Ghidul #CLUJLIFE pentru #TIFF2020

Home $ Articole $ Ghidul #CLUJLIFE pentru #TIFF2020

by | Jul 30, 2020 | Articole

Chiar dacă imediat e august, uite că TIFF tot a făcut cumva și e primul festival al anului. După sistemul de judecată și valori al fiecăruia, vestea poate suna bine sau rău. Noi alegem să fim optimiști și să ne bucurăm pe cât posibil de următoarele zile și de filmele multe ce se anunță la orizont. Nu-i TIFF deschizător de drumuri, așa cum ne-am obișnuit să fie, căci celelalte mari festivaluri clujene ne-au spus deja că ne revedem în 2021, dar ediția de anul acesta are potențial să fie printre cele mai reușite datorită felului în care face uz de locațiile outdoor oferite de Cluj. Și pentru că mulți sunteți deja cu mintea la filme, vă prezentăm pe scurt câteva informații esențiale pentru a putea participa anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania. Pe cai, că se filmează!

tiff 2020

Când?
Ediția cu numărul 19 TIFF începe mâine, 31 iulie, și se încheie în data de 9 august. Avem, așadar, 10 zile de festival. Anul acesta, Ziua Maghiară se transformă în Zilele Maghiare și opt dintre cele mai apreciate filme produse recent în Ungaria vor rula între 4 și 6 august. Proiecțiile vor începe la ora 21.30, cu excepția câtorva locații, în care startul se va da la ora 19.00. Pentru cei mici, filmele EducaTIFF vor fi difuzate dimineața, de la ora 10.00, în curtea Muzeului de Artă.

Unde?
Ediția TIFF.19 este construită exclusiv din proiecții în aer liber. Sincer, eu doar locațiile outdoor le vânez dintotdeauna, parcă filmele au o intensitate deosebită într-un cadru aparte. Castelul Bánffy din Bonțida și Arkhai Sculpture Park din Vlaha le-am bifat deja din anii trecuți și m-am bucurat să văd că, pe lângă faptul că se regăsesc și în lista de anul acesta, primesc un program extins. Mai mult, mergem și în pădurea Hoia, la Baza Transilvania, Iulius Parc și mai multe locuri din zona centrală a orașului: Piața Unirii, Muzeul de Artă, curtea Liceului Teoretic „Báthory István”, curtea Liceului Național „George Coșbuc”, Curtea Liceului Teoretic „Apáczai Csere János”, Curtea Liceului Unitarian „János Zsigmond” și USAMV. Avem, deci, cinci dintre locațiile cu tradiție, și altele noi, care sunt amenajate special pentru festival.

Cum ajung acolo?
După cum ați observat poate și anterior, mai mult de jumătate din locațiile festivalului sunt în oraș, în zona centrală și prin împrejurimi, deci sunt ușor de abordat la pas. Pentru cele la care aveți de parcurs distanțe mai lungi, cel mai bine ar fi să apelați la mașina personală, biciclete sau trotinete. Dacă alegeți să vă deplasați cu taxi, servicii de car-sharing sau mijloace de transport în comun, asigurați-vă că purtați masca și vă dezinfectați mâinile după terminarea cursei. Be safe, guys.

Am nevoie de bilet?
Da. Biletele pot fi achiziționate online de pe tiff.eventbook.ro, prin aplicația mobilă TIFF Official App (disponibilă în Google Play și App Store) sau din Piața Unirii, unde este unicul punct de vânzare a biletelor. Scutiți-vă de o grijă și cumpărați-le online. Pentru proiecțiile obișnuite avem două tipuri de bilete: single (20 lei, o singură proiecţie, o singură persoană) și combo (35 lei, două persoane). În ceea ce privește gala de deschidere și evenimentele speciale, un bilet costă 30 lei, iar pentru Gala de închidere, 50 lei. Nu avem proiecții gratuite, dar sper că înțelege toată lumea cât de afectată a fost industria de evenimente de situația actuală și facem eforturi cu toții să-i ajutăm să supraviețuiască.

Ce să nu ratez?
Peste 130 de titluri selectate de directorul artistic Mihai Chirilov vor rula de-a lungul celor 10 zile. E clar că aveți de unde alege. Însă unele, chiar sunt de neratat. Fără dar și poate, filme noi vin în premieră în România, în câteva dintre secțiunile tradiționale, precum Ziua HBO, Zilele Maghiare, iar altele vechi, restaurate, vor fi readuse pe marele ecran în proiecții speciale.

O călătorie în timp, nostalgică și plină de umor, deschide TIFF vineri, pe 31 iulie, când comedia romantică La Belle Époque/ Cei mai frumoși ani, cu Daniel Auteuil și Fanny Ardant, va da startul festivalului. Proiecția a fost sold-out încă din prima zi. Filmul va putea fi vizionat în paralel și în alte două locații, sperăm că vă veți afla măcar în una dintre ele. Tot o comedie franceză, una premiată cu Ursul de Argint la Berlin, va închide TIFF 2020 în Piața Unirii Open Air duminică, 9 august: Effacer l’historique/ Delete History, cel mai nou film de Benoît Delépine și Gustave Kervern, favoriți ai publicului la TIFF în trecut, cu Aaltra.

Și ca să intrați #pebune în atmosfera de festival, e musai să vedeți un film la Banffy sau Vlaha. Weekend la Castel debutează sâmbătă, 1 august, de la ora 21:30, cu cine-concertul Faust, în acompaniamentul live al lui Jean-François Zygel. De la miezul nopții, spectatorii pot vedea un film pe cât de amuzant, pe atât de dement: Deerskin (r. Quentin Dupieux) înseamnă reîntâlnirea cu Jean Dujardin, primul actor francez câștigător al unui Oscar pentru rol principal cu The Artist, în ipostaza unui bărbat obsedat de haina sa vintage, pentru care își aruncă în aer nu doar economiile, ci și întreaga viață.

Trei seri speciale vă așteaptă și weekend-ul viitor, între 7 și 9 august, în Arkhai Sculpture Park din Vlaha. Pentru prima oară la TIFF, Surorile Osoianu vor deschide seara de vineri, de la ora 20:00, cu un concert în care „cele cinci voci gemene” vor interpreta mici bijuterii din folclorul autentic românesc. Surorile Osoianu vor putea fi ascultate și în Piața Unirii Open Air, la Gala de închidere din 8 august. Dacă vi se stârnește pofta de muzică, una dintre cele mai longevive trupe de rock alternativ din România, Vița de Vie, concertează sâmbătă, 8 august, tot la Vlaha, de la 20:00.

Mai sunt multe de văzut, consultați programulul complet al proiecțiilor (disponibil aici) și haideți la film!

Cum știu că sunt în siguranță?
Măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus vor fi obligatorii atât pentru echipă, cât și pentru public și invitați, și vor fi afișate vizibil în toate locațiile TIFF. E normal să fiți preocupați de siguranța voastră în perioada aceasta și ne bucurăm că o faceți. Vă asigurăm, însă, că nu există loc de compromisuri din partea organizatorilor și eforturile lor se concentrează îndeosebi ca voi, participanții, să fiți bine. Fiți, însă, atenți la oamenii de lângă voi. Păstrați distanța, stați cu cine ați venit, nu mai strângeți mâna tuturor. Numărul locurilor va fi limitat, doar în câteva locații fiind posibil numărul maxim de 500 de participanți admis prin lege pentru evenimentele în aer liber.

În fiecare locație de proiecție vor exista fluxuri de intrare și ieșire vizibil marcate, iar membrii echipei TIFF vor ghida în permanență accesul. La intrare, se vor scana biletele, se va efectua un triaj observațional și se va verifica temperatura. Persoanele care au temperatura mai mare de 37,3°C sau prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree), cât și cele care refuză să le fie verificată temperatura, nu vor avea acces în locație. Purtarea măștii și respectarea distanței de minimum 1,5 metri între persoane vor fi obligatorii pe tot parcursul evenimentului. Scaunele vor fi aranjate în două moduri, pentru o persoană și pentru 2 persoane care vor viziona filmul împreună, și vor fi dezinfectate după fiecare proiecție, cu substanțe avizate.

Acestea fiind spuse, la ce filme ne întâlnim în următoarele 10 zile?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!