Destinații de (re)descoperit aproape de Cluj: relaxare și adrenalină

Home $ Articole $ Destinații de (re)descoperit aproape de Cluj: relaxare și adrenalină

by | Feb 4, 2021 | Articole, Ieși din oraș

Anul trecut n-am reușit să ne bucurăm de anotimpuri, de natură, de oameni, de locuri, în felul în care eram obișnuiți, așa că haideți să începem anul acesta cu… o pauză. Noi începem cu o listă de vacanță. Să uităm de excursiile clasice, de banii strânși pentru un singur concediu pe an și de planurile prestabilite. Trebuie doar să te urci în mașină, să-ți setezi GPS-ul și să te lași purtat de drum.

Simțiți în jur miros de iarnă? Fiecare anotimp are mirosul lui și asta ne inspiră un sentiment diferit, ne dă o energie aparte, ne schimbă. La fel se întâmplă și cu locurile în care ajungem, au fiecare un aer al lor.

O mulțime de locuri sunt frumoase în orice anotimp, așa că-ți vom da „spoilere” din câteva locuri care merită văzute oricând și sunt potrivite pentru diferite activități. Dacă vrei să începi doar cu o plimbare pentru relaxare, mai jos ai câteva recomandări, iar în final, descoperim împreună locuri care să-ți crească pulsul și nivelul de adrenalină.

Mărișel – dacă ești din Cluj, cu siguranță îți este familiar, iar dacă nu, sunt șanse mari să-ți placă locul. Este o comună din județul Cluj, la o aruncătură de băț de oraș. Este un loc potrivit pentru o plimbare de o zi. Peisajul, lacul, tunelurile formate din copaci te vor rupe instant de agitația urbană și te vor transpune într-o zonă decupată din poveștile copilăriei. Este una dintre cele mai cunoscute comune montane din județ și a fost numită localitate rurală ecologică, datorită pădurilor și produselor alimentare. Poate fi o destinație perfectă pentru relaxare, plimbări, fotografii, picnic sau drumeții pe bicicletă. Cum temperaturile sunt din ce în ce mai scăzute, poate ți-ai dori să bei o ciocolată caldă sau un ceai aromat în vârf de munte și să te bucuri de o priveliște frumoasă, așa că poți opri într-un local chiar lângă pârtie. Dacă tot am zis de pârtie, probabil că ți-a zburat gândul la ski. Comuna Mărișel a devenit cunoscută, mai ales iarna, datorită pârtiei de ski. Dacă ești pasionat de sporturile de iarnă, iar pârtiile din Brașov sau Austria ți se par atât de departe, în Mărișel poți să-ți potolești pofta de ski și să te bucuri de un peisaj unic.

Măguri-Răcătău – este situat pe valea Someșului Rece, într-o zonă pitorească. Te scoate din povestea de mai sus și te introduce într-un alt film. Este locul perfect pentru relaxare, plimbări, inspirație, liniște și de ce nu, un foc de tabără cu prietenii la cabană. E unul dintre locurile de care nu te saturi indiferent de anotimp. Când pur și simplu ai chef de munte, de natură, de mirosul de iarnă, Măguri-Răcătău este locul potrivit. Natura se prezintă în toată frumusețea ei, trebuie doar să te lași impresionat de tot ce te înconjoară. Zona îți oferă peisaje unice, un strop de sălbăticie, dar și cabane faine unde poți merge cu prietenii sau chiar în team-building cu toți colegii de muncă. Drumul până la baraj este unul simplu și relaxant, numai bun pentru o zi în care să-ți reîncarci bateriile. De asemenea, comuna este mărginită de Masivul Vlădeasa și de Masivul Muntele Mare, două destinații potrivite pentru pasionații de călătorii montane, pregătiți și echipați pentru a merge pe trasee cu un nivel mediu de dificultate.

Cascada Vălul Miresei-Răchițele – am reconfigurat traseul, dar nu am plecat nici de data asta departe de oraș și ne-am oprit într-un loc legendar. Zic legendar nu doar pentru că este o destinație frumoasă, ci pentru că ascunde o poveste pe care localnicii o împărtășesc cu drag turiștilor. Ei bine, se spune că numele cascadei vine de la faptul că, demult, o mireasă ar fi căzut pe stâncile abrupte, iar voalul i-a rămas agățat de stânci. Nuntașii s-au oprit acolo și au început să plângă și astfel s-a format cascada. În realitate, numele provine de la forma pe care o are aceasta. Ne plac poveștile, dar ne plac și aventurile, iar zona ni le poate oferi pe amândouă. Pe lângă faptul că ne putem bucura de frumusețea care ne înconjoară, pe timp de iarnă peretele stâncos îngheață și devine un loc potrivit de escaladă pe gheață. Asta așa, pentru aventurierii și pasionații de acest sport, echipați și antrenați corespunzător.

Am vorbit despre peisaje frumoase, despre cascadă, poate ți-am trezit dorul de ducă, dar iarna nu te încântă atât de tare. De asta îți lăsăm și câteva sugestii pe care să le treci pe lista de dorințe pentru vară. Știm că mulți asociază vara cu marea. Dacă ești din Cluj și marea ți se pare foaaarte departe, am improvizat și am găsit o soluție pentru tine: un loc fain, retras, aproape de Cluj, care ne potolește pofta de mare. Rămânem tot pe relaxare, dar schimbăm anotimpurile.

Cascada Ciucaș – se află la aproximativ 45 de km de Cluj-Napoca, în Defileul Hășdatelor. Drumul pe care-l vei parcurge pe jos are un aer misterios, de parcă te pregătește pentru ceva minunat. Bine, așa și este. Când ajungi în dreptul cascadei, ești înconjurat de stânci și de apă, parcă ar fi un loc știut numai de tine, ferit de ochii curioși ai oamenilor. De asemenea, la baza cascadei se formează un lac mic, care îți dă senzația că ai ajuns la mare sau cel puțin într-o bucățică de mare. Este unul dintre locurile care te va convinge să te reîntorci pentru frumusețea din jur și pentru experiența oferită. De pe stâncile care înconjoară cursul râului poți ajunge în mijlocul apei și să te bucuri de un hidromasaj în mijlocul naturii. Deși mulți preferă locul vara, pentru relaxare, plajă și liniște, cascada este spectaculoasă și iarna, când stâncile sunt acoperite de zăpadă, iar apa își face loc printre formațiunile înghețate.

Cheile Borzești – sunt situate la aproximativ 5 km de Cheile Turzii. Este un loc mai puțin cunoscut de către turiști, unde sălbăticia este la ea acasă. Traseul are un nivel de dificultate mediu și există marcaje încă de la intrarea în pădure. Firul apei te va conduce pe tot parcursul său și te vei putea bucura de întregul peisaj, dar și de micile cascade care te întâmpină pe drum. Dacă mergi suficient de mult, ajungi la una dintre cele mai frumoase porțiuni, „Cascadele de Sus” – o oază de liniște ferită de agitația urbană.

Piatra lui Dan – este un punct de reper foarte cunoscut în zona Tarnița. Punctul de plecare este barajul Tarnița, iar traseul se întâlnește cu cel către Piatra lui Lucaci. Este unul dintre cele mai frumoase locuri de unde poți avea o priveliște perfectă asupra lacului. Traseul are un nivel mediu de dificultate, iar senzația pe care ți-o oferă finalul traseului este unică. După ce te bucuri de peisaj de la înălțime, după ce ai impresia că poți cuprinde în brațe tot lacul, coboară și trăiește o experiență aparte chiar pe lacul Tarnița, dintr-un caiac sau un paddle board pe care îl poți închiria de la fața locului. Ai muntele și „marea” în același loc. Ce îți poți dori mai mult?

Cred, totuși, că ne-am relaxat prea mult. Avem nevoie de puțină adrenalină, așa că trecem pe listă două locuri în care am putea experimenta senzații tari.

Cheile Turzii – deși este un loc cunoscut, există întotdeauna lucruri noi de descoperit pe cont propriu în Cheile Turzii. Se află în județul Cluj, la o distanță foarte mică de municipiul Turda și este una dintre destinațiile care te vor face să revii cu același entuziasm. Există 10 trasee turistice de legătură, pe firul apei și pe versanți, dedicate atât începătorilor, cât și celor experimentați în drumeții. Zona este cunoscută și pentru diversitatea biologică prin cele peste 1000 de specii de plante. Stâncile înalte, peșterile misterioase, plantele și traseele montane fac ca zona să te cucerească din primul moment. Dar dacă traseele pe munte nu-ți oferă atât de multă adrenalină, în apropiere se găsește una dintre cele mai mari tiroliene din Cluj. Are o lungime de 600 de metri și poți atinge o viteză de 80-100 km/h. Asta da adrenalină, nu?

Adrenalin Park – este cel mai mare parc de aventură din Cluj. Se află la doar 15 minute de oraș, în comuna Feleacu. Așa cum spune și numele, adrenalina este cuvântul cheie. Este un loc potrivit nu doar pentru copii, ci și pentru cei mari, special amenajat pentru activități în aer liber, cu trasee de diferite niveluri de dificultate. Există 15 trasee – majoritatea se parcurg individual, dar sunt și trasee pentru echipă, tiroliene, un turn de escaladă, un leagăn imens în mijlocul pădurii, o potecă senzorială și un copac amenajat pentru escaladă pe trunchi. Dacă nu ești atât de aventurier și preferi relaxarea, iar lista de mai sus a fost prea scurtă, există locuri special amenajate pentru hamace sau terasă în aer liber. Ei bine, până la vară fă-ți curaj, lasă-ți fricile deoparte și simte adrenalina!

Cum nu știm încă în ce fel vor arăta planurile noastre de vacanță pe 2021, vă propun să ne facem timp și planuri pentru locurile care sunt la distanță de un drum scurt cu mașina, trenul sau de ce nu, cu bicicleta. Voi ce alte locuri ați recomanda pentru un altfel de concediu, într-un altfel de an?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!