Rezervații naturale aproape de Cluj

Home $ Articole $ Rezervații naturale aproape de Cluj

by | Feb 9, 2021 | Articole, Ieși din oraș

Ne place să călătorim și, mai mult decât atât, ne place să descoperim lucruri interesante în fiecare loc în care ajungem. Călătoriile nu înseamnă numai să mai bifezi încă un loc pe lista cu lucruri de făcut. Ele reprezintă experiențe, senzații, amintiri și informații noi. Fie că vorbim despre un loc nou, fie că descoperim o altă latură a unuia pe care l-am vizitat deja, întotdeauna vom găsi ceva care să ne stârnească interesul.

Astăzi povestim despre câteva rezervații naturale din apropierea Clujului și vom pleca împreună cu voi într-un maraton virtual prin diferite locuri. Pe lista de azi punem câteva peșteri, lacuri, animale, multă vegetație și vă arătăm ce activități puteți face în fiecare zonă.

Parcul Natural Apuseni – reprezintă o arie protejată naturală de tip mixt, situată la aproximativ 2 ore față de Cluj. Se află pe teritoriile administrative ale județelor Alba, Cluj și Bihor, în vestul țării și este mărginită de Masivul Vlădeasa, Munții Pădurea Craiului, Munții Bihorului, Munții Gilău și Munții Codru-Moma. Când vine vorba despre Apuseni, trebuie să știm că este cea mai importantă zonă speologică a țării, care cuprinde 55 de rezervații naturale și 3 situri arheologice în arealul parcului. Înainte de a porni la drum și de a descoperi secretele și frumusețile locului, am știut că este o zonă descrisă la superlativ. De ce zic asta? Ei bine, munții Apuseni găzduiesc cel mai mare carst împădurit din țară, unde găsim cel mai înalt portal de peșteră din România – Cetățile Ponorului; cel mai mare ghețar subteran din lume – Ghețarul Scărișoara; cel mai adânc lac subteran – Peștera Zgurești și cea mai adâncă peșteră scufundată – Izbucul Tăuz. Bineînțeles, acestea sunt doar o parte din frumusețile impresionante pe care le putem vedea în zonă. Parcul Natural Apuseni oferă o varietate peisagistică unică în țară, unde întâlnim peste 1,300 de specii de animale și peste 1,500 de specii de plante – din fiecare, câte 150 sunt protejate.

 

Cele mai importante rezervații naturale prezente în Apuseni sunt: rezervația naturală Cetățile Ponorului, cel mai mare fenomen carstic din țară. Peștera cu același nume este formată dintr-o galerie străbătută de unul dintre cele mai mari râuri subterane din România. Cea de-a doua este rezervația naturală Valea Galbenei, care cuprinde Cheile Galbenei și Cheile Jgheabului. Apoi avem rezervația naturală Molhașurile de la Izbuce, o arie protejată formată în mare parte din pajiști, unde se găsesc specii rare protejate, precum jneapănul și roua cerului. De asemenea, printre rezervațiile naturale importante din zonă se găsește și rezervația naturală Vârful Buteasa, unde se găsesc specii rare de plante, precum ghințura punctată și bulbucul de munte. De asemenea, în Parcul Natural Apuseni vom întâlni câteva locuri impresionante. Despre o parte dintre ele am povestit într-un alt articol, însă vă voi lăsa mai jos câteva recomandări noi.

Începem cu Izbucul Tăuzului – situat în satul Hodoboană din comuna Arieșeni, Județul Alba. Este un râu care iese la suprafață de sub Piatra Tăuzului și poate fi considerat unul dintre cele mai spectaculoase izbucuri din țară. Este un loc frumos și liniștit, potrivit pentru o drumeție de weekend. Izbucul Tăuzului este înconjurat de alte obiective turistice care merită vizitate – Biserica Gârda, Ghețarul Scărișoara, Poiana Călineasa, Izbucul Cotețul Dobreștilor.

 

Următoarea oprire poate fi la Platoul carstic Lumea Pierdută – situat la aproximativ 7 km de cabana Padiș. Acest loc ascunde câteva fenomene carstice impresionante: avenul Geamănata, avenul Negru, avenul Acoperit, avenul Pionierilor, Peștera Căput și alte formațiuni carstice. O altă atracție din categoria ariilor protejate ale Parcului Natural Apuseni este Peștera Urșilor – reprezintă una dintre cele mai spectaculoase peșteri amenajare din România, unde se poate vedea un schelet aproape complet de urs de peșteră.

Pentru că ne-ar plăcea să fiți la fel de curioși ca noi, vă lăsăm să descoperiți și alte locuri frumoase din Rezervația Naturală Apuseni, precum peșteri, chei, cascade, platouri carstice și altele. Noi o să plecăm din zonă și vă vom conduce spre alte rezervații naturale din apropierea Clujului.

Rezervația naturală mixtă Făgetul Clujului – e situată în apropierea municipiului Cluj-Napoca, la doar jumătate de oră de oraș, în zona sub-montană a Dealului Feleacu. Reprezintă una dintre ariile naturale protejate de tip mixt. E un sit de mărime medie la nivelul țării, iar în cadrul lui se găsesc habitate protejate – păduri, mlaștini, pășuni, dar și animale – jder, căprioară, veveriță, mistreț, păsări – privighetoarea, cinteza și fluturi – fluturele roșu de mlaștină, molia catax. Zona este destul de cunoscută, mai ales de oamenii care locuiesc în Cluj sau în apropiere. A devenit populară în rândul destinațiilor pentru practicarea turismului de agrement – picnic, plimbări, zonă pentru hamace, dar și a altor activități precum: drumeție, călărie, trail-running, mountain bike. De asemenea, din cauza localizării în apropierea orașului Cluj-Napoca, zona este foarte căutată, mai ales în ultimii ani, pentru construcția de blocuri, case și cabane pentru agrement, astfel că o mare parte din Pădurea Făget a fost transformată în zone de locuit, iar dacă acest lucru va continua să se extindă, sunt șanse foarte mari ca habitatele naturale să fie afectate. Așadar, pentru că ne place natura, ne bucurăm cât de mult putem de ea, însă activitățile pe care alegem să le facem trebuie să fie doar în zonele cu accesul permis și special amenajate.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Florina Codrean (@florinacodrean)

Rezervația naturală mixtă Cheile Baciuluise află în județul Cluj, la aproximativ 20 de minute de oraș și este o arie naturală protejată, de interes național, datorită importanței geologice, paleontologice și, totodată, pentru zona floristică și peisagistică. Comuna Baciu este pe lista multor turiști care-și doresc să se bucure de un peisaj impresionant. De asemenea, legendele referitoare la fenomene paranormale petrecute în zonă stârnesc curiozitatea și interesul oamenilor. Locul a devenit preferat de turiștii care vor să-și petreacă timpul în aer liber, să meargă în drumeții ușoare și să cunoască istoria sau legendele locale. Ce motive ai avea să vizitezi rezervația naturală Cheile Baciului? Noi am găsit cel puțin 5 dintre ele: Pădurea Hoia, Cheile Baciului, Muzeul satului din Mera, Muzeul Bivolului, rezervația naturală Locul fosilifer și moara de vânt. Propun să facem o trecere scurtă în revistă a fiecărui loc și astfel sperăm să vă convingem că aveți toate motivele să descoperiți zona.

 

De câte ori ai fost cu prietenii la plimbare în pădurea Hoia-Baciu sau la o tură off-road cu bicicleta? Una dintre cele mai accesibile păduri pentru clujeni face parte din rezervația naturală. Știai asta? Pădurea este misterioasă și ascunde diferite legende. Se spune că aici au avut loc fenomene paranormale, că și-au făcut apariția strigoii, OZN-urile, iar în jur se aud zgomote ciudate. Poate că sunt doar povești, însă pădurea este cu adevărat uimitoare datorită formelor ciudate ale copacilor și peisajului pitoresc care te înconjoară.

Cheile Baciului reprezintă o arie protejată de lege și o suprafață de interes național. Zona este străbătută de apele curgătoare Valea Lungă și Valea Popești, iar rezervația naturală a fost săpată în mod natural în calcare, cu milioane de ani în urmă. Tot în zonă există două muzee, cel din satul Mera, care găzduiește o mulțime de exponate adunate de la localnici de-a lungul timpului și Muzeul Bivolului, unde se găsesc exponate legate de creșterea bovinelor, principala ocupație a localnicilor, dar și diverse fotografii, hărți și documente care atestă vechimea acestei activități. Rezervația naturală Locul fosilifer reprezintă o arie protejată destinată turiștilor curioși să descopere diferite resturi fosilifere de animale marine sau resturi de vegetale fosilizate. Nu trebuie ratată nici Moara de vânt, situată în comuna Ciurila, la aproximativ 20 de km de Baciu. Aici puteți vedea 250 de animale din peste 45 de specii și, totodată, poate fi un loc potrivit pentru diferite activități – echitație, trasee de cățărat, plimbări cu trenulețul sau cu sania.

Rezervația naturală mixtă Lacul Știucilor – este o zonă umedă, situată la 10 km de Gherla, în județul Cluj. Se spune despre Lacul Știucii că este cel mai frumos lac de șes din Transilvania. De asemenea, este cel mai adânc lac de apă dulce din această zonă și ceea ce îl face impresionant sunt insulele plutitoare de stuf care se formează în jurul său. Lacul este comparat cu Delta Dunării și numit Delta Transilvaniei și găzduiește diferite specii de pești precum: crap, știucă, biban și plătică, numeroase păsări – buhaiul de baltă, eretele de stuf, acvila țipătoare, mamifere – vulpea, căprioara, mistrețul și câteva specii de fluturi. În zonă, pescuitul este permis doar din barcă. Peisajul și frumusețile naturale te vor face să te simți ca într-un monument al naturii. În apropierea rezervației naturale se află obiective turistice precum: biserica Reformată-Calvină cu tavan casetat, biserica din lemn adusă din satul Fânețe din Bistrița-Năsăud și biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

 

Dacă tot eram în zonă, am dat o fugă și în rezervația naturală mixtă Stufărișurile de la Sic. Știam că ne va surprinde plăcut și ne-am dorit să descoperim mai multe despre acest loc. Așa că am pornit de la Lacul Știucii spre satul Sic și după aproximativ 8 km am ajuns la Stufărișurile de la Sic. Aici vei intra într-o altă rezervație naturală, care oferă același tip de peisaj ca cel anterior, în care liniștea te cuprinde în totalitate. Aria protejată este alcătuită din stufăriș, pajiști stepice și umede, mlaștini, iazuri, vegetație de stuf și papură. Zona adăpostește o varietate de păsări migratoare de baltă precum: corcodelul mic, buhaiul de baltă, egrete, stârcul cenușiu și altele. Încă de la intrare te întâmpină un foișor, numai bun de stat și savurat natura. Podul din lemn construit de-a lungul stufărișului îți va crea un drum lin prin mijlocul naturii și un cadru pentru interesant dacă ești pasionat de fotografii. La jumătatea drumului, se înalță un turn din lemn care permite turiștilor să se bucure de împrejurimi, având o panoramă de la înălțime. Și dacă tot te-ai lăsat purtat de drumul liniștitor, ce-ar fi să mai vezi un loc interesant în apropiere? Muzeul Dansului din Sic îți sună cunoscut? Este o bucățică din tradiția maghiară păstrată într-un mic muzeu, acolo unde se conservă și se promovează o istorie a dansului popular și a tradițiilor. Vei găsi acolo un om foarte pasionat de dansul tradițional și o întreagă colecție de cizme, care spune zeci de povești ale trecutului.

 

Nu demult am revenit în Cluj și ne-am mai notat două dintre rezervațiile naturale de tip mixt din apropierea orașului, însă cu siguranță vă sunt foarte cunoscute, iar noi am povestit despre ele cu fiecare ocazie – Rezervația naturală Cheile Turzii și Rezervația naturală Cheile Turenilor. Ambele rezervații găzduiesc diferite specii de plante și animale, peșteri și ape care străbat cheile. Sunt cunoscute în special pentru multitudinea de trasee turistice și pentru peisajele spectaculoase.

 

Pornim din Cluj într-o nouă călătorie, pentru că, așa cum vă spuneam, ne plac plimbările și lucrurile interesante. Mai trecem în revistă încă 4 rezervații naturale din apropierea orașului și putem încheia o nouă și lungă listă de drumeții. Scopul nu e doar să ne plimbăm, ci aflăm și câteva informații utile și interesante despre locurile în care ne aflăm. Dacă ai rămas în maraton cu noi, mai avem o serie de recomandări pentru tine.

Rezervația naturală Gipsurile de la Leghia – este o arie protejată de tip geologic situată în comuna Aghireșu, la aproximativ o oră de județul Cluj. Monumentul natural Gipsurile de la Leghia a fost cunoscut înainte de a deveni arie protejată, pentru că era un punct de exploatare minieră de suprafață, pentru confecționarea diferitelor produse precum: vaze, călimări, scrumiere și altele. În rezervație se pot vedea depozite naturale de alabastru, iar în partea dreaptă a pârâului Leghia, zăcămintele de gips care sunt foarte groase.

Tot o rezervație naturală geologică este și Cariera Corabiasituată în satul Someșul Rece din comuna Gilău. Traseul de acces până la aria protejată este simplu – se urmează șoseaua care leagă comuna Gilău de cabana Someșul Rece, iar de acolo se continuă drumul urmând marcajele. Traseul turistic are un nivel mic de dificultate și se poate parcurge în mai puțin de jumătate de oră. Rezervația naturală se află pe Muntele Corabia și reprezintă o zonă de interes, datorită rocilor, care s-au format în urma unor procese de transformare a structurilor mineralogice din scoarța terestră. În general, această zonă este cercetată de geologi, însă și turiștii sunt impresionați de ceea ce pot vedea în zonă.

Rezervația naturală Fânațele Clujuluise află la aproximativ jumătate de oră de oraș și se ajunge cu ușurință prin cartierul Iris. Reprezintă o zonă de interes botanic și faunistic, fiind cunoscută pentru o specie rară de fluture, protejată de lege, iar U.E. alocă bani pentru conservarea sa. Suprafața rezervației naturale este împărțită în două – Copârșaie și Valea lui Craiu. Ceea ce face locul să fie special este vegetația de stepă, asemănătoare cu cea asiatică și est europeană. Pentru o scurtă drumeție, trebuie să știi că nivelul de dificultate al traseului este ușor și poate fi parcurs cu bicicleta. Odată ajuns în vârful dealurilor, vei avea o panoramă perfectă asupra orașului. Zona este potrivită pentru plimbări, fie pe bicicletă, fie pe jos, pentru relaxare și pentru cei ce iubesc natura.

 

Încheiem călătoria noastră cu încă un loc special – Rezervația naturală Dealul cu Fluturi, o rezervație de tip floristic și faunistic, aflată în comuna Viișoara, județul Cluj, la doar o oră distanță de oraș. Aria protejată cuprinde o zonă de pășuni și fânețe și adăpostește peste 700 de specii de fluturi, unele dintre ele fiind pe care le dispariție. Este o destinație care merită văzută, mai ales în scopuri științifice sau educative. În ceea ce privește activitățile pe care le putem face în această zonă, lista este destul de scurtă, pentru că există restricții destinate protejării ariei și conservării habitatului natural al fluturilor. Pentru a ajunge ușor la destinație, varianta cea mai avantajoasă este de la Câmpia Turzii către Viișoara, dar există și o altă cale de acces prin comuna Luna.

Ei bine, natura nu se oprește să ne surprindă. Dacă ți-am stârnit curiozitatea și îți dorești să ajungi în una dintre rezervațiile naturale din apropierea Clujului, împărtășește cu noi ce te-a impresionat cel mai tare. Odată ajuns acolo, bucură-te de natură și asigură-te că nu vei lăsa nimic în urma ta care să afecteze plantele, animalele sau mediul înconjurător.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!