Producători locali de bere artizanală din Cluj

Home $ Made in Cluj $ Producători locali de bere artizanală din Cluj

by | Jul 27, 2020 | Made in Cluj

După cum probabil ai aflat deja, săptămâna aceasta am început o nouă serie de articole prin care aducem în față producătorii locali din Cluj.

Berea artizanală este produsă printr-un proces de experimentare cu diverse arome ieșite din comun și readucându-se la viață rețete vechi. Un alt aspect important al berilor artizanale este calitatea ridicată, atât în ceea ce privește gustul, cât și packaging-ul și modul nonconformist de comunicare cu clienții. Din fericire, România este în plină dezvoltare la acest capitol, în prezent existând peste 60 de producători mici, primul fiind înființat acum aproximativ 10 ani. În articolul de față vei afla cum au apărut cinci dintre brand-urile de bere clujeană, precum și informații despre produsele lor și cum poți face rost și tu de ele. Sună bine, nu-i așa?

Kutuma este un brand de bere artizanală înființat la Cluj în anul 2017. Ideea a luat naștere în Algeria, iar cel care conduce producția este meșterul berar Tătar Norbert, care încearcă cu fiecare sticlă să ofere cel mai bun produs posibil. Alături de o echipă de japonezi, englezi, nepalezi și canadieni, Norbert a reușit într-un singur an să producă circa o tonă de bere într-o încăpere mică. Numele berilor se diferențiază ușor pe piață: Zăbavă, Jargon, Zarvă, Dambla și Ortu’ Popii fiind câteva exemple, iar gusturile sunt și ele unice, unele beri având arome de flori, ciocolată, caramel, citrice și alte fructe. Berile ies în evidență prin modurile creative și uneori imprevizibile de utilizare a drojdiei în rețete. Poți alege dintre un American Wheat sau un Amber Ale pentru început, dar dacă îți plac băuturile tari îți recomandăm un Imperial Stout cu 11% alcool. Kutuma este berea care rescrie cutuma, având o formă liberă și un conținut vibrant, uneori chiar provocator. În prezent există peste 10 tipuri de bere Kutuma, unul dintre ele fiind realizat în colaborare cu Bere à la Cluj și Hophead Brewing (despre care vei afla puțin mai jos). Acestea sunt disponibile în sticle de 500 ml și 330 ml, precum și la draft. Berile pot fi comandate printr-un mesaj privat aici sau găsite în locațiile din lista de aici și la berăria de pe Calea Baciului 179B.

Bere à la Cluj produce bere artizanală din anul 2017. Vigh Ferencz, alături de Tanko Gyorgy și Peter Deszo, a produs prima serie de beri într-o fabrică din Ungaria, unde produsele au prins rapid popularitate. Producția a fost mutată în 2018 în Cluj-Napoca, de unde în prezent pot ieşi lunar 3.800 de litri de bere. Odată cu relocarea la Cluj, stilul berii a fost îmbunătățit spre un lager, iar în timp au apărut mai multe tipuri, cum ar fi berea dry-hopped lager. În sticlele a la Cluj se regăsesc în egală măsură dulceața de malț și aromele clasice de hamei, iar stilurile în care sunt create berile sunt tradiționale sau englezești. Acestea se remarcă nu numai prin gust, dar și prin numele atipice pe care le poartă: Phaza Lunii, Kronos, Pitica Roșie, Cosmobaut și Gaura Neagră (bere care a și câștigat în 2017 medalia de bronz la Alltech Commonwealth Cup în SUA). Aceste nume sunt inspirate din elemente și teme cosmice. Bere à la Cluj a realizat rețete în colaborare cu Kutuma, Hophead Brewing, Olivo Coffee Roasters, Eastride Delivery, Vintage Bistro, Moonshine și USAMV, în cadrul unui proiect cu studenți. Cele peste 12 tipuri de bere sunt disponibile în sticle de 330 ml sau la draft. Poți comanda online de aici sau găsi berile în locațiile de aici și pe Calea Baciului 179B.

Hophead Brewing este primul brand care a produs bere artizanală îmbuteliată în Cluj. Inițiativa a luat naștere în anul 2015 într-un spațiu din Mănăștur deținut de Darko Jovik și Dana Marmorstein–Jovik. La început cei doi produceau aproximativ 400 de litri pe lună și cinci sortimente de bere Ale. Cu timpul, brand-ul a evoluat, iar acum pune la dispoziție diverse combinații de arome: malț caramelizat, malț prăjit cu aromă de biscuit, bere neagră cu gust de cafea, pale ale englezesc și diverse fructe. Câteva exemple de beri Hophead sunt: Grozava Raspberry Hibiscus PA, Immigrant PA, Opium IPA, SunLust PA, Little D NEPA, existând în total peste 35 de feluri disponibile la 330 ml sau draft. De-a lungul timpului, berăria a avut colaborări cu Hop Hooligans, Kutuma și Bere à la Cluj, în urma cărora au apărut noi tipuri de bere (Screwed Up și Berea Clujenilor). Berile Hophead se pot comanda online printr-un mesaj privat aici sau pot fi găsite la locațiile de aici și, bineînțeles, direct la berăria recent deschisă de pe Strada Traian Vuia 126.

Blackout Brewing, al patrulea brand clujean de bere artizanală de pe lista noastră, a fost înființat în anul 2017 într-un garaj cu ajutorul lui Adi Oros. Adi a știut că vrea să își facă publică pasiunea lui pentru home brewing atunci când rețeta lui a câștigat, alături de încă patru rețete, concursul Bereta Brewing Community (BBC). Prima bere Blackout a apărut în 2019 cu ajutorul celor de la Bereta și se numește BBC Vanilla Breakfast Stout. De atunci, au mai apărut câteva tipuri de bere Blackout: Weirdo, Double Weirdo, Pilsdeț, Anti-Cake, Glitch, în total existând aproximativ 20 de feluri realizate în colaborare cu Oriel Beer, Hopdrops, Player One, Hop Hooligans, Double Drop Crew Brewery, Bere à la Cluj, Wicked Barrel și Ground Zero. Berăria s-a născut din pasiunea lui Adi pentru știință, cărți și muzică și asta se vede în nume și în etichetele de pe sticle, pe care, apropo, le poți cumpăra la 330 ml sau la draft. Adi plănuiește să testeze în continuare rețetele lui în loturi mici înainte să le pună spre vânzare, fiind încă fidel rădăcinilor lui de homebrewing. Blackout este o berărie gypsy, adică nu are o locație proprie, produsele fiind disponibile în locuri precum Bere à la Cluj, Bereta (Timiș) și la Oriel Beer (București). Intră aici pentru a afla mai multe informații despre Blackout.

Clusa este o berărie născută anul acesta din pasiunea pentru istorie a doi iubitori de bere bună. Brand-ul pune la dispoziție cinci beri cu câte cinci povești legate de istoria și personalitățile Clujului, oraș numit și Clusa la începuturile timpului. Cele cinci beri poartă nume de ani și avem, prin urmare, Clusa 1173 (anul atestării documentare a orașului Cluj-Napoca), Clusa 1316 (anul construirii Bisericii Sfântul Mihail), Clusa 1885 (anul nașterii lui Iuliu Hossu), Clusa 1919 (anul înființării Universității Cluj) și Clusa 1989 (anul Revoluției și al omagierii martirilor Clujului). Poți alege dintre IPA, Pale Ale, Cream Ale, Vienna Lager și Hell Lager. Clusa, zis și brand-ul cu bere de poveste, este caracterizat de valori precum respectul pentru cei din jur și datoria față de societate și nevoile ei. Astfel, la fiecare achiziționare a unei beri, se donează automat 10 bani pentru cei aflați în dificultate (cauzele vor fi dezvăluite în curând). Berile Clusa pot fi comandate online de aici sau cumpărate fizic de la Blend Bottleshop and Taproom și Tortelli Pasta Bar (Cluj) și The Beer Institute (București).

Propaganda Brewery este o patra berărie gypsy apărută în Cluj-Napoca. Aceasta a luat naștere în septembrie 2019 din pasiunea lui Alex Stoian pentru berea de calitate. Ideea sa și momentul decisiv pentru înființarea brand-ului propriu au apărut în urma unei călătorii la Berlin, unde Alex, alături de prietena sa, au făcut cunoștință cu gustul autentic al berii. Încercând să găsească opțiuni similare celor din străinătate, Alex a realizat faptul că pe piața clujeană nu există alternative acceptabile, așa că s-a decis să creeze chiar el unele. Primele sale încercări s-au bazat pe berea kit, dar acestea nu au ieșit exact așa cum și-ar fi dorit, așa că după luni întregi în care a economisit bani și s-a documentat asupra procesului de fabricare, a reușit să ajungă la un rezultat satisfăcător. Prima sa bere a fost un Imperial Stout, iar pe parcursul lunilor sale de activitate în acest domeniu a câștigat concursuri și locuri la expoziții datorită rețetelor sale ingenioase. Alex crede în importanța existenței unei comunități de iubitori de bere, în care oamenii să se cunoască și să împartă în permanență idei despre această pasiune comună. Și noi suntem de acord cu el, cu atât mai mult cu cât slogan-ul Propaganda este: bere artizanală creată de oameni, pentru oameni. În prezent există trei tipuri de bere: Kronos, care este un Russian Imperial Stout cu arome de cacao, vanilie și cafea, cu 9.1% alcool, La Llorona, un American Amber cu 6.3% alcool și Chocolate Chip Trip, un Imperial Milk Stout făcut în colaborare cu Blackout Brewing care conține cacao, cafea și alune de pădure. Berile Propaganda le poți găsi la Bere à la Cluj. Intră aici pentru mai multe detalii.

Klausen Burger este cea mai veche berărie artizanală din Cluj-Napoca și una dintre cele mai vechi berării din țară, fiind deschisă încă din anul 2011. Numele fabricii este inspirat din numele german al orașului Cluj, adică Klausenburg, și din burgerii iconici care sunt preparați în interiorul locației. În anul 2019 s-a produs o schimbare în stilul clasic de producere al berii Klausen Burger, lucru care a dus la o creștere semnificativă a imaginii brand-ului. Berea Klausen Burger este produsă numai cu materie primă importată și nu conține stabilizatori sau conservanți chimici. Aceasta nu este pasteurizată, ci se păstrează în permanență la o temperatură de 2°C, lucru care îi asigură prospețimea și gustul intens. Poți găsi aici următoarele feluri de bere craft: Arrogant, un India Pale Ale cu 6% alcool, Indigen, un Pale Lager cu 4.5% alcool, Gorun, un Munich Dunkel cu 4.5% alcool, Corvus, un Pilsner cu 4.5% alcool, Red Revolution, un Bière de Garde cu 5% alcool și multe altele. Pe lângă partea de berărie, locația include un restaurant și un sky-bar, poziționate aproape de centrul Clujului. Locația se află pe Strada Regele Ferdinand 22, dar berile Klausen Burger pot fi găsite și pe rafturile a mai multor supermarketuri din țară. Pentru informații extra, intră aici sau sună la 0372717552.

Acan Brewing este o fabrică de bere gypsy apărută pe piața clujeană la începutul acestui an cu ajutorul berarului Ștefan Iosif Patrinichi, originar din Piatra-Neamț. Călătoria sa a început cu homebrewingul și cu o serie de experimente personale, lucruri care l-au dus cu un pas mai departe în pasiunea sa. Mereu implicat în comunitatea locală a berarilor, Ștefan a intrat în contact cu Bere à la Cluj, care a reprezentat primul pas oficial în debutul său ca berar. Prima bere apărută a fost un Russian Imperial Stout numit Smoala cu 11% alcool, care a fost făcută publică în luna martie. În luna iunie a apărut cea de-a doua bere, un Cream Ale numit Coasa cu 4.8% alcool, iar cea de-a treia bere făcută în colaborare cu Kutuma se numește Sweet Victory și este un Barleywine (Bourbon Oak Aged), cu 12.5% alcool. Acan încearcă să ofere beri cu arome ieșite din comun, nebunești și cu personalitate, dar preparate cu o atenție mare pentru detalii. Numele brand-ului a fost inspirat de la zeul Mayan al vinului și al intoxicării, așa că nu poți spune că nu ai fost avertizat. Pentru mai multe informații despre berile Acan, intră aici.

Player One Brewery a apărut la începutul anului trecut ca o berărie gypsy, iar începând cu luna august a acestui an, a devenit independentă. Locația se află în Câmpia Turzii, iar afacerea este condusă de berarul Samuel Todosiciuc. Povestea sa a început tot cu homebrewingul, iar după ce a înțeles cum stau lucrurile, a intrat în industria berii cu ajutorul brand-ului Kutuma. Inspirația pentru numele acesta i-a venit lui Samuel din pasiunea sa pentru jocurile video și prin urmare, dedică sticlele sale jucătorilor de pretutindeni care au nevoie de o bere rece după o sesiune intensă de gaming. După cum poți intui, numele berilor poartă denumiri din aceeași categorie. Există așadar următoarele beri: Respawn, un Hefeweizen cu 5% alcool, 8 Bit Ale, un West Coast IPA cu 5.5% alcool, Super Weiss Brew, Wheat Beer cu 4.5% sau 5% alcool, Wit Hazard, un Belgian style Witbier cu 5.5% alcool și Berea Clujenilor, un DDH DIPA realizat în colaborare cu Blackout Brewing și Hopdrops cu 8.5% alcool. Poți intra aici pentru detalii extra.

Fabrica de bere Bârlog, cunoscută și ca cea mai faină bere craft de care nu ai auzit încă, s-a deschis anul acesta în locația fostei berării Ursus din Cluj. Inițiativa a luat naștere încă din 2019, timp în care echipa Bârlog a lucrat la rețete și la reamenajarea spațiului vechi cu echipament nou de producție. În portofoliul Bârlog există în prezent trei tipuri de bere: Legenda lui Matei Corvin, un Lager cu 4.7% alcool, Enigma lui Negru Vodă, un Porter Black cu 6% alcool și Palosul lui Ștefan, un IPA cu 6.3% alcool. În rețete nu este folosit porumbul sau extractul de hamei, iar malțul utilizat este ori făcut în România, ori importat din afara țării. Hameiul este adus din țări precum Germania sau UK, dar informațiile acestea le poți găsi și pe sticlele de bere, lucru pe care, până acum, doar cei de la Bârlog îl fac. Momentan, poți găsi berile Bârlog în Carrefour, Cora și Mega Image, la rafturile de craft. Fabrica se află pe Calea Mănăștur 2-6. Intră aici pentru mai multe detalii.

Dacă vrei, ne poți ajuta cu alte sugestii de producători de bere din zona Clujului. Dă-ne un mesaj, e atât de ușor.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!