Focus: dramaturgie contemporană la Reactor

Home $ Știri Cluj $ Focus: dramaturgie contemporană la Reactor

by | Jan 13, 2021 | Știri Cluj

A doua jumătate a lunii ianuarie 2021 va fi dedicată dramaturgiei românești contemporane, văzută într-un cadru larg, multigenerațional.

Programul începe în data de 15 ianuarie, ora 18, cu dezbaterea „Practici și funcții ale dramaturgului. Trecut, prezent și viitor”, la care vor participa autori români din diferite generații. Discuția va fi moderată de Michaela Michailov, autor dramatic cu experiență, și îi va avea ca invitați pe: Miruna Runcan (critic, scriitoare și profesor universitar la Facultatea de Teatru și Film Cluj-Napoca), Alina Nelega (autoare dramatică, regizoare, conducătoare a masteratului de scriere dramatică de la UAT Târgu Mureș), Matei Vișniec (autor dramatic), Catinca Drăgănescu (regizoare, autoare dramatică), Alexandra Pâzgu (autoare dramatică), Panna Adorjani (creatoare de teatru), Petro Ionescu (autoare dramatică). Discuția va fi prezentată pe pagina de Youtube a Reactor.

În datele de 20 și 24 ianuarie, de la ora 20,  vor urma două spectacole difuzate online: Proteine fluorescente de Alexandra Pâzgu, în regia Letei Popescu (primul spectacol realizat după un text scris în cadrul rezidenței Drama 5, care se desfășoară la Reactor în fiecare an, începând cu 2016) și Rândul 3, aproape de margine de Alexa Băcanu, în regia Sânzianei Stoican, un spectacol despre identitate și iubire, văzute într-un context istoric.

În data de 31 ianuarie, de la ora 20, va avea loc evenimentul live transmis online Cuprins în timp, o rescriere a primei piese de teatru originale în limba română – Farmazonul din Hârlău de Vasile Alecsandri – realizată de cinci autoare contemporane: Alexa Băcanu, Ana Cucu-Popescu, Ioana Hogman, Petro Ionescu, Alexandra Pâzgu. Evenimentul va fi regizat de Olivia Grecea și îi va avea în distribuție pe: Alexandra Caras, Cătălin Filip, Alina Mișoc, Paul Socol, Doru Taloș-Mardare, Lucian Teodor Rus. Întorcându-se în timp, la începuturile dramaturgiei românești de la jumătatea secolului al XIX-lea, tinerii artiști vor încerca să găsească puncte comune și puncte divergente, abordând textul în cinci stiluri diferite, în cadrul unui spectacol-lectură.

Aceste evenimente vor fi însoțite de atelierul de mediere culturală Framework, coordonat de regizorul Raul Coldea, în cadrul căruia se vor viziona atât evenimentele din program, cât și alte patru spectacole: două de la Teatrul Național Cluj-Napoca (Florența sunt eu de Gellu Naum și Sânziana și Pepelea de Vasile Alecsandri, ambele în regia lui Alexandru Dabija) și două din repertoriul Reactor (Noi nu, niciodată, dramaturgia Petro Ionescu, regia Olivia Grecea, și În umbra marelui plan de Catinca Drăgănescu). În cadrul atelierului se vor discuta aceste evenimente împreună cu membri ai echipelor artistice și administrative Reactor. Înscrierile la Framework se fac până în 16 ianuarie, prin completarea acestui formular.

Toate evenimentele lunii ianuarie sunt gratuite. Dacă doriți să susțineți munca echipei artistice și a colectivului administrativ Reactor, puteți opta pentru cumpărarea unui bilet, devenind Susținător sau Supersusținător Reactor. Atât biletele gratuite, cât și cele de susținere, se achiziționează online de pe site-ul Eventbook.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!