De Crăciun clujenii au ocazia să doneze alimente pentru persoanele în nevoie sau afectate de criza COVID-19

Home $ Știri Cluj $ De Crăciun clujenii au ocazia să doneze alimente pentru persoanele în nevoie sau afectate de criza COVID-19

by | Dec 9, 2020 | Știri Cluj

  • Banca Regională pentru Alimente Cluj colectează de Crăciun alimente neperisabile pentru 6000 de persoane aflate în nevoie din județul Cluj
  • Alimentele sunt donate de persoane fizice în magazinele Lidl din Cluj-Napoca, Florești și Huedin în perioada 7-20 decembrie 2020
  • De la înființarea ei în 2018 și până în prezent, Banca pentru Alimente Cluj a distribuit peste peste 320 de tone de alimente către 22000 de persoane aflate în situații vulnerabile sau afectate de criza COVID-19.

Cu ocazia Sărbătorii Crăciunului, între 7 și 20 decembrie, Banca Regională pentru Alimente Cluj, organizează Colecta de Crăciun, în parteneriat cu Lidl România. Colecta în magazinele partenere e singura ocazie pentru persoanele fizice să doneze alimente prin băncile alimentare către persoanele aflate în nevoie. La ieșirea din magazin sunt amplasate cutii speciale, în care cetățenii pot dona produse neperisabile din categoriile semnalizate. În județul Cluj se colectează alimente din următoarele magazine:

  • LIDL Str. Alexandru Vaida Voievod nr.59
  • LIDL Str. Aurel Vlaicu nr. 182
  • LIDL Str. Frunzișului nr. 87-89
  • LIDL Str. Eroilor nr. 1-7 (Florești)
  • LIDL Str. Protopop Aurel Munteanu nr. 3-7 (Huedin)

Produsele care pot fi donate de către clienți sunt semnalizate la raft în magazinele Lidl participante. Aceste alimente fac parte din categorii neperisabile și nu necesită o temperatură specială de păstrare, precum: alimente de bază (ulei, făină, zahăr, orez, ingrediente de copt), conserve de legume, conserve de carne, conserve de fructe, paste făinoase, sosuri, lapte UHT (care se păstrează la temperatura camerei), produse de patiserie ambalate, biscuiți, cafea, ceai, dulceață și gemuri.

În 2019, rețeaua Băncilor pentru Alimente din România a organizat ediția pilot a campaniei de colectare de alimente, în parteneriat cu Lidl România. Prin intermediul acesteia, clienții din 12 magazine Lidl din țară au putut dona alimente destinate persoanelor defavorizate, beneficiari ai rețelei, în perioada sărbătorilor de iarnă. Au fost strânse astfel 17,34 tone de alimente, ce au fost distribuite mai departe către aproximativ 7.000 de beneficiari finali. În 2020, campania se va realiza în 80 de magazine Lidl din județele: Arad, Bacău, Bihor, Brașov, Cluj, Constanța, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Timiș și municipiul București.

Despre Banca Regională pentru Alimente Cluj

Banca Regională Pentru Alimente Cluj (BRAC) și-a început activitatea în iulie 2018. E a doua locație din rețeaua de Bănci pentru Alimente dezvoltată pe teritoriul României, pentru a colecta și distribui constant în mod gratuit produse alimentare, după modelul Federației Europene a Băncilor Alimentare (FEBA). Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor cu programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile.

BRAC are menirea să reducă sărăcia, foametea și risipa alimentară, sprijinind asociațiile cu programe sociale și caritabile din regiunea județului Cluj. În perioada pandemiei a susținut și județele Bistrița, Alba și Sibiu.

Produsele alimentare și nealimentare donate de companii se află în termen și sunt bune pentru consum uman. Ele reprezintă de obicei suprastocuri, mărfuri refuzate la platformă din motive estetice, produse provenite din campanii de marketing, testări de sortimente noi, campanii de sărbători sau produse ce se apropie de termenul de expirare și vor trebui retrase de la raft.

În iulie 2018 – 1 decembrie 2020, partenerii Băncii pentru Alimente Cluj au donat peste 300 de tone de ajutoare alimentare și nealimentare în valoare totală de 1,5 milioane de RON, care au putut fi salvate de la risipă și donate spre consum persoanelor ce nu și-ar fi permis să le cumpere. De ele s-au bucurat peste 20.000 de persoane vulnerabile din cele 32 de ONG-uri susținute de Banca pentru Alimente Cluj.

Pe lângă colecta recurentă de produse în surplus de la agenți economici, băncile alimentare din întreaga lume organizează Campaniile de Colectă de sărbători, amplasând coșuri pentru colectă în incinta magazinelor partenere, de Crăciun și de Paște. Aceste campanii sunt singura situație în care băncile pot prelua alimente direct de la persoane fizice, la ieșirea din magazin. Datorită pandemiei, colecta de Paște 2020 a fost anulată, însă de Crăciun campania se organizează în 80 de magazine Lidl din 11 județe.
Lidl este primul retailer care și-a asumat să susțină financiar o parte dintre costurile de funcționare și dezvoltarea infrastructurii pentru o asemenea rețea și să contribuie la fondarea celor 9 bănci regionale pentru alimente planificate pentru România. Pe lângă sprijinul financiar, retailerul donează constant și produse pentru îndeplinirea misiunii rețelei. Până în prezent, Lidl a investit peste 2 milioane de lei în dezvoltarea băncilor pentru alimente București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, urmând a fi constituite cele din Galați și Craiova în 2021.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!