Prăjitorii de cafea din Cluj

Home $ Made in Cluj $ Prăjitorii de cafea din Cluj

by | Aug 19, 2020 | Made in Cluj

Cafeaua este o băutură globală, fiind consumată atât pentru beneficiile ei pentru organism, cât și pentru sursa zilnică de energie și de stimulare a atenției și a concentrării. Un consum moderat de cafea poate avea o influență pozitivă asupra corpului și poate ajuta starea mentală și socială a unui om. Este benefică, de asemenea, în prevenirea unor boli precum diabetul și bolile cardiovasculare. Dacă ne îndreptăm puțin atenția spre statistici, putem afla că românii sunt mari consumatori de cafea, lucru care, cu timpul, a ajutat la diversificarea și dezvoltarea pieței din țară.

În acest articol am inclus poveștile a șapte prăjitorii de cafea din zona Clujului, cât și cele mai importante informații despre gamele lor de produse și livrare.

Prăjitoria de cafea Hot Pipes Roastery a fost înființată în anul 2017 la Cluj-Napoca de o gașcă de prieteni care împărtășeau două pasiuni comune: cafeaua de specialitate și mașinile de viteză. După o activitate îndelungată în domeniul HoReCa, cu precădere în managementul hotelier și cel al coffee shop-urilor, dar și o experiență a competițiilor naționale de roasting, Doru și Cristi au început să viziteze ferme din toată lumea și să adune boabe de cafea 100% Arabica. În paralel, participările la Campionatul Național de Raliuri ale echipelor Hot Pipes, au reușit să le aducă trofee și distincții multiple. Cafeaua nu a lipsit niciodată din bagajul de concurs, iar dedicarea și pasiunea pentru viteză s-au răsfrânt asupra fiecărui experiment nou din prăjitorie. Catalogul de produse Hot Pipes pune la dispoziție cafea din țări însorite, cu tradiție în cultivarea boabelor de cafea, din America Centrală și America de Sud, Africa și Asia. În fiecare pungă de cafea veți descoperi note fructate, florale, vegetale sau de cacao, ciocolată și oleaginoase, în combinații îndrăznețe, la diverse grade de măcinare: boabe, espresso, frenchpress, ibric, moka pot și v60. Alternativ, Hot Pipes comercializează accesorii eco-friendly pentru savurarea cafelei acasă sau on-the-go și tricouri ilustrate inspirate din lumea curselor de mașini. De asemenea, echipa tot mai mare și mai compactă, a creat un program de consultanță HoReCA și traininguri complexe (introducere în studiul cafelei de specialitate; principiile prăjirii și dezvoltarea acestora, barista skills, coffee brewing, amestecuri personalizate de cafea, cupping, late art etc.). Prăjitorii de la Hot Pipes cred într-o comunitate sustenabilă, se implică în campanii umanitare și proiecte locale și susțin că o cafea bună, la fel ca oricare alt lucru bun, este făcută și dăruită cu emoție. Găsiți pungile lor de cafea aici sau la noua locație de pe Strada Cireșilor 84.

Olivo Coffee Roasters și-a început activitatea în anul 2012, având ca misiune prăjirea unor boabe de cafea bine crescute, recoltate cu grijă și vândute într-un mod sustenabil, cu responsabilitate pentru viitor. De-a lungul anilor, prăjitoria a strâns în jurul său o comunitate iubitoare de cafea bună, oferind constant echipamente pentru home barista, sfaturi și informații utile. Olivo crede în importanța fiecărei etape în procesul de colectare, prăjire și măcinare al cafelei. Poți găsi aici arome deosebite de cafea boabe sau măcinată, aduse din locuri precum Costa Rica, Etiopia, Brazilia, Nicaragua și El Salvador, și având note autentice de alune prăjite, iasomie, bergamotă, stafide zemoase, praline sau toffee. De asemenea, Olivo comercializează home coffee kits, ustensile pentru prepararea cafelei și cadouri personalizate. Olivo crede în importanța educării iubitorilor de cafea, așa că dacă ești unul dintre aceștia, te vei bucura să afli că prăjitoria organizează Barista Institute, cursuri acreditate la nivel mondial de Specialty Coffee Association (SCA) în care te poți familiariza cu lumea cafelei. Produsele Olivo le poți achiziționa de aici.

Narcoffee Roasters este un lanț de cafenele și prăjitorii cu multiple locații în Cluj, București și Praga și, totodată, locul unde se întâlnesc dependenţii de cafea de specialitate. Marius Nica, ambasadorul brand-ului Narcoffee și campion național și internațional la CupTasters şi Latte Art, este cel care se ocupă cu importarea și prelucrarea boabelor de cafea până la cel mai mic detaliu. Boabele aduse din țări precum Kenya, Honduras, Etiopia, El Salvador și Burundi sunt prăjite după rețeta proprie Narcoffee în Cluj-Napoca încă din anul 2016. Etapele prăjirii cafelei pentru espresso sau filtru sunt atent controlate și deși întreg procesul durează până la șase săptămâni, calitatea este mai importantă decât timpul scurt de preparare pentru această prăjitorie. Narcoffee comercializează o cafea echilibrată, cu ușoare note fructate și se asigură că fiecare client cunoaște povestea din spatele cafelei pe care o bea. La Narcoffee poți găsi, pe lângă cafea, ustensile (cești și home barista gear) și cadouri pentru clienții fideli. Produsele Narcoffee la poți găsi online aici sau fizic pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 77 și pe Bulevardul Eroilor 49.

Povestea Yume Coffee Roasters a început în 2013 la Cluj-Napoca din dorința de a avea în țară o prăjitorie de cafea de specialitate la standarde ridicate și cu profesioniști certificați. Pentru Mihai Sumedre și Răzvan Roșu, oamenii din spatele Yume Coffee, băutorul de cafea este cel mai important pentru afacere. Cei doi se asigură de fiecare dată că oferă boabe proaspăt prăjite la potențialul lor maxim de arome, punând mare accent și pe educarea celor care trec pragul prăjitoriei. Yume prăjește boabe de cafea verde Arabica cu gusturi echilibrate (dulceață/aciditate), cu solubilitate potrivită și care trec printr-o analiză amănunțită înainte de a ajunge în casele clienților. Acestea sunt ușor identificabile, cultivate responsabil, procesate, ambalate și păstrate în cele mai sigure condiții pentru a evita degradarea. În spatele afacerii se află studii de specialitate, cercetări de piață, cursuri și certificări la London School of Coffee și SCAE (Speciality Coffee Association of Europe), precum și participarea la London Coffee Festival în anul 2014. Perfecțiunea nu este niciodată atinsă pentru Mihai și Răzvan, iar acest lucru îi face să se străduiască din ce în ce mai tare în ceea ce privește prepararea cafelei. Yume prăjește o multitudine de tipuri de cafea, unele având note florale, de fructe, de cuișoare sau hamei, iar printre țările de origine se numără Etiopia, Columbia, Guatemala, Honduras și Peru. Tot aici vei găsi diverse accesorii pentru prepararea cafelei de acasă. Pentru a cumpăra cafeaua Yume intră aici sau dă o fugă până la locația de pe Strada Victor Babeș 21.

il Caffé (Vechea Prăjitorie) prăjește, selectează și macină cafea proaspătă pentru clujeni încă din anul 1992. La il Caffe te poți bucura de unele din cele mai bune preparate cu specific american. Aici boabele ajung verzi și tari și trec printr-un proces complex care le scoate în evidență potențialul, la final ajungând crocante, uniforme și pline de aromă. Boabele astfel prăjite sunt sortate și ambalate pentru a ajunge cât mai rapid pe mesele iubitorilor de cafea. Pentru cei de la il Caffé este importantă diferențierea între calitatea cafelei verzi și cea a cafelei prăjite. O primă definire a cafelei verzi se face pe baza unor criterii obiective, adică mărimea bobului, densitatea și modul de procesare. A doua definire, cea a calității cafelei prăjite, e una profund subiectivă și stârnește discuții în contradictoriu, căci ține întotdeauna de gust. Vei găsi aici cafea Firenze, Oro și Arabica preparate la ibric, moka, v60 sau aeropress și cu origini în țări precum Nicaragua, Columbia și Guatemala. Poți achiziționa cafeaua de la locația de pe Strada Constantin Brâncuși 12A sau să o comanzi prin delivery de aici să te convingi singur de gustul ei autentic.

Prăjitoria Meron și-a început povestea în anul 2019. Aceasta a fost concepută ca un spațiu dedicat tuturor iubitorilor de cafea de specialitate. Deși există de puțin timp în spațiul clujean, aceasta a prins rapid popularitate, iar în prezent prăjește boabe de cafea atât pentru cafenelele proprii, pentru #peopleofmeron și pentru diverse business-uri care știu să aprecieze o cafea bună și știu cum să o prepare. Calitatea livrată este foarte importantă, motiv pentru care Meron Roastery alege boabele de cafea direct de la fermă și urmărește cu atenție procesul de prăjire al cafelei, începând cu creșterea boabelor și până la măcinare. Originile cafelei sunt schimbate foarte des, până acum fiind explorate Rwanda, Etiopia, Brazilia, Guatemala, Panama, El Salvador, Costa Rica și multe alte țări din lume. Meron Roastery prăjește cafea cu note fructate, florale și de cacao/ciocolată care pot fi preparate la v60, kalita, aeropress, french press, filtru automat, espresso, moka sau ibric. La prăjitorie se întâmplă zilnic multe lucruri, așa că dacă te atrag testele, atelierele și degustările de cafea, poți oricând să faci o vizită. Cafeaua Meron o poți găsi online aici sau la prăjitoria de pe Strada Horea 5.

Blu Coffee Roaster este ultima prăjitorie de cafea artizanală de pe lista noastră. Situată în Cluj-Napoca, Blu Coffee prepară și comercializează cafea proaspătă 100% Arabica. Prăjitoria oferă sfaturi celor interesați de metodele de preparare și pune la dispoziție ustensile de calitate pentru cei care vor să ducă practica la ei acasă. Boabele sunt aduse din regiuni renumite în producția cafelei și sunt prăjite în loturi mici, la comandă, pentru a controla întreg procesul și a asigura calitatea cafelei. Cafeaua astfel obținută este măcinată și prăjită după preferințele clienților și în funcție de echipamentul de care dispun: espresso, v60, french press, ibric. Blu Coffee pune la dispoziție arome de mure, ciocolată, miere, mango, portocale, caramel și multe altele. Prăjitoria își prețuiește clienții, astfel încât dacă nu ești mulțumit de cafeaua primită, poți oricând să o schimbi sau să o returnezi, indiferent de motiv. Poți achiziționa cafeaua Blu Coffee online de aici sau de la locația de pe Strada Horea 54.

Apropo, uită-te la acest video de pe VOX despre criza cafelei.

Ai în minte o prăjitorie de cafea din Cluj pe care nu am inclus-o în acest articol? Scrie-ne și vom completa lista.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!