5 localuri noi deschise în Cluj: Restaurant Sinaia, FRANK the tank, Secret Garden, Meron Opera și Gemellini Pasta

Home $ Articole $ 5 localuri noi deschise în Cluj: Restaurant Sinaia, FRANK the tank, Secret Garden, Meron Opera și Gemellini Pasta

by | Jul 24, 2020 | Articole, Localuri noi

Cred că fiecare dintre noi a pornit la drum cu niște așteptări în pandemia aceasta. Legate de propria persoană, de cum va evolua situația, de cum vom răspunde noi, în postura de comunitate, noului context. Nu-l lăudăm des în mod direct, dar ne-am bucurat să vedem că, la nivel de oraș, am avut un răspuns decent în fața acestei provocări, s-au mobilizat multe organizații rapid să facă bine, oamenii s-au implicat în acțiuni de voluntariat, n-am prea apărut la știri că umblăm aiurea și ne punem viețile în pericol pentru nimicuri. Și uite că, în plină pandemie și criză financiară, avem în luna iulie 5 localuri noi deschise în Cluj. Nu-i puțin lucru, în opinia noastră, și sperăm că îi veți ajuta și voi pe cei de mai jos să reziste pe piață în vremurile acestea.

Primul nume pe lista noastră este Restaurantul Sinaia. Unii dintre voi poate deja ridicați din sprâncene sceptici, știind că localul acesta are ani buni de când vă așteaptă pe malul Someșului, pe strada Sinaia, nr. 43. Pentru aceștia și pentru cei care nu dețin informația, menționez că, într-adevăr, restaurantul nu își deschide acum ușile pentru prima dată. E la adresa dată de peste 10 ani, însă de ieri a pornit pe un nou drum, cu o nouă echipă și un nou meniu, care suntem siguri că vă va atrage atenția. La fața locului, veți vedea că nu multe lucruri s-au schimbat vizual. Asta desigur, dacă i-ați vizitat și înainte. Au dat o culoare nouă fațadei, o parte din mobilierul de pe terasă e nou. Au făcut schimbări minore și înăuntru. Momentan, nu e prioritar interiorul pentru că funcționează doar terasa. În timp, își vor pune amprenta și pe indoor. Capacitatea terasei ajunge la maxim 80 de locuri în condițiile actuale. Și e o plăcere să petreci timp pe terasa lor fie la prânz, fie seara la cină. Cu locuri atât în bătaia soarelui, cât și la umbră (sub umbrele) și foarte la umbră, pe terasa acoperită, aici sigur există un loc pentru fiecare doritor. Zona e liniștită, deci nu veți fi foarte deranjați de amplasarea la stradă.

restaurant sinaia

Meniul creat este un fusion, un meniu ce pleacă de la sandwich-uri și pizza și ajunge la cărnuri slow-cooked, la temperatură joasă, ramen, lasagna, noodles și cod negru de Alaska. În plus, meniul conține și o secțiune specială pentru copii, cu pizza, paste și multe altele făcute pentru ei. Au numeroase preparate vegetariene și vegane, dish-uri pe bază de carne, dar și farfurii din bucătăria asiatică, după cum v-ați dat deja seama din enumerarea noastră. Nu lipsesc, desigur, preparatele în stil tradițional, doar că au fost reinterpretate. Nici pe partea de băuturi nu au dat înapoi de la nimic. Au 60 de etichete de vinuri, dar și smoothie-uri, super-alimente, limonade sau healthy shot-uri.

Noi am încercat salata de vinete cu pâinea casei, costițe picante cu cartofi dulci, cod negru cu sos de vin alb și dovlecel pane în făină de năut, iar la final am împărțit un tort de mango și ananas. Ne-am răsfățat puțin. Știm că tradiția ar fi cerut pastă de ciuperci a la Restaurant Sinaia, dar ceva a fost cu vinetele alea, astfel că bolul a plecat foarte curat de la masă. Peștele a fost o surpriză plăcută, combinația din farfurie a fost bine gândită. În ceea ce privește costițele, ar fi mers mai picante… pentru gustul nostru, însă a compensat serios tortul de mango, care te face să uiți de vremurile actuale și să rămâi blocat într-o seară de vară caldă. Porțiile sunt potrivite, servirea on point si discretă, atmosfera pe terasă foarte plăcută și bine aleasă muzica de fundal. A fost o primă experiență reușită și cu siguranță vom reveni.

Secret Garden, un bar-verandă / grădină / magical place, s-a deschis de curând pe strada Ploiești, la numărul 22. Nu există niciun indicator în stradă, dar uitați-vă atenți după numărul 22 și trageți cu ochiul mai departe de clădire, căci veți vedea semnalistica luminoasă cu denumirea locației. Treceți pe lângă cei de la HealthyLicious, coborâți scările și luați un loc. În fapt, ajungeți în curtea celor menționați, pentru că noul ”local” e tot al lor. Ideea le-a apărut în momentul în care s-au stabilit la această adresă, iar spațiul a venit la pachet și cu această zonă outdoor, în care au văzut un mare potențial. Și pe bună dreptate. Eu m-am simțit exact ca atunci când trec pragul casei cuiva, locul m-a întâmpinat ca pe o prietenă veche, cu aceeași familiaritate pe care o ai când vezi pe cineva drag a zecea mia oară. Secret Garden e, în fapt, o grădină cu câteva mese, cu o capacitate de 20-30 de persoane, aș spune, unde puteți să vă bucurați de zilele de vară în compania unei băuturi atent făcute și turnate în pahar de către staff-ul prietenos. Fie că luați un loc pe scaunele de la mese sau pe băncuța de lângă bar, vă veți simți la fel de bine primiți și relaxați. Combinația de verde, lemn, instalații ce atrag privirile și lumini calde se va ocupa de acest lucru, cu un ultim strop de ajutor de la licorile reci pe care le alegeți sau vă sunt recomandate.

     

Focusul este pe băuturi – cocktail-uri, vinuri, prosecco, dar nu lipsesc nici micile gustări – platouri de brânzeturi, fructe proaspete, bruschette, toate în varianta pentru două sau patru persoane. Nici deserturile nu absentează, evident, dar să revenim la partea mai fluidă a meniului. Vedeta este, fără dar și poate, ginul, iar în oferta locației veți găsi nu mai puțin de 7 feluri de cocktail-uri ce au la bază acest distilat. Eu nu sunt deloc prietenă cu ginul, chiar dacă am încercat de-a lungul timpului cu foarte mare perseverență, așa că am optat pentru ceva sigur – un Aperol Spritz. Unele zile nu lasă loc riscurilor. Prietena mea cea mai bună, însă, fiind fan de mic (adică din primul an de facultate) a ginului, a acceptat propunerea barmanului și a comandat un The Spanish Sunset cu citrice și foaie de dafin. S-a adăugat la preferate și s-a promis că vom reveni și pentru faimosul The Kickboxer, cu ardei iute. Ei vă așteaptă de luni până vineri în intervalul 17:00 – 22:00, în weekend de la 11:00 la 22:00, și vă sfătuiesc să le scrieți pentru o rezervare în prealabil. Au doar 5 mese și ar fi păcat să ajungeți până în acest loc doar ca să constatați că nu aveți loc și să rămâneți cu pofta de gin în gât.

 

Următoarea oprire: FRANK the tank. Dacă vă gândiți că un bar specializat în bere nu ar fi chiar locul potrivit pentru o ieșire cu fetele, poate că e vremea să vă fac cunoștință cu ale mele prietene, căci ele s-au simțit grozav aici. Încep prin a menționa faptul că găsiți locația pe Emil Isac, chiar în aceeași curte cu Jaxx American Restaurant, îi desparte doar un paravan. Niciun logo afară, niciun semn. Trebuie să îndrăzniți și să intrați în gangul de la numărul 25, și abia atunci veți vedea un indicator de lemn care vă direcționează spre partea dreaptă. Înauntru, atmosferă tipică de berărie, dar în sensul bun al cuvântului. Și nicidecum un loc potrivit doar pentru domni. Nu e foarte mare, cam vreo 10 mese am numărat, la distanță corespunzătoare. Și aici avem multă verdeață, multe luminițe, dar cred că a devenit un lucru normal pe o terasă de tip grădină. E fain tare și înăuntru, am tras cu ochiul, abia așteptăm să avem voie să stăm liniștiți și în spații închise. Deschid la 10, deci vă așteaptă în orice moment al mesei poftiți, cu variante pe alese. Dar haideți să vă spunem una-alta despre experiența noastră.

ursus la tank
Am fost întâmpinate cu o ospitalitate aparte. Fiind la prima vizită, ni s-a spus una alta despre ei, dar mai ales despre berea Ursus Tank, proaspătă, nepasteurizată și care, printr-o tehnologie nouă în România, este livrată direct din fabrică, într-un timp foarte scurt, în locațiile partenere selectate. Și poate pentru că, și-au închipuit ei, nu ne dau pe spate cu berea, ne-au informat și că mâncarea se prepară pe un grill argentinian. Am luat o bere la 0.5l (Ursus Tank mai mică nu era, doar mai mare, la 1l) și o limonadă cu pepene, după care am început să analizăm opțiunile culinare. Meniul poate părea că are puține preparate, ce-i drept, însă nouă ni s-a părut că poate mulțumi poftele oricui: și ale gurmandului care savurează o bere, dar și ale celui care a început o provocatoare călătorie de calcul nutrițional la fiecare masă. Niște doamne și domnișoare adevărate fiind, am ales o porție de mici, ce veneau însoțiți de 3 feluri de muștar local și cartofi copți la jar, cu unt și verdețuri, și o porție de pui cu sos și legume de sezon la frill. Savuros, bun, fix cum îl prezentase ospătarul. Data viitoare încercăm și un desert, acum nu mai rămăsese spațiu. Ne-a plăcut localul, puncte bonus pentru amabilitatea angajaților.

De pastele de la Gemellini, ce poartă semnătura lui Chef Liviu Balint, sper că știți deja. Au fost prezente pe piața de delivery până acum, iar eu una am gustat din ele de nenumărate ori. La un moment dat, chiar îmi amintesc că eram într-un fel de competiție eu cu mine, să văd cam câte porții de paste de la ei mă pot mulțumi într-o săptămână. S-a ajuns la niște cifre revoltătoare și am luat o pauză. Până săptămâna trecută, când am aflat că au deschis terasa și am decis să le fac o vizită între două task-uri, adică pentru masa de prânz. Adresa lor este Teodor Mihali, nr. 53. Pe noi ne-a amețit puțin Google Maps, dar sunt fix lângă ansamblul de blocuri Studium Green, în aceeași curte cu Atelierul de Zâne. Ideea pe care au exploatat-o pentru decor mi-a plăcut mult – obloane vechi, biciclete, vasuri de flori, parcă ești la bunici în spatele casei. Singurul lucru care te împiedică complet să intri în acest film e poziționarea fix la stradă, la o stradă destul de aglomerată și, implicit, zgomotoasă. În primele minute s-ar putea să vă deranjeze acest aspect, dar vă luați cu pastele și uitați.

 

În fine, până la urmă, omul sfințește locul. În cazul de față – pastele. Iar la capitolul acesta chiar nu am avut ce comenta. O porție de tagliatelle ragu și una de papardelle con crema di tartufato e pancetta affumicata, alături de un pahar de prosecco (da, eram în timpul programului, dar era joi și de la o vreme tratăm joia ca vinerea) – cam de atât e nevoie uneori ca să nu ai o cădere nervoasă. Se simte, parcă, la fiecare îmbucătură, atenția oferită mâncării, prospețimea pastelor, procesul atent de frământare prin care trec. Chiar vă recomand să le încercați. În meniul de pe terasă nu au integrat și supele pe care le serveau la delivery, dar au păstrat deserturile – tiramisu, panna cotta și cheesecake cu fructe de pădure. Ca o ultimă mențiune, pe care simt că e datoria mea să o fac, în calitate de ”food and places tester” care a fost mereu cinstit cu voi, notez: dacă aveți anxietăți mari și foarte mari legate de situația epidemiologică actuală sau pur și simplu nu tolerați foarte bine nerespectarea unor reguli de bază impuse în această perioadă, amânați vizita pe ei pentru când lucrurile vor fi mai roz.

Lista se încheie cu cea mai recentă locație Meron din oraș, Meron Opera, deschisă de curând în Piața Ștefan cel Mare, la numărul 19. Adică exact vizavi de clădirea Teatrului și a Operei, în stația de autobuz care duce spre Zorilor / Bună Ziua. Nu credem că are sens să vorbim despre produs în sine, despre cafeaua proaspăt prăjită și pregătită de echipa Meron, aparatele lor, tehnici și alte cele. Cred că suntem deja cu toții familiari cu munca lor, cu aerul care ne întâmpină în locațiile galbene, cu meniul ofertant ce cuprinde atât băuturi pe bază de cafea, cât și healthy energy drinks și snacks. Și chiar dacă, momentan, au deschis doar pentru to-go, cred că merită să ne uităm mai atent la ce au făcut în materie de design pentru că este posibil să fie cea mai wow locație din portofoliul lor local.

Designul curat, geamurile mari spre stradă, nuanțele industriale, mobila premium, toate acestea sunt elemente cheie pe care le putem recunoaște în fiecare locație Meron. Și nu lipsesc nici de aici, dar aceasta se evidențiază prin tot efortul hand-made recunoscut în mai multe unghiuri – podea, pereți etc. Conturul feței, devenit deja un trademark pentru brand, a avansat de la stadiul de desen la tăietură cu laserul în metal și primește viață cu ajutorul luminii naturale care pătrunde de afară. Practic, viața din afara coffee shop-ului dictează atmosfera din interiorul său. Chiar dacă totul se încadrează sub un concept, nu își doresc ca locațiile lor să fie copii identice, ci să transmită ideea că sunt un brand local, care pun suflet în orice spațiu nou, orice băutură creată, orice om cunoscut. Chiar și în cele câteva minute pe care le-am petrecut la ei, așteptându-ne comanda, am simțit că suntem în siguranță, pe mâini bune, că suntem în #HomeOfCoffee.

Voi ați trecut pragul acestor localuri noi până acum? Ce păreri v-au format?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!