Escapade de weekend aproape de Cluj #5: Beliș-Fântânele

Home $ Articole $ Escapade de weekend aproape de Cluj #5: Beliș-Fântânele

Un nou weekend, o nouă evadare din cotidian. Așa ne începem noi vinerea, căutând în lung și în lat zone faine aproape de Cluj unde putem să ne încărcăm bateriile. Nu vrem să ne aventurăm pe distanțe mari, așa că păstrăm regula de la început și mergem undeva aproape de casă. În acest episod, platourile de filmare se mută la Beliș. Un loc în care domnește liniștea, iar natura se desfășoară după bunul plac. Exact de ce ai nevoie după o săptămână plină de provocări!

Noi ne-am hotărât ca în fiecare vineri să vă propunem un traseu de o zi – două, într-o zonă relativ aproape de Cluj, ca să simțiți aerul de vacanță și vară, dar în siguranță. Avem idei pentru trasee cu mașina sau bicicleta, pentru familii cu copii sau grupuri de prieteni, pentru cei dornici de aventură și pentru cei care sunt bucuroși doar să admire natura. Alegeți după preferințe!

Comuna Beliș se află la 77 de kilometri de Cluj și poate mulți ați vizitat-o deja în diverse ocazii. În acest an nu putem să vorbim despre evenimente sau competiții sportive, safety first, dar putem să descoperim magia zonei pe fundalul sonor al naturii. Ce e special la acest loc este faptul că se află la poalele munților. Masivul Vlădeasa din Munții Apuseni va fi fără doar și poate vedeta fotografiilor tale din această excursie. Cu nostalgie în suflet și cu dorința de a descoperi locuri noi, îți propunem o listă cu activități pe care musai să le faci când te afli în Beliș.

Începem lista cu lacul Beliș-Fântânele și cu prima (și promitem că ultima) lecție de istorie. Pe scurt, este un lac de acumulare construit artificial. Oamenii care trăiau pe acest teren au fost nevoiți să se mute. Vara, dacă nivelul apei scade destul de mult, ies la iveală ruinele vechii așezări. Revenind în prezent, lacul reprezintă o oază de relaxare. În cazul în care ai renunțat la ideea de a mai merge la mare în acest an, stai liniștit că vine ea la tine. Mai mult sau mai puțin.

Poți să stai să te bucuri de o sesiune de bronz și să străbați apele lacului cu barca sau hidrobicicleta. Nu uita să iei cu tine la drum și crema cu factor de protecție, căci… cu riscul de a ne repeta, safety first. Dacă nu te dai în vânt după aceste două activități, stai liniștit că lista nu s-a oprit aici.
Mergem mai departe cu sugestiile și ca să împăcăm toate gusturile, ne mutăm pe cărări de munte.

Dacă faci parte din categoria celor pasionați de expediții montane, ai venit în locul potrivit. Traseul Beliș – Dealu Botii te poartă 12 kilometri până în vârf, pe cărări cu o dificultate scăzută spre medie. Nu te lăsa tentat de porțiunea de drum asfaltată. Ia la pas traseul și bucură-te pe deplin de natură. După aproximativ 3 ore vei ajunge în punctul cel mai înalt de de unde o sa ai un view minunat asupra lacului. În caz că te rătăcești sau îți pierzi orientarea, îți lăsăm această hartă aici.

Mergem mai departe în satul Smida, locul unde nu de mult se auzea muzica jazz care invita la relaxare. Aici îți sugerăm să lași toate grijile și să organizezi un picnic. Musai cu pătură, coșuleț și cele mai alese preparate pentru ca experiența să fie una autentică. Admiră natura alături de cei dragi și gustă din liniștea care înconjoară locul. După un ospăț pe cinste, este loc de puțină mișcare. Așa că ia la pas toate dealurile și arde caloriile. În cazul în care te copleșește nostalgia, poți să dai play la muzica chill de festival.

Următoarea oprire de pe traseu este la cascada Vălul Miresei. Numele îi este destul de sugestiv și nu cred că mai necesită completări suplimentare în acest sens. Este considerată una dintre cele mai frumoase cascade din Transilvania, iar fotografiile nu contrazic acest lucru. De aici pornește un traseu către un punct panoramic la Lespezile Albe de unde se poate admira Masivul Vlădeasa în toată splendoarea. În cazul în care ești însetat de adrenalină, poți să descoperi peșterile din zonă alături de o persoană autorizată. Mai ai posibilitatea de a lua la pas Masivul Vlădeasa, dar acest lucru este posibil doar dacă ai echipamentul corespunzător și o condiție fizică bună.

De neratat din excursie sunt și Cheile Văii Stanciului. Rezervația naturală se află la o aruncătură de băț de cascada Vălul Miresei și pune punct descoperirilor din zona Beliș. Aici poți să te aventurezi în sesiuni de escaladă sau poți doar să stai, să te plimbi și să admiri priveliștea. În cazul în care vrei să fugi de canicula orașului (încă nu a fost cazul, dar cine știe ce ne mai rezervă viitorul), aici îți este refugiul. Zona favorizează temperaturile puțin mai scăzute, iar tu nu o să te mai topești din cauza soarelui în inima orașului.

Și uite așa mai încheiem o săptămână departe de agitația orașului. Dacă data trecută ne-am dat întâlnire la Tarnița, acum schimbăm locul. În aceste vremuri nesigure, natura devine a doua ta casă unde poți să îi descoperi toate tainele. Ba mai mult, ai nevoie de un loc destul de aproape de oraș ca să nu pierzi zeci de minute în trafic. În zona Beliș ai parte de toate lucrurile enumerate mai sus, la care mai adăugăm amintiri și moment de respiro.

Tu ai vizitat zona Beliș-Fântânele?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!