Cum e să fii student la… Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj

Home $ Articole $ Cum e să fii student la… Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj

by | Nov 9, 2020 | Articole, Student

Începem o serie unde povestim despre cum e să fii student la mai multe facultăți din Cluj. Sperăm să ajute cât mai mulți viitori studenți în alegerea facultății care li se potrivește, dincolo de aspectele pe care le putem identifica pe site-urile lor. Am vorbit cu studenți de la facultăți din Cluj, iar prima din această serie este Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj.

FSPAC este una dintre cele mai tinere facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai, fiind înființată în 1995. Eu însămi am optat pentru departamentul de Jurnalism de la FSPAC; eram indecisă între Drept și Psihologie și mi-am dat seama că nu vreau nici acolo, nici dincolo, ci că vreau să scriu. Să merg undeva unde pot să scriu și să nu fie doar un hobby.

Organizare aveți?

Hai să începem cu începutul și să vedem cum stă FSPAC la capitolul organizare, atât pentru vremurile în care mergeam fizic la facultate, cât și acum, în online, când organizarea e poate mai importantă ca niciodată. FSPAC e una dintre facultățile foarte active pe social media, lucru pe care studenții săi n-au cum să nu îl observe. Pagina preferată a Dianei, studentă în anul al II-lea la Media Digitală e cea de Instagram; îi place atât maniera în care sunt scrise postările, cu jocuri de cuvinte, dar și frecvența cu care se postează.

Pentru mine, principala sursă de informare este pagina de Instagram, loc care îmi transmite o atmosferă informală cu informații formale, prin postări dezinvolte și cu jocuri de cuvinte inteligente, care prind la public.
Însă ideea de organizare a început chiar dinainte de a păși în facultate, deoarece mi-au fost de mare folos update-urile scrise într-o manieră prietenoasă, primite în mod automat pe WhatsApp prin intermediul FSPAC ALERT de pe toată perioada admiterii, care mai apoi au continuat să mă informeze în legătură cu alte proiecte și evenimente îndrăznețe. Iar totuși când am pășit în facultate, procesul de completare al dosarului a fost bine organizat și supravegheat de câțiva voluntari care mi-au răspuns întrebărilor.

Comunicarea la o facultate de comunicare cum e?

Alin e student în cadrul departamentului de Comunicare, Relații Publice și Publicitate și am vrut să-l întrebăm despre cum e… comunicarea la FSPAC.

Eu nu am avut probleme legate de comunicare; am comunicat bine cu secretariatul, când am avut nevoie, nu știu dacă pentru toate departamentele a fost așa, dar la noi nu au fost probleme. Profesorii, deși comunică foarte des cu reprezentantul de an care ne postează constant pe Facebook noutățile, ne răspund și nouă la mailuri în caz de avem nelămuriri. Paginile de Facebook și Instagram sunt foarte bine administrate, iar noi avem și pagini pentru departamentul nostru unde se postează constant. Dat fiind că facultatea în sine e de comunicare, era culmea să nu stăm foarte bine la capitolul ăsta. La noi nu se aplică stereotipul cu „școală online, nu se face nimic”, cred chiar că avem mult mai mult de lucru decât înainte, când eram prezent fizic la facultate.

Tot Diana ne zice că în semestrul trecut a fost agitație – firească, zicem noi – cauzată de trecerea în online, când încă nu știam cum stă treaba cu Zoom-ul.

În martie, când aveam nenumărate gânduri și griji adunate, trecerea de la modul de predare offline la cel online nu a ocupat decât o mică parte din ele. Deși căutarea link-urilor spre zoom din semestrul trecut nu a fost una anevoioasă, upgrade-ul la Teams din semenstrul actual este bine-primit. Cu toate acestea, chiar dacă aș întâmpina orice fel de problemă organizatorică, știu că printr-un mail – sau mesaj sau comentariu – îndreptat spre una din platformele facultății, aceasta s-ar rezolva.

Și pentru că am trecut și trecem printr-o pandemie, situațiile atipice cum sunt gestionate?

Dragoș e student la Jurnalism în anul II și, deși îi place facultatea, examenele online au fost cele care i-au dat bătăi de cap și crede că cei mai mulți studenți au avut părerea asta, situația fiind cauzată de faptul că… nimeni nu știa neapărat ce are de făcut, fiind ceva cu care nu s-au mai confruntat nici profesorii, nici studenții până acum.

Profesorii au fost puși în niște situații pentru care nu au fost instruiți, la fel și noi, studenții; majoritatea examenelor au fost pe platforma Moodle, ușor accesibilă și destul de intuitivă. Doar că multe examene aveau ca cerință camera web pornită, asta a creat multă controversă. Una de natură intimă și alta de natură financiară. „Păi cum să vedeți la mine în casă, e ilegal!”. Eu nu am întâmpinat probleme, m-am conformat situației și am dat examenele cu camera pornită. Din punct de vedere al organizării pot spune că am fost mulțumit, unele examene s-au transformat în prezentări sau proiecte, iar alte au mers pe test grilă. Nu a trebuit să dăm zeci de mail-uri ca să înțelegem cu dăm examenele grilă, platforma Moodle e gândită pentru învățământ la distanță, iar ăsta a fost un avantaj.

Marius e student la Publicitate și are o istorie mai interesantă cu FSPAC; când a terminat liceul a decis că vrea să își ia un gap year. Și-a dat seama că, în ceea ce vrea el să facă, nu are neapărat nevoie de facultate și și-a dedicat timpul liber proiectelor. Când a decis să aplice la FSPAC, un an mai târziu, a fost respins din cauza unor probleme legate de regulament. N-a renunțat și, pentru ca alți studenți să nu treacă prin ce a trecut el, a contestat regulamentul facultății și a dat Universitatea Babeș-Bolyai în judecată pentru ca acesta să fie schimbat. Anul următor Marius a reușit să intre la facultate și a contribuit practic și la schimbarea regulamentului de admitere, deci simte că așa a fost să fie, ca viitorii studenți să nu experimenteze aceleași neplăceri. Crede că a contribuit la regulamentul just pe care îl are facultatea acum.

Înainte regulamentul nu avea sens și mă bucur că acum s-a schimbat. Profesorii știau că este cineva care a contestat regulamentul, dar nu „mi-au pus gând rău”. Nu cred că m-au urât, pentru că și ei știau că regulamentul putea fi îmbunătățit. Mi-am dorit să fac o schimbare structurală și mă bucur că am reușit.

Job pe lângă facultate?

În ceea ce privește internship-urile și practica, Marius e de părere că ăsta e un capitol care poate fi îmbunătățit; deși el e deja angajat, observă cum colegilor lui le este greu uneori să găsească internship-uri în domeniile lor și s-ar bucura dacă facultatea ar facilita găsirea de astfel de oportunități.

Mi-ar plăcea să existe o bază de date cu toate oportunitățile de practică și internship, să fie mai bine legat domeniul educațional de domeniul business, dar asta este din păcate peste tot, nu doar la FSPAC; facultatea asta este totuși un model de bună-practică, pentru că se organizează evenimente, conferințe și seminarii alături de companii, cum e Seminarul Vitrina. Se fac pași în zona asta apropiată de business, ceea ce e foarte important. Comparând cu alte facultăți, cred că mergem în zona bună.

Pentru că Marius lucrează și a lucrat pe tot parcursul facultății, am fost curioasă să văd dacă e do-able să ai și un job pe lângă facultatea pe care o urmează.

FSPAC nu e o facultate grea; da, evident, îți mănâncă timp dacă îți dai interesul și vrei să ai note mari, dar cu siguranță poți avea un part-time în paralel, nu e ca la Medicină, în orice caz. Ba chiar e și recomandat să lucrezi, că un part-time în domeniul tău o să consolideze ce înveți la facultate.

Pentru Marius, cea mai bună parte la FSPAC e noua generație de profesori, adică profii de seminar, cum spune el. Crede că noua generație de profesori aduce profesioniști și ăsta e, din punctul lui de vedere, cel mai mare plus pe care îl are facultatea.

Există un contrast mare în zona didactică; între profesorii mei sunt oameni cu care am ajuns să lucrez și asta e grozav. Există totuși și profesori care nu își updatează suportul de curs de ani de zile și care îți prezintă informații care nu mai sunt actuale (căci în domeniul creativ lucrurile se schimbă constant și trebuie să fii mereu deschis către schimbare), dar cred că se formează totuși un echilibru. Profii de seminar profesează pe lângă facultate și au know-how și sunt super deschiși să învețe de la tine. Sunt dispuși să zică “Nu știu asta, dar hai să învățăm împreună”. Cred că în profesorii de la FSPAC cu siguranță poți să găsești viitori colegi. Mi se pare grozav că sunt foști studenți FSPAC și au ales să rămână pedagogi ca să dea mai departe ce știu ei. Nu se pun niciodată pe un piedestal și cred că asta face un profesor bun. Oamenii de la FSPAC, inclusiv dintre colegi, sunt oameni cu care o să vrei să lucrezi în viitor și de la care o să înveți o mulțime de lucruri.

A fi sau a nu fi competitiv?

Există lupta pentru buget sau bursă, dar la FSPAC chiar nu cred că există competivitate: suntem învățați să colaborăm mult între noi și lucrăm ca într-o agenție. Există materii mișto și profi mișto, iar echilibrul e între toate undeva 50/50. Comunicăm bine și cu secretariatul – deși aici cred că depinde de specializare, cum nu îți alegi familia, nu îți alegi nici doamna secretara. Cred că la FSPAC găsești niște resurse grozave mai ales când se termină cursurile: în conversațiile private cu profesorii și colegii care sunt cu adevărat profesioniști. La FSPAC găsești cu adevărat oameni cu care împărtășești idei și sugestii și alături de care chiar ai vrea să lucrezi; în continuare cred că în domeniul creativ te poți descurca poate și fără facultate, dar reprezintă totuși o bază solidă. Oricum ar fi, trebuie să muncești foarte mult individual, pe cont propriu. Nu e suficient doar să mergi la cursuri și seminarii, asta n-o să-ți găsească un job.

A fi student și la FSPAC și la altă facultate sau a nu fi?

Dragoș e student la FSPAC în anul al II-lea, iar la Facultatea de Teologie urmează să-și dea licența. Având experiența a două facultăți la activ, am vrut să aflu cum le poate compara la unele capitole.

Să fii student online la două facultăți e o experiență destul de interesantă. Dacă până acum un an îmi împărțeam cursurile care mi se suprapun o săptămână și o săptămână, odată cu învățământul online mi le împart între laptop și telefon (o idee dintr-o parte, una din alta, simultan).
Teologia ca facultate are un volum destul de mare de informație, pe când FSPAC-ul un volum mare de proiecte creative. Teologia este puțin mai conservatoare, se adaptează greuț la orice noutate (de exemplu, atunci când Universitatea ne-a solicitat să trecem pe Microsoft Teams, puțini dintre profesorii noștri au adoptat noua platformă, alegând să rămână pe Zoom, fapt ce nu s-a întâmplat și la FSPAC). Aș caracteriza Teologia ca un mediu puțin mai sobru spre deosebire de FSPAC, unde totul e mai lejer, unor profesori chiar li te adresezi pe nume, de exemplu.

Pentru boboci cum e?

Paul e student la Administrație Publică și îi place la facultatea asta că profesorii sunt tineri. Profii de la seminar sunt, în mare parte, cu câțiva ani mai mari decât noi, ceea ce facilitează comunicarea dintre noi și ei. Majoritatea studenților cu care am vorbit ne-au zis că percep informația mult mai bine dacă cel care o transmite e tânăr și vorbește pe limba lor.

Profesorii sunt foarte de treabă, majoritatea sunt foarte tineri, cred că cel mai „în vârstă” dintre ei are puțin peste vârsta părinților mei; mă înțeleg foarte bine cu ei, încearcă și ei cât de mult pot să ne răspundă cerințelor, își dau foarte mult interesul. Chiar dacă din cauza situației se ține online, este ceva unic și nu îmi pare rău că am ajuns în acest mediu super fain.E o experiență grozavă momentan și sper să nu se termine prea curând, chiar dacă e… online.

Să vă las gândurile mele de finale despre FSPAC, sau nu e corect? Ei, le las oricum și decideți voi după. Mie-mi place. Îmi place pentru că mi se dă voie să fiu creativă și simt că părerea mea contează. Lumea e înțelegătoare și îmi pare că vorbim aceeași limbă. Și nu în ultimul rând, îmi place că e totul foarte interactiv și există opțiuni de activități extra-facultate (de la dezbateri legate de alegerile din State până la concursuri cool cu cei de la Rocket Space).

Cam asta despre Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj. Tu despre ce facultate vrei să știi mai multe?

Mai multe informații despre FSPAC găsești și pe pagina lor de Facebook.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!