Ce fac evenimentele noastre favorite cât noi #stămacasă?

Home $ Articole $ Ce fac evenimentele noastre favorite cât noi #stămacasă?

by | Mar 25, 2020 | Articole

Din același motiv pentru care v-am povestit ce fac localurile noastre preferate cât timp noi stăm responsabil acasă, ne-am îndreptat atenția și către zona de evenimente, o zonă care prezintă, de asemenea, un risc mare de destabilizare în fața situației existente. Așa că, am povestit cu cei de la Electric Castle, Sports Festival, Jazz in the Park, Alandala Events, Smida Jazz Festival, Lights On! România și Strada Potaissa, Street Food Festival și TIFF despre cum gestionează aceste momente, care e atmosfera în echipă și cum le putem fi alături. Pentru că, din postura de fani adevărați, și noi, dar și voi, avem datoria de a fi prezenți și la bine, dar și la rău.

TIFF, unul dintre evenimentele care scoate mii de clujeni din casă de 18 ani, are programată ediția de anul acesta în perioada 29 mai – 7 iunie. Cristian Hordilă, managerul festivalului, ne-a spus că ei merg momentan înainte, continuă pregătirile și așteaptă evoluția situației. Probabil că sunteți obișnuiți, din ani precedenți, să primiți informații despre filme, invitați și noutăți în lunile martie-aprilie și ați observat deja că anul acesta nu au fost făcute aceste anunțuri.

Cred că publicul nostru a înțeles gravitatea situației și că așteptăm, împreună, vremuri mai bune. Acum am implicat mai tare TIFF Unlimited – o platformă românească înființată de festival, un business mic în care am pus mult efort și toate economiile. Mai avem mult până să creștem, dar suntem ambițioși și chiar dacă încă nu ne putem compara cu alte inițiative de pe piață, ne putem lăuda cu filme alese de către noi, în spiritul festivalului, filme premiate sau apreciate în lume, pe care nu aveți șansa să le vedeți în afara TIFF-ului. Am încărcat filme noi și vor apărea tot mai multe zilele următoare. Pregătim și conținut gratuit pentru cei care nu doresc să-și facă un abonament, dar stau acasă și consumă conținut video în prezent. Nu e o invitație care ascunde profit, suntem departe de acel moment zero. E o invitație care o să vă aducă aproape de noi și de TIFF. Testați cu încredere.

Nu iau în calcul anularea, dar o amânare ar putea fi posibilă. Echipa restrânsă este activă, săptămâna trecută și-au continuat munca de acasă, comunicând pe mail și ZOOM. Există o stare de neliniște și așteptare resimțită între ei, însă încearcă să fie aproape unii de alții nu doar profesional. Fricile sunt diverse, dar la fel și speranțele.

În mod clar, primul lucru îngrijorător este evoluția acestei situații și sănătatea tuturor. Apoi cred că urmează aspecte economice generale ale societății, cu impact și asupra evenimentului nostru. La final, societatea noastră va trebui să se vindece după această traumă, va avea nevoie să își recapete încrederea, forța și efervescența. Cred că, în acea etapă, evenimentele și cultura vor ajuta enorm și vor face diferența în modul în care ne vom reveni după acest episod șocant. Sectorul cultural va avea nevoie, în primul rând, de cel puțin același sprijin ca până acum din partea statului, de măsuri fiscale care să susțină și să ajute să ne revenim, de infuzii financiare și de suport. Toată această înșiruire nu este o nevoie exclusivă a sectorului cultural, cred că întreaga societate va avea nevoie de o administrație responsabilă și implicată prin măsuri reale și proporționale cu nevoile.

În această perioadă, și cei de la Smida Jazz Festival ar fi fost pregătiți să anunțe noutățile festivalului: să dezvăluie line-up-ul pentru ediția 2020 și să pună în vânzare biletele. Dar aceste zile dificile și pline de incertitudine nu sunt deloc potrivite pentru un astfel de anunț, așa că au abandonat planurile inițiale. Cu toate acestea, ne-au asigurat că pregătirile pentru Smida Jazz Festival 2020 continuă și că urmăresc cu atenție toate comunicările oficiale pe tema pandemiei COVID-19. Sperăm să ne poată da vești bune cât de curând!

Alin Vaida, directorul Jazz in the Park, zice că anulatul ar trebui să fie ultima opțiune și trebuie făcut doar când ești 100% convins că nu există condiții de siguranță. Calitatea evenimentului, în acele circumstanțe, contează mai puțin decât existența lui. În prezent merg pe scenariul în care festivalul are loc în iunie, dar au ca backup weekendul 10-13 septembrie. Vor decide, cel mai probabil, la finalul lunii aprilie, întrucât au nevoie de mult mai multe semne pentru a lua o decizie atât de importantă. Partea mai puțin plăcută din scenariul septembrie este aceea că line-up-ul poate suferi destul de mult, probabil vor fi nevoiți să schimbe cel puțin jumătate din el. Pe lângă asta, rămâne de văzut cine și din ce țări va avea voie să călătorească. Rămânem încrezători – paleta de artiști este foarte mare și sigur vor putea face un line-up excelent și pentru toamnă. Grijile sunt altele.

Noi sperăm să ne vedem în vară, dar nici nu vrem să forțăm nota. Nu un eveniment stă la temelia unei comunități și, la fel ca mulți alții, vom prioritiza sănătatea publicului, chiar și în detrimentul nostru. Suntem aici pe termen lung, nu să dăm o lovitură. Cei ce tratează subiectul actual superficial ne îndepărtează pe toți de o vară normală, și aici nu zic doar de evenimente. Economic vorbind, lumea nu va mai fi la fel după. Cât de rău va fi, însă, e o chestiune influențată de cât durează tot. Ne ajută că noi, ca oameni, avem un instinct de supraviețuire fenomenal, bazat pe puterea de adaptare. Și chiar dacă acum nu vedem cea mai bună soluție, ea va veni. Cele mai bune idei au apărut în perioade de criză, cu nevoi foarte clare identificate. Mă aștept să fie la fel și acum, mă aștept ca și noi să avem astfel de idei.

Moralul echipei e bun. Au ce lucra și acum. Departamentul de comunicare este activ, cei ce fac vânzări țin aproape partenerii, iar cei de pe producție fac adaptări continuu. În general, răspunsurile partenerilor și ale sponsorilor sunt pozitive și de susținere. Ultimii șapte ani au dovedit că Jazz in the Park are o structură sănătoasă și se poate organiza și cu resurse generoase, dar mai ales și cu resurse mai puține. Statul, după ce termină de luat măsurile de protecție pentru industriile mari și pentru categoriile esențiale și vulnerabile, ar trebui să arunce un ochi și asupra culturii, în opinia lui Alin. Măsurile luate până acum sunt bune, dar nu sunt luate suficient de repede. Iar, din totalitatea măsurilor luate până acum, poate selecta doar câteva, mici, care ajută și sectorul cultural într-un mod direct. Această industrie de evenimente e un mic ecosistem care alimentează multe afaceri, multe domenii și care stă să se prăbușească dacă statul nu intervine.

Însă nu se va prăbuși chiar cu una, cu două. Să nu uităm că oamenii din cultură, oamenii din evenimente fac asta din pasiune. Iar pasiunea e ultimul lucru care moare. Jazz in the Park va exista mulți ani de aici încolo. E o promisiune. Și, până acum, nu am mințit niciodată. Dar și felul în care vom exista contează și da, sectorul cultural ar putea primi o mână de ajutor.

Organizatorii festivalului de la Bonțida spun că Electric Castle 2020 se va întâmpla as planned. Au discutat cu artiștii, cu alte festivaluri din Europa, cu sponsorii, și sunt în legătură constantă cu autoritățile. În acest moment, data evenimentului rămâne neschimbată, și chiar dacă s-au gândit și la scenarii de rezervă, energiile lor se concentrează acum spre EC8, desfășurat între 15-19 iulie. Mai sunt 4 luni până atunci, se pot întâmpla foarte multe. Ei lucrează în continuare, cuminți, de acasă, desfășurându-și activitatea ca și până acum, doar că fiecare din living-ul sau bucătăria lui. Au call-uri dese, vreo 5 grupuri de WhatsApp noi, dar sunt pozitivi și calmi. Ba chiar au lansat sâmbătă și un challenge pentru mai multe festivaluri – să facă un #HomeOfficeKaraoke, după ce ei au uploadat un video cu mai mulți membrii ai echipei cântând.

Mai multe festivaluri din Europa ne-am aliniat în jurul mesajului #SaveTheSummer. Oamenii trebuie sa fie uniți, pozitivi și să aibă grijă de ei acum, să stea în case și să respecte regulile de protecție pentru a ne bucura cu toții, la vara, de evenimente, festivaluri, vacanțe și unii de alții. Partea plină a paharului este că acum avem cu toții timp de proiectele acelea vechi pe care le-am tot amânat, e un moment bun să mai citim din teancul de cărți de pe noptiera sau să ne dezvoltăm personal într-un fel. Putem ieși din criză mai buni decât am intrat.

Am dorit să ducem discuția despre evenimente și în zona celor recurente. Din acest motiv, am povestit mai multe cu Sorin Tomoiagă, fondator al conceptului nostru preferat de petreceri – Alandala Events. Acestea se desfășoară pe întreg parcursul anului, dar în număr mai mare în sezonul cald, invitând iubitorii de dans și muzică minimal în locații non-mainstream din oraș, indoor și outdoor.

Atunci când situația actuală va fi depășită, noi, ca și brand, vom încerca să fim cât mai aproape de comunitatea noastră, dorințele lor, și sper că vom profita împreună de timpul rămas. Afară. Nici nu se pune problema să mai luăm în calcul locațiile de interior cât timp vremea ține cu noi. Ne confruntăm cu o mare doză de limitare a spațiului, deci va trebui să oferim publicului nostru libertatea specifică alandala atunci când vom fi din nou în siguranță afară. Programul plănuit pentru anul 2020 va suferi modificări, însă dorința noastră este să-l prelungim până în 2021, nu să-l oferim spre abandon. Rămânem optimiști.

Calendarul evenimentelor este creat la început de an, atât din punctul de vedere al locațiilor gazdă, cât și al artiștilor invitați la pupitru. Cel puțin două petreceri, planificate pentru aprilie-mai, au trebuit reprogramate înainte de a apuca să vadă entuziasmul publicului:  alandala spring delights, ce urma să aibă loc la Sala Polivalentă, cu Barac cap de seară, și alandala by the lake, de la Motel Gilău.

Va fi restartat un motor, cu totul. Și aici fiecare va trebui să-și știe și facă bine munca, dar va trebui, în același timp, să dea dovadă de răbdare. Va trebui repornit totul cu pași mărunți, de la cei mai mici la cei mai mari, de la organizatori de petreceri ocazionale, până la cei care sunt la conducerea unor festivaluri mari și foarte mari. Cred că o cooperare între organizatori, va fi esențială. În același timp, pe lângă organizatori, și artiștii, și vendorii, trebuie să înțeleagă că nu profitul este prioritar când vom reveni pe piață, nu umplerea golurilor lăsate de lunile de absență, ci crearea unui rulaj economic care să repornească industria. Toată lumea trebuie să dea dovadă că a înțeles contextul în care ne aflăm, atât din punct de vedere social, cât și economic, și să acționeze corect față de public, față de consumatori și față de fanii care sunt în continuare aproape de fiecare brand.

Street FOOD Festival a devenit Home Food Festival în perioada aceasta – periodic postează rețete, ușor de realizat acasă, de la vendorii lor din festival. Ședința legată de viitorul imediat și cel apropiat a fost un pic lacrimogenă în echipă, dar rămân optimiști și sunt mai uniți ca niciodată. Nu au hotărât anularea niciunui eveniment. Au schimbat datele pentru unele, și-au făcut back-up pentru altele. Toți partenerii au înțeles situația mai puțin plăcută în care ne aflăm cu toții și sunt în continuare prezenți în toate proiectele lor, promițând sprijin și adaptare la un nou calendar sau noi condiții.

Viitorul nu va mai fi la fel ca trecutul și va trebui să adaptăm ceea ce facem acum pentru niște situații pe care încă nu le cunoaștem. Și nu știm când totul se va termina și cum. Momentan, am adaptat modul de lucru pe proiecte în home-office și multe google meets. Nu putem spune că este o diferență foarte mare în modul în care ne organizăm și lucrăm. Această muncă de la distanță nu este total străină pentru noi. În perioadă evenimentelor, e ceva normal pentru echipă.

De la stat, cei de la Street FOOD Festival se așteaptă să li ofere mai multă predictibilitate și să acționeze mai repede, coerent și eficient în lansarea unor măsuri (pe care le-au sugerat prin intermediul a numeroase petiții și invitații la consultări din partea diverselor asociații de profesioniști din care fac parte) pentru susținerea sectorului de evenimente, grav afectat de criza din prezent.

Andi Daiszler, organizator Strada Potaissa, ne-a povestit că prioritatea zero a echipei este să dea o mână de ajutor acolo unde pot fi utili. A contactat câțiva dintre vendorii tradiționali de plante și flori cu ajutorul cărora a lansat concursul #AcasăCaPePotaissa, prin intermediul căruia premiază cele mai frumoase colțuri verzi de acasă. Mulți dintre producătorii care veneau cu flori pe Strada Potaissa și care îi ajutau să o transforme în cea mai frumoasă stradă din țară au plante de sezon și se ocupau de comercializarea lor în piețe sau florării. În contextul restrângerii activității s-au gândit la o soluție prin care să-i poată ajuta să-și prezinte marfa online acum.

Mai mult, ne-am dorit ca toată lumea să aibă un scop suplimentar în această perioadă în care suntem nevoiți să stăm înăuntru. De asemenea, am discutat și cu partenerul nostru tradițional de pe Strada Potaissa, Mercator Medical, producător de materiale de protecție pentru zona medicală. Știm că ei se află în focuri în această perioadă așa că ne-am oferit voluntar să mergem să-i ajutăm la orice e nevoie.

Tot Andi ne-a vorbit și despre celălalt proiect al lui de suflet. Pentru Lights On Romania, acum era perioada în care își făceau planuri, contactau artiști și potențiali parteneri. Au contactat și unii și alții, dar discuțiile s-au oprit în momentul în care au realizat toți gravitatea problemei. Au amânat toate discuțiile despre instalații și despre parteneriate, încearcă și aici să vadă cum pot ajuta cel mai mult.

Dacă vom scăpa de pandemie anul ăsta, ne vom replia și vom vedea atunci ce e de făcut. Echipa e împărțită, fiecare la casa lui, ținem legătura online. Încercăm să identificăm call-uri de proiecte încă disponibile pentru finanțare și să discutăm cu artiștii cu care lucrăm de obicei, să le luăm și lor pulsul, să vedem ei cum o duc în această perioadă (de regulă, ei din asta trăiesc, și asta e o perioadă în care comenzile au dispărut complet). Încercăm să lucrăm cât se poate la site și discutăm mult în această perioadă și cu partenerii internaționali. Per total, în aceste zile suntem în pauză vrând-nevrând, sănătatea primează.

Patrick Ciorcilă, Business Development Manager Sports Festival, spune că acum 2 săptămâni erau convinși că cel târziu în 15 aprilie viața își va relua cursul normal, iar evenimentul lor se va desfășura conform planului, la jumatatea lui iunie. În prezent încep să analizeze tot mai mult opțiunea de a muta festivalul de sport în toamnă.

Acum mi se pare că suntem chiar productivi și avem vibe bun, we are nailing this work from home thing. Conexiunea zilnică ne ajută și psihic să rămânem ancorați într-un proiect drag nouă și să nu ne lăsăm încărcați doar de știrile de la TV. Auto-disciplina pe care sportul o impune își vede acum utilitatea, în respectarea unei rutine zilnice. Toată echipa alocă 40 minute – o oră pentru mișcare & stretching zilnic.

Pentru publicul lor au încercat să fie de ajutor în această perioadă așa cum știu mai bine și au conceput programe de antrenament pe care le poți face acasă, fără să fie nevoie de extra echipament tehnic, sperând ca acestea să ne ajute să ne păstrăm atât tonusul, cât și optimismul. De la statul român, așteptările sunt complexe.

Simplu spus: așteptăm viziune. Putem să considerăm că suntem într-un meci de calificare – timpul și performanța sunt esențiale acum. Statul este, de fapt, antrenorul care trebuie să coordoneze echipa cu viziune pentru a câștiga atât meciul, cât și campionatul. Toate resursele trebuie folosite performant, eficient și la timpul potrivit, ca la final să ieșim câștigători.

Și cei din echipa Someș Delivery stau acasă zilele acestea. Sunt bine și optimiști. Nu s-a schimbat dramatic dinamica de lucru pentru că ei și înainte lucrau fiecare de pe la casele sau birourile lui și doar se întâlneau periodic ca să mai pună planuri la cale sau să ia deciziile importante. Anul acesta au decis că vor organiza o ediție online, chiar dacă restricțiile din cauza pandemiei vor trece sau nu până atunci.

Tema pe care ne vom concentra eforturile, REconectare la Someș, va încerca să provoace pe mai multe planuri reimaginări ale unui viitor mai sustenabil, atât din partea cetățenilor, cât și a autorităților. Perioada aceasta de izolare este o oportunitate de reflexie la viitorul apropiat de după. Ne-am pus întrebarea – cum dorim să revenim la viața normală? La fel ca înainte? Din perspectiva noastră e bine să reevaluăm relația cu natura și efectele pe care aceasta le are asupra noastră. Dorim ca Reconectarea să fie un prilej de asumare în public a unor teme ecologice și sustenabile pentru a forma o viață normală mai bună pentru noi.

Ca în fiecare an, vor organiza un Concurs de proiecte, de data aceasta virtuale. Dacă va fi posibil, o parte din intervenții sau evenimente vor fi construite / organizate pe malul Someșului în toamnă. Vor organiza câteva dezbateri pe teme legate de ecologie, mediu și responsabilitate socială, la care vor invita experți și autorități în încercarea de a găsi împreună soluții pentru un mediu mai curat. Dacă vor putea organiza activități outdoor, vor realiza două igienizări pe tronsonul ales, implicând riveranii, școala generală din cartier și angajații companiilor care își au sediul în zonă. De asemenea, pentru că “Masa bunei vecinătăți” e o parte din proiect foarte dragă lor, vor face o serie de întâlniri online, de “masă în familie”, în care vor împărtăși rețete simple, vor aborda tema risipei alimentare și a consumului responsabil. O idee nouă ar fi un Toolkit de eveniment pe malul oricărui râu – în urma experienței lor câștigate la edițiile anterioare doresc să pună bazele unei forme de multiplicare a procesului demarat de ei, de reapropiere a râurilor din alte orașe ale României.

Cel mai mult ne îngrijorează faptul că va trece perioada asta și nu vom fi învățat mai nimic, noi ca societate, din criza aceasta. Ne temem că vom trata natura la fel ca până acum, cu nepăsare și superioritate, deși vedem cum “ne-a pus la colț” fulgerător. De aceea, încercăm să facem tot ce putem în această perioadă ca să organizăm activități și să stârnim dezbateri despre cum putem trăi mai în armonie cu natura, în orașele noastre, cu râurile, pădurile, apele de care dispunem și ne lipsesc atât de mult în perioada asta în care suntem atât de departe de ele. Angajamentul pe care ni l-am luat față de protejarea naturii și râului în primul rând ne face să fim și mai determinați în implicare pentru criza climatică în mijlocul căreia ne aflăm.

Se bazează foarte mult pe comunitatea din jurul Someș Delivery care s-a format în ultimii 5 ani și în special pe implicarea lor: idei de activități pe care le pot face în online, participarea la discuții, dezbateri, mese rotunde etc. Există resurse infinite de creativitate și idei atunci când ne punem cu toții la o masă și discutăm, chiar dacă “masa” e una virtuală, pe moment. Pe de altă parte, statul poate să se apropie mai mult de inițiative de acest gen și apoi să acționeze mai concret.

Please, just stay home and #savethesummer.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!