Trasee urbane: Lacurile Becaș – sălbăticia dintre blocuri

Home $ Articole $ Trasee urbane: Lacurile Becaș – sălbăticia dintre blocuri

Articolul a fost revizuit în ianuarie 2024.

Fiindcă întotdeauna e o idee bună să biciclim, am zis să mă dezmorțesc puțin, așa că am făcut o mică tură urbană pe bicicletă, despre care îți povestesc în cele ce urmează.

Mi-am propus să explorez zona unor lacuri mai puțin știute din Cluj: cea din jurul lacurilor fostei pepiniere Becaș – Lacul Pepinieră 1 și Lacul Pepinieră 2. Până și numele sugerează că sunt cam uitate, însă veți vedea că merită. Nu zic că destinația aleasă de mine nu poate fi atinsă și pe jos, însă pentru o plimbare pe jos aș alege ca punct de pornire Baza Sportivă Gheorgheni.

traseu bicicleta lacurile becas

Pentru că azi am fost pe două roți, am zis să testez pistele de biciclete din proaspăt modernizata Piață Lucian Blaga. Traseul propus pornește de la capătul străzii Clinicilor și continuă prin piață, unde avem chiar și semafoare speciale pentru biciclete. Pe lângă pistele de biciclete care îmi plac foarte tare, zona în sine arată superb după reabilitare, fluxul de trafic a fost regândit, trotuarele sunt mai spațioase și au fost plantați mulți platani care vor da culoare și aer curat locului.

 

Mergem în continuare spre Str. Republicii și Str. Avram Iancu, porțiune ce poate fi parcursă complet pe pista de biciclete.

Îmi doresc ca într-o zi tot orașul să fie împânzit cu piste sigure de biciclete, dar până atunci trebuie să mai împărțim spațiul și cu mașinile sau autobuzele, așa că vom continua traseul cu atenție pe Bulevardul Nicolae Titulescu până la parcul din Gheorgheni. Aici începe partea de explorare, în fosta pepinieră Becaș, zonă propusă pentru a deveni parc, iar o parte din ea chiar arie protejată.

În stânga și în dreapta drumului încă există urme ale fostei pepiniere din vremea comunismului, loc unde erau crescuți arbori și arbuști pentru a fi plantați în oraș, acum o zonă neglijată, dar unde natura a preluat frâiele complet și se auto-gospodărește.

Se poate continua tot înainte pe drumul de beton până la podețul peste pârâul Becaș, de unde pornește o cărare spre stânga. Găsim acolo, între stufărișuri, lacurile uitate de unii sau neștiute de alții. Astăzi totul e înghețat bocnă și e liniște. Multă liniște.

lacurile becas plane lacurile becas
Recunosc că înainte de a ajunge, nu știam decât de existența unui lac și am fost plăcut surprins să descopăr că mai există unul ceva mai mare, lângă acesta. Zona e absolut sălbatică, iar urmele de civilizație sau din contră, de necivilizație, le vei regăsi doar sub formă de pet-uri lăsate în urmă. Chiar și așa, mă bucur că există un asemenea loc în Cluj și trăiesc cu speranța că va fi pus în valoare curând.

Am aflat că în apropierea acestui loc, unde se află magazinul Selgros, exista un heleșteu de dimensiuni mari, atestat încă din secolul XV, dar care a fost astupat în perioada comunismului și din care probabil se trag aceste două lacuri.

Dacă vrei să te aventurezi pe cărările de lângă lacuri pe bicicletă, mai ales in perioada asta când terenul este umed și noroios, îți recomand să ai o bicicletă MTB sau măcar una de trekking cu anvelope de teren accidentat. Vei avea aderență mult mai bună și nu vei risca să te întorci spre casă plin de noroi.

lacurile becas by bike

 

Eu am petrecut câteva zeci de minute hoinărind pe diverse cărări care dau ba spre ochiuri de apă, ba spre stufăriș, ba în vreo fundătură. Nu mă supăr, sunt în explorare oricum. Dacă ai de gând să le încerci și tu, cel puțin în perioada asta, îți recomand să fii încălțat cu o pereche bocanci. E un loc neglijat, dar cu siguranță plăcut, meditativ și numai bun pentru o plimbare de după-amiază sau o plimbare scurtă de weekend, când nu mai ai chef să ieși din oraș.

lacurile becas by bike

 

În continuare, program de voie. Poate că iarna activitățile se limitează la plimbări pe malurile lacurilor, dar când vine căldura, nu văd de ce nu ai putea agăța un hamac, să citești, să asculți păsările sau chiar să ieși la o partidă urbană de pescuit.
Dacă vrei să mai poposești prin zonă, poți trece în plimbare prin Baza sportivă Gheorgheni, unde găsești o mulțime de aparate de sport în aer liber, alei de alergat, piste de biciclete, trotinete și role, sau prin Parcul Iulius, unde poți da o tură lacului pe aleea nou renovată din jurul lui.

Eu îmi continui explorarea, iar până data viitoare, te invit să încerci și tu acest traseu și să îmi spui dacă ți-a plăcut.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!