Doza săptămânală de vești bune din Cluj

Home $ Articole $ Doza săptămânală de vești bune din Cluj

by | Apr 6, 2020 | Articole

Pandemia actuală ne-a prins pe toți pe nepregătite. Nu este un secret pentru nimeni. Pentru mine a fost cam așa: m-am trezit într-o dimineață de marți ca să merg la facultate, doar că nu a mai trebuit să merg nicăieri. Cursurile și seminariile se anulaseră pentru o perioadă de 12 zile. Inițial m-am bucurat, pentru că simțeam nevoia de o oarecare pauză de la tot, dar lucrurile s-au înrăutățit repede… și grav. De atunci a trecut aproape o lună, o lună în care am aflat zilnic cel puțin o veste rea.

Articolul de față vrea să fie o doză săptămânală de optimism. Și nouă ne este greu. Tocmai de aia considerăm că este momentul pentru câteva vești bune. Le lăsăm pe alea rele deoparte.


Ultimele vești bune & cum te poți implica
…pentru că nu este de ajuns doar să #stămacasă

1. ClujHELP de la Fundația Comunitară Cluj
Cei de la Fundația Comunitară Cluj, împreună cu Asociația Medicilor de Familie Cluj au inițiat o campanie prin care își propun să ajute persoanele în vârstă și pe cele cu boli cronice care au nevoie de medicamente de la medicul de familie. Dacă ai permis de conducere și vrei să devii și tu un voluntar ClujHELP, intră aici.

2. Made in Cluj
Made in Cluj este o platformă care aduce într-un singur loc producătorii locali. Poți găsi pe site bere artizanală, produse apicole, mezeluri și multe alte produse făcute cu dragoste de către clujeni. Asta așa, pentru că este nevoie de solidaritate în perioada asta, mai mult ca oricând.

3. Free Now
Începând cu 2 aprilie, FreeNow oferă curse gratuite pentru medicii și personalul auxiliar din spitalele clujene. Dacă cunoști vreun cadru medical, spune-i și lui. Dacă vrei să ajuți și mai mult, le poți dona aici o cursă în valoare de 10 lei.

4. Adoptă un Medic în Cluj
Ai o garsonieră sau un apartament liber în Cluj? Cu ajutorul celor de la Adoptă un Medic l-ai putea oferi unui medic care, din motive bine știute, nu mai poate ajunge la familia sa după ce termină tura de la spital. Hai să avem noi grijă de medici, ca să nu fie nevoie să aibă ei grijă de noi.

5. „Acvarii” de protecție pentru doctori realizate de către clujeni
Situațiile disperate cer măsuri creative. Acest lucru este dovedit de o echipă de fondatori de startup din Cluj, care și-au unit forțele pentru a crea un mediu sigur pentru medicii care tratează pacienți infectați de coronavirus. Dacă și ție ți se pare cool inițiativa, poți dona aici.

6. Oferă o masă pe zi de la JCI Cluj
O altă campanie care merită susținere este de la JCI Cluj. Aceștia au intrat în contact cu o serie de restaurante care pregătesc mese pentru echipele medicale din spitale. Pentru a putea menține proiectul activ au nevoie de donații, așa că poți contribui aici cu orice sumă dorești.

7. NOAH
Cei de la NOAH, în condiții normale, ar fabrica ceasuri. În condițiile actuale, se ocupă cu fabricarea vizierelor pentru cadrele medicale din prima linie. Într-o singură săptămână au reușit să confecționeze peste 10.000 de viziere, depășind până și numărul de ceasuri. How cool is that?

8. Banca pentru Alimente Cluj
Banca pentru Alimente Cluj rămâne activă în această perioadă, la fel ca celelalte Bănci pentru Alimente din țară. Aceștia colectează surplusul de alimente din diverse zone ale țării pentru a-l trimite către cei care au nevoie în această perioadă dificilă. Aceștia au des nevoie de ajutor, așa că asigură-te că îi urmărești pe pagina de Facebook.

9. Beard Brothers
Unul dintre cele mai active ONG-uri din Cluj de pe perioada pandemiei este Beard Brothers. Până acum au reușit să strângă din donații de la persoane fizice și de la companii nu mai puțin de 434.759,33 euro. Toți acești bani au mers către achiziționarea de echipament medical pentru spitalele din Cluj. Poți ajuta și tu cu o donație. Trebuie doar să dai click aici.

10. Vă ajutăm din Cluj
O inițiativă faină despre care am mai scris aici este pagina și grupul Vă ajutăm din Cluj. Echipa de voluntari te poate ajuta cu procurarea de alimente sau medicamente în cazul în care faci parte din grupul de persoane vulnerabile. Dacă nu faci parte și totuși vrei să ajuți, hai în echipa de voluntari.

11. Un singur Cluj
Pagina Un singur Cluj a fost creată cu scopul de a mobiliza bani și resurse în vederea echipării spitalelor cu materiale necesare pandemiei. Este o inițiativă prin care se vrea centralizarea și sincronizarea unor eforturi pentru a forma o echipă mare de oameni buni. Campania mai ține până pe 10 aprilie, așa că intră aici și cumpără și tu un bilet de solidaritate. Ce zici, ești un suporter, un fan sau un super fan?


Chestii cool pe care le poți urmări săptămâna aceasta
…așa, ca să rămânem conectați

1. Sexul vs Barza
Una dintre puținele persoane din România care fac educație sexuală pe internet este Adriana Radu. Este un subiect mult prea puțin discutat și tocmai de aceea am considerat că trebuie adus în față. În cel mai recent clip, Adriana a vorbit despre posibilele probleme de sănătate care pot apărea în perioada pandemiei.

2. DOR
Newsletter-ul zilnic al celor de la DOR merită urmărit și el în această perioadă. Echipa DOR îmbină noutățile din lume în ceea ce privește COVID-19 cu diversele experiențe personale prin care trec scriitorii într-un articol zilnic absolut savuros. Te poți abona și tu pentru a primi pe mail în fiecare dimineață newsletter-ul.

3. Copii vs Pandemii
Dacă ne urmărești zilnic, știi deja că avem un întreg articol dedicat proiectului Copii vs Pandemii. Misiunea acestei găști este de a combate dezinformarea mult-prea-des-întâlnită în mediul online, printr-o serie de informații dublu-verificate. Dă un ochi pe pagină, promitem că va merita.

4. Mind Architect
Din seria de podcast-uri, ți-l recomandăm pe Paul Olteanu de la Mind Architect. În ultimul episod, Paul vorbește despre neuroștiință și despre stresul căruia suntem supuși noi și mai ales medicii din prima linie care se luptă cu virusul.

5. Hurducast
Hurducast este podcast-ul lui Marian Hurducaș. În unul dintre cele mai recente podcast-uri, Vorbește despre rutină cu Hedi Hoka, doctor și autor în psihologie. Disciplina este extrem de importantă în această perioadă. Pentru voi este benefică rutina pe perioada pandemiei?

6. Recorder
Recorder continuă munca jurnalistică și în plină pandemie, lucru care ne bucură nespus. Găsiți pe site la ei o serie întreagă de articole pe această temă. Noi îți recomandăm să începi cu asta.

7. WP the Journal
Women Photograph the Journal este o inițiativă internațională care își propune să arate prin fotografie modurile prin care virusul poate influența viețile. Până acum s-au alăturat peste 350 de fotografe din toată lumea, care urmează să își publice munca. Noi am aflat de acest proiect de la Roxi Pop, care face parte din echipa WP.

8. Școala9
Pentru noutăți legate de învățământul preuniversitar din România, recomandăm să urmărești Școala9. Thank us later.


După cum am menționat la început, vrem să realizăm o listă de lucruri bune legate de COVID-19 la începutul fiecărei săptămâni. Dacă găsești o inițiativă faină din Cluj, dă-ne un mesaj pentru a o putea include.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!