Cadouri chiar și pentru pretențioși, direct de la producători români

Home $ Articole $ Cadouri chiar și pentru pretențioși, direct de la producători români

by | Dec 5, 2020 | Articole

Articolul a fost revizuit în noiembrie 2023.

Perioada asta e mereu una plină de oportunități pentru a le face cadouri celor dragi ție. Crăciunul se apropie cu pași repezi. Anul Nou urmează imediat după. Întregul proces devine mai puțin încântător atunci când îți amintești că ai de luat zeci de cadouri și realizezi că nu ai idei… Parcă nici nu i-ai mai lua mamei un pulover fast-fashion, că i-ai tot luat ani la rând. Și partenera parcă s-a plictisit de același parfum pe care i-l tot iei, bine zic? Nu dispera, avem alternative.

Ce-ar fi dacă, cu ocazia asta, ai susține producătorii români și ai cumpăra cadouri direct de la ei? Știu, o să spui că nu ai cum să cumperi cadouri pentru toate persoanele dragi ție doar de la producători locali. Și eu vin să-ți zic că poți, pentru că paleta de opțiuni este mult mai mare decât ai crede. Hai să îți arăt câteva opțiuni de cadouri made in Ro care s-ar potrivi până și gusturilor celor mai pretențioase persoane apropiate ție.

Pentru cei pasionați de home decor

Haide, recunoaște, și tu ai cumpărat în perioada asta cel puțin 3 pături noi și alte chestii de casă – cumva toată lumea pare să (re)decoreze la începutul anului. La categoria decorațiuni și accesorii pentru casă producătorii români stau tare bine, astfel că poți găsi grozăvii pictate, ceramică inedită și lumânări așa de delicioase că parcă le-ai mânca.

Cei de la Cotton Therapy fac lenjerii de pat de o calitate excepțională – pe testate, mama deja e client fidel – dar și pijamale super cozy, perfecte pentru lucrat de acasă. Să fim serioși, cine se mai îmbracă în altceva în afară de pijamalele alea confortabile atunci când lucrează de acasă?

Dacă vrei să faci un cadou inedit din lemn cuiva, apelează la cadourile de pe Mousaios – găsești tot felul de grozăvii din lemn, de la puzzle-uri pentru activități în familie până la bijuterii, lămpi și cadouri corporate. Asta e o oportunitate bună să-ți zic că, dacă ești artist și creezi lucruri din lemn, le poți chiar vinde pe Mousaios, pentru că funcționează ca un fel de marketplace.

Fetele de la Dibăcești pot să te aprovizioneze cu cadouri în perioada aceasta pentru toată lumea: fac chestii ilustrate su-per-be, cu o atenție fenomenală la detalii; fie că vrei un ceainic cu un mesaj frumos, fie că vrei un portret ilustrat pentru partenerul tău, au ele grijă să iasă fix ce îți dorești. După ce le dai detalii despre ce-ți dorești pe mail, în cam două săptămâni cadoul ajunge frumos împachetat la tine, gata de dat mai departe.

Cred că lumânările sunt la mare căutare în perioada asta – te pui dimineața la birou și parcă răspunzi mai cu drag la cele 293494 mailuri dacă îți aprinzi o lumânare cu mirosul tău preferat. La capitolul ăsta, Darshop te salvează. Au niște lumânări cu mirosuri de vis, cu ambalaje faine, cu denumiri inedite (Librărie și Praf de Zâne sunt două dintre preferatele mele). Îi poți lua prietenului tău pasionat de natură o lumânare cu miros de munte (dap, au așa ceva) și sigur o să îl bucuri. Dacă vrei pentru cineva o lumânare cu miros floral, cea mai bună alegere e Cup&Candle – lumânările lor cu miros de narcise sau magnolie sunt un vis de primăvară, iar ambalajele în care vin sunt ideale pentru minimaliști – extra sleek și elegante.

Cei de la Poemi sunt o micro-fabrică de ceramică din Transilvania, și fac niște gingășii de obiecte, fix așa le văd. Mai mult ca siguri cunoști persoana aceea care nu are niciodată prea multe căni, așa că Poemi e alegerea perfectă – găsești o groază de obiecte din ceramică de calitate care arată elegant, simplist, modern, au acel ceva care îți fură privirea. Produsele sunt făcute manual în fabrica din Sibiu și sigur ar bucura pe toată lumea încă o cană în colecție.

Pentru pasionații de fashion

Dacă și tu ai o soră de 16 ani pasionată de modă sau o mamă/iubită/soție căreia îi place să fie chic, să știi că ai impresiona-o garantat dacă i-ai lua îmbrăcăminte de la producători români. Ce o să aibă ea va fi ceva unic (sau fie, ceva ce mai au încă 10 oameni cel mult), materialele vor fi dintre cele mai calitative, iar atenția la detalii n-o să lipsească.

Pentru mama care lucrează de-acasă, îți sugerez să îi iei un compleu de casă extra cozy de la Laura Hîncu, care are niște modele tare faine și pentru toate gusturile. Par super confortabile și perfecte de purtat la biroul… din living. S-ar putea să îi știi pe cei de la PNK Casual, dar știi că sunt made in RO? Eu m-am bucurat tare când am aflat și sunt sigură că dacă arunci un ochi pe pagina lor o să găsești câteva idei de cadouri. Au cam de toate, de la geci fancy la rochițe dreamy.

Dacă cei de la PNK Casual fac poate haine mai potrivite pentru tineri, la Framboise găsești mai mult ca sigur și ceva pentru cei la a doua tinerețe; au pantaloni de toate croielile, paltoane călduroase și rochii office, de party sau de zi. Chotronette mi se pare un brand scos dintr-un basm. Cred că ar putea satisface și cele mai pretențioase (și prețioase) gusturi, pentru că au niște rochii de poveste, care chiar au o poveste. Dacă vrei să îi faci cadou iubitei tale o rochie unică de vis, ăsta e locul cel mai potrivit.

Pe cei de la Of simple stories puteam să îi includ și la categoria de mai sus, pentru că fac și decorațiuni pentru casă, dar și îmbrăcăminte de damă. Lucrează cu materiale și design-uri boeme, cu in, și fac lucruri minimaliste și zânatice. Dacă tot vorbim de zâne, aruncați un ochi și la cei de la PUR Clothing, care fac niște minunății cu mesaje grozave. Hainele lor vin pe ediții și o să vezi că au ediții cu poezii, emoții, motive tradiționale. De aici poți să te „aprovizionezi” cu cadouri cam pentru toată lumea, pentru că au haine pentru femei, bărbați și copii, și dacă te uiți câteva minute pe site sigur o să găsești ceva ce o să vrei și pentru tine.

Tombabe e un brand tare fain și potrivit pentru prietenii tăi cărora le plac tricourile cu mesaje. Ah, și pentru cei iubitori de gramatică, pentru că au o serie de tricouri cu mesaje cool precum Pe care sau Voiam. The white T-shirt fac tricouri simple cu texte simple care transmit mesaje complicate. Be kind e preferatul meu de la ei și sunt sigură că e un cadou care ar bucura multă lume.

Pentru pasionații de accesorii

Dacă vrei să îi faci cuiva un cadou nu doar fain și interesant, ci și cu adevărat util, fă-i cadou o pereche de ochelari. Mai ales dacă îi poți afla dioptriile (sau alegi să-i cumperi fără dioptrii și o să rezolve el asta), cred că o pereche de ochelari altfel s-ar putea să fie un cadou chiar potrivit. Cei de la Lunet Eyewear fac ochelari de vedere minimaliști și delicați, iar ce mi se pare tare fain la ei e că poți alege să faci try on acasă: îți alegi 4 perechi, le primești, le probezi și apoi le trimiți înapoi. Gratis. Atât de simplu!

Dacă vrei să impresionezi pe cineva cu o bijuterie, aruncă un ochi pe Malvensky. Simple și diafane, fie că vorbim de cercei, coliere sau brățări, cred că mama/iubita/soția ta o să se bucure să primească așa ceva. Tot în zona de accesorii, poate vrei să îi faci cadou iubitului/soțului/tatălui tău un ceas, dar parcă ai vrea ceva diferit – de asta ți-i prezentăm pe cei de la Optimef. Ceasurile lor arată tare bine, sunt diferite, lucrare cu atenție la detalii și au suficient de multe modele din care să alegi. Cei de la Optimef fac și niște genți interesante, cu accent pe forme geometrice.

Și dacă tot vorbim de genți, haide să îți zic despre Laura Maxim, ale cărei genți eu cred că sunt definiția eleganței. Găsești modele în variante medium și large, dar și rucsacuri elegante din piele, lucrate cu atenție de artizani români pricepuți. Și Cristina Cupar Bags are niște modele foarte interesante – și genți, și rucsacuri din piele în culori pentru toate gusturile – de la clasicul nude la un roz funky. Iar cei de la Iutta fac genți cu motive românești ideale pentru a fi piesa statement dintr-un outfit: nici prea mult, dar totuși e ceva – arată bine, sunt lucrate cu atenție la detalii, iar motivele românești o să îi facă pe toți să o întrebe pe mama ta “De unde e geanta?” Iar ea o să spună mândră că e de la tine.

Sper că te-am inspirat în alegerea cadourilor următoare și, mai mult de atât, sper că vei alege să te aprovizionezi cât mai mult de la producători români, indiferent de ce cumpără. E un fel de Ajută-mă să te ajut, pentru că așa îi susținem pe micii producători, dar și primim din partea lor un cadou cu adevărat inedit, lucrat atent de artizani români pricepuți. Așteptăm și lista ta cu producători români preferați și brandul românesc pe care alegi să îl susții în perioada asta.

Tu de unde cumperi anul ăsta cadourile pentru cei dragi?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!