Când ar trebui să aibă loc prima vizită a celui mic la medicul ortodont?

Home $ Diverse $ Când ar trebui să aibă loc prima vizită a celui mic la medicul ortodont?

by | Nov 26, 2020 | Diverse

Tot mai mulți copii sunt nevoiți să se prezinte la cabinetul unui medic ortodont Cluj, prezentând anomalii de creștere a danturii încă de la vârste fragede. Ce trebuie însă cunoscut este că o vizită făcută la timp la un specialist în ortodonție poate anticipa o problemă chiar înainte de vârsta de 7 ani.

În cele mai multe cazuri, un tratament cu aparat dentar nu este necesar încă de la apariția primilor dinți permanenți, însă, un diagnostic timpuriu îi permite unui medic ortodont Cluj să monitorizeze mai ușor micul pacient și să intervină la timp pentru corectarea anomaliei.

Care este vârsta ideală pentru primul consult?

Specialiștii în ortodonție recomandă ca prima vizită la cabinet să fie realizată în jurul vârstei de 6 ani, atunci când își fac apariția primii dinți permanenți. În faza de dentiție mixtă, medicul poate interveni pentru a stimula creșterea oaselor, astfel încât maxilarul să poată suporta o dentiție permanentă completă, fără necesitate unor extracții dentare.

De asemenea, tot în faza de trecere de la dantura temporară la cea permanente, un specialist în ortodonție va putea identifica o eventuală absență a mugurilor dentari. Dacă dentiția permanentă nu va fi completă, acum se poate interveni pentru o dirijare a erupției astfel încât micul pacient să nu prezinte probleme la masticație.În caz contrar, atunci când procesul de creștere al danturii permanente stagnează, o mușcătură corectă se va putea obține doar cu ajutorul unui implant dentar, efectuat obligatoriu după vârsta de 17-18 ani.

Care sunt primele semne ale problemelor ortodontice?

Dacă părinții amână, totuși, primul consult stomatologic al celui mic, este imperios necesar ca monitorizarea transformării dentiției să se facă cu atenție acasă. Primele semne de îngrijorare, care ar trebui să vă trimită de urgență la cabinetul unui ortodont Cluj sunt:

  • pierderea prea rapidă a dinților de lapte (dantura temporară);
  • apariția vizibilă a anomaliilor de creștere (o plasare anormală a dintelui la nivelul maxilarului, spațiu prea mare între dinți sau, din contră, suprapunerea acestora);
  • întârzierea apariției unui anumite dinte/ molar;
  • identificarea unor asimetrii vizibile la nivelul feței.

Un tratament timpuriu este un tratament mai eficient?

Momentul la care se intervine la nivelul dentiției este foarte important pentru că implică un tratament de scurtă durată și pentru că previne o uzură precoce a danturii sau apariția unor eventuale complicații stomatologice cauzate de o mușcătură deficitară.

Pentru o monitorizare atentă a dezvoltării danturii este necesar ca, în perioada de dezvoltare (până la vârsta de 12 ani), vizita la un specialist în ortodonție să se realizeze o dată la 6 luni. După aceea, un alt consult important are loc în jurul vârstei de 16 ani, pentru verificarea molarilor de minte, care joacă, de multe ori, un rol principal în modificarea poziției dinților permanenți.

Programează prima vizită la un ortodont Cluj

Dacă cel mic se apropie deja de vârsta de 6 ani, poți face o vizită la unul dintre specialiștii în ortodonție de la Alverna Dental Studio. Echipa de aici este îndrăgită de copii, iar tratamentele sunt explicate pe înțelesul lor cu ajutorul girafei Gina, o mascotă prietenoasă care poartă aparat dentar.

La Alverna Dental Studio, cel mic va avea acces la servicii de calitate garantate de tehnologiile de tratament de ultimă generație, dar și de un colectiv medical pe cât de prietenos, pe atât de competent.

Articol redactat de: SEO365.ro

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!