3 localuri recent deschise în Cluj: NATIV, Rummu Bistro și Downtown Garden

Home $ Articole $ 3 localuri recent deschise în Cluj: NATIV, Rummu Bistro și Downtown Garden

by | Aug 21, 2020 | Articole, Localuri noi

S-a trezit toată lumea sau deja e atmosferă de sâmbătă? Bine, pentru că astăzi vă povestesc despre noile apariții din Cluj la capitolul ”localuri”, ca să fiu sigură că aveți activitate weekend-ul acesta și le treceți pragul personal ca să vedeți ce și cum se întâmplă pe terasele lor. Eu am făcut-o deja, bineînțeles, iar concluziile sunt clare: unul dintre ele a ajuns direct pe lista scurtă de preferate, la altul am mâncat niște porții așa generoase încât mai că m-am rostogolit spre casă, iar la cel de-al treilea a fost greu să-mi fac o părere. Dar vă povestesc în detaliu despre fiecare în parte, în rândurile de mai jos.

Prima oprire: Georges Clemenceau, nr. 3. Adresa ar trebui să vă sune cunoscută, căci da, localul s-a deschis în locul celor de la Vorbe. One great thing ends, another one begins, cum ar veni. Noul local are un meniu construit în jurul ideii de ”fripturi pur românești”, dar nu vă gândiți că e un restaurant cu specific românesc. Nici vorbă. Iar dacă sunteți la prima vizită, vi se va explica, așa cum ni s-a explicat și nouă, că fripturile acestea pur românești sunt strâns legate de denumirea aleasă, Restaurant NATIV, tocmai pentru că tot ce se prepară în bucătăria lor e cu ingrediente locale, iar ce nu găsesc local, iau din apropiere, din țară întotdeauna. Conceptul NATIV are la bază 3 elemente: 100% românesc, atenția producătorului față de produs și simplitatea în farfurie. E exact cum ne place nouă, ce să mai. Nici cu băuturile nu s-au lăsat mai prejos și totul este, de asemenea, local. Vin de la Crama Jelna, pălinca, lichior, bere artizanală Clusa, sirop natural de la Bunicu Nelu – pe care l-am și testat și garantăm pentru el – noi zicem că aveți de unde alege. Chiar după pofta inimii.

Funcționează în două intervale orare: 12:00-15:00 și 18:00-22:00. În primul poți lua o bine-meritată pauză de prânz, iar mai pe seară te delectezi cu bunătăți la cină. Noi am fost la prânz, așa că am testat ambele supe din meniu, respectiv pe cea de vită cu clătite de casă și legume de sezon și cea de cartofi cu cârnați afumați. La felul doi am gustat chiftelele în sos de roșii cu gnocchi de casă. Totul a fost ireproșabil, de la mâncare, până la pâinea artizanală cu maia, făcută de Flavia de la brutăria Gook și chiar la sarea de la salina Praid, ce stătea mândră pe masă. Bineînțeles, trebuie să revenim cât de curând posibil pentru cină, căci am văzut noi niște platouri de 1. brânzeturi nepasteurizate de la Ferma Tușa și 2. de mezeluri locale, vrăbioară de vită gătită pe jar, T-bone maturat 28 de zile, chiar și o opțiune pentru vegetarieni: tartă cu cartofi, ceapă la grătar și brânză servită cu salată verde. Avem treabă serioasă la NATIV și nu putem spune decât că ne bucurăm să avem un nou steakhouse în oraș, și mai ales unul demn de toată atenția datorită preferinței pentru utilizarea materiei primă de la ferme românești. Sperăm că le veți trece pragul cât de curând.

La începutul săptămânii, într-o seară, am fost și la Rummu Bistro, care s-a deschis pe strada Donath, nr. 146. Fix lângă Casa Radio, exact unde înainte era Plan B. Veți observa încă din start aerul destul de interesant al clădirii, care parcă-parcă duce cu gândul la o închisoare. Aflați că întocmai aceasta-i ideea din spatele proiectului de amenajare: locul reproduce o închisoare din estul Estoniei prin elemente precum gratii, turnul de supraveghere și culorile reci, îmbinate cu texturi de cărămidă și metal. Asemănarea este chiar mai puternică pe timpul nopții. Surpriza mea cea mai mare a fost că în interior avem mult verde, un leagăn care te duce cu gândul că ai fi pe malul unei ape, ce vă ademenește să-l testați, un perete foarte artsy, demn de Instagram, luminițe, mese confortabile, tot felul de lucruri care transformă locul într-unul foarte cald și primitor. Cum ar veni, eu mă așteptam la mese lungi, albe și chelneri îmbrăcați în portocaliu, dar ideea de închisoare e păstrată doar pentru exterior. Nici vorbă să te simți captiv la Rummu Bistro, chiar stai de plăcere.

        

Dar să trecem la meniu. Servesc mic dejun – câteva opțiuni pe bază de ou, meniul zilei (18lei, disponibil între orele 12-14), dar au și feluri principale și diverse snack-uri în caz că îi alegeți pentru cină, cum am făcut noi. Ne-am luat așa: salată de vinete (că doar dăh, văd salată de vinete în meniu, o comand), burger, crispy chicken, salată caesar, caș pane cu cartofi și toate au fost gustoase, nu au existat decât plângeri de genul – ”Nu mai pot, dar mai mănânc un pic” și ”Of, acum nu mai e loc de desert”. Ce-i drept, și cocktail-urile și paharele de vin însoțitoare au eliminat posibilitatea unui desert. În meniu mai apare gulyas-ul, în caz că sunteți în căutarea a ceva ”ca acasă”, dar și pieptul de pui la grătar și încă un tip de salată pentru cei care au început dieta de luni sau, pur și simplu, nu sunt prieteni cu burgerii și altele de genul. Au cafea de la Il Caffe, deci și cei mai somnoroși sau matinali dintre voi își vor găsi aici alinarea. Staff-ul a fost amabil, iar servirea on point. Vom mai reveni dacă se va ivi ocazia.

  

În cele din urmă am ajuns la Downtown Garden. Concluzia? Nu țineam neapărat. Sau poate că am nimerit într-o zi extrem de tristă pentru ei, căci eram singurul vizitator. Localul s-a deschis pe strada Hermann Oberth, 3, iar din ce văzusem pe pagina lor de Facebook mă așteptam să fie deja destul de popular. Cred că este, într-adevăr, doar că îndeosebi în serile când sunt meciuri sau au loc evenimentele cu muzică live pe care le mai organizează din când în când. Dincolo de intrare, care te confuzează puțin din cauza semnelor care par a te direcționa spre o frizerie, grădina e chiar simpatic amenajată și îi ajută mult clădirea în curtea căreia s-au poziționat și aspectul său vintage, dar și cum au evidențiat balconul principal. Mi s-a părut destul de ciudat că nu exista niciun fel de muzică de fundal, dar bănuiesc că doar uitaseră să o pornească.

 

Servesc doar băuturi, nu și mâncare. E un loc potrivit pentru vizionarea de competiții sportive, ieșit la o bere cu băieții / fetele, băut o cafea dimineața, rapid, deci opțiunile cam în zona aceea se învârt, la fel și ofertele lor: luni, miercuri și vineri de la 09-15 aveți cafea + produs din gama Pepsi la 10lei, zilnic între 17-20 la 3 long drink-uri comandate, unul e din partea casei / reducere 20% la orice cocktail, iar de la 16 la 21 aveți 3+1 gratis și la bere la draft. Personal, nu cred că îi voi mai vizita din simplul motiv că nu există meniu de mâncare și nu prea obișnuiesc să ies doar ca să beau ceva, iar dacă o fac am o destinație sigură și îi spune Visuin. Dar dacă sunteți în căutarea unui loc unde să mergeți să vedeți următorul meci, acesta ar putea fi cel potrivit. Downtown Garden e deschis de dimineață, de la 09:00, până la miezul nopții.

Acestea au fost opririle din cadrul acestui tur de localuri noi. Vouă care din ele v-a atras atenția din lista noastră?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!