața de inginer în devenire.

De ce ai vrea să alegi Facultatea de Automatică și Calculatoare? Unii pun această decizie pe seama pasiunii, alții au fost îndrumați de profesori/părinți pe acest drum, unii au avut înclinații în acest domeniu, alții au fost fascinați de tot ce înseamnă tehnologie încă de mici. Să vedem ce i-a convins pe studenții cu care am vorbit noi. Lucian este în anul IV la Calculatoare, specializarea Tehnologia Informației, și a optat pentru această facultate pentru că îi plăcea foarte mult matematica. Profesorul lui din liceu a văzut potențialul pe care-l avea și l-a încurajat să meargă pe acest drum. Decizia a fost a lui, dar s-a bucurat de toată susținerea celor din jur.

În liceu îmi plăcea foarte mult matematica și eram destul de bun, însă la informatică nu pot să zic că am excelat. Profesorul nostru avea așteptări foarte mari de la mine și asta m-a ambiționat, mai ales că îmi era alături. Tot el m-a ajutat să iau această decizie și m-a pregătit pentru a face față cu bine examenului de admitere.

Marcian, student tot în anul IV, dar la Automatică și Informatică Aplicată, era pasionat de fizică. Nu doar că îi plăcea, ci se pregătea atât de mult la această materie, încât a fost olimpic din școala generală până la finalul liceului.

Înainte să aleg facultatea, m-am gândit la un alt aspect – dacă ar fi mai bine să studiez în România sau în străinătate. Odată ce am hotărât să rămân aici, singura opțiune pe care o aveam pe listă era Clujul. Apoi, pentru că îmi plăcea fizica atât de mult, am considerat că cel mai potrivit loc pentru mine era Facultatea de Automatică și Calculatoare. Am avut și avantajul să-mi fie echivalată admiterea cu rezultatele obținute la olimpiade, deci lucrurile au venit natural.

Răspunsuri asemănătoare am primit și de la ceilalți studenți. Majoritatea au terminat un profil real în liceu și aveau o pasiune pentru științele exacte sau pentru calculatoare și tehnologie. De la sistemul preuniversitar până la facultate, mai este un singur pas – admiterea. Dacă pentru Marcian a fost floare la ureche, să vedem ce părere au ceilalți studenți despre examen.

Cristiana este anul III la Calculatoare, linia engleză. În anul în care a dat admiterea, a avut un examen sub formă de grilă, care cuprindea 30 de elemente. Ea a terminat tot mate-info și era destul de pregătită pentru ce o aștepta, astfel, examenul nu i s-a părut greu și pregătirea pentru el s-a bazat pe exercițiu individual.

Când am dat examenul de admitere, am avut câteva grile cu niveluri diferite de dificultate. Nu mi s-a părut deloc greu, pentru că mă pregătisem din culegerea pe care o propun cei de la facultate (n.r.: Teste grilă de matematică), deci știam la ce să mă aștept.

Aceeași părere o au și unii studenți care sunt acum în anul IV. Lucian și Leonard povestesc că au făcut câteva ore de meditații înainte de admitere și că a fost mai greu comparativ cu probele de la Bacalaureat. În schimb, intrarea la facultate din anul 2020 a fost atipică din cauza pandemiei, iar acest lucru l-am aflat de la Andrei A. – student în primul an la Automatică și Informatică Aplicată.

Admiterea a fost diferită față de anii trecuți. Eu am intrat pe bază de dosar. Pe moment m-am bucurat, însă mi-am dat seama ulterior că n-a fost tocmai un avantaj. Se vede abia acum, după aproape un an, că nu m-am pregătit suficient, pentru că îmi este mult mai greu la anumite materii. Profesorii au remarcat și ei imediat că n-a fost cea mai bună soluție.

Andrei D. (student în anul II la master, specializarea Securitatea Informațiilor și Sistemelor de Calcul, asistent la Universitatea Tehnică) nu a fost de acord cu modul în care a fost abordată situația anul trecut. Deși el a dat admiterea acum numai câțiva ani, predă studenților mai mici și consideră că examenul este important. Scopul acestei etape nu e doar să facă o triere cât mai bună, pe baza pregătirii, dar și să reducă șansele ca studenții să își dea seama după un an că facultatea nu li se potrivește și să renunțe.

De intrat, am intrat. Ne purtăm de acum cu mândrie statutul de student și începem să ne pregătim pentru următoarea etapă. Ce ne așteaptă, totuși, de aici încolo? Unii spun că viața de student e frumoasă, dar nu-i completă dacă nu stai la cămin. Trebuie să „guști” din toate și asta face parte din procesul de dezvoltare. Dar cum era la cămin… cândva, față de cum este acum?

Leonard este în ultimul an la Automatică și Informatică Aplicată și își aduce aminte cu drag de primii ani pe care i-a petrecut în cămin. A stat doar doi ani acolo, dar aceia au fost cei mai frumoși. Povestește cu zâmbetul pe buze despre experiența din cămin și nu este singurul.

Când am ajuns la facultate nu cunoșteam aproape pe nimeni și cred că este normal, mai ales dacă vii dintr-un alt oraș. Primul contact pe care l-am avut cu oamenii a fost în cămin, iar experiențele pe care le-am trăit acolo nu se compară cu nimic. Mi-am făcut mulți prieteni, eram înconjurat tot timpul de oameni, povesteam foarte mult cu ei – e un loc în care nu ești niciodată singur. Este un avantaj, mai ales când cunoști colegi mai mari, poate de la aceeași facultate, care te pot ajuta oricând, fie cu materiale, fie cu sfaturi, opinii sau orice ai nevoie.

Cristiana este din Cluj și, totuși, mergea destul de des în cămin la colegii ei, în primii ani de facultate. Îi plăcea atmosfera de acolo, se întâlnea cu prietenii, mergeau la petreceri împreună, iar toate acestea au rămas doar amintiri pe care toți le povestesc cu mult dor. Pe de altă parte, Andrei A. este în primul lui an și atmosfera de la cămin e total diferită față de cum era înainte de pandemie. Experiențele pe care ni le-au împărtășit studenții mai mari par că au devenit parte din trecut, iar realitatea arată cu totul altfel, acum.

Îmi petrec 80% din timp în cămin, mai ales în ultima perioadă. Îmi imaginam că o să fie diferit. Vorbisem cu mulți colegi mai mari și aveam alte așteptări. Din păcate, acum sunt destul de puțini studenți în cămin, nu prea există interacțiune fizică, nu am avut ocazia să ies atât de des pe cât îmi doream și toate astea au făcut ca perioada de acomodare să fie altfel. Totuși, încerc să valorific timpul pe care îl am și să caut cursuri și tutoriale pentru a învăța mai multe limbaje de programare, pe lângă ceea ce fac la facultate.

Pe lângă adaptarea la viața de cămin, odată ajuns la facultate, îți dai seama că totul se schimbă. Trebuie să te gândești că acolo îți vei petrece cel puțin următorii 4 ani. Depinde de tine cum vei face lucrurile. Primii ani de facultate sunt cei mai grei și nu vorbim doar despre acomodare și desprinderea de vechile obiceiuri. Cei cu care am stat de vorbă ne-au spus și care sunt dificultățile pe care le-au întâmpinat ei la această facultate.

Primul an a fost într-adevăr mai dificil, pentru că nu eram familiarizat cu noțiunile, cu modul de predare, cu examenele, cu programul. Le-am înțeles destul de devreme pe majoritatea, până am avut primul șoc: colocviul. Nu știam exact ce presupune, nu știam care sunt consecințele în cazul în care nu-l trec, până să ajung aproape de sesiune și să mă lovesc de el. În momentul acela am început să întreb, să cer sfaturi colegilor mai mari, să mă informez mai mult și să mă ambiționez mai tare. Cred că e important să știi ce presupune fiecare examen, care sunt riscurile, cum gestionezi situația ulterior. Ah, o altă provocare a fost să înțeleg prescurtările materiilor, să descifrez orarul și să mă obișnuiesc cu un program destul de fragmentat și haotic – spune Lucian

Acum că privesc în urmă, cred că primii doi ani au fost cei mai grei. Este multă informație pe care trebuie să o acumulezi și parcă totul te ia prin surprindere, mai ales dacă ne gândim că venim dintr-un sistem diferit și dintr-o dată se schimbă totul – spune Leonard

În schimb, Marcian privește lucrurile dintr-o altă perspectivă. El era obișnuit deja cu un standard destul de înalt și era pregătit pentru ce urmează. Este un om curajos, deschis și curios, iar asta i-a adus un avantaj foarte mare în timp, pentru că a făcut tot posibilul să-și clarifice singur totul. Singura dificultate pe care a avut-o a fost legată de comunicarea cu anumiți profesori, fie pentru că nu rezona cu ei, fie pentru că, din punctul lui de vedere, nu erau suficient de înțelegători.

Nu-mi plăcea să plec de la facultate fără să înțeleg lucrurile. Dacă se întâmpla asta, când ajungeam acasă căutam diferite modalități pentru a rezolva problemele, îmi făceam demonstrații sau schițe, astfel încât să nu las ceva neînțeles, pentru că știam că în timp nu se vor mai lega informațiile. Mulți nu au curajul să pună întrebări pentru a-și clarifica nelămuririle sau pur și simplu nu sunt curioși, iar asta poate îngreuna lucrurile pe parcurs.

Andrei A. a prins doar patru laboratoare la facultate, în rest și-a petrecut primul an doar online. A întâmpinat și el dificultăți, dar a găsit și câteva avantaje pe care le are școala online.

Mi s-au părut dificile unele materii, mai ales când vorbim de matematici, pentru că erau destul de diferite față de ce făcusem în liceu și trebuia să ai cunoștințe anterioare pentru a reuși să le înțelegi. Mi s-a părut mai greu și din cauza cursurilor online, pentru că de cele mai multe ori, învățam și înțelegeam lucrurile mult mai bine din clasă. Acum nu doar că este un sistem total diferit, ci este și dificil. Există într-adevăr și beneficii în online, unul dintre ele fiind faptul că se pot înregistra cursurile, iar tu le poți relua și aprofunda oricând ai nevoie.

Dacă tot am ajuns la partea cu facultatea online, am vrut să aflăm care este perspectiva lui Andrei D., care se află de ambele părți ale catedrei: student și asistent profesor.

Din perspectiva de student, lucrurile au mers destul de bine și online. Mi-a plăcut ideea la început, până m-am lovit de diferite situații și mi-am schimbat părerea. Dacă vorbim din partea cealaltă a catedrei, cursurile online mi se par destul de dificile. E greu să stârnești interesul și să-i faci pe studenți să înțeleagă informațiile, mai ales când materia necesită partea de hardware, unde trebuie să vezi anumite lucruri, nu doar să asculți teorii. Pentru cei care predau acum în online, recomand o tabletă grafică – simplifică mult lucrurile. Revenind, cel mai mare dezavantaj pe care-l observ este faptul că nu mai putem separa viața personală de cea profesională sau de cea educațională. Eu, de exemplu, fiind student, angajat și asistent la facultate, îmi petrec tot timpul în fața unui monitor, zi de zi.

Știm că școala online nu mai este o noutate, ba chiar poate că a devenit o normalitate, dar lăsăm un pic în urmă subiectul și ne concentrăm pe cariere. Ajungem să ne punem foarte des întrebări precum: „Oare îmi sunt utile informațiile de la facultate pentru viitorul job? Am nevoie de experiență înainte de a mă angaja? Se mai potrivesc tehnologiile pe care le studiem cu cele pe care le găsim în companii?

Cristiana spune că practica este obligatorie după anul III și, de obicei, se face în companii sau la facultate. Încă nu s-a angajat, dar este foarte curioasă de oportunitățile pe care le va avea și care sunt cerințele angajatorilor. Deja a început să caute companii în care să facă practică sau internship-uri. A observat că pe parcursul facultății acumulează multe informații și cunoștințe de bază care, înainte de toate, o ajută să își formeze o gândire logică. Leonard lucrează part-time la Bosch și confirmă faptul că a învățat multe în facultate, însă când a ajuns la locul de muncă, a fost pregătit de mentorii pe care-i avea în companie.

Facultatea te pregătește mai mult pentru a-ți forma un mod de gândire, decât pentru cerințele angajatorilor. Deși aveam cunoștințe de bază, atunci când am ajuns prima dată într-o companie mi s-a părut totul nou și diferit. M-am lovit de puține lucruri pe care le studiasem și asta pentru că fiecare companie folosește programe/softuri interne pe care le poți învăța doar în momentul în care lucrezi cu ele. Dacă ai câteva cunoștințe anterioare, va fi ușor să te descurci și să înțelegi cum funcționează tehnologiile din companii. Un profesor mi-a spus ceva ce mi-a rămas în minte – Un inginer nu trebuie să știe informația pe de rost, un inginer trebuie să știe să o caute.”

Tot la Bosch este și Marcian. El lucrează pe un proiect interesant, iar experiența din companie i se pare provocatoare, pentru că se lovește de diferite situații pe care nu le-a mai întâlnit și îl stimulează. Consideră că facultatea îți oferă un anumit nivel de pregătire, dar dacă te limitezi doar la informațiile pe care le obții la cursuri, nu este suficient pentru a fi un specialist în domeniu. Nici companiile nu au cerințe foarte mari în ceea ce privește pregătirea anterioară sau chiar experiența acumulată, însă este important să fii autodidact.

Și dacă tot am vorbit despre Bosch, amintim și de conversația pe care nu demult am avut-o cu Gabriel – software developer în cadrul Centrului de Inginerie Bosch și asistent universitar la departamentul de Automatică al Facultății de Automatică și Calculatoare – despre activitatea de mentorat în companie. Pentru a descoperi mai multe atât despre el, cât și despre colegii lui, aruncă o privire pe articolul Volunteer & Mentor # LikeABosch.

Lucian, pe de altă parte, face un internship la Endava și pune accent pe un alt aspect de care ar trebui să ții cont înainte de a ajunge la primul loc de muncă: un portofoliu de proiecte.

Vii pregătit din facultate cu informații de bază și cu o gândire algoritmică, dar pe lângă asta, cred că este important să faci proiecte personale, să-ți construiești un portofoliu pe care să-l prezinți angajatorului. Eu încurajez ca după primul an, să începi cu mini proiecte personale, să cauți și să aprofundezi limbajele care se folosesc, pentru că este un avantaj care te poate diferenția de ceilalți candidați și astfel ai șanse mai mari să-ți găsești un internship sau un job. Asta am făcut eu înainte de a ajunge la Endava și m-a ajutat foarte mult.

Pentru că Andrei D. ne poate vorbi și dintr-o altă perspectivă, am aflat cum a încercat el să-i pregătească pe studenți pentru viitoarele locuri de muncă. Este de acord cu Lucian în ceea ce privește proiectele personale, încurajându-i pe toți să o facă, dar menționează un alt pas important – interviul tehnic.

În prezent predau studenților din anul III și chiar dacă materia are o structura prestabilită, am încercat să merg pe o altă metodă de evaluare, mai ales că școala online mi-a permis asta. Am observat că angajatorii pun accent destul de mare pe proiectele personale – e un lucru care nu ți se spune din facultate – dar, pe lângă asta, există un interviu tehnic. Ei bine, pentru examenul pe care l-am pregătit pentru studenți, am gândit o simulare de interviu tehnic de angajare, folosind diferite întrebări pe care le-ar putea întâlni. Dacă ai bifat cel puțin unul dintre acestea, ești pe drumul cel bun. Mai mult, poți obține recomandări de la profesori, cât timp ești implicat, interesat și dornic de a evolua. Totul ține de tine, pentru că oportunități sunt multe în domeniu.

Gândindu-ne cât de repede evoluează tehnologia și câte noutăți apar constant, ne întrebăm uneori dacă sunt actualizate informațiile pe care le primesc studenții la facultate, astfel încât să fie potrivite pentru cerințele de pe piața muncii. Referitor la acest subiect, tinerii au opinii diferite, dar încearcă permanent să jongleze cu fiecare lucru nou pe care-l descoperă, astfel încât să fie cât mai înrădăcinați în prezent.

Din punctul meu de vedere, multe dintre materiile pe care le studiem sunt depășite de situație și poate ușor departe de realitate. Observ că unii profesori refuză să se perfecționeze și folosesc în continuare metode sau teorii vechi. Trebuie să recunosc că am studiat și o materie care avea la bază principii destul de învechite, dar elementele de bază erau aceleași și în prezent. Uneori, chiar dacă ai componente moderne, bazele nu se schimbă. – Marcian

În final, ca să completăm imaginea de ansamblu pe care ne-am dorit să ți-o oferim despre Facultatea de Automatică și Calculatoare, am cerut câteva sfaturi utile și încurajări de la cei ”intervievați”, pentru viitorii lor colegi mai mici.

Andrei A. are doar experiența primului an și le recomandă viitorilor studenți să nu se streseze, să ia lucrurile așa cum sunt, să-și aleagă din tot amalgamul de informații doar lucrurile care îi pasionează și să caute mereu să se perfecționeze sau să descopere elemente noi din domeniul respectiv. Recomandă implicarea în orice activitate, înscrierea la concursuri, deoarece vor fi surprinși de avantajele pe care acestea ți le dau pe mai departe. Unul dintre ele ar fi că studenții pot obține o bursă privată, oferită de Telekom România, pentru 5/10 candidați din anul I de la anumite profile tehnice, care au obținut performanțe în liceu sau care au fost foarte activi în comunitate prin voluntariate și participări la concursuri. El a reușit să ajungă printre cei 10 câștigători.

Chiar dacă pare greu la început, există timp pentru toate – facultate, distracție, un job part-time, studiu suplimentar. Dacă ești organizat și alegi să valorifici timpul liber pe care îl ai, să dedici cel puțin o oră-două în plus pentru învățat, te va ajuta foarte mult pe viitor și îți va rămâne timp suficient pentru alte activități. – Leonard

Am să le spun ce i-aș spune fratelui meu, viitor student și el: fiți curioși și interesați de tot ce se întâmplă în jur, puneți întrebări și informați-vă în legătură cu tot ce ține de facultate, cursuri, examene, colocvii, consecințe, oportunități. Organizează-ți timpul astfel încât să poți să te bucuri de viața de student, pentru că eu îmi dau seama abia acum, când mă apropii de final, că puteam să profit mai mult de această perioadă. – Lucian

Cristiana consideră că este important să te bazezi pe ceea ce-ți dorești și pe propriile pasiuni atunci când alegi facultatea pe care s-o urmezi. Deciziile îți aparțin, nu trebuie să fie influențate de așteptările persoanelor din jur. Viitorii studenți trebuie să știe că orice facultate ar alege nu e ușoară, dar dacă îți place ceea ce faci, dacă ai încredere că poți, vei reuși tot ce îți propui.

N-aș fi vrut să știu dinainte ce mă așteaptă, pentru că văd un rol foarte important în a te lovi de diferite situații pe care le întâlnești în facultate. Ajungi într-o zi aici și boom… te izbește realitatea. Nu mai e nimic la fel, totul se schimbă, se transformă, apar greutățile, iar toate astea fac parte din procesul de evoluție, din formarea ta ca om. Studenții trebuie să știe că nu vor mai fi tratați ca în liceu. Cel mai important este să nu mai asimileze informațiile fără să le înțeleagă. Trebuie să învețe să gândească logic, pentru că îi va ajuta mult în viitor. – Marcian

Andrei D. le transmite viitorilor studenți să-și facă prieteni și relații, pentru că la finalul studiilor, nu vor rămâne doar cu informații, ci și cu oameni pe care se pot baza. De asemenea, pentru ca lucrurile să fie mai ușoare, le recomandă să-și ia unealta de care au cea mai mare nevoie – un calculator bun.

Acum că am ajuns la final, sperăm că studenții care ne-au povestit experiențele lor ți-au răspuns la câteva dintre întrebările pe care probabil ți le-ai pus. Dacă tot n-ai aflat tot ce voiai să știi, cu atât mai bine, vei descoperi mai multe când vei ajunge la facultate. Asta este și ideea, să-ți mai lăsăm câteva curiozități și provocări cărora să le faci față în propriul fel.

Despre ce facultate ți-ar plăcea să afli mai multe lucruri? Poți citi deja în seria noastră de articole „Cum e să fii student la…”, despre ce înseamnă să studiezi la Facultatea de Drept, Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Arhitectură și Urbanism și altele.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!