Escapade de iarnă: Unde poți ieși cu familia aproape de Cluj

Home $ Articole $ Escapade de iarnă: Unde poți ieși cu familia aproape de Cluj

Articolul a fost revizuit în ianuarie 2024.

Pe lângă faptul că iarna pare că își intră în drepturi încet-încet, acum este și momentul în care privim nostalgici la vara care nici nu știm când a trecut. În vară am știut să ne bucurăm de micile plăceri ale vieții și am ieșit la explorat împrejurimile Clujului. De la trasee montane la rafting, peisaje deosebite și aer curat, escapadele de weekend ne-au deconectat de la cotidian și ne-au demonstrat că te poți distra și în apropierea orașului. Astfel, pentru a marca așa cum se cuvine începutul anului, am adunat o colecție de experiențe fun aproape de Cluj, pe care le-am denumit generic escapade de iarnă. Ca să retrăim din nou vara la intensitate maxima 😉 !

Unde ieși cu sania ca să readuci la viața copilul din tine?
Nu te lăsa păcălit de vremea de afară. Chiar dacă de pe geam nu vezi nici măcar un fulg de nea, la munte situația stă total diferit. Stratul de zăpadă este destul de consistent pentru a te putea bucura de o activitate fizică în adevăratul sens al cuvântului. Fie că vorbim despre acea sanie clasică, saci sau perne, legile timpului sunt sfidate, ajungând la baza dealului în doar câteva secunde. Ca în orice altă rețetă de succes, când vine vorba de mers la derdeluș, ingredientul secret constă într-o zonă excelentă de munte, cu o înclinație sigură și care să îți ofere un view de vis. Norocul face că în jurul orașului sunt zeci de locuri excelente pentru săniuș. Tot ce trebuie să faci este să te echipezi în mod corespunzător, să scoți mașina din parcare și să setezi pe GPS Băișoara, Mărișel, Arieșeni sau Măguri-Răcătău și să oprești în locul pe care îl consideri perfect pentru a te da cu sania. Nimic mai simplu și mai sigur în această perioadă incertă!

Unde ieși dacă vrei să îți testezi condiția fizică pe timp de iarnă?
Dacă vara luam în fiecare weekend munții la pas, când vine vorba de escapade de iarnă situația se complică puțin. Multe trasee sunt inaccesibile din cauza căderilor masive de zăpadă, iar altele rămân deschise doar pentru profesioniști. Cu toate acestea, există și zone în care muntele poate fi străbătut în siguranță chiar și pe timp de iarnă. Este vorba, în primul rând, despre Cheile Turzii. Dacă vara situația era destul de relaxată, acum ai nevoie de un echipament ceva mai serios și de un dram de atenție. Dacă nu este aglomerat, pentru adrenalină recomandăm și o tură cu tiroliana care asigură o experiență de neuitat și puls dat peste cap.

O altă variantă este reprezentată de Cheile Turenilor care se localizează în imediata vecinătate a celor mai sus menționate. Peisajul este desprins din povești și în acest caz, iar despre traseu am îndrăzni să spunem că este mai accesibil. Chiar dacă alegi să te aventurezi într-un traseu serios sau într-o plimbare relaxată prin natură, de-a lungul expediției vei întâlni zeci de formațiuni stâncoase și peșteri care îți vor stârni curiozitatea. Peștera de sub Grohotiș sau Peștera cu Silex sunt două obiective demne de marcat în această escapadă.

Unde ieși pentru o excursie în timp la cetăți?
Nu în ultimul rând, pe lângă oameni de zăpadă și expediții curajoase pe munte, peisajul este deosebit și în preajma cetăților din zona Clujului. Astfel, deschidem lista obiectivelor cu Cetatea Liteni care se află la doar 30 de kilometri de Cluj, mai exact lângă satul Liteni. GPS-ul va ști în mod negreșit să te ducă la destinație. Zidurile cetății datează din perioada Medievală, atestate în documente drept Castrum Leta în 1324. De asemenea, poți să iei la pas și împrejurimile pentru o experiență completă din perspectiva istorică.

Și mai aproape de oraș se află Cetatea Fetei, în Florești. Aceasta veghează locuitorii zonei de peste 800 de ani și are o istorie controversată în spate. În timpul răscoalei de la Bobâlna, cetatea a fost dărâmată, în momentul de față fiind existente doar niște ruine. Cu toate acestea, trecutul încă este viu pe dealul Cetatea Fetei, iar peisajul este extraordinar mai ales dacă a nins și totul este alb în jur.

Bineînțeles, nu am uitat nici de atracția principală din timpul iernii – mersul la ski. Noi am ales să ne orientăm de această dată către opțiunile safe din toate punctele de vedere și care nu presupun aglomerări mari de oameni. Iarna aceasta este despre familie și despre cei dragi și ce poate fi mai frumos decât o zi petrecută la derdeluș, explorând natura din jur și făcând oameni de zăpadă? Opțiunile sigure sunt nenumărate, însă noi am acoperit atracțiile principale din fiecare categorie.

Tu unde ieși să te bucuri de escapade de iarnă în acest an?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!