Escapade de toamnă aproape de Cluj #10: Roșia Montană

Home $ Articole $ Escapade de toamnă aproape de Cluj #10: Roșia Montană

Articolul a fost actualizat în septembrie 2023.

Deși încă încercăm să ne obișnuim cu gândul că vara s-a terminat, sezonul cald a fost trăit cu intensitate, iar ieșirile în natură ne-au făcut să ne bucurăm de orice clipă. Turismul de weekend a devenit parte din rutină, iar multe locuri au fost descoperite în acest an mai mult ca niciodată. Pentru că avem parte de o toamnă călduroasă, noi continuăm tradiția și îți propunem o ieșire aproape de Cluj, în inima naturii. Așadar, dă de veste și prietenilor căci în acest final de săptămână ne dăm întâlnire în Roșia Montană.

Despre Roșia Montană cu siguranță ai mai auzit. Satul din județul Alba este cunoscut pentru zăcămintele de aur care stau la baza Munților Apuseni și se zbate din răsputeri să intre în patrimoniul UNESCO. Zona are un farmec aparte, care te va cuceri din prima secundă. Pe lângă faptul că este un loc liniștit, situat la mare distanță de agitația orașului, natura este la ea acasă și se desfășoară după bunul plac. Formele inedite de relief îmbrățișează flora care acum urmărește trendurile impuse de toamnă și formează un cadru excelent pentru fotografiile postate în social media.

Din Cluj și până la Roșia Montană vei face aproximativ 2 ore cu mașina, însumând în jur de 120 de kilometri. Drumul este presărat cu peisaje de vis care te vor determina să tragi pe dreapta și să admiri magia. În momentul în care ajungi la destinație, parchează mașina și pregătește-te pentru o zi în care vei da peste cap aplicația de numărat pași. Astfel, iată o listă de care să ții cont în escapada din acest weekend și cu siguranță o să ai parte de experiențe de neuitat.

Vârful Rotunda
Nu puteam să nu includem pe listă un loc panoramic de unde se poate admira toată Roșia Montană. Traseul până în vârf este accesibil pentru toată lumea, deci nu îți face griji dacă nu ai condiție fizică. Mai mult de atât, timpul de urcare nu ar trebui să depășească mai mult de o oră, cu tot cu pauze. De aici tragi tu concluzia. De-a lungul traseului te va însoți natura și liniștea te va deconecta complet de la grijile de zi cu zi. În vârf, pe lângă zecile de poze și clipe de admirat, poți să te bucuri de un prânz pregătit în detaliu de acasă. Ai grijă ca la final să strângi după tine și să lași locul așa cum l-ai găsit.

Tăul cel Mare
După un workout în care simțeai cum ți se taie răsuflarea, odihnește-te pe malul Tăului cel Mare. Dacă vremea îți permite, poți încerca și o baie în apele lacului dacă te simți sigur pe abilitățile tale de înotător. În cazul în care alegi să nu te aventurezi în apele Tăului, în imediata apropiere se află două formațiuni geologice unice care au primit titlul de monumente ale naturii. Este vorba despre Piatra Corbului și Piatra Despicată care sunt alcătuite din masive de andezite și roci specifice zonei.

Dealul Cetății
Trecând prin toate formele de relief, de această dată iei la pas Dealul Cetății unde poți admira vechile mine romane. Aici este și locul unde se desfășoară rămășițele cetății Alburnus Maior. Trecând în revistă și o scurtă lecție de istorie, în Roșia Montană s-au descoperit 25 de table care atestă existența oamenilor în zonă. Timpul și-a pus amprenta asupra lor, însă pe una din ele se poate descifra următoarea dată: 6 ianuarie 131.

Satul Geamăna
În cele din urmă, la o aruncătură de băț de Roșia Montană se află satul Geamăna. Acesta este cunoscut drept satul scufundat și conturează un peisaj sinistru, care iese din orice tipare. Zeci de case se află îngropate în halda de steril din care mai iese la suprafață doar turla bisericii. Fenomenul a avut loc cu zeci de ani în urmă ca urmare a exploatării miniere intense. Oamenii locului au fost evacuați, iar satul a devenit doar o amintire pentru toți. Acest dezastru ecologic conturează platoul perfect pentru filmele SF, însă reprezintă un scenariu trist pentru cei care trăiesc în zonă.

După cum deja te-am obișnuit, în (aproape) fiecare weekend explorăm zone mai puțin cunoscute, aproape de casă și care vin să te impresioneze cu peisaje și povești. În acest fel mai încheiem o săptămână și evadăm în natură, la Roșia Montană. Magia locului îți va încărca bateriile pentru o nouă săptămână plină de provocări, iar tu vei descoperi un loc de vis, în care poveștile prind viață. Munte, lac sau dealuri, toate formele de relief se întâlnesc în acest punct și te îndeamnă să uiți de toate grijile pe care le ai.

Tu ai vizitat până acum Roșia Montană?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!