Doza săptămânală de vești bune din Cluj #3

Home $ Articole $ Doza săptămânală de vești bune din Cluj #3

by | Apr 20, 2020 | Articole

Gânduri din momentul în care acest articol este scris: lucrurile nu s-au îmbunătățit așa cum ne-am fi dorit și nici nu am ajuns încă la vârful pandemiei. Este, totuși, în regulă, căci specialiștii spun că acesta se apropie. Cu fiecare săptămână care trece, ne adaptăm cu toții din ce în ce mai bine situației în care ne aflăm și conștientizăm pericolul care ne poate afecta pe oricare dintre noi. Totul va fi bine dacă rămânem uniți.

Articolul acesta își propune să îți dea startul săptămânii cu o serie de lucruri bune care s-au întâmplat recent. Noi vrem doar să îți fie bine. Așa că repetă cu voce tare: deși lucrurile sunt nasoale, eu voi avea grijă de mine și de cei din jur.

[forqy-divider type=”solid” color=”default”]

Ultimele vești bune & cum te poți implica
…așa, ca să se termine totul cât mai repede

1. Raport de la Un singur Cluj
Cei de la Un singur Cluj au împărtășit recent cu noi realizările lor de până acum. Lucrurile arată cam așa: 689.620 de lei din donații și sponsorizări, achiziționarea a 20.000 de măști FFP2 și a 30.000 măști chirurgicale și amenajarea a 3 zone de triaj la Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Județean. Acestea nu sunt toate lucrurile pe care au reușit să le facă pentru comunitatea clujeană, așa că poți vedea raportul lor complet aici, iar dacă vrei să îi ajuți, poți achiziționa un bilet de solidaritate de aici.

2. Câștigătorii Future Makers de la Social Innovation Solutions și Coca Cola România
Proiectul Future Makers, în cadrul căruia s-au căutat soluții la provocările pe care le întâmpinăm în lupta cu virusul, s-a finalizat săptămâna trecută cu 101 de idei înscrise. Marele câștigător este VecinulTau.ro, care a primit 10.000 de euro și suport de implementare pentru dezvoltarea unei platforme de ajutor pentru persoanele afectate de către pandemie. Alte două idei înscrise în concurs vor primi ajutor: AirUp, un ventilator pentru respirație artificială destinat pacienților cu insuficiență respiratorie și Smart Disinfection System, un sistem care ajută la dezinfectarea prin intermediul unor module printate 3D.

3. #prioritatepentrusanatate de la Roche, APCR și Uber
Roche România, alături de Asociația Pacienților cu Boli Cronice din România și Uber lansează inițiativa #prioritatepentrusanatate, un demers caritabil în sprijinul bolnavilor cronici care au nevoie să ajungă în siguranță la spital pentru a-și continua tratamentele în perioada stării de urgență. Această inițiativă presupune transportul gratuit către și de la 32 de spitale din București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara pentru pacienții ce suferă de afecțiuni oncologice și hematologice, hemofilie, scleroză multiplă sau fibroză pulmonară idiopatică, începând cu luni, 20 aprilie. Dacă cunoști pe cineva care ar avea nevoie de asta, spune-i și lui.

4. Harta Serviciilor Sociale de la Asociația Citizen Next, Social Innovation Solutions și OMV Petrom
Citizen Next și Social Innovation Solutions lansează varianta beta a platformei Harta Serviciilor Sociale, proiect care asigură centralizarea și integrarea pe harta țării a tuturor serviciilor sociale acreditate și interacțiunea virtuală a aparținătorilor și donatorilor cu aceștia. Dacă vrei să ajuți, te poți uita pe hartă și să identifici centrul social cel mai apropiat de tine pe care să îl sprijini cu cele necesare. Este nevoie de cât mai mult ajutor, așa că intră și vezi harta aici.

5. Voluntari pentru Pro Vobis
Cei de la Pro Vobis caută voluntari pentru a-i aduce în prim plan cu ocazia Săptămânii Naționale a Voluntariatului, care, în mod normal, ar fi în a 3-a săptămână din luna mai. Este vorba despre cei care sunt activi pe perioada pandemiei și se implică în ajutarea celor din jur, fie că livrează alimente persoanelor în vârstă sau oferă sprijin psihologic pentru cei afectați de împrejurări. Dacă te regăsești în cele descrise mai sus, intră aici și împărtășește-ți experiența aici.

6. Campanie de donare de la Beez, Asociația Magic și Asociația Dăruiește Viață
Cei de la Beez au răspuns și ei situației actuale în care ne aflăm cu o campanie de donare. Aceștia pun la dispoziția tuturor utilizatorilor posibilitatea să doneze cashback-ul acumulat la cumpărăturile pe care le fac prin aplicație sau dacă doresc, să plătească cu bani proprii, direct de pe cardul bancar, către Asociația Magic și Asociația Dăruiește Viață. Dacă vrei să donezi și tu, descarcă și tu aplicația și donează aici.

7. O Faptă Bună Zilnic de la FISC, We Love Retro, BeerCrafters, Spotlights, Buscat Resort, StudCard, Junior Show și AllNighter
Campania O Fapta Bună Zilnic își propune să susțină spitalele și cadrele medicale în lupta cu COVID-19. Prin fiecare donație, poți face două fapte bune: sprijini atât cadrele medicale, cât și economia țării. Echipamentul de protecție va fi cumpărat de la producători români și va merge către Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. E un win-win pentru toți.

8. Donație de la Cognizant Softvision către Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță
Cei de la Cognizant Softvision au donat către Institutul Oncologic din Cluj suma de 73.000 dolari. Din acești bani se vor achiziționa peste 5.000 de măști FFP2 și 3.000 de kituri de testare pentru diagnosticarea virusului.

9. Centru de suport medical de la Auchan, Prefectura, Primăria, ISU, DSP Cluj și mediul de afaceri
Auchan începe pregătirea celui de-al doilea centru de suport medical la Cluj. A fost aprobată transformarea Sălii Polivalente într-un centru de spitalizare pentru bolnavii de COVID-19, cu 350 de paturi. Dacă deții un business și vrei să te implici donând materiale, servicii sau bani, intră aici pentru mai multe informații.

[forqy-divider type=”solid” color=”default”]

Chestii cool pe care le poți urmări săptămâna aceasta
…așa, ca să treacă mai repede timpul

1. EUvsVirus de la Comisia Europeană
Despre hackaton-ul pandemic am scris deja, dar am vrut să îl includem și în această listă. Comisia Europeană organizează EUvsVirus în perioada 24-26 aprilie, eveniment prin care se caută soluții inovatoare pentru a depăși provocările legate de virus. Sunt căutați oameni în domeniile digitalizării, afacerilor, sănătății, educației și coordonatori de echipe pentru hackaton. Crezi că ai putea ajuta și tu?

2. AudioPuck: Poveștile copilăriei de la Teatrul Puck și Ministerul Educației
Și despre AudioPuck am scris recent. Inițiativa este dedicată celor care încă mai pot aprecia poveștile copilăriei cu personaje fantastice pe care le auzeau pe vremuri. Cele 40 de povești în română și 23 de înregistrări în maghiară vor fi disponibile în curând pe site-ul oficial.

3. Jurnal de Pandemie de la Adriana Radu și DOR
Adriana Radu, de la Sexul vs Barza, a început recent o colaborare cu DOR. Ea se ocupă de luni până vineri de partea video a Jurnalului de Pandemie pe canalul ei de Youtube. Așadar, pe lângă informațiile legate de educație sexuală pe care le poți învăța de la ea, poți să te bucuri și de materialul informativ despre virus.

4. Jurnal din Izolare de la Aluziva
Un alt youtuber care vorbește despre greutățile care apar în izolare (mai ales ca mamă a 3 copii) este Alina Greavu, cunoscută și ca Aluziva. Alina este o persoană care spune de fiecare dată lucrurilor pe nume și care se implică în foarte multe inițiative civice, pe care le dezbate mai apoi pe canalul ei.

Ai în minte o altă inițiativă pe care ai fi vrut s-o includem? Scrie-ne și o vom menționa în articolul de săptămâna viitoare.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!