Interviu cu Ruxandra Tereanu despre Walking Month

Home $ Articole $ Interviu cu Ruxandra Tereanu despre Walking Month

Încă de când s-a anunțat că încep înscrierile pentru ediția Walking Month de anul acesta, îmi privesc prietenii și apropiații cu alți ochi. Nu mai au nume exacte, ci doar nivel de activitate: leneș, decent, cu potențial. Trebuie să aleg înțelept, trebuie să am o echipă energică. Anul trecut m-am înscris în competiție pentru prima dată și am avut parte de cea mai activă lună din viața mea, eram în mișcare constant și cu o stare de spirit grozavă știind că fac pași nu doar pentru a crește într-un clasament, ci contribui în mod direct la o cauză nobilă. Sunt hotărâtă să mă alătur inițiativei din nou și să-mi depășesc scorul de anul trecut. Nu țintesc la primele locuri, dar mi se pare cel puțin rezonabil să vreau mai mult de la mine.

Mi-a plăcut din start ideea din spatele Walking Month, chiar dacă nu sunt fan al competițiilor sportive. Nici nu trebuie să fii, trebuie doar să îți dorești să te miști mai mult decât o faci de obicei. Betfair România Development, inițiatorii proiectului, au reușit în ultimii 10 ani să convingă tot mai mulți oameni (inițial sute, treptat mii), să trăiască puțin mai sănătos, mai activ, iar de 5 ani încoace, să fie și mai buni, integrând componenta caritabilă și făcând trecerea de la o întrecere internă la una deschisă publicului larg. Noi am povestit mai multe despre Walking Month cu Ruxandra Tureanu, președinte Leadership Team, iar astăzi împărtășim cu voi una-alta din culisele organizatorilor. Înainte de toate, să facem cunoștință cu Ruxandra.

Ruxandra Tereanu

În august am împlinit 7 ani de când sunt în Betfair România Development. În momentul de față, în companie, am 2 roluri: conduc o echipă de operațiuni, formată din 130 de oameni. Din 2018 fac parte și din echipa de leadership, formată din senior leaders care reprezintă ariile funcționale din birou si incepand din iunie anul acesta sunt Chair of Leadership Team. Pot împărți munca mea în 3 segmente principale: interacțiune, strategie și facilitare. Pe aria funcțională, în fiecare zi mă asigur că avem procesele, instrumentele și condițiile pentru a oferi o experiență aproape perfectă clientului. În echipa de leadership pe care o coordonez lucrăm la a implementa strategia globală în locația din Cluj, la construirea unei culturi și a unui mediu sănătos de lucru unde oamenii să își poată desfășura activitatea în mod optim și să aibă contextul propice pentru a-și descoperi și potența o diversitate de valențe.

Acum, despre Walking Month. Mecanismul concursului este foarte simplu: timp de o lună, respectiv între 14 septembrie și 13 octombrie 2020 pentru ediția această, orice persoană, indiferent de vârstă, ocupație sau reședință, va încerca să facă un număr cât mai mare de pași. Înregistrarea în Walking Month se face prin intermediul aplicației disponibile în App Store sau Google Play, iar monitorizarea se face prin intermediul propriilor dispozitive. Rămâi motivat să faci mișcare și după finalizarea competiției.

Prima mea ediție de Walking Month a fost în 2013. Pe atunci, competiția era internă și se rezuma strict la ideea de concurs, nu exista o cauză socială asociată. Mai mult, monitorizarea pașilor se realiza prin intermediul unui pedometru pe care oamenii îl purtau în buzunar și ticăia la fiecare pas. Puteai să-l miști puțin și-ți adăuga pași, dar am simțit că oamenii au dat dovadă de foarte multă integritate. Era destul de rudimentar comparativ cu instrumentele pe care le avem la dispoziție acum pentru măsurarea pașilor.

Walking Month a evoluat frumos din 2010 și până acum. Au păstrat partea de competiție, de întrecere, dar în timp au reușit să dezvolte un proiect complex și sănătos, care face diferența atât la nivel personal al concurenților, cât și comunitar, prin cauzele sociale alese. Și e un bine palpabil. Din 2015, de când au introdus prima dată cauza socială drept componentă, participanții Walking Month au contribuit la amenajarea secției de terapie intensivă de la Spitalul de Copii (2015), au ajutat copiii cu dizabilități neuromotorii de la Grădinița Specială Malteză (2016), au donat pentru Beardmobil (2017), sportivii cu dizabilități (2018) și pentru Ambulanța Socială (2019). Anul acesta susțin „Masa pe roți”, un program al Serviciului de Ajutor Maltez România (SAMR), sucursala Cluj-Napoca. În proporție de 100% taxele de participare ale concurenților sunt donate automat, la înscriere, în conturile acestui program social ce are deja peste două decenii vechime. Mulțumită lui, 120 de bătrâni din Cluj primesc, zilnic, o masă caldă.

Majoritatea persoanelor care beneficiază de serviciile de ajutor Maltez, sunt oameni cu dizabilități, care au dificultăți în a se deplasa. Acum, în contextul acesta special, în care cei vulnerabili, în vârstă, sunt sfătuiți să iasă cât mai puțin afară, cauza Walking Month mi se pare mai puternică.

Începând de anul trecut, Walking Month are loc în România, Malta, Portugalia, Marea Britanie și Irlanda. Echipa din Cluj, în momentul în care a văzut potențialul proiectului, a deschis discuția și cu birourile din afară, așa că, în 2019 a avut loc prima ediție internațională. Astfel, fiecare locație are cauza ei proprie, reușind să-și pună amprenta asupra comunității din care face parte. Tot în 2019 a fost primul an în care puteai face echipă mixtă, adică nu mai erai restricționat să ai co-echipieri doar oameni din Cluj. Cauza susținută se stabilea în momentul în care era notat liderul în aplicație. Mai exact, banii mergeau către cauza din orașul din care era liderul.

Anul trecut s-au făcut 959 de milioane de pași, comparativ cu anul 2018, când au fost 675 de milioane de pași. Și numărul de concurenți crește în fiecare an. Acum doi ani au fost undeva la 2300 de persoane, iar anul trecut am depășit 3000 de oameni care au donat. În fiecare an ne dorim să vedem tot mai mulți participanți, mai ales că avem inclusă și componenta aceasta comunitară. Avem incredere în sprijinul comunității că și în acest an programul își va atinge obiectivele și vom putea ajuta proiectul “Masa pe roți”.

Pregătirile pentru ediția aceasta de Walking Month au decurs conform calendarului anual, doar că de data aceasta, de acasă. În primăvară, respectiv prin aprilie-mai, s-a făcut un apel pentru cauze în companie, prin care oamenii au fost invitați să înscrie cauze știute de ei. La Betfair România Development au un comitet de CSR din care fac parte mai mulți membri, pe bază de voluntariat, dar se pot implica și alții care cunosc situații speciale în comunitate. În paralel, au început pregătirea aplicației pentru ediția aceasta, cu diferite update-uri făcute de către ei, intern.

Pe lângă Walking Month, Betfair România Development are în portofoliu mai multe proiecte de responsabilitate socială. Dintre acestea, ținem să menționăm ”Charity treat sale”, în cadrul căruia se prepară mâncare pentru o cauză nobilă. Practic, angajații aduc mâncarea gătită la birou, pentru masa de prânz, iar colegii donează. ShoeBox, de asemenea, se organizează în fiecare an în biroul Betfair România Development din Cluj. Pe lângă cele menționate, mai au o inițiativă care sprijină educația și dezvoltarea copiilor, prin care renovează laboratoarele de informatică a anumitor școli și le echipează cu cele necesare: calculatoare, imprimantă, videoproiector. Mai mult, au și un program denumit ”Pay it forward”, unde angajații pot propune o cauză, un buget, iar ideea lor trece printr-un proces de analiză și poate fi implementată. Cel care propune devine responsabil și ulterior Project Manager pentru respectivul proiect, se asigură că este implementat, ceea ce înseamnă o implicare activă în CSR.

 

Anul acesta, cel mai mare impact l-am avut împreună cu cei de la CERT Transilvania, când am alocat fonduri pentru un ventilator mecanic și 25 de cabine de decontaminare. Tot pentru a contribui într-un mod pozitiv în societate în ultimele luni, le-am dat angajaților posibilitatea de a-și folosi pachetul de beneficii flexibile pe care îl primesc la angajare, drept donații pentru cauze care au legătură cu pandemia. Mai exact, dacă îmi doresc să donez 200 de măști, mă pot folosi de aceste beneficii flexibile ca să cumpăr măștile și să le donez spitalelor și medicilor care au nevoie.

Sunt deja 5 ani de când Walking Month ne pune în mișcare pentru binele comunității. A reușit să facă asta cu 10295 dintre noi, am făcut 2699 milioane de pași, iar anul acesta nu ne lăsăm mai prejos! Înscrie-te pentru ediția 2020!

walking month

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!