Escapade de weekend aproape de Cluj #8: Pădurea Craiului

Home $ Articole $ Escapade de weekend aproape de Cluj #8: Pădurea Craiului

Noi ne-am hotărât ca în fiecare vineri să vă propunem un traseu de două zile, într-o zonă relativ aproape de Cluj, ca să simțiți aerul de vacanță și vară, dar în siguranță. Avem idei pentru trasee cu mașina sau bicicleta, pentru familii cu copii sau grupuri de prieteni, pentru cei dornici de aventură și pentru cei care sunt bucuroși doar să admire natura. Alegeți după preferințe!

Săptămâna trecută am poposit în Apuseni, o adevărată oază de liniște și relaxare. Pentru că timpul nu are răbdare și își numără secundele neîncetat, în acest sfârșit de săptămână pornim pe aproximativ același traseu. De această dată, punctul de sosire fixat pe GPS este Pădurea Craiului. Aici este locul unde Mama Natură și-a folosit pe deplin talentul și a dat viață unor peisaje de neuitat. De la peșteri la păduri în care se ascund sute de vietăți, zona este potrivită atât pentru cei mai aventurieri dintre noi, cât și pentru familii. Astfel, scoate de la naftalină echipamentul de munte, căci în weekend ne întâlnim pe cărările magice din Pădurea Craiului.

Ca să pleci informat la drum, Pădurea Craiului se află în partea de nord-vest a Munților Apuseni. Acest lucru înseamnă că vei parcurge aproximativ 120 de kilometri până la destinație. Calculat în ore, nu ar trebui să dureze mai mult de 2 ore și jumătate, însă asigură-te că ai muzica bună permanent cu tine la drum. Arealul impresionează prin multitudinea de activități care se pot desfășura atât la suprafață, cât și în adâncuri în peșteri mai mult sau mai puțin amenajate. Cu ajutorul celor de la Pădurea Craiului, am conceput o listă plină de experiențe care trebuie testate în acest weekend, departe de oraș… în inima naturii.

Ia la pas cărările de munte
După cum probabil te așteptai, potecile te așteaptă să le descoperi tainele în cel mai mic detaliu. Aici, defileul Crişului, platoul Ponoare sau dealurile Roşiei ascund trasee în fața cărora se deschid peisaje de vis, chei, lacuri și cascade care nu vor lipsi din colecția foto de amintiri. Nu-ți face griji dacă orele petrecute la birou și-au pus amprenta asupra condiției tale fizice. Diferența de altitudine nu este mare, iar munții depășesc cu puțin 1000 de metri. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu o să ai parte de un workout pe cinste. Pentru cei mici, traseele tematice cum ar fi Mina Farcu o să fie o încântare și o lecție plăcută de geografie și nu numai. Ca să îți trasezi în minte itinerarul, analizează harta traseelor dinainte.

Explorează lumea din adâncuri
Zona în care poposește Pădurea Craiului este brăzdată în adâncuri de zeci de peșteri deschise turiștilor de pretutindeni. Ține cont că 4 peșteri amenajate te așteaptă să descoperi formațiuni inedite. Este vorba despre Peștera Meziad, care la momentul descoperirii era considerată ca fiind cea mai mare din Europa. Apoi, Peștera cu Cristale din Mina Farcu este unică în România prin multitudinea de cristale de calcit. Tot aici este amenajat și un muzeu destinat mineritului. Lista continuă cu Peștera vadu Crișului care este deosebită prin cursul de apă subteran care la ieșire formează o cascadă impresionantă. Nu în ultimul rând, Peștera Unguru Mare a fost gazda civilizațiilor preistorice, fiind făcute aici descoperiri din epoca bronzului și a pietrei. Mai multe detalii aici.

Ieși din zona de confort la o sesiune de speoturism
În cazul în care nu ți-ai consumat adrenalina în peșterile de mai sus, află că Pădurea Craiului ascunde o rețea de 9 peșteri speoturistice care îți vor pune la încercare curajul. Tot ce trebuie să faci este să îți iei inima în dinți, căci ghizii profesioniști vor avea grijă de tine tot timpul. Astfel, echipamentul îți va fi asigurat din cap până în picioare pentru ca tu să poți cerceta în voie ascunzătorile pământului. Aventura în care pornești depinde doar de tine, peșterile având lungimi variabile care pornesc de la 300 de metri și ajung până la zeci de kilometri. La final, când vezi luminița de la capătul tunelului, să te aștepți să fii îmbrăcat în noroi, căci mersul pe burtă și traversarea cascadelor dau farmec acestor experiențe din adâncuri. Dacă trebuie, ia-ți de aici doza de curaj.

Mountain biking și trail running pentru o sănătate puternică
Pădurea Craiului este locul perfect pentru cei pasionați de sport. Chiar dacă ești mai puțin experimentat sau testezi pentru prima dată cicloturismul, relieful este prietenos și nu îți va da bătăi de cap. Ba mai mult, există servicii de închiriere, trasee în toată regula și ghizi care vor fi alături de tine pe parcursul aventurii de două roți. Din cele 11 rute cu siguranță o să găsești una ideală pentru tine. În aceeași sferă a caloriilor arse îndrăznim să încadrăm și alergatul montan sau trail running, o formă inedită de conectare cu natura. 5 trasee străbat în lung și în lat pădurea pentru ca tu să îți pui sângele în mișcare în timp ce respiri cel mai curat aer. Privirea îți va fi inundată în peisaje minunate și în acest fel nici nu vei resimți oboseala.

Rafting sau aventura de pe ape
După ce ai explorat adâncurile și pădurilor pline de magie, ți-a mai rămas să explorezi apele din zona. Nu oricum, ci la o sesiune de rafting care o să te țină permanent cu sufletul la gură. Parcursul nautic nu este dificil, fiind accesibil și pentru familiile cu copii. Dacă te gândești care este punctul de start, ei bine, specialiștii te vor ghida și vor avea grijă de tine tot timpul, iar echipamentul este asigurat de aceștia. Trebuie doar să te relaxezi și să guști din plin de experiență, pentru că sentimentele trăite aici sunt unice și nu te vei mai lovi de ele prea curând. Dacă ți-am stârnit interesul, descoperă aici tainele raftingului.

Adrenalină la maxim pe traseele de via-feratta și escaladă
Revenind pentru câteva momente cu picioarele pe pământ, admiră stâncile pe care urmează să le escaladezi. În Pădurea Craiului sunt amenajate 5 trasee de via-feratta care te vor purta de-a lungul pereților verticali din defileul Crișului Repede. Toată aventura se desfășoară în condiții de maximă siguranță și nu ar trebui să îți faci probleme dacă ai rău de înălțime. Chiar dacă poate să fie o experiență extenuantă, peisajele o să îți aline oboseala și o să te facă să apreciezi fiecare strop de sudoare pe care l-ai pierdut.

Pleacă la galop și simte din plin filmele western
După ce ți-ai încărcat bateriile în Pădurea Craiului, împrietenește-te cu zecile de cai de la Free Horses Ranch. Aceasta este o activitate iubită mai ales de către cei mici, însă și cei mari se pot bucura de o sesiune de călărie în stil western. Vârsta este doar un număr, iar conexiunea care se va forma cu animalele nu ține cont de această constantă. Pe trasee de munte sau în interiorul fermei, aici ai șansa să te bucuri de o experiență de neuitat care îți va aminti mereu de escapada din zona Carpaților Occidentali.

Se pare că acest sfârșit de săptămână este plin de activități îmbrățișate de natură, în Pădurea Craiului. De la mic la mare, de la drumeții la peșteri, aici este locul în care se desfășoară peisaje deosebite, dominate de liniște și feerie. Cât timp mai este vară este momentul propice pentru o excursie la munte și ieși din oraș. Astfel, dacă ți-am deschis apetitul pentru o tură de munte, pregătește-ți echipamentul căci se anunță câteva zile active, bogate în provocări.

Tu ai vizitat Pădurea Craiului?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!